Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Nekem már mindegy mit és hogyan csinálsz. Az biztos, hogy a magad feje után mész és nem úgy építed fel az áramkört ahogy ajálva van. Az általam publikált égetőknek ICSP kimenete van, semmi más. Ezt lehet csatlakoztatni egy adapterre, vagy egy próbapanelre, illetve egy céláramkörre amin szintén ki van alakítva az ICSP port.
Olvasd el újra mit jelent az, hogy ICSP, és a jelentése szerint használd a mondanivalóidban, ne úgy, ahogy te szeretnéd érteni! Bővebben: Link Ha pedig saját elképzeléseid szerint tákolsz össze egy áramkört, akkor ne várd, hogy én találjam ki, mit akarsz te.
Jól van most már értem a lényegét, de nem feltétlenül fogom mindig használni az ICSP-t vagy pedig olyan szerepe lehet ha minden ic-hez külön adapter lenne. Jól van akkor külön az adapterre teszem a 10K-t, de a kapcsolásoknál nem jól van rajzolva mert ott dugasztápról van táplálva a mintán és a 10K a Vdd és Vpp között van ha pedig úgy van bekötve ahogy a rajzon van akkor a Vpp és Vss közé kell.
Az adapterről még annyit hogy nem feltétlenül szülséges próbapanel meg hasonlók elég csak 5 sima tördelhető ic foglalat amit az egyes lábakra mennek (úgy is szinte minden picnél más a lábkiosztás)? Az ICSP-ig van szó hogy 10-15cm legyen max a vezeték, de az ICSPre csatlakozó adapter kábele mennyi lehet? (Az is 10cm még jó vagy a lehető legrövidebb?) Idézet: „de a kapcsolásoknál nem jól van rajzolva mert ott dugasztápról van táplálva a mintán és a 10K a Vdd és Vpp között van ha pedig úgy van bekötve ahogy a rajzon van akkor a Vpp és Vss közé kell.” Ennek a mondatnak semmi értelme. Utoljára elmondom, én nem támogatom a rajzaimmal az adapteres égetést. Ennek ellenére felhívtam a figyelmedet az adapteres égetésnél hová kell tenni a 10k-t. Minden jól van a rajzon, ha a rajz és az eredeti koncepció szerint építed utána. Ha nem, akkor old meg magad a problémát, ha értesz hozzá. Ha nem értesz hozzá, akkor csináld úgy, ahogy le van írva! A kábelekről annyit, hogy világosan le van írva melyik milyen hosszú lehet. Próbáld meg értelmezni azt ami le van írva!
Nem azért hogy kötekedjek de ezen nem adapteres külső dugasztáp van és mégis a 10K a Vdd és Vpp között? Akkor rossz a szemem?
Fogalmam nincs miről beszélt. Én feladom... :peace:
Új kérdés!
A Watt féle lpt-s mini égetőt tettem panelra.A feszültségek stimmelnek, a WPB_F18_F16_F12 felismeri a picet 16F628A. beírja a programot, a visszaolvasásnál semmi nem azonos. Se a config, se a flash, se az eeprom. Az eredeti config:11111101100001 az olvasott 01111001100001 a flash eredeti:2801 30EF 1683 0086 3010 1283 0086 az olvasott :1068 1E61 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF Megjegyzem, teljesen szűz pic kiolvasása a configra és az eepromra jó, de a flash-ra 1068 ha a picet törlöm és visszaolvasom a törlés utáni állapotot az előző 1068-at kapom. Segítsetek!! Köszi
Próbáld lassítani az égetést.
Milyen kábeleket használsz, hogy néz ki az egész? Idézet: „Az adapter egy olyan nyák amin egy, vagy több foglalat van, nincs rajta regulátor a Vdd-nek, hanem az égetőtől kapja a tápot a programozás alatt. Itt a 10k a Vpp és a Vss között kell legyen. „Ha a PIC egy adapterben van, amin nincs táp IC, illetve olyan égetőt használnál, ami tudja a Vpp firts módot, és használni is akarnád ezt, akkor az adapteren az MCLR lábat a 10k-val nem Vdd-re, hanem Vss-re kell húzni, mert ha nincs merre elfolyjon az áram, akkor a Vdd is megemelkedhet 5V fölé. Erre külön oda kell figyelni. ” ” Nézd meg a Linket mint lehetséges megoldás dugasztáppal felrajzolva a kpacsolás oldalt pedig az R6 10K ellenállás odaírva hogy Vpp és Vdd közé. Te pedig azt mondtad hogy ha az égetőtől kapja a tápot akkor a 10K a Vpp és Vss közé kell. Vagy én vagyok annyira hülye, hogy azt hiszem arról a képről hogy közös a táp vagy nem tudom. Én többet nem írok vagy válaszolsz normálisan vagy nem sztem érthető a kérdésem hogy mi az ami nem világos. (Ellentmond a rajz és amit írsz. Ennyi.)
Még annyit hozzáfűznék, hogy azért tettem fel ezt a kérdést mivel az oldaladon se találtam meg a választ, hogy akkor a 10K-t pontosan milyen estben kell Vdd és Vpp illetve Vpp és Vss-re kötni? Vagy mlyen az amikor az égetőtől kapja a tápot? Közös a Vdd akkor?
A képekről úgy tűnik, hogy a kábelek és a kábel hosszak rendben vannak, és ha a nyákon sincs hiba, akkor az áramkör is rendben kell legyen, bár a nyák huzalozása és szűrése a képekről nem deríthető ki.
Viszont az adapter panelen nem látok szűrőkondit a foglalat táplábaihoz közel! Ez okozhat hibás működét. Esetleg képet tudsz feltenni a két panelről(nagy felbontású képfájlt, hacsak nem CM2000-ben tervezted!)? Próbáltad a sebességet csökkenteni? Idézet: „Vagy én vagyok annyira hülye” Nem akarlak megsérteni... Idézet: „Te pedig azt mondtad hogy ha az égetőtől kapja a tápot akkor a 10K a Vpp és Vss közé kell.” Nem, ez egy mondatból kiragadott részlet, az általam írt mondatot pontosan idézted, de úgy látszik nem tudsz olvasni! Ez egyébként manapság egy általános dologgá válik sajnos! Ez az ami felett elsiklotttál! Idézet: „nincs rajta regulátor a Vdd-nek” Ezt már egyszer elmondtam: Idézet: „Még annyit hozzáfűznék, hogy azért tettem fel ezt a kérdést mivel az oldaladon se találtam meg a választ, hogy akkor a 10K-t pontosan milyen estben kell Vdd és Vpp illetve Vpp és Vss-re kötni” Íme: Idézet: „Utoljára elmondom, én nem támogatom a rajzaimmal az adapteres égetést. Ennek ellenére felhívtam a figyelmedet az adapteres égetésnél hová kell tenni a 10k-t. Minden jól van a rajzon, ha a rajz és az eredeti koncepció szerint építed utána. Ha nem, akkor old meg magad a problémát, ha értesz hozzá. Ha nem értesz hozzá, akkor csináld úgy, ahogy le van írva!” Idézet: „Én többet nem írok” Én sem!
Közelebbi képek.
Az égetőben nincs benn a a 7407.A 7407 tápján van egy 100 nF és a pic tápján is. Az ICSP bejövetelnél pedig 100 uF. Az égető tápján, a 12 V-on meg az 5 V-on is ott vannak a szűrők.
Lehet nem volt egyértelmű, ezért elnézést, de én a nyákterv képére gondoltam, de ez is megfelelt!
Próbáld megtisztítani a nyákot, mert elég sok gyantamaradványt látok rajta. Én úgy látom, hogy ennek működnie kéne. Nem válaszoltál egyszer sem a sebesség kérdésemre... Az is érdekelne, hogy használod-e a WLPT_mini támogatás pipát?
Egészen alacsony sebességnél is ugyanezek az értékek adódnak. Az egészen alacsony sebesség azt jelenti, hogy nyugodtan el lehet fogyasztani egy tányér halat és még még akár a mosogatás is belefér és még mindíg az írás megy.
Nem használtam a pipát, de megpróbálom úgy is. Most próbálok egy WCOM_mini_4-et építeni.
A WCOM_v4 egy jó égető, több is utána lett építve, hibátlanul működik a WPB-vel. Elvileg van egy nyáktervem, ha érdekel.
Akkor várom a mini támogatással való kiolvasást, mert a nélkül ez nem működik! Próbáld használni a válasz linket a fejlécben ne új kérédést tegyél fel...
Megoldódott a probléma. A pipa használata kellett.
Beolvas, kiolvas és hiba nincs. Én voltam a figyelmetlen, bár lehet hogy a kezdők segítségére, ennél a rendszernél egy kis szamárvezető sok elkeseredéstől megóvhatná a lelkes kezdőket. Mindenesetre az első lépésen túl vagyok az önbizalmam erősödik és köszönöm a türelmes segítséget. Majd még bizonyára jövök.
Igazad van a szamárvezetőben, de hová tegyem, hogy megtalálja egy kezdő? Mert biztosan tudom, hogy egy tucat helyen le van írva, hogy a pipa kell a WLPT_mini-hez, igaz ezt utólag csináltam és lehet, hogy a cikkben nincs! Na most majd visszanézem és módosítok egy pár dolgot a cikkeken, hogy egyértelműbb legyen. Csak érjek oda!
Watt: Egy PIC18F1320-asból olvastam vissza a Flash tartamát a "Watt PIC Burn F18 F16 F12" programmal.
Betöltöttem Pufferbe, lementettem Hex formában. MPLAB (6.61-es verzió) progiban importáltam. Ittv akadtam el, hol tudom kiválasztania "Machine" és "Symbolic" listaformát?
View/Program Memory
De töltsd le a legújabb MPLAB-ot, mert ez nagyon ózsdi! Csak jelzem, hogy ez a téma itt off, itt a PIC égetésével kapcsolatos áramköri és programozási kérdések vannak tárgyalva. Van egy olyan topic is, ahol az MPLAB-al foglakoznak behatóan, érdemes ott kérdezni.)
Válasz erre a kérdésre: Bővebben: Link
A gyári kábel, mint azt a cikkben is leírtam, nem alkalmas a feladatra, csak nagy szerencsével. Az LPT csatlakozót e szerint kösd majd be! Bővebben: Link Csak azokat a lábakat nézd, amik a testre mennek! A többit a te égetőáramköröd szerint. Annyit még hozzátennék, hogy a 74ls05 nem alkalmas a feladatra, mert csak 5V-ot visel el a kimenetén, itt meg 12V-ot is kaphat a Vpp felhúzó ellenálláson keresztül...
Szia!
Most, hogy nézem, az is lehet, hogy a linkelt kapcsolást építettem meg csak 74ls05 -el mert az volt otthon. A földekből mindet be kell kötni mert én csak egyet kötöttem be. Este még méregettem: az LPT porton aktív állapotban 3,2 volt jön ki. Viszont égetés közben a Vpp -t vezérlő port leesik 2,1 volt körülire. Gagyi alaplap. Ez okozhatja azt, hogy a Vpp egy pillanatra vagy az égetés végéig lekapcsol. Ott ahol egy pillanatra vagy végleg lekapcsol, meg is szakad az írás már csak FFFF -ek lesznek a Flashben. Van még egy másik gépem, az gyorsabb is azon is kipróbálom ma este. A hosszú kábelt is kiiktatom. Köszi!
A 2,1 V még nem kevés, a 74LS chipek azt még bőven magas szintnek veszik. Viszont nem ártana megtalálni, hogy miért esik ott le a feszültség, mert a 74LS chipek is felfele húzzák a saját bemenetüket, és így amikor az alaplap magas szintet adna ki, akkor elvileg nem húzza semmi sem lefelé, ott meg kellene lennie a 3,2V-nak végig.
Minden földet be kell kötni.
Az a 2,1V szerintem sem indokolt. Próbáld meg, hogy ha nem kötöd be a Vpp vezérlő szálat, akkor mekkora a port feszültsége(csinálj végig egy égetést(PIC nélkül!)). Ha akkor megvan a 3,2, akkor valami nem stimmel az áramkörödben, mert áram folyik a bemenet felé, ami hibára utal!
Szia!
Nos. Mivel egyszerűbb volt, megépítettem az oshon féle kapcsolást, némi kegészítéssel. Mivel Egerben nem lehetett kapni 74xx IC-t, vettem CD4049-est. Majdnem jó lett. Tennem kellett egy szintillesztőt a Vpp-t vezérlő tranzisztor elé (egy BC 550-et), a Vpp-t ezért invertálni kellett. LPT Szalagkábel 30cm. Teszt OK. A PIC-et sikerült felprogramoznom, hurrá. Rádugtam az USB-re, felismerte. PICkit-et elindítva kiabált, hogy nem okék a feszültségek. Tool/Troubleshoot -ot végignyomkodva a következő az eredmény: VDD : nagyjából OK PGD,PGC, rendben VPP: nos ez nem annyira, sőt VPP-t bekpacsolva 4 voltot mérek (18F sorozat kiválasztva). Az induktivitás (680uH) tök forró. Ekkor lehúztam az áramkört az USB-ről. Elkezdtem átnézni vizsgálgatni, méregetni ohm mérővel. Minden jónak tünik. Kicsit lemostam, alkohollal, megkeféltem fogkefével (forrasztóolaj maradékok miatt). Rádugtam újra az USB-re és a windows nem ismeri fel (USB eszközt nem lehet felismerni). Táp OK, adatvezetékek, rendben (USB dugótól az IC lábáig mértem), zárlat nincs. Itt el is akadtam, a PIC-et újra programoztam de a helyzet ugyanaz. Bármelyik itthoni gépbe dugom egyik sem ismeri fel. Nem fut esetleg a PIC-ben a program? Hol keressem a hibát? Vagy a PIC adta meg magát? Addig amig választ kapok folytatom a hibakeresést, hátha találok mégis valami rossz forrasztást vagy valamit. Vpp-hez: egyetlen dolog ami nem az mint az eredeti rajzon, az MCP6001 IC mivel csak MCP601-est tudtam venni. Azt hiszem ennek csak a kimenete Rail-To-Rail-es. Gondoltam csak jó lesz! Vagy nem?
A cd4049 nem OPD kimenetű, csodálkozom, hogy egyáltalán működik. Ettől akár a PIC kimenete is tönkre mehet, miután két kimenet kapcsolódik szembe.
A 680uH akkor melegedhet, ha a vezérlő FET nyitva marad. A 601 ha jól tudom csak frekiben különbözik, mert mindkettő rail-to-rail. Viszont több bekötésben lehet kapni, arra figyelni kell! Melyik PK2 klónt építed?
A lényeg, hogy sikerült végre felprogramozni a PIC-et.
A nagyobb bajom azzal van, hogy egyszer ismerte fel a rendszer mint USB eszköz, aztán azóta se. Az USB port tuti jó. A kapcsolás ismerős lehet : Bővebben: Link
Ellenőrizni kéne, hogy a PIC-et felismeri-e még az égető. A gont itt kezdődik, mert én nem merném rádugni a Cd4049-et!
Megépítettem az LCM3 műszert, de a pic-be nem tudom beégetni a programot, mert kiválasztás után a meghívott hex fájlra a következő üzenetet kaptam. "A nem Intelhex formátumú".
Bővebben: Link Ez után kaptam néhány tanácsot de nem jutottam tovább. Szeretnék kézzel foghatóbb tanácsot kapni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |