Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 132
(#) bberti261 hozzászólása Dec 23, 2010 /

Sziasztok!
Egy hordozható eszköz tápelláását szeretném megoldani, amiben 2 db NiMh akku van.
Az akkuk feszültsége dc-dc konverteren keresztül táplálná az áramkört.
Ha az akkuk lemerülnek külső stabil 5V csatlakoztatásával és az eszközön belüli NiMh akkutöltő IC töltené az akkukat.
A mellékletben lévő áramköröket kell használnom.
A problémám az, hogy a dc-dc konverter tekercse is és az akkutöltő töltő, mérő vezetékei is a cellákra csatlakozik.
A kérdésem pedig, hogy a két áramkör nem fogja egymást zavarni működés közben? Hogyan lehet őket szétválasztani?
A feladatomat bonyolítja, hogy egy napelem (1,5V , esetleg 3V) is kell a rendszerhez ami a dc-dc-n és az akkutöltőn keresztül tölti a cellákat.
Remélem eltaláltam a topicot, mert nem akartam több helyen is föltenni ugyanazt a kérdést. A segítségeteket kérem, hogyan valósítsam meg azt az áramkört?

Névtelen.jpg

(#) hasi hozzászólása Jan 29, 2011 1 /

Kéne egy ilyen konverter. 3,6V-ról kéne 4,5-6V közötti feszültségre.

Egy kis 1200mAh-s Li-Ion celláról lenne szó. Modell repüléshez kell (vitorlázáshoz), úgyhogy fontos, hogy kicsi és könnyű legyen. Csak a szervókat kell mozgatni, meg a vevő-nek kell egy kis áram. Nem lesz benne motor, úgyhogy nem nagy áramról van szó.

Viszont fontos, hogy az ellenállása is kicsi legyen, mert szeretnék sokáig repülni egy töltéssel...

Valami IC-re vagy kisebb panelre építhető dolgra gondoltam, mert nincs sok hely a repülőben...
(#) hasi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Hát, keresgettem google-ban is, de mindenhol csak 5v -> 3,6V konverter van. Nekem meg pont fordítva kéne.
Bár valahol írták, hogy egy MC34063-val lehetne, csak kéne hozzá egy kapcsolási rajz...
(#) hasi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Akkor abban a pdf-ben a 11. oldali-t kéne megépítenem (15. 16.-os figura)?
(#) kepitu hozzászólása Jan 29, 2011 /

Kapcsolóüzemü táp építése kapcsán érdeklődök.
Ferit E-magot, vagy fazémagos ferritet hogyan tudnék szétszedni törés nélkül, újrahasznosítás miatt?
Villanytűzhelyen melegítve próbáltam: törik, műa. cséve ráolvad stb.
Körömlakklemosó nem oldja a ragasztást./Esetleg v.mi spéci vegyszer vagy valami kiforrot alkalmazhato technológia létezik-eee?/

Segítőkész ötleteket köszonettel várom: kepitu
(#) djgombi válasza kepitu hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Kromofág feloldja.
(#) kepitu hozzászólása Jan 29, 2011 /

Valóban a kromofagra én is gondoltam, csak állítólag nem lehet kapni, mert a Rossz Emberek arra használták, hogy haragosuk autóját leöntsék ezzel a vegyszerrel.

További javaslatokat köszönettel: kepitu
:no:
(#) hasi válasza hasi hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Idézet:
„Akkor abban a pdf-ben a 11. oldali-t kéne megépítenem (15. 16.-os figura)?”

(#) Tomi20 válasza kepitu hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia

Én pont tegnap láttam Baumaxban a festék osztályon, én is meglepődtem rajta, hogy lehet kapni...
(#) kadarist válasza kepitu hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia!
A nitrohígítós beáztatás is segít, bár az egy lassúbb folyamat.
(#) varttina hozzászólása Jan 29, 2011 /

Sziasztok!
A problémám a következő:
12V DC-ből (kocsi akksi) 200V DC-t kellene előállítanom, kb. 150W terhelhetőséggel. Használható-e erre a célra PC tápból bontott sárga trafó mindenféle átalkítás nélkül?
(#) foxi63 válasza varttina hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

akkor igen, ha az 5V-os részét használod primernek, és a frekvenciát megnöveled kb duplájára, akkor meg sok lesz a szekunder fesz, azt meg vissza kell szabályozni (mondjuk amúgy is figyelni kell a szek. feszültséget.)
(#) foxi63 válasza kepitu hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Hali!
többszörösen kipróbált jó megoldás:
kb 1 dl víz pohárba a pohár és a trafó mikróba betesz, 1-2 percre állít , konyharuha -> óvatosan széthúz, ha nem ok megint 1 perc.

Semmilyen tekercset nem kell rövidrezárni, a vasmag forrósodik fel csak.
üdv.: Foxi
(#) varttina válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Köszönöm! Akkor valószínű így fogok próbálkozni.
(#) kepitu válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszönom, kipróbáltam és bevált.
(#) imania hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok!

Egy DC-DC konvertert szeretnék építeni, ami a következőket tudja:

Bemeneti feszültség: +5V
Kimeneti feszültség: 0..+5V
Kimeneti áram max: 100mA

A konverter vezérlésére három DIO áll rendelkezésemre.

Az egyikkel ki-be kellene - szükség szerint - kapcsolgatni a konvertert. A másik kettő vonallal meg a kimeneti feszültséget valamint a kimeneti áramkorlátot szeretném szabályozni.

Valaki épített már hasonlót? Esetleg van rá valami céláramkör?

Köszi.

Üdv.
(#) lazsi válasza imania hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!

Első körben három megoldási ötletem van, de ez függ egyéb tényezőktől:
1. Mindkét DIO kimeneteden PWM vezérlés megoldható. Ebben az esetben a feszültség szabályozás a legegyszerűbb, mert a PWM jellel közvetlenül kapcsolgatsz egy MOS-FET-et. Az áramkorlát esetében pedig az előállított feszültséget leosztva összehasonlítod a figyelő-ellenálláson eső feszültséggel. Ehhez az szükséges, hogy a digitális jeleidet teljes mértékben kezedben tartod. Tipikusan uC-nél. Ha PC-vel vezérled, nem jó!
( 1/B. A feszültség vezérlés digitális kimenet PWM-el, az áram digitális bemenet. Az árammal arányos frekvenciájú, vagy kitöltési tényezőjű jelet beolvasod és ennek megfelelően vezérled (letiltod) a feszültségjelet. Ehhez folyamatosankell figyelned ezt a jelet, mert szerencsétlen esetben pont akkor nő meg hirtelen az áram, amikor éppen nem figyeli ezt a uC.
1/C Ha már úgyis uC-vel vezérled, akkor nem oldható meg, hogy ADC-vel figyeld az áram értékét?)
2. Ha a DIO PC-től jön (vagy egyéb helyről, ahonnan nem garantálható a folyamatos jel), akkor nem nagyon úszod meg uC nélkül a dolgot... Ebben az esetben marad az első megoldás. Ekkor elég a három DIO helyett mindössze egy: sorosan átküldöd az adatokat, a uC értelmezi, végrehajtja. (Vagy kettőt használsz fel a háromból, és akkor kétirányú lehet a kommunikáció. A PC-n kijelezheted az áram értékét is akár.)
3. Digitális potméter alkalmazásával.
(#) foxi63 válasza kepitu hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Hali!
Nem az én érdemem, valahol itt a hobbielektronikai fórumon olvastam, de tényleg jó! Még olyan vasat is sikerült megmenteni, amire ráégett a csévetest plussz ragasztva volt!
(#) proli007 válasza imania hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Hello!
Mint ahogy Lazsi is írja, számtalan megoldás lehetséges, de nem írtad meg mire használnád, vagy az egyéb paraméter igényeidet. Így nem lehet határozott választ - tanácsot adni. (Építeni, meg gondolom nem épített ilyent senki, mert ez nem túl sok helyen van szükség effajta tápra.)
Egyáltalán azt is el kell dönteni, hogy tényleg DC/DC konverterre van-e szükséged, vagy szükséges-e a galvanikus elválasztás vagy sem.
üdv! proli007
(#) patexati hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok! A mellékletben lévő konverter és az alapkapcsolást szeretném megépíteni olyan 12 Volt körüli feszültséget szeretnék konvertálni 5 Voltra melyen 3 Amper is folyhat esetenként de olyan 2,5 Amper tartós üzemben.. Nos ez a kis konverter egy SO8 tokban foglal helyet az a kérdésem ez mennyire fog szerintetek melegedni mekkora hűtőfelületet igényel? Amúgy forogni fog egy PC motor tengelyközpontban egy propeller óra tápellátását fogja biztosítani
(#) gaben62 válasza patexati hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szerintem minimálisan fog melegedni, nem kell rá hűtés gyárilag.
(#) patexati válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Köszi! Még annyit kérdeznék,hogy a C1 kondenzátorokat el lehet e hagyni mivel előtte lesz 470µF puffer a főtápon az egyenirányítás után.. A C2 az a rezgésért felel azt tudom de a C1 beleszól e a működésbe vagy csak szűrő szerepet szántak neki az alapkapcsolásban?
(#) imania válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

A célom egy általános felhasználású tápegység megalkotása.

Nem tudom, ismeritek a compactRIO rendszert?

Ez egy real-time controller-ből és egy backplane-ből áll össze (ehhez különböző modulokat lehet csatlakoztatni). A backplane-ben van egy FPGA. Egy modult szeretnék megalkotni, amit az FPGA-val vezérelek.

A backplane +5V-ot ad ki, ebből szeretnék a modul segítségével 0..+5V-ot előállítani, áramkorláttal.

Galvanikus leválasztás nem szükséges. De az is érdekel, mint lehetséges megoldás.

Üdv.
(#) Zsora válasza patexati hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

A kimeneti kondenzátor a töltőkondenzátor, a bemeneti pedig a puffer/szűrő. Mindkettőnek alacsony-ESR típusinak kell lennie, vagyis javasolt a kerámia, esetleg jobbféle tantál. Én nem hagynám ki a bemeneti kondit, sőt a főtáptól ezt a második tápot elválasztanám egy pár uH-s szűrőtekerccsel is, hogy ne okozzon azon zavart.
C1: 10µF 16V (1206 méretű)
C2: 22µF 10V (1206 méretű) x2db
(#) patexati válasza Zsora hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Köszi! Megfogadom tanácsod
(#) banyaiakos hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok! Kamionba (24V) szeretnék egy laptop tápot csinláni. Erre a kapcsolásra gondoltam, csak a gyári táp 19V 3.42A Nagyon necces lenne ez az IC a 3 ampere miatt? Mert nem biztos az, hogy egyáltalán 3A-t is felvesz a laptop. Köszi.
(#) patexati válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Szia! Nem lesz jó mivel a lapos többet is fel tud venni Marad a hagyományos tranzisztoros ami viszont fűt rendesen de ilyenek a gyári átalakítók is.. Kapcsolóüzemben nagyobb teljesítményű már bonyolult..
(#) banyaiakos válasza patexati hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Az nem lesz túl jó. Járó motornál 28V is lehet a fedélzeti fesz. és kicsit sok az a 8V 3A mellett. Ezt a kapcsolást át lehet alakítani step down-ra? Csak a FET-et a diódát és a tekercset kéne áthelyezni, zénert az IC-nek és a visszacsatolást kéne változtatni...
(#) banyaiakos válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Így működne?
(#) Zsora válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Hááát... nem tudom.
Viszont pl. a National-nek egész jó online tervezője van, amivel én ezt kaptam: (PDF mellékelve)
Következő: »»   30 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem