Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 53
(#) szendi001 válasza jandu hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Probalkozhatsz hurokkal is.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 8, 2010 /

Sziasztok! Sikerült eletem első komolyabb wobbleres mérése Csináltam egy két hangoltkötrös sávszűrőt és sikerült a púpokat összehangolni. Eléggé süket a tv szkópon a bemenet, de direktben hajtva az első hangolt kört szép ábrát kapok. Honap megpróbálok egz három hangoltköröset immár amatőr sávra.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Kepeket nem raksz fel?
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Nem tudom reprodukálni a mérést több napi szenvedés után sem ...Lehet hogy le kellett volna fényképezni Csináltam egy másik sávszűrőt, de ezen pl egy tüskét sem tudok áteröltetni. Kezdem azt érezni hogy ez a TV vobbler alul és felülátáresztő szűrők mérésére való inkább a túl nagy löket miatt. Vagy valamit elrontok...
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Üdvözletem!
Nem találtam olyan témát,mely átfogóan taglalná ezt a nem elhanyagolható műszert.Mert ugye hangolni,azt kell,csak messze nem mindegy mivel.(Ez a téma nem a hangolásról szól,mert azzal kismillió szakirodalom foglalkozik!)Tapasztaltabbaknak már biztosan megy fülre,de egy műszer nem árthat senkinek.Itt lehetne megvitatni,hogyan is működik egy ilyen eszköz stb.Keresem továbbá egy egyszerű,hobbi célokra megfelelő szignálgenerátor rajzát(Elég lenne a KH frekvenciatartománya)!
Remélem másoknak is segítek ezzel!
Szép napot! Máté.
(#) MaTe193 válasza (») Jan 24, 2011 /

[OFF]Köszönöm, elnézést kérek!
(#) Ge Lee válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Nézz körül itt vagy az elektrotanyán, vannak gyári műszerek néha rajzzal is.
(#) MaTe193 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszönöm!
Gyári rajzokat már én is néztem,de nekem valami egyszerűbb kellene.Láttam korábban egyet,viszont ahhoz már rég nem használatos tranzisztorok kelenének.
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ígéretesnek tűnik! Mindjárt előkutatom a cikket,abban biztosan találok tekercsadatot!
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szerintem DDS- ben kellene gondolokodnod. Meg en is ossze tudtam allittani es kivalo parameterekkel rendelkezik. Siman megerkezik postan. A keveros verzió amplitudo szabalyozasa nagyon nagy feladat, ezt a cikk iroja is megjegyzi, es arban is dragabb lehet az analog verzió, ha gyari dbm et teszel a gyűrük helyett.

A linkben szereplo keszuleket megepitettem, es csak egy preciziós osztó kell mögé.
Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A tekecs adatokat GDO-val ki lehet kiserletezni, fugg a varicap tipusatol. 6 menet korul lehet kb 5 ös atmeron. Nem kritikus, mert ugyis nullara kell uttetni es merni a frekvenciat a kimeneten. Ez utobbi meroke ara valoszinu osszemerheto az egy hozzaszolassal korabban csatolt keszulek araval.

Szeretem az analog dolgokat, de evekig epitgettem hasonlo cuccokat:nagyon megvigaszatalt a digitalis megoldas mind pontossagban mind arban tobb ejszakas hokompenzalas utan...
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszönöm a válaszokat! A linkelt dolgok többsége bőven több,mint amire gondoltam.Sikerült beszkennelnem azt a rajzot,amiben a beszerezhetetlen tranzisztor van:Bővebben: Link .Lehetne ezeket helyettesíteni?Egyéb vélemények a rajzról?
Máté.
(#) pmaroti válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Én is egyszerű szignál építésében vagyok. Sokat keresve, alapvetően a következő két megoldás tetszik:

1. antenna analyzerI / antenna analyzerII
Sajnos a fet-es verzió nem akar valamiért 20-30 MHz felett nekem berezegni és az AGC sem működik valami jól magasabb frekin.

2. wobbler
Már megrendeltem és megjött az LTC1799 de még nem építettem meg. Igaz négyszögjel a kimenet, de nagyon egyszerűnek tűnik a kapcsolás.

DDS a tuti, de még nem volt annyi időm, hogy beizzítsam a 9835-öt.
(#) MaTe193 válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A második nekem is tetszik! Ha elkészült,mindenképp szólj! IC-t hol sikerült vened?
(#) pmaroti válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

farnell
(#) dokidoki válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia!
A linkelt Antenna Analizátor kiválóan működik 60-62MHz -ig. Sőt a MFJ259 változat pedig 170 MHz ig.

DSCF1194.JPG

(#) pmaroti válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Sziasztok! Segítségeteket kérném: jeldetektor diódának a neten mindenki az 1n34(a)-t ajánlja. Erre tud valaki hazai beszerzési lehetőséget vagy ebay...?

Másrészt germánium diódákból beszerezhető egy-két OA és AA típus, ezek mennyire használhatók? A neten erre nem találtam utalást, adatlapot sem találni róluk.

Schottky diódákat (pl. 1n5711-et) sok helyen nem ajánlják, pl. a fentebb linkelt antenna analizátorban sem, mert nagyobb a nyitófeszültsége, pedig azokhoz legalább van valami adatlap és könnyebben beszerezhetők lennének.
(#) dokidoki válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 26, 2011 / 1

Szia.
Teljesen jó oda a kisjelű germániumok közül az AAxxx vagy OA , a OA1182 kapcsoló dióda, azt nem próbáltam.
FM demodulátorhoz valók is jók, azok válogatottak. Ha párban vannak, akkor egy a detektorba, párja meg a hozzá tartozó linearizálóhoz.
De tehetsz bele 1N5711 is, csak akkor kell bele még 3 darab 1MOhm ellenállás is a műveleti erősítők bemenetére az 1nF okkal párhuzamosan. Nélkülük nem működik.
A lengyel átdolgozást kell egy kicsit finomítani, mert a BS170 nehezen nyit ki, a kettő 1MOhm osztó felső tagját 470KOhm-ra cseréld. Ha a magasabb frekiken vacakol a osc, akkor a közös source ellenállást növeld. Vagy jobb fetet kell keresni bele.
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 26, 2011 /

Üdvözletem!
Sikerült szereznem egy AD9834-es IC-t.Ezzel tudna valaki ajánlani valamilyen kapcsolást?
Köszönettel:Máté.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Teljesen veletlenül a korabban javasolt egyégcsomag pont ezt az ICt tartalmazza Bővebben: Link

Nézd meg a "BASIC KIT" et 45 USD ert. Abban nincs DDS IC és akkor össze van kötve a kellemes a hasznossal! Nem elég megépíteni a DDS-t, kellene hozzá programozni PIC-et vagy Amtelt, egyszerűen ennél olcsóbban nem lehet megcsinálni hazai viszonyok között.

Ez egy más fajta modulka ( olcsóbb, de nincs vezérlése)

És itt van egy jól működő irányítás hozzá(elég nagy meló összerakni):
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszönöm a választ.Az első változat tetszik,a vezérlés pedig PC portról történne.
Máté.
(#) pmaroti válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia!
A "lengyel átdolgozással" kezd meggyűlni a bajom... De a 1Mohm-os osztó felső tagját 500k-ra csökkentve tényleg jobban indul az oszcillátor: eddig olyan csöves eszközre emlékeztett az indulás, várni kellett 5-10 másodpercet a jelre.

A közös source ellenállás növelését nem értem, persze azért kipróbáltam 470Ohm-mal és kisebbel is (100Ohm-mal),de egyik se hozott jobb eredményt: magas frekin ugyanúgy nem rezeg.
Ha jól gondolkozok, akkor a közös soruce ellenállás növelése az erősítést csökkenti, azzal a munkapontot a FET Vp-je felé tolja el, ahol kisebb a meredekség, jól gondolom???

Montad még, hogy jobb FET-et keressek. Kimértem vagy tíz BF245C Vp és Idss értékét (Vp: 3,98-5,53V ; Idss: 13-18mA), nekem a Vp magas értéke nem tetszik, tekintve, hogy 5V-ról jár az áramkör ezen része.
Megpróbálom még 2N3819-cel, ha nem megy úgy se, akkor áttérek az MFJ-259-es megoldásra mfj259, ott kb. 10V tápról jár az oszcillátor és érthetőbb az AGC szabályozás (számomra), mert a mosfet-et egy komparátor vezérli összehasonlítva a csúcsértéket egy fix egyenfeszültséggel.
(#) dokidoki válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Helló!

A helyzet kezd érdekesé válni, mert azóta, hogy itt felmerült a jelenség nálam is jelenkezet.
Az egyik panelen nem akar rezegni 25-40MHz között az osc. Mindenféle varázslatot elkövettem, de nem segít. Tekercs-csere, fet-csere,... Ugyanazon a panelon még van olyan jelenség 7,2-7,8MHz között mintha fordulna az osc fázistolása, oszcilloszkópon érdekes megfigyelni, egy ponton lezuhan a jelszint nullára. Nos mindegy, még erre nem találtam megoldást. Én a J310-el szemezek, persze nincs itthon.
Az egész érdekessége, hogy az alkatrészek összessége amivel rendelkezem egy sorozatból való nem lehetnek nagy eltérések vagy hibásak. A source ellenállással kapcsolatban igazad van, és a BF245 nél könnyen lehet, hogy az 5 Volt tápfesz határeset.
Az AGC része nálam hibátlanul működik, szépen gyorsan szabályoz könnyen állítható. A komparátoros megoldás egyszerűbb és a komparátor kimenetén nagyobb jel van a fet nyitásához, gyakorlatilag ki-be kapcsolgatja..
Átépítettem az MFJ259-szerinti megoldásra a OSC részt, úgysem hozott javulást az ilyen viselkedésre. Pedig az esetek többségében agyonverhetetlenül rezeg az osc rész... lehet hogy a nálam lévő kettő panelen kerültek rossz csillagállás alatt beforrasztásra a fetek, a többin meg jó irányból fújt a szél. Rejtélyes dolgok ezek, de majd kiderítem mi a megoldás.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Nos, módosítottam rajta, azon amelyik nem akart rendesen rezegni annál adtam 8Voltot az 5 helyett, megtáltosodott tőle. Bár akad vele munka mert a Q8 bázisosztóját is igazítani kellett, meg az AGC beállítást. De valami vadrezgés keletkezik 26-24MHz körül, az utolsó tekercs +kondi beforgatott helyzetében. De a szkópom, már ott nem az igazi nem látom a vadrezgés alakját. Amúgy mindenütt szép szinusz a jel. Egy fokozattal lejjebb nem jelentkezik a dolog, pedig a frekvencia ugyanaz. Könnyen lehet, hogy a tekercsre van valami ráhatás, ott is gerjed már ahol nem kellene.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Közben csendesen leírogatom... A vadrezgést a csodálatos AGC okozza. A megoldása meglepően egyszerű lett, persze mindent kipróbáltam mielőtt a megoldás megszületett volna.
Az AGC detektor diódája germánium, a Lengyel leírásban nem szerepelnek ebben az esetben a 1MOhm ellenállások a műv.erősítők bemenetein. Igaz írtam, hogy a 1n5711 esetében kellenek. Az AGC lengései megszűntek mihelyt forrasztottam 1M -t a 1 nanós tetejére. Most már magasabb frekin is teljesen stabil, és erős nagy szinten rezeg.
Az lenne az igazi, ha a firmwaret is lehetne úgy módosítani, hogy 5 helyett 6 digit és ne 62MHz legyen a vége a szerkezetnek. Akkor lenne értelme továbbfejleszteni, pld külön detektor panel a RF csatira, és a rezgéskeltő részét is kialakítani pld 1-470 MHz-re.

Más: Találtam egy nagyon remek frekvenciamérőt a neten, sajnos a proci szoftvere nem hozzáférhető. A megoldása pedig igen szellemes, mert egy PLL belső programozható osztóját használja... kevés és egyszerű alkatrészből áll, ráadásul igen érzékeny is. ez lenne:Bővebben: Link
(#) pmaroti válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia! Ez nagyon jó hír , este ki is próbálom. Tehát akkor 5V helyett 8V és 1MOhm a műv.erősítő bemenetére.
A svéd srác cikkeit szoktam olvasgatni, nagyon ügyes dolgokat csinál. Ahogy nézem a ret-nél van LMX2316 és 2326, meg kell nézni ez miben más mint a LMX2322. Ami különösen megtetszett most, hogy valami GPS referenciához vizsgálta a kütyüt ez nagyon jó ötlet sztem.
(#) pmaroti válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Kipróbáltam, kezd alakulni a dolog +8Vról már sokkal működőképesebb magas frekin, de alacsony frekin az AGC gerjed (pedig ott van az 1MegOhm is a bemeneten). Azt látom, hogy nincs jel, majd az AGC miatt elkezd berezegni aztán az AGC túlszabályoz és eltűnik a rezgés és kezdődik minden előről, végülis beépített 100%-os AM moduláció... (az eredeti lengyel AGC-t használom)

DokiDoki? Te végül melyik AGC verziónál maradtál a lengyel vagy a MFJ-s komparátor alapúnál? (melyikkel jött össze a működés?)
(#) dokidoki válasza pmaroti hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Örülök, hogy alakul a dolog. Nekem csak az AGC detektorra került a 1M, a többin nincs. Az AGC-ben lévő BS170 nehezen nyit 2.5 Volt Gate feszültségnél, ezért került a felső osztóba ~500kOhm. Most, hogy 8 voltra emeltem a működési feszültséget, így mindent visszaépítettem az eredeti lengyel leírás szerint. A detektor diódák AA116, eddig oda nem kellett a 1MOhm, de most ettől nyugodott meg a működése. Ha 5517 van a detektorban, akkor nem tudom mi a helyzet, lehet, hogy jobban kell terhelni.
Az is lehet, hogy most átkerültünk a ló másik oldalára. És sok a 8 Volt bizonyos esetben. Lehet, hogy egy 317 szabályzóval kell beállítani. A 8 volt esetén a Q8 bázisosztója 6.8KOhm tetejére került egy 10K, mert a szinuszjel alsó hulláma elég érdekes alakot adott.
Ha nem szinuszjellel táplálkozik a detektor és a jelfeldolgozó, akkor beállíthatatlan eredményeket produkál.
Szóval az eltérés a lengyeltől annyi: +1M, +10K, 5 helyett 8 Volt. Komparátorosat nem próbáltam, félek, hogy annak a működése is vinne valami gyors FM/AM modulációt a jelbe.
(#) pmaroti válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Este megnéztem ismét a dolgot. Magasabb frekin szép szinusz jön ki és az erősítő végén is szinuszos a jel, viszont alacsonyabb frekin nem tudtam olyan beállítást találni, ahol szinuszos lenne a jel így az AGC beoszcillál.
(#) huba hozzászólása Feb 3, 2011 /

Sziasztok. Mint új boldog cb rádió tulaj, szeretném beállítani az antennámat a rádiómhoz. Ehez ugye elengedhetetlen egy swr mérő.
Találtam egy kapcsolást, amely elég egyszerűen és olcsón megépíthető. Bővebben: Link
Érdemes e megépíteni, továbbá nekem csak egy UHF anya csatlakozom van, amibe dugnám az antennát. A rádió fele menő csatlakozó helyett beforraszthatom e egyenesen a panelbe az 50ohmos koaxot?
Következő: »»   5 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem