Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő

Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   23 / 93
(#) magneto válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Nem hagytál ki belőle semmilyen alkatrészt? Gondolok itt a C1, C2, C9, C10, R24, C13 Alkatrészekre. Esetleg nem változtattad meg őket más értékűre? Itt főleg a C7, R5, R6, C4 értékeire gondolok. A T12 kollektor bázisa közé tetted a pF-nF nagyságrendű kondit? Ez utóbbi értékeivel lehet, hogy variálnod kell. Van olyan erősítő, ahová pár pF is jó, van ahová akár 2nF is kellhet. Esetleg megnézheted a C3 értékét is. Beültetés előtt megmértél minden alkatrészt, hogy az értékei jók? (Ellenállásra, és kondenzátorra is gondolok.)
(#) GyurikaBx válasza magneto hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Minden alkatrészt beültettem, de viszon az R5 helyére nem 820ohmot raktam hanem 750-et mert nem volt itthon. Holnap kicserélem 820-ra és megnézem, de nem hiszem hogy ez volna a baja. Ilyen jelenséggel még nem találkoztam pedig nem ez az első.
Üdv:GY
(#) GyurikaBx válasza magneto hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Kicseréltem a 750ohmot 820-ra semmi változás, utánna raktam egy 1nF-os kondit a T3 C- B közé a 47pF helyett és most nem gerjed.
Amikor a T12 C-B ára raktam a kondit még jobban gerjedt.
Üdv:GY
(#) magneto válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Hmmmm, ez érdekes. Raktam már össze én is pár ST151-et, de ilyennel még nem találkoztam. BD140-van benne? (De a lényeg az, hogy megoldótott.) Kíváncsiságból kicserélném a BD140-et egy másik BD140-re. (T3) De lehet érdemes lenne kicserélni a T3, T4, T6-os tranyókat egy másik sorozatból való ugyanilyen típusúra és visszarakni az eredeti értékű alkatrészeket, hogy úgy mit csinál a végfok.
(#) zoly15 hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Hali mindenkinek!
Korábban szó volt arról, hogy az ST151 végerősítőm "fogja a rádiót".
Kicseréltem a potmétert mert ő rakoncátlankodott.
Aztán megszűnt a hiba. Ám 30perces hajtás után megint előjött. Nem mindég 30 perc van mikor 1 óra, van mikor 1.5 óra stb.
Aztán próbáltam a bemenetre tenni kondenzátort de nem jött össze.
Ám azonban a kondim lába olyan hosszú volt hogy összezárta a jelföldet a dobozzal (ami egy 1µF-os fólia kondival van összekötve a GND-vel).
Tehát a jelföld és a GND közé került 1uF.
Ekkor elhallgatott a "rádió vétel". Mindez 2-3 másodpercig csináltam miután észrevettem hogy mit is zártam össze, ne hogy gubancot csináljak.
Mi történne ha betennék oda egy x értékű kondit?
Nem okozna valami bajt?
Mekkora kondit lenne érdemes odatenni? Valamint milyen alapút?
Előre is köszönöm!
(#) zoly15 hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Hali mindenkinek!
Szerdán levittem egyik haveromhoz az ST151-emet tesztre
Mert neki vannak olyan hangszórói amik bírják huzamosabb ideig is a teljes kivezérlést.
Szóval kb 2 órán át muzsikált nála a végfokom.
Közel max kivezérlésen (+ jó sok mély) 2 db subot hajtottunk vele.
Mondanom sem kell, már araszolt minden
A borda kb 36-40 fokos lehetett.
A végtranzisztorok olyan 85-90 fokosak.
A hőátvezetésemmel gondok lehetnek?
Lehet hogy mégis ki kéne vágnom a doboz hátulját, és úgy rátenni a végfokot a bordára?
Előre is köszönöm!
(#) zoly15 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Úgy látom senki nem követi a topicot
Korábban írtam, hogy a "rádió vétel" megszüntetésére az volt a megoldás hogy a GND és a jelföld közé egy kondenzátort tettem be. Ekkor a rádió vétel megszűnt.
Valaki meg tudná mondani, hogy ez okozhat-e valami kárt? Valamint azt hogy mekkora értékű kondenzátort érdemes használni?
(#) unitraman válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Lehet, hogy egy pár 100 ohm-os ellenállás is megteszi. A kondi ugye csak a váltót engedi, az egyenáramot nem. Az értéke szerintem 1 µF körül jó.
Szerk.: Szerintem semmi baja nem lesz ettől.
(#) zoly15 válasza unitraman hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Köszönöm!
Végre valaki!
(#) kadarist válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Néhány tíz vagy száz pikofarádossal kezdj. Olyan értékű kondit használj, amellyel éppen eltűnik a rádióvétel. A túl nagy kapacitású kondenzátor vágja a magas hangokat.
(#) zoly15 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Köszönöm!
Akkor a 47pF-os már elég.
Megpróbálom majd az alatt is..
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

De miért vágná a magasakat?
Hiszen nincs is benne a jel útban
Csak a 2GND között..

Pedig a jel útjába kell tenni (jel-GND), mert a bemeneten megy be a Kossuth rádió, nem a tápon keresztül. Nekem így vált be a zavarmentesítés.

Ha a jel útjába teszem, semmit sem ér!
Csak akkor ha a jelföld és a GND közé teszem..

A jelföld meg a GND nem ugyanaz? Rajzold már le ezt a kötést, mert nem értem. Légy szíves.
Én a melegpont és a hidegpont (GND) közé tettem.

Én azt hitem hogy olyanok követik főként a topicot akik már megépítették, vagy elolvasták a leírását. Bocsi nem akarlak megsérteni!
A képen látható. De mint utólag kiderült nem az a bűne amire gyanakodtam, mert betettem az összekötéshez a kondit de nem az a gondja.
Akkor hallgat el, ha a jel GND-t közösítem a földeléssel
De lehet hogy túl nagy a házat és a táp GND-t összekötő kondim. Holnap kísérletezgetek.

ST151.JPG

Köszönöm a rajzot! Tehát ez akkor azért van így, mert a táp GND van a fémházra kötve, és a jel GND pedig ellenálláson keresztül van a táp GND-re.
Ha csak simán összekötöd a jelföldet a táp GND-vel az nem jó?
Én a C6 helyére kötöttem kondenzátort, és ez szüntette meg a rádióvételt. Persze nem ennél az erősítőnél. Esetleg nem gerjedés okozta a zavarást, amit a kondenzátor beépítéssel megszüntettél?
(#) zoly15 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Nekem mikor még nem volt rákötve a táp GND a fém házra, akkor sistergett.
Mikor rákötöttem akkor előidéztem egy nagyfekis gerjedést. Ez ellőtte a fél oldalamat, igaz csak 1-1 végtranyó szált el és még egy két kisebb.
Aztán a táp GND és a fém ház össze van kötve egy 1µF-os kondival.
De lehet hogy a 1µF-os értékkel kéne kísérleteznem.
A C6-hoz nem nyúltam. Viszont az az érdekes, hogy van mikor fogja a rádiót, van mikor nem
Azt fogom kipróbálni, hgoy ha egy kondit teszek a Jel GND és a fém ház közé.
(#) Gergő90 hozzászólása Jún 11, 2010 /

Sziasztok!
Épp benne vagyok a st építésbe. Hát számolgattam és elég sokba benne lesz. Azt olvastam hogy csatornánként 10000µF puffert kell rakni stereonál összesen 40000µF puffer kéne. Hát ez nem lenne így olcsó. Van itthin 4db 4700µF-os elkóm. Ha stereót akarok építeni mennyiben befolyásolná vagy miben lenne rosszabb az erősítő ha csak ennyi puffert raknék bele?
(#) lamalas válasza Gergő90 hozzászólására (») Jún 11, 2010 / 1

Udv,

A kevesebb puffer akkor szamit ha nagyobb kivezerlesen szeretned hasznalni az erositot. Tehat pl. ha bulizni kellene es fontos a nagy hangero akkor bizony nem lehetne rovid idore akkora teljesitmenyt kivenni belole mint nagyobb pufferekkel. Maskent fogalmazva az erosito nagyobb kivezerlesen hamarabb "lefullad". Ez a hatrany azonban otthoni korulmenyek kozott, normal szobai hangeron hallgatva a zenet nem fog jelentkezni. Az erosito kevesebb pufferrel is normalisan fog mukodni.

En azt javaslom, hogy most epitsd meg annyi pufferrel amennyid van de ugy, hogy bovitheto legyen alkalom adtan es ha lesz penzed akkor vegyel meg hozza puffereket.
(#) Gergő90 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Köszi a választ! Valóban nem szigetfesztivált akartam rendezni vele csak itthoni zenehallgatásra kell Így akkor megsprólok vagy 4ezer forintot
(#) Directors hozzászólása Jún 29, 2010 /

Sziasztok!

Az ittBővebben: Link leírtak alapján átlehet alakítani úgy az erősítőt,hogy nagyobb feszültséggel is üzemelhessen.

Ezt a rész kiemelném: T8-T9/T12-T13 helyett 2SC5200/2SA1943. Lehet hülyeség lesz amit írok de az nem oldható meg,hogy csak T8 helyére és a T12 helyére rakok tranzisztort? Ide jó lenne MJL 21193 és MJL 21194?
(#) zoly15 válasza Directors hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Szia! Nekem van egy véleményem, mégpedig: Meg kéne nézni, hogy az a félvezető milyen hőfokon mennyit tud diszipálni. Aztán a másik dolog, hogy hiába tud a félvezető pl 200W-ot, de nem tud elvezetődni a hő róla. Mert kicsi a hűtőfelülete, vagy hasonlók. Szerintem az ST151 ezért is lett 2 pár tranzisztorral szerelve. Így még ha elég meleg is, akkor is biztonságosan "elbírja" a terhelést.
(#) Directors válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Ja értem.
Hát köszi a segítséget.
(#) zoly15 válasza Directors hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Nincs mit. Ezek csak az én kevéske tudásomból származnak
(#) Piszkos hozzászólása Szept 1, 2010 /

Sziasztok!

Van egy +-40 voltos trafóm, de nem bíznék rá a 2x100W-hoz szükséges teljesítményt jó szívvel, nem tudom pontosan a trafó adatait. A leírásban az van, hogy a nagy 5w-os ellenállások a söntellenállásai a rövidzárvédelemnek. Ha megnövelném, azon kívűl, hogy valamivel jobban fűt, elméletileg ha 4 ohmon megvan terhelve, akkor nem enged akkora áramcsúcsokat, 8 ohmon hasonlóan ki lehetne vezérelni mint az eredeti kapcsolásban?
(#) zoly15 válasza Piszkos hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Szia! Nem értem miért piszkálnád a rövidzár védelmet meg meg az ellenállásokat Szerintem nem kell itt semmit sem bántani. Esetleg 2 alkatrészt kicserélni, és jobban ki lehet vezérelni pl PC ről...
(#) Robi85 hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok.

Nekem is van egy sztereo ST151-em. Az a problémám, hogy a hangerőt csak a poti felétől emeli. Ha kicsit a felénél lejebb van akkor nagyon halk, de ha kicsit a felétől feljebb akkor már jó. Probáltam logaritmikus és lineária potit is, meg most van benne lm1036os hangszin szabályzó, de nem változott. Milehet a gond vele szerintetek? Próbáltam cserélni a azt a bizonyos két alkatrészt (R5-C7) változtatni, hogy nagyobb legyen az erősités, de nem változott igy sem. Eredetileg 820 Ohm és 100µF volt, ezeket cseréltem 390 Ohm és 220 µF-re.
(#) Müszi válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szerintem maga a végfok tutira jó, hiszen párszor én is összeraktam, elsőre hiba nélkül működnek, és hangerőszabályzási problémám se volt semelyik potival sem.
A hiba talán a hangszinben lehet!

Müszi
(#) Robi85 válasza Müszi hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

A hangszin egy gyárilag összerakott modul. Giant-es. Hangszin nélkül is ilyen ha csak egy potit rakok hangerőnek.
Következő: »»   23 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem