Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   123 / 966
(#) plepi válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Mondjuk én nem egy fi-vel oldanám meg hanem ahány kör van,de így is jó eggyel de ha körökre bontanád,ahány kör annyi fi akkor ha valami gond lenne akkor nem az egész házban menne el az áram, ha az fi leold valamiért hanem csak azon a körön.
(#) tibistor válasza potyo hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Gondolom "rendes" a kábel, mivel a ház államilag épített volt. Viszont az ér az aluminium, de a keresztmetszetét nem tudom.
A kismegszakító cseréje nagyobb áramerősségűre bővítésnek számít-e?
Ezen esetekben mi a helyzet?
(#) KTobi válasza tibistor hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Melyik megszakítót akarod cserélni? A főbiztosítót?
Szerintem csak a keresztmetszetet nézik. Az a helyzet, hogy adott keresztmetszetre adott a legnagyobb áram. Ennél nagyobb megszakítót nem lehet berakni. Ha megfelelő a bent lévő drót, akkor lehet cserélni a megszakítót, ha ki lett dekázva, akkor a kábelt is cserélni kell.
(#) tibistor válasza KTobi hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Igen, a főbiztosítót, mivel a bentihez úgy tudom nem kell regisztrált szerelő.
Egyébként 10A-es, és legalább 15, de inkább 20A-esre szeretném cseréltetni.
(Már sok a fogyasztó, pl. vill.boyler, mikro, mosógép, TV, számítógép, és egyebek. Sokszor leold a főbiztosító.)
(#) dil válasza enree hozzászólására (») Jan 25, 2011 / 1
 
Ezt úgy kell érteni (a leírtak alapján, a mérő előtt van - nagy valószínüséggel - egy 32A-es biztosíték) , hogy ha Te is be teszel egy 32A biztosítékot a mérő és a FI közzé, a felszerelt késszülékek tűréstartományára jellemző módon, mindíg ugyan az fog kikapcsolni hiba esetén, tehát a másik felesleges. Egyébként elosztó rendszerekben előfordul a többszintű biztosítás, de ezek között az alacsonyab szint legnagyobb értékű biztosítója legalább egy értéktartománnyal alacsonyabbra kell tervezni, vagy a magasabb szinten lévőt időzítővel késleltetni kell. Persze egy csomó más dolgot is figyelembe kel venni, mint beépített teljesítmény, egyidejűség,... és talán előre kellet volna venni a vezeték-keresztmetszeteket, stb. A Te esetedben ez azt jelenti, hogy a mérő és a FI közzé nem kell a 32A-es bizti.
(#) potyo válasza KTobi hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ha olyan helyre teszed, ahová bármikor hozzányúlhatsz utólag, akkor semmit se vesztesz, ha felrakod. Fogyasztásmérő elé nem raknám fel, de utána miért ne?
(#) dil válasza plepi hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Plepi! Bocs, hogy bele kotyogok, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy normál esetben - tehát egy rendesen megépített hálózatban - a FI múködése néhány évenként egy-egy alkalom. Másrészt a működés a védett rendszer aktív állapotában következik be - vagyis, amikor otthon vannak és használják az elektromos eszkozoket. Ha mégis üres lakás-állapotban következik be a működés, akkor mi történhet? A hűtónek legalább 7 órát ki kell bírnia, ennél kritikusabb fogyasztót pedig szünetmentes áramforrással kell ellátni, ilyen például a risztó.
Ebből adódóan a kockázat és költség arány alapján - szerintem - nem indokolt a több FI felszerelése.
(#) Amarton hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Fi-relé, túlfesz védő, villám védő milyen sorrendben kell bekötni őket a hálózatba és hogyan?
(#) dil válasza Amarton hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
A FI-relének a mérőhely környékén ahogy itt most többször is leírták, a villámvédelem egy külön téma - villámhárító, levezető, földelés, stb.
A túlfesz védelem egy lényeges kérdés különösen légvezetékes hálózatokról táplált fogyasztóknál fontos.
Elhelyezése a túlfesz forrás irányában a lehtő legközelebb.
Legszerencsésebb lenne, ha a csatlakozó oszlopon a csatlakozó vezetékre kötni, sajnos ezt az áramszolgáltatók nem igazán szeretik. Így marad a mérő utáni elosztótábla.
Ezek a készülékek általában belehalnak a működésbe, vannak jobbak amelyek több kissebb működésre is képesek, ezek természetesen drágábbak.
Nem régen beszélgettem egy kollégával, akinek a cége ezzel a területtel is foglalkozik, mondta, hogy 7-9 méteres szakasz képesek védeni, azután meg kell ismételni az elhelyezésüket, különösen informatikai és híadástechnikai eszközök esetében/közelében.
(#) plepi válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Könnyebb kiszűrni a hibás készüléket vagy a hibás szakaszt,tudod hogy milyen irányba kell elindulni végül is igazad van egy is elég.
(#) enree válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!

Akkor az órától jövő izmos kábel egyből mehet a FI-be, ok.
Köszönöm a kimerítő gyors választ!
Üdv:
E.
(#) proba válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Inkább csak bosszúság megelőzésként érdemes többet felrakni.
A feleség mos víz megy valahova ,számítógép kikapcsol.
Az udvaron lévő dugaljba víz megy ,óra (netán videó) elfelejti a programot
Este valamiért leold ,keresheted sötétben a kapcsolószekrényt.
Ha ezekből egyikbe másikba belefutsz néha ,már nem is tűnik számomra annyira feleslegesnek a több .
Udvar műhely ,fürdő szerintem mindenképp megér egy külön ágat .
(különösen magánházba.)
(#) dil válasza proba hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy felszereljen 5-10 áramvédő kapcsolót. De akinek annyit lekapcsol az áramvédője, az előbb mindenképpen gondolja át, hogy azt a pénzt a rendszere rendbetételére költi, vagy marad a veszélyes környezetben és reménykedik, hogy az aktuális FI éppen megszólal vagy sem.
25 éve építettem a házam, természetesen magam szereltem a villanyt - áramvédővel, ha jól bele gondolok, úgy 3-4 alkalommal szólalt meg.
Szóval, ahogy írtam "rendesen megépített hálózatban"...
Abban egyetértek, hogy különösen veszélyes helyeket érdemes külön áramkörre tenni, a műhely nálam is külön áramkörrel saját FI-vel. Ugyanígy a fürdőnek sem árt, villanyboyler esetén meg nincs más választás.
(#) proba válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Valóban nem sűrűn működik.Nálunk talán a fürdőbe bevezetett hosszabbítóba csapódó víz ,meg a műhely csapta le néhányszor,de ha valaki újat épít van hely ,meg nem a nulla költségvetés a cél,akkor a lakórészt szeretem külön rakni a többitől.
(#) dil válasza proba hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Ugye ezt nem mondod komolyan, hogy a fürdőbe hosszabítót viszel?!
(#) potyo válasza dil hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Én is szoktam, mert a hajnyírógép madzagja nem elég hosszú. Viszont utána ki is viszem vissza, nem juthat víz közelébe...
(#) dil válasza potyo hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Sokat próbált elektromos szakik vagytok, nem hiszek a szememnek!
Több tucat olyan lámpatest létezik, amelyik borotva-dugaljat is tartalmaz, ha nem akarod a csempét összekaszabolni.
(#) proba válasza dil hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Hát ugye akinek régi fürdőszobája van .(konnektor 2.3m magasan ,mosógép madzag 1,5 m ) vésés nélkül mit csináljon.( madzag csere kiesett mert nem fix helye volt ,kihúzni bedugni senki nem tudta....)
A három fázisú FI relét meg azért gondoltam szétbontani három egy fázisúra,mert így a későbbiek folyamán sem okozhat gondot a FI utáni nulla szakadás,illetve rá lesz kényszerítve az utódom, hogy ahhoz a fázishoz tartozó nullát használja esetleges bővítésnél .Nulla bontásnál csak egy ponton tudjon akaratlan kárt okozni. (mellékesen jobban szakaszolható)
(#) potyo válasza dil hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Tükörnél nincs lámpa, plafonon van az egyetlen lámpa. Persze lecserélhetném a hajnyírógép kábelét is, de most az mivel rosszabb, hogy beviszem a hoszabbítót, felakasztom a végét az ajtón levő fogasra és beledugom a gépet, használat után meg vissza kirakom onnan? Nem a hajszárítót dugom bele úgy, hogy a hoszabbító a kád szélén billeg, én meg a kádban szárítom a hajamat...
(#) dil válasza potyo hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Nem szeretnék, sem kioktató, sem okoskodó lenni.
Inkább egy ötlet a rombolás nálküli konektorra: (öntapadós) vezetékcsatorna, szerelvénydoboz, dugalj. Persze a biztonsági előírások betartásával!
(#) potyo válasza dil hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ezt nőknek elég nehéz beadni
(#) dil válasza potyo hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
A nők szeretik a meglepit?!
(#) zoli_varga válasza tibistor hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
MMFal vezetéket használtak régen de már akkor is volt berman cső. Sőt volt rézvezeték is igaz az textil köpenyes volt.
Ez persze az adott vállalat műszaki tervezőitől függött és a pénztől hogy mit használtak.
A régi vezeték 2,5 mm2

volt és alu. Ennek a terhelhetősége 15A.
Tehát ha nem korrodált el akkor még el kell bírnia a terhelést. Ha nem a főmegszakító megy le akkor még a főelosztóban lehet próbálkozni az áramkörök szétválasztásával.
(#) rolie válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ez így nem fog működni, mert 3 fázisnál csak akkor folyik a 0 vezetőn a fázison folyóval megegyező áram, ha csak egyetlen fázist használsz. Ha terhelsz egy másikat is, akkor a 0-án már kevesebb áram fog folyni, tehát egy fázis-0 áramok összege nem nulla lesz. Egyszerűen lerajzolhatod: a 3 fázis 3 vektor, amik 120 fokos szöget zárnak be egymással. A vektor hossza legyen arányos a fázisárammal (amit épp használsz), a 0-án folyó áram ezek vektori összege, amelynek a hossza mindig rövidebb, mint a fázisvektorok hosszának összege (persze csak ha egynél több fázist használsz egyszerre).
Rajzoltam egy móricka ábrát (tudom, a fázisokat nem jó színsorrendben rajzoltam). Továbbá az is könnyen belátható, hogy ha szimmetrikusan terheled a 3 fázist, akkor a 0-án nem folyik áram (lásd háromfázisú motorok)

fazis.jpg
    
(#) Dudus válasza rolie hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ha a FI előtt szétválasztja a nullát annyi ágra amennyi FI-t akar használni, majd ezeket a nullákat nem keveri, működik, csak sok lesz vele a macera, és háromfázisú fogyasztóhoz nem lehet megúszni a 3f-ú FI-t.
(#) proba válasza rolie hozzászólására (») Jan 26, 2011 1 /
 
Csak egy fázisú fogyasztókhoz jó,ezt tudom ,más nincs általában egy családi házban.(jó tudom a villany tűzhely..) A maceráról csak annyit hogy legalább rákényszerít bizonyos szabályok félig betartására (külön dobozban kötni az eltérő áramköröket) amit ha egy dobozban is kötsz ,már tetszés szerint nem cserélgethetsz.
(#) rolie válasza Dudus hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Valóban így működik, csak nem jutott eszembe, hogy a csomópontig kénytelen az áram a 0 vezetéken visszafolyni :hide:
(#) tibistor válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Köszi a választ, és üdv!
(#) szabo_ist válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Üdv!Áramszolgáltatója válogatja, hogy kérik-e a mérőhely szabványosítást. ~.ON-nál pl. van olyan, hogy régiónként is más az elbírálás. Mérőhely szabványosítást akkor szoktak még kérni, ha a méretlen hálózat keresztmetszete nem megfelelő, azt is cserélni kell. Tudom javasolni, hogy a felújítás, átépítés előtt egy MEGBÍZHATÓ reg.szerelőt kerítsél, aki felvilágosít a részletekről.
(#) Sanyi74 válasza szabo_ist hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Üdv. Én csak leírtam Amarton-nak mire számithat ha teljesítmény növelést kér. A mérhely szabványositását lehetséges kiadásnak írtam.
Következő: »»   123 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem