Fórum témák
» Több friss téma |
Tegnap írtam egy újabb programot : ennél elég egy alsó és egy felső érzékelő (ami lehet akár mozgásérzékelő is) .
Amit tud : az érzékelő jelére fel -vagy le fut a fény , majd kettő perc múlva sorban kialszik . Az időzítés igény szerint módosítható . Ez egyszerű és elég biztonságos megoldás Most amin "agyalok" az az hogy milyen kapcsolóeszközzel kéne kapcsoltatni a világításokat ? Először az optokapu tranzisztor páros vetődött fel ötletként , de talán a fet is jó lehet (ha mondjuk 230v os lámpatesteket használunk akkor viszont a relé , vagy a szilárdtestrelé lehet a megoldás ) Szeretném ha univerzális lenne a cucc ki mit javasol ?
Fettel hajtott SSR vagyy optotriak /triak páros.Ha az utóbbit nem rakod be akkor ledes ,ha berakod ledes meg 230-as.Esetleg optotriak triak páros ,úgy kialakítva hogy ha az opto bemenetét átkötöd a kimenetére triak helyére a fetet teszed a kimeneti táp cseréjével ledes lehet
Az optót mindenképp beletervezném (a pic védelme érdekében , így akkor a kapcsolóelem lehet triak vagy fet ? Fet nincsen olyan ami már mondjuk 12v ról is "begyújt" de a 230 at is bírja ? Tehát átalakítás nélkül lenne változtatható a világítótestek tápfeszültsége ?
Hát...... Így lehet hogy profi lesz a cucc de csak a kapcsolóeszköz lenne (16db) 10000ft körül , akkor inkább
belerakok 2db uln meghajtót és 16db nyákrelét .
Lehet van olcsóbb is közöttük,nem keresgéltem.Bár gondolom 2-300 nál olcsóbb nincs.
Nem tudom 230V ra igen igen keveslem a 400V os fetet.(egyébbként valami univerzálisat akart készíteni.12V/220V szerintem)
Találtam egy kapcsolási rajzot , ebből nem lenne érdemes
akár a táp-akár az izzó meghajtás részt felhasználni ? Ez egyszerű és talán még olcsó is (igaz hogy az egész cuccos a hálózaton van ) De valószínűleg nem is lesz érinthető része , indításra infra led infra vevő dióda (tranzisztor) kombinációt gondoltam .
Aztán hazamész részegen és nem találsz fel a lépcsőn.
sziasztok!
Sikerült már valakinek megalkotni a lépcsővilágitás prototípusát?szívesen fogadnám a kapcsolási rajzot Köszi előre is
A pic program készen van , de érdeklődés hiányában
a nyáktervet el sem kezdtem (leült a topik)
Pedig engem nagyon érdekelne.és szerintem ha készen lenne rentgeteg embert nagyon érdekelne . csak nem feltétlen olyan embereket akik olvassák ezt a topikot, illetve ezt az oldalt.
Engem is érdekelne attól hogy nem nagyon szóltam hozzá a topikhoz, de mindig olvasom a hozzászólásokat.
mondom én hogy kíváncsiak rá az ebemerek. Én több embert is tudok a környezetemben akit érdekelne, csak sajnos tervezni nemtudok áramköröket maximum építeni, de azt is csak "analóg" alkatrészekből
Azt az esetet kezeli a vezérlés amikor a kuncsaft meggondolja magát és visszafelé megy? Az időközben kialudt lámpák beapcsolnak? Vagy fel kell mennie a lépcső tetejére, hogy a viszafelé irányuló hullám kialakuljon? Ahogyan elnézegettem minden lépcsőfokot egy külön lámpta világit meg. Vagy tévedek? Ha van érdelődés talán rászánnám magam a megtervezésre.
Igen , kezeli . Ha meggondolom magam és tíz percig
(ez kérésre változhat) nincs mozgás akkor kikapcsol . Ha félig felmész és visszajössz akkor is ez történik . Egyébként most 255-felfelé -és 255 lefelé haladót tud megszámolni ,és csak a legutolsó után kapcsolja ki a fényt
Akkor lépcsőfokonként figyelni kell, egy optokapuvalhogy van e ott valaki. Vagy honnan tudja melyik lépcsőnél ált meg a kuncsaft? Ez a 255 a dekódolt kimentek száma, vagy csak a belső számlálóé? Ja értem tehát 255-en felmehetnek addig egyirányba megy a fénysor?
A válasz egyszerű : Ha elolvastad volna a téma elején lévő írásaimat , talán meg sem kérdezted volna .
Van egy érzékelő pár alul és egy felül . Ezek eldöntik hogy lentről indultál felfelé vagy éppen ellenkezőleg ,az első emberke előtt fut a fény , és ha kilépett a lépcsőről lekapcsol . Ha többen jönnek mennek mindenkit megszámol és csak az utolsó emberke után kapcsol ki . ha elindulsz de nem érsz fel , 10 perc után automatikusan kikapcsol .Nincs minden lépcsőn érzékelő , Minek is lenne ?
Ok értem. Mi van akkor ha ketten vannak rajta az első már majdnem felért, a második meg néhány lépcsőután meggondolja magát és visszafelé indul? Annak van világítás? Hiszen a fentinél van a hullám. Én márcsak ilyen kérdezős vagyok, körbeszoktam járni a dolgokat. Egyébként a kérdezéshez hozzá kell szoknod a kuncsaftokm ilyenek
Mint már írtam : az utólsó kilépő emberke után kapcsol ki !
ha a számlálás valamiért nem tud nullázódni (aki elindult lentről lépteti a számlálót eggyel ha kilép fent akkor lépteti egyet vissza . Ha a számlálók nullára érnek , csk akkor indul a lekapcsolás , ha nem ér nullára a számláló akkor 10 perc után kapcsol ki . A kikapcsolás a kilépés után kb 16 másodperccel ér az utolsó lépcsőhöz . tehát a teáltalad felvázolt helyzetben még marad 16 s az uolsó pár lépcső megtéteteléhez . DE minden időzítési érték a megrendelő kívánalmai szerint módosítható .
Szóval a világítás addig megy végig a lépcsőfokokon ( minden lépcsőfok világit) aníg nemérzékeli, hogy kiléptek a lépcsősorrol? Mi lépteti a számlálót ha mindketten a lépcsőközepén vannak? Egy belső óra? Lehet nem egyről beszélünk?
A lépcsőn felfutó fény teljesen független a belépés számlálótól : ergo ha te alul belépsz 1s/lépcső "sebességgel" felszalad előtted a fény és világít az összes lépcső , ha kilépsz szintén 1s/ lépcső sebességgel követ a fény . DE hangsúlyozom a fény csak akkor kezd kialudni ha nincs senki a lépcsőn vagy letelt a tíz perc az első belépéstől számítva
Ok Én más metódusra gondoltam. Történetesen arra, hogy mindig az a lépcsőfok világít amelyiken a kuncsaft rajta áll. Az ő sebességéhez igazodik, vagyis ha felteszi a lábát a következő lépcsőfokra akkor az is világit ha így áll. Az ő lépcsőhaladási sebességének megfelelő ütemben világitanak. Na és függetlenül megcsinálja mindegyik ott tartózkodónak, mindegy hányan vannak a lépcsőn, követi a mozgásukat. Hú sikerült érthetően elmondanom?
Egyébként mikorra várható az első prototípus, ha lesz?mert engem érdekelne a dolog. még hasonlót sem láttam Magyarországon.az hogy hány lépcsőfok van az sokat számít?Vááá.nagyon bevagyok zsongva rá
ez már azért kicsit bonyolultabb mint az alapelképzelés.a videóban csak annyi látszik, hogy megindul egy folyamat és végigfut.de arról nincsen benne szó szerintem hogy az áramkör végig figyelné az embert.szerintem az ami a videóban van az csak arra van tervezve, hogy az ember elindul és felmegy.ha megállna középen a fény akkor is végigfutna.szerintem...
Melyikre van érdeklődés? Amikor az öszes lámpa világít míg rajtavannak? Amivel indult a topik?
személy szerint engem ez érdekelne:Bővebben: Link
Értem amit írtál :de a videón sem így működik ,és ez az életben sem lenne jó ! A cél egy futófény szerűen be-és kikapcsoló BIZTONSÁGOS világítás volt ami sokak igényeit kielégíti . Ezt szerintem a programom teljesíti , látványos de biztonságos , senki nem fog a lassúsága vagy a túlzott gyorsasága miatt sötétben maradni ,és extrém
dolgok miatt sem marad felkapcsolva a világítás . (pl elinduló visszaforduló , egyszerre belépő és külön kilépő gyermekek ,lassú nagymama , a lépcsőn felejtett szatyor ) Ezeket a dolgokat mind kezeli vagy áthidalja a program tehát szerintem így már tökéletesen használható . |
Bejelentkezés
Hirdetés |