Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   122 / 966
(#) dil válasza Dudus hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Talán pont ez a lényege.
Szakszerű, tömített szereléssel ez a jelenség kiküszöbölhető - pont erre találták ki, ha ezt nem biztosítja, akkor meg oldjon ki a FI.
Ismereteim szerint az emberi életet 50mA még száraz körülmények között is képes kioltani. Nem véletlen az alap FI 30mA-es kioldó árama.
(#) dil válasza enree hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
A legveszélyesebb helyeket mint fürdőszoba, konyha, stb. soha ne hagy ki a védelemből!
(#) Dudus válasza dil hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
A szíven áthaladva 1mA is halálos, van egy műszaki kompromisszum a műszaki élet minden területén, itt is, és ne feledd a FI csak kiegészítő védelmi mód, önmagában nem illik alkalmazni!

De felőlem rakhatsz 10mA-es FI-t is.
(#) Sanyi74 válasza dil hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
A tömített szerelés hány évig marad az? Láttam kültéren tömszelencét aminek a gumi része öregedett el három év után. 230-as csapófedeles dugalj tető alatt is bepárásodik és lehet csak 5 mA szivárog de sok kicsi sokra megy. Amennyiben a szíven folyik át 2 mA is halálos lehet.
(#) potyo válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Alapvetően úgy kellene szerelni, hogy a lecsapódó víz mind kifele csorogjon a szerelvényekből. Szerintem kültérre nem épp a nagyon tömített szerelés a lényeg, hanem hogy az meg legyen akadályozva, hogy a víz össze tudjon valamin vagy valamiben gyűlni. Pl. kábel ha felül megy be a szerelvénybe, akkor alul nem árt valami nyílás, amin az esetleges beszivárgó víz ki is tud szivárogni. Vagy ha alulról megy be a kábel, akkor a szerelvényben nem árt a kábelt 180 fokban visszahajtani, hogy a köpeny alá ne tudják a vezetékek bevezetni a vizet. A villanyoszlopokon, ahol nem öntik ki a kábelfejeket (mifelénk háztartási kábeleknél nem szokás), ott megfigyelhető ez, hogy minden kábel vége vissza van 20-30 centiméternyi hosszon hajtva, hogy a nedvességet ne vezessék be a vezetékek a köpeny alá.
(#) jumbo65 válasza dil hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Igen. És az IP-nek van fokozata.Építőiparnak is dolgozom, ott kötelező a 30-ma-es Fi.
(#) dil válasza Dudus hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Igen, műszaki kompromsszmot lehet kötni, de biztonságit nem érdemes. 40 évig áramszolgáltatós voltam, ebből 10 évet aktívan hálózaton dolgoztam. Sajnos elég sok baleset történt ezidő alatt, mert a biztonsági előírásokat nem tartották be.
Úgyhogy nem kéne ezt könnyelműen venni. :no:
(#) tibistor hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Társasházi lakás fogyasztásmérője előtti kismegszakítót szeretném nagyobb áramerősségűre kicseréltetni.
Tudom, hogy előtte regisztrált szerelővel kell megvizsgáltatni a lakás hálózatát.
Kérdésem az volna, milyen elvárásoknak, előírásoknak kell megfeleljen a lakás hálózata?
A válaszotok tudatában azt szeretném elérni, hogy ki se hívjam a szerelőt, ha tudom, olyan feltételek szükségesek, amit anyagilag nem tudok vállalni. Vagyis ne kelljen potyára megfizetnem a szerelő kiszállását, szemléjét, ha inkább úgy döntök, lemondok a kismegszakító cseréjéről.
Beszéltem már telefonon szerelővel, de sem előírásokat, sem fizetendő „tiszteletdíjat” nem volt hajlandó mondani. A válasza csupán annyi volt: „ezek a helyszínen fognak kiderülni!”
Hát én pont ettől félek!
(#) zoli_varga hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Érdemes megkeresned egy regisztrált szerelőt aki mondjuk felméri kell e mérőhely szabványosítás. Valamint ad egy nyilatkozatot a társasház részére hogy a teljesítményt amit vételezni szeretnél azt elbírja a ház hálózata. (Legalábbis ezeket a papírokat kérheti a szolgáltató).
Semmiképp ne hagyd ki a szerelői ellenőrzést. De ha régi órád van (fekete tök) akkor valószínűleg cseréltetni akarja a szolgáltató
(#) enree válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!

Semmit se fogok kihagyni, de a bekötés jó?
(#) golyo01 válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
a földet nem kellene szerintem rákötni a 0-ra
(#) enree válasza golyo01 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Én meg úgy tudom (és láttam is több helyen), hogy egy, de szigorúan csak egy helyen közösíteni kell.
No, megvárjuk, amíg a szakik fölkelnek.
Azért köszi.
(#) dil válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Nem találom az alpadatokat.
Mid van 1f vagy 3f, amperek stb.
(#) proba válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Amit még ne hagyj ki az a fürdőszoba aljzatbeton betonháló - földelőpont összekötés.Illetve a fürdőszoba földelendő részei ehhez a hálóhoz .
(#) enree válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Azt hittem egyértelmű, de akkor leírom; Egy fázis 32A. Dugaljak 16A.
Köszi:
E.
(#) enree válasza proba hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!

De ugye a betonháló is csak abban az egy pontban csatlakozhat a földeléshez?
(#) proba válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szerintem igen
(#) coccy válasza LaciMaci hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Fí relé egy összegző áramváltó, ami a bele és kifolyó áramok összege 0 kell legyen! ez addig teljesül amíg a védőföld felé nem folyik hibaáram. Ezért a védőföld elválasztása a nullától még előtte kell megtenni! Védőföld átvezetése a fi relén szigorúan TILOS. Hibaáram értéke meghaladja (megközelíti) a megszólalási áramot az összegző áramváltó kioldó tekercsén keresztül kiold.
Ha a védett berendezés érintésekor old csak ki a fi relé, az már régen rossz, védővezető folytonosság hiba lehet.
Fi relé azonnal ki kell, hogy oldjon, hibaáram folyik a védővezetőben, értéke a fí relén lévő delta I érték, ami mA -ben van megadva, 30 mA vagy 100 mA használható ingatlanoknál, nagyobbat nem javaslom, kisebb pedig túl érzékeny, téves kioldások gyakorisága megnő.
nekem 30 mA-s van beépítve kb 15 éve, megelégedésemre, nagyon jók a tapasztalataim, igaz csak jó nevű gyártó termékét használom, abból is azt a fajtát, ami lüktető egyenre is használható, még akkor is ha lényegesen drágább! Ez is olyan, mint a jó gumi a verdán, lehet csak egyszer lesz rá szükség, de akkor tudja mi a dolga!
beépítés után havonta működését ellenőrizni a "T" gombbal! Fontos!!! nem működésnél azonnal csere. Remélem nem vettem el a kedved az alkalmazásától.

Jocó
(#) coccy válasza fulcsii hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
-Feszültség Alatti Munkavégzés rövidítése, Tanfolyam és időszakos orvosi vizsgálat!
Jocó
(#) dil válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
A rajzod egyértelmű, csak túl sok téma fut egyszerre, és már keverem a dolgokat, és nem volt időm visszaolvasni.
A lényeg, a rajzodon van a mérő és a FI között egy 32A-es kismegszakító, az mi?
Ha az áramszolgáltatóé, akkor nem jó helyen van, ha a tiéd, akkor szükségtelen, mert a lépcsőzés miatt buksz 5A-t, azonos értéküek sorbakötése pedik értelmetlen.
A rajz jónak tűnik.
(#) coccy válasza gabriel80 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
helló, Ne higgy a szolgáltatónak, ha azt állítja nincs rögzítve a működés. Főelosztó hálózattól felfelé ezred másodpercre van rögzítve minden működés, az összes villamos paraméterével együtt, GPS idővel.
04 KV-on pedig ritkán van GVA. LVA !
(#) enree válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!
Az az áramszolgáltató reléje a kerítésben lévő henselben van, annyi, meg egy bambi, semmi más nincs benne, ott van leverve a földszonda is, onnan megy tovább a történet a ház felé.
Azt hogy érted, hogy bukok 5A-t? Ha sorba van kötve egy 32-es kismegszakító egy 32-es Fi-relével? Azzal nem tudok mit tenni, most nem írom le, mit tenne velem az elmű, mert kikapok
(#) tibistor válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!
Köszi a válaszodat, de mint írtam, tudomásom van arról, hogy a kismegszakító cseréjéhez a regisztrált szerelő szakértői nyilatkozata megkerülhetetlen.
A lakásom egy 70-es években épült emeletes épületben van. Ekkor még a vezetékeket nem védőcsőben, hanem befalazva (nem tudom ennek a szakkifejezését) helyezték el.
Tehát pl. olyan dolgokra gondoltam, van-e előírás a vezetékek anyagára, védőcsöves elhelyezésére, stb. Azt ugyanis nem vállalom, hogy az egész lakást szétvéssék új vezetékek, védőcsövek beépítése céljából. Sem költség, sem rumli szempontjából. Inkább kapcsolgatom a levágott kisbiztosítót, ha véletlen az egyidejű terhelés hatására leold.
Tehát, ha vannak ilyen előírások, akkor ki sem hívom a regisztrált szerelőt. Mert díjazást ekkor is fog kérni, viszont az elérendő, de meghiúsult cél miatt számomra ez kidobott pénz. Ezt szeretném megelőzni.
Szóval vannak-e a fentiek szerinti, vagy egyéb kritériumok, amiket egy régi építésű házban előírhatnak, de számomra nem vállalhatóak?
Megtalálhatók-e ezek az előírások a neten?
(#) dil válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
A bambi azt jelenti, hogy Te nem tudod visszakapcsolni, a lekapcsolt?
(#) potyo válasza tibistor hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ha nem a sima vezetékek, hanem rendes kábel (tehát ér+köpenyszigetelés) van a falban, akkor nincs azzal semmi probléma, hogy nincs csőben vezetve. Nem szabálytalan vagy ilyesmi, csak utólagos cseréhez/bővítéshez falat kell vésni, ez a hátránya. Ha réz, akkor jó, ha alumínium, akkor az azért már problémás, szóval ezt mindenképpen nézd meg.
(#) maTaKee hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Helló!
Kismegszakítónak az adataira lennék kíváncsi, ezek vannak ráírva:

No. 15-L
10/220/380
6000 BK

Ez akkor azt jelenti, hogy 10A-es, vagy 15A-es és 6000A-t bír maximálisan megszakítani? A karakterisztikáját honnan tudom megállapítani?

Köszönöm
(#) Dudus válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
10A-es üzemi áram, és 6KA-es megszakítóképesség.
(#) enree válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Nem, a henselen van egy kis ajtó, az nyitható, vissza tudom kapcsolni.
Arra nem válaszoltál, hogy hogy értetted, hogy elveszítek 5A-t...

Üdv:
E.
(#) KTobi hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Oda jutottam, hogy szerelhetem be a biztosítókat. Találtam régi nem használt 16Aes automatákat. Mennyire megbízhatók ezek? Nem új darab azt tudom, fényes csúszós a külseje, mintha porcelán lenne, de biztosra veszem, hogy műanyag. Ha használható jó széria akkor ezt építeném be, ha van valakinek rossz tapasztalata velük, akkor veszek újakat. De hát minek szórjam a pénzt, ha ezek is hibátlanok. Úgy is csak itt porosodnak.

IMG_2378.jpg
    
(#) plepi válasza golyo01 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
De rá kell kötni!
Következő: »»   122 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem