Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   40 / 82
(#) PIC18F hozzászólása Jan 24, 2011 /

Még erre is megerőpsítést kérnék. A nyákba forasztottam egy csatlakozót a csatolt kép alapján.

E szerint csak a 3-4-5 és a 7-8 tüskékre van szükség.

Remélem itt nem tévedtem.

serport.gif

(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Két dolog van ami eltér. Az egyik, hogy felcserélted a LED-ek színét a rajzhoz képest, ha jól értelmezem a leírásodat, ezt ellenőrizd, a Vpp a sárga a Vdd zöld (Egyébként tök mindegy, de akkor ne LED színekkel azonosítsd a vonalakat, hanem a nevükkel!).
A másik, hogy sárga nem világíthat egyfolytában, addig nem érdemes méregetni sem. Csak a piros LED éghet, miután az az 5V táp meglétét jelzi vissza(lásd a rajzot!). Ha lehúzod a csatlakozót, akkor is világít? Ha igen keres hibát a Vdd körben(feltéve, ha a LED színeket elcserélted).
A 3,4,5,7,8 lábak stimmelnek, ellenőrizd le, hogy valóban arra mennek-e a vezetékek. A PC-ig is ellenőrizd, azaz a kábelt is!
(#) cNobody válasza watt hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ebben az égetőben is (mint a WLPT-ben) az R3-nak (10K MCLR felhúzó) nem külső alkatrésznek kellene lennie? Vagy 47K környékének, ha nem külső?

Mert ha itt is van meg a céláramkörben is, akkor túl nagy arám folyhat.

PIC18F: Amúgy emiatt van a Vpp kikapcsolt állapotában 5V a Vpp lábon.
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Igen, ahol tudtam meg is változtattam az értéket a rajzokon! Az itt lelhetőkön lehet, hogy még 10k van, de hamarosan elkészül a cikk róla, és ott tisztázom a dolgot, legalább is igyekszem.
szerk: (Pár helyen most módosítottam az oldalamon, köszönöm a jelzésed! )
(#) PIC18F válasza watt hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Támadt egy gyanúm:
Ha éna nyákba forrasztott csatlakozóra értelemztem a mellékelt rajzot, az pedig a PC hátlapján lévő csatlakozóra vonatkozik, akkor pont a tükörképét készítettem el.

Nincs valamilyen módszer, hogy a csupasz kábel végén lévő érintkezőket teszteljem?

Úgy értem, hogy a kábelt bedugom a PC-be és mérem a kábel innenső végén az értékeket.

A Led-eket szín szerint a rajz szerinti helyekre raktam.

Most látom, hogy a MCRL láb előtti ellenállás - a hogy írtad - 10K-ról 47 K-rte változott. Lecserélem.
(#) cNobody válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A COM csatlakozó be van számozva gyárilag. A láb mellett van egy kis szám. Aszerint nézd meg.
(#) PIC18F válasza cNobody hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

O.K. Az apa részen, szembe nézve a felső sor jobb szélén vam a Föld. (ez az 5-ös ér)
Az anya rész van beszámozva, ott szembe nézve a felső sor bal szélén van az 5-ös számu luk. Ebbe illik az apa rész szintén 5-ös tüskéje.
Megnyugodtam, ez akkor rendben van.

Kicseréltem a MCRL láb előtti ellenállást 47K-ra, továbbra is 5 V van rajta. Ha egyszer a táp 5 V-jával van összekötve mitől ne lenne 5V rajta, az a 47K nem szünteti ezt meg.

A sárga - D4 -Led világításához:
a Q3-as tranyó Collektorán 12,66 V, Bázisán 12,14 V, Emitterén:2,9 V van. A 2K2 ellenállás után a Led-re 1,68 V jut, szerintem ezért világít.

47K felhúzza 5V-ra a Vpp-t. Ez rendben is van, hogy 5V-ot mérsz.

A Q3as nyitva van valamennyire. Ez lehet a Q3 hibája, vagy a Q2 hibája, ami nyitva tartja a Q3at. Ha a D5 jó és jó is van beültetve akkor a tranyókkal lesz valami.

Esetleg valami forrasztási zárlat, vagy folyasztószer maradvány is okozhatja ezt a jelenséget. Érdemes ezeket leellenőrizni először, mielőtt a tranyót hibáztatnánk.

szerk:
Még annyit, hogy ha nincs a gépre dugva az égető akkor is világít a sárga?

Azt még nem mondtam, mert azt hittem nem baj, de hátha.

A LOMEX-ben azt mondták, hogy már nincs BC212 (Q3) és BC182 (Q2). Helyette van a BC 327 és BC 337. Ezeket raktam be a Q3 és Q2 helyére. Az adatlapjaikat nem isnéztem, mivel azt mondták, ugyan azt tudják.

A Q2 tranyó értékei (csak táppal):
Collector:12,13 V
Bázis: 0,07 V
Emitter: 0 V (földön van)

A D5 helyére kaptam 1N4148-at, azt is raktam be.

A COM vezetéket kihúzva, a D4 akkor is világít.

Hmm
Q3at jól kötötted be? Bővebben: Link

Az előbb azt írtad hogy a C-n mértél 12,6V-ot. Pedig az E-n kéne lennie annyinak. (ellenőrizd a többit is)

Persze, hogy fordítva. A körben lévő nyilat figyelmen kívül hagytam. Ugyanígy a Q3 mellett a Q5 is fordítva van.
Remélem ettől nem mentek tömnkre.
Méris fordítom.

Kicseréltem a kélt tranyót, az értékek:

Q3 E: 12,67 V B: 12,61 V C: 0,09 V

Q5 E: 5,01 V B: 5,01 V C: 0,01 V

A com kábelt rádugva csak néhány érték változik egy század V-ot. Ezek már jó értékek, a D4 persze nem ég.

cNobody köszi a hibafeltárást.

Elsőre nekem se tűnt fel.
De nagyon szívesen!

Most már jól reagál a tesztelésre?

Tesztelési eredmények:
Pipa helye LED állapot ICSP port

Vdd D4 - Vdd 5,00
D7 + Vpp 4,98
D8 PGD 5,00
PGC 3,89

Vpp D4 + Vdd 5,00
D7 + Vpp 12,14
D8 + PGD 5,00
PGC 0,01

PGC D4 - Vdd 0,03
D7 - Vpp 4,98
D8 + PGD 5,00
PGC 0,01

PGD D4 - Vdd 0,03
D7 - Vpp 4,98
D8 + PGD 0,00
PGC 0,01

Van egy jó pár hibás érték.
Hol kezdjem a javítást?

Ahogy elnézem a kapcsolást itt csak a PDC-vel van gond.

A PGD vonal az R2 1K-val fel van húzva 5V-ra. Tehát vezérlés nélkül 5V-nak kell lenni rajta. Ha bepipálod le is esik 0V-ra mert a Q1 lehúzza földre. Tehát inverz működésű.

Vdd-t bepipálod akkor meg is jeleneik az ICSP-n. (Vpp PGD fel van húzva 5V-ra ezek jók) A PGC-t nem értem miért van 3,98V.

Vpp pipa esetén megjelenik a 12V és az 5V az ICSP. Ez is jó, mert a COM 3as lába vezérli a Q2-Q3-at (Vpp-t) egyben a D9-en keresztül vezérli a Q4-Q5-öt is (Vdd-t)Ez is jó. Tehát a Vpp bekapcsolásakor megjelenik a Vdd is. Ilyenkor viszont nincs PGC, érdekes.

PDC viszont egyáltalán nem reagál a pipára. Csak a Vdd pipa esetén van valami kis fesz. Itt viszont semmi aktív elem nincs, csak egy ellenállás (kevés hibázási lehetőség).

Ellenőrizni kéne:
A COM porton, hogy ha a PGC-t pipálod akkor a 7es lábon megjelenik-e a magas szint, és hogy eljut e az égetőig és a MAX232 13-as lábáig.
Nincs-e félrekötés, zárlat.

Itt nincs túl sok hibázási lehetőség. Ha eljut a jel 13as lábig, és a 12es nem reagál akkor az IC lesz a ludas.
(#) ucsreen válasza watt hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia Watt !

Kicseréltem az IC-t, beállítottam a programot, azonnal felismeri a PIC-et, de továbbra is ugyanaz a hiba.
LPT-n GND-nek 18-25 ig használja, láttam a weblapodon, hogy a mini w4 még több pontot használ GND-nek. Ez nem lehet-e még hiba ?
Megprobáltam beállítani a WINPIC800-at, de még nem jött össze, most probálkozom vele.

Ellenőriztem a Com portot:
PGC pipa ->a 13-as lábon + 10,38 V
PGC-rő leveszem a pipát -> -10,37 V

Ez rendben van?

További teszt:

Vdd pipa -> ISCP porton PGD 0V, PGC 5,0 V
PGC pipa - > PGD 0 V, PGC 0 V
PGD pipa -> PGD 0 V, PGC 5,0 V
Vpp pipa -> PGD 0 V, PGC 0 V

Holnap folytatom, ha érkezik továbblépési javaslat, amit előre is köszönök.
(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Elnézést, ma egész nap úton voltam! cNobody én is köszönöm a sok hasznos segítséget!

PIC18F próbáljuk inkább egyszerűsíteni a mérési információkat, mert nem minden értek. Tehát a következő adatok elegendőek:
pipa(Vdd, Vpp, CLOCK, DATA)
érték: Az ICSP csati megfelelő pontjai(Vdd, Vpp, PGD, PGC)
A LED-eket nem kell megemlítened.
Egyszerre egy pipát tegyél be, és mellé mind a négy felsorolt ICSP pont feszültségét írd le, majd folytasd a következő pipával.

Szóval a 13as lábig eljut a jel (+-10 az jó). A 12es láb (PGC) erre hogy reagál?

Ha az adatlapból jól veszem ki akkor így kéne reagálni:
13 -> 12 láb
+10V -> 0V
-10V -> 5V

Ha semmi akkor, alaposan nézd át a panelt a multiméter csipogójával hogy nincs-e zárlat ott ahol nem kéne, és zárlat van-e ott ahol kéne!

A legutóbbi táblázattal totál összekavartál. Most meg a PGD nem reagál semmire? Előbb még a PGC volt "halott".
Nem keversz valamit össze?

Én már elvesztettem a fonalat.
Hátha Watt mester több tapasztalat birtokában jobban átlátja a helyzetet, és tud valami okosat mondani.

szerk:
Itt a mester
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ja itt a yoda!
(#) PIC18F válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Port Check ablak címe: LPT Port Check
(miért, ha a COM port az élő?)

Pipa ICSP
Vdd Vdd 5,0 Vpp 4,98 PGD 0,0 PGC 0,0
Vpp Vdd 5,0 Vpp 12,13 PGD 0,0 PGC 0,0
CLOCK Vdd 0,04 Vpp 4,98 PGD 0,0 PGC 0,0
DATA Vdd 5,0 Vpp 4,98 PGD 0,0 PGC 0,0

Most látom, hogy a "Pipa" és az "ICSP" között a szóközök eltűntek. Remélem így is érthető.
(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Az ablakról annyit, hogy rajta maradt, de már a következő verzióban csak Port Check a neve, de az még nincs kész.
A Vpp, Vdd jól működik.

Valami baj van a MAX 232-vel, mert sem a PGD, sem a PGC nem változik. Ellenőrizd le, hogy a MAX232 hozzá tartozó lábán(8 és 13) változik-e a feszültség a COM port felől a PGC, PGD pipa betételekot, kivételekor.
Ha igen, de nem változnak a hozzá tartozó kimenetek(R1in(13)=>R1out(12), R2in(8)=R2out(9)), akkor a MAX-nak annyi.
Feltéve, hogy a kondikat és egyéb bekötést jól végezted! Két kondin kell találj +10 és -10V körüli értéket, ha ez nincs meg akkor a kondik rossz lábon vannak, vagy fordítva vannak bekötve, esetleg tönkrement az IC. Jobban járnál, ha építenél egy normális nyákot hozzá. Délután tudok adni egyet, igaz az sincs még letesztelve, de 10x átnéztem, jónak kell lennie...

Ha azt szeretnéd, hogy a TAB-ok megmaradjanak, tedd kód közé a beszúrt listát. Kijelölöd a beszúrt részt, és ráböksz a Kód gombra.
(#) cNobody válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Az R2 1K-nak nem az a szerepe, hogy a PGD-t felhúzza 5V-ra? A mérésekből még ez sem látszik.
Lehet valami kontakt hiba az ICSP-n.
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

De igen, viszont a PGC sem változik. Igazából nagyon nehéz így hibát keresni, főleg, hogy úgy néz ki, kismillió hiba van benne...
(#) cNobody válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Akkor javaslom, hogy végezd el újra a mérést, csak most az IC lábait mérd (8,9,12,13) , ne az ICSP-t.

És nézd át a panelt, amit már írtam előbb is, hibákat keresve.

Kondik jó állnak amik az IC-hez kellenek? IC megkapja a tápot?

Igazából azért is érdekes a dolog, mert tegnap este még reagált a PGD.
(#) PIC18F válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Max232 teszt

1. pipa                  Max232
  2. Clock       R8  -10,3    R9 3,44   R13   10,28    R12 10,28
  3. DATA       R8      9,92  R9 0,03   R13  -10,29   R12    4,81

Kicseréltem az IC-t egy újra, még szerencse, hogy ujabban mindenből min. kettőt veszek.

1. Pipa                 Max232N
  2. CLOCK        R8 -10,42    R9 5,0   R13 10,042   R12  0
  3. DATA           R8  10,06    R9  0,0  R123 -10,41  R12  5,0

Látszik a különbség. Mitől mehetett tönkre az első?

A másik mérés már jó?

Az ICSP tüskéknél a PGD és a PGC továbbra is 0,0 mindkét pipánál.

(A távolságot nem Tab-al hanem szóközzel értem el. Tab-ra a kurzor kiugrik az ablakból. A szóköz miatt olyan "kócos" a táblázat.)
(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

A mérés már jó, nem tudom mitől ment tönkre a MAX, viszont az nagyon nem jó, hogy az ICSP-n nem változik a fesz! A MAX attól mehetett tönkre, hogy ezek után bármit el tudtál kötni azon a szegény panelen!

Áramtalaníts mindent és újból tüzetesen nézz át mindent a rajz szerint és javítsd ki a hibákat! Utána nézd át még kétszer, mérd meg műszerrel, nincs e zárlat szakadás, aztán lehet újból csekkolni!

Ne itt szerkeszd a táblát, hanem notepadba és utána szúrd be és tedd kóddá..
(#) cNobody válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

A második mérés jónak néz ki.
Akármi is tönkretehette az elsőt. Pl zárlat, elkötés ami ugyanúgy tönkreteszi a másodikat is ha nem találod meg.

Az ICSP-n meg azért nem látsz változást mert nincs érintkezés, vagy netán épp ott van a zárlat, ami kinyírta az IC-t.
Nézd át az IC 9 és 12 lábától menő vezetősávokat az ICSP csatiig. Valahol ezen az úton tűnik el a fesz, itt lesz a hiba.
(#) PIC18F válasza cNobody hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Ellenőrzés eredménye:
Az IC R9 lába az IC alá gyűrődött. Pedig majd ki esett a szemem, amikor beraktam és mégis. Szerencsére vissza lehetett állítani.

A PGD tüskénék az R5 (185 Ohm) két lába át volt forasztva, szétválasztottam.

A PGC tüskénél az R4 (270 Ohm) lába nem ért össze a tüskével, összeforrasztottam.

Teszt:

DATA pipa PGD-nél: 5,0 V, pipa törlésre 0,0 V.
CLOCK pipa ŐGC-nél: 0,0 V, pipa törlésre 5,0 V.

Állítsam a Port Beállítás ablakba inverzre az Órajelet, hogy szinkronba legyen a PGD-vel?
Következő: »»   40 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem