Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 143
(#) epyn válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Megpróbálhatod.De a pot jóminőségű legyen és ha lehet legalább 0.25-0,6W ellenálláspályával.Kisebb értékben biztos van ilyened,200~500 ohm körül.
Az eredőt úgy állitsd be,ha lehet 350mA fölé ne menjen az áram.
A többfordulatút,trimpotit nem ajánlom.
A ceruza NiCd akksijaimat szoktam ezzel a kapcsolással /gyors/tölteni.15 ohm 5W-ost használok,de ez is felmelegszik.
Ha a pot rétege az áram miatt elkezd szakadozni,elégni,nem kizárt hogy megöli a diódát!
Viszont a másik kapcsolás erre,a szabályzásra jobban megfelel.A P-s darlingtont diszkrét is felépitheted.
(#) doomkiller válasza epyn hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Sajna nincs itthon P-s darlingtonom csak N-s, viszont vannak itthon P-s sima tranyóim azokból lehetne darlingtont csinálni.

BC 556/BD242
Például ezek jók
Hasonló paraméterű eszközöket is összeköthetsz.
Ezekben az esetekben más lehet a kimenő áramérték,erre figyelj
Egyszerű power tranzisztor nem jó,darlington kapcsolás kell.
3A környékére válogass,nem kell 10A-es.

Tip147 -et találtam itthon, ezzel lehetne helyettesíteni a TIP127-et? Próbának csak "piaci" lézert hajtanék vele.

Működik!

Sok örömöt hozzá!
(#) doomkiller hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok!Ebben a hozzászólásban van FET-es kapcsolás, logikai fet-et kell belerakni. Az lenne a kérdésem, hogy 75121P-vel helyettesíthetem e a FET-et?
(#) titicj hozzászólása Jan 31, 2011 /

Hali!
Turkáltam a cuccaim között és mit találtam egy dvd író fejet.Kivettem belőle a diódát de meglepő látvány fogadott.Egy 12lábú dióda volt benne fogalmam se volt hogyan kössem be de rajta van még a kollimátor lencse is
Tudna valaki segíteni hogyan kössem be?
Bocsi a rossz felbontású képekért.

Köszi!
(#) Noo válasza titicj hozzászólására (») Jan 31, 2011 1 /

Nem akarok belekötni a dolgokba, de ezeken a szuper minőségű képeken pont úgy néz kint egy 3 lábú.
Ha tudod, hogy szar a minősége akkor minek teszed fel? Miért nem csinálsz egy élesebb képet?
(#) dave500 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok! Sikerült kibogarásznom egy DVD róból egy lézert. Ez olvasottak alpján beüzemeltem, de akkor fénye volt, mint egy gagyi lednek...(Nem az infta lézer volt!). Próbáltam fókuszálni is, de lézer nyaláb sehogy nem lett belőle, és nem melegedett egyáltalán. Egy Samsung 16x DVD-íróból bontottam... Mi lehet a baj?
(#) Noo válasza dave500 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Lehet, hogy bontás közben megsérült. Mennyi áramot adtál neki?
(#) dave500 válasza Noo hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Kb 150mA-t. De gyanítom az sok volt neki...

Ott már elég jól kellene világítania. Annak annyi.

Nemgond szerzek másikat... De mivel fókuszáljam hogy rendes "nyaláb" legyen?

Kell venni hozzá egy modult, amibe be tud rakni a diódát. Finommenetes fókuszálható. 1000Ft körül már lehet venni, néhány helyen olcsóbban.

Egészen pontosan hol lehet ilyet venni?
(#) laszlokunstar válasza dave500 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Február 7. után pl.itt.
(#) dave500 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Ez is jó, de Magyarországon nincs? Ez se rossz de valami egyszerűbb nincs esetleg?:S

Én a vaterán vettem december környékén. Ugyanez mint a DX-es. 800Ft volt.
(#) laszlokunstar válasza dave500 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Ez olcsó, de nem az igazi. A másikat ajánlanám.
Vagy fórumtársunknál.
(#) szlaci001 válasza dave500 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Én simán az olvasóban található lencsét használom fókuszálásra. Teljesen jó nyalábot ad. Hét oldallal hátrább találsz képet róla. És örülök, hogy újra értelmes dolgokról szól a fórum ezen lapja!!
(#) DigitalSilence válasza titicj hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Az nem a kollimátor lencse. Amit a diódával-főleg régebben-egybeépítenek a grating(optikai rács). Ez a lencse választja szét a kilépő sugarat 3 nyalábra. 12 lába pedig azért lehet, mert bele van építve a monitordióda is.
(#) epyn válasza DigitalSilence hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Vagy,esetleg egybe vannak épitve a cd olvasó infra és a dvd olvasó vörös hullámhosszú csipek egy tokban.
(#) DigitalSilence válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Hát, ilyet még nem láttam.

TSSCorp(samsung) újabb sorozatú olcsó kategóriás supermulti meghajtó.Ezekben például ilyen van.
Nyitott tokozású mini dióda,három lábú,közösitett katóddal a fémházon
(#) Noo válasza DigitalSilence hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

A 12 lábból a két legszélsőt kell bekötni és akkor fog világítani. Az egyik a testelt láb, erre jön a + a másik a vele szembe levő erre pedig a -. A többi nem kell.
(#) DigitalSilence válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Amennyire a képen látszik, ez nem nyitott tokozású, és ha az is sokallom a 12 lábat. Viszont emlékszem olyan diódára a Sharp gyártotta, aminek 12 lába volt Philips CDM-9-es egységekben volt. Az viszont csak CD olvasó egység volt. Abban sem vagyok biztos, hogy a képen látható egység a DVD-hez van. Lehet, hogy ez kizárólag a CD-hez való, így tartalmazza 2x2 láb a satellitnek,+1x4 a centernek+2 az infrának+1Forward Sense+1 GND az összeshez, ez így 12láb, ha jól számolom.

Hogy a srác milyen egységből milyen egységet mutatott,nem tudom és nem is érdekel.Túl sok mindent nem lehet belőle kihozni,már igy ránézésre sem.Kukába vele,megelőzve a bosszúságot.
Nem is állitottam,hogy a bemutatott képen egy nyitott dióda van,utalást nem tettem arra a képre.
(#) DigitalSilence válasza epyn hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Úgy tűnik, mintha megsértettelek volna, nem állt szándékomban, ha így van elnézést kérek!
(#) epyn válasza DigitalSilence hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Egyáltalán,viszont én is erősebben reagáltam,mint szabadott volna.
Következő: »»   107 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem