Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   361 / 730
(#) Kovidivi válasza skero hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Köszönöm!
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Márc 12, 2011 / 1

Persze valójában elvesz a térfogatból, csak cserébe nő a csillapítás, jóságok csökkennek, pl. Qa értéke, ezért tűnik úgy egy bizonyos szempontból (pl. zárt doboz rezonanciafrekvenciája és teljes jósága), mintha nagyobb lenne a doboz, de erről szó sincs.
(#) skero válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Természetesen bármit teszünk a dobozba attól csökken a szabad ill. levegő térfogat. Csak arra akartam utalni ,hogy a behelyezett csillapítóanyag nem egyenértékű azzal mintha kisebb dobozt használnánk mert bizonyos paraméterek a csillapítóanyag anyagától , mennyiségétől függően változnak. Nem csak a térfogatkiszorításával egyenértékűen ,mint dobozméret.
(#) zitzaki hozzászólása Márc 13, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék épiteni egy 1850 Horn-tipusu mélynyomot egy Eminence omega po 18-nak a reflex mellé. Az lenne kérdésem hogy valaki épített már ilyen ládát és szerintetek milyen hatásfokú ez a doboz?
Vagy esetleg még gondolkodok Titan 48-on de nem találtam arról tervet sehol meg hogy egyen talán 18 as hangszóróhoz való-e-
A válaszokat előre is köszi.
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Valóban más, mintha homokkal töltenéd fel.
(#) Directors hozzászólása Márc 13, 2011 /

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.Adott ismerősömnek egy hangdoboz amiben a hangszórók sajnos megsemmisültek.Ezekbe kellenének nekem hangszóró.Tudnátok ebben segíteni?
Itt vannak a méretek.
A mély átmérője 165mm
A közép átmérője 100mm
A magas átmérője 100m
A reflexcső átmérője 8cm
A faanyag 1,5cm. A képen látható méretek,külső méretek.

hangfal.jpg

(#) shalafi.66 válasza Directors hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

akkor belül 19*77*21, 30 liter.
(#) Directors válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Így van.

Amit ismerek és érdemes lehet beletenni, az pl. HA17-634/4R vagy PL18WO.

HA17-634/4 szerintem jó lesz bár az oldalon nem találtam csak HA17-634/8-ast.
Akkor ehhez a milyen közép és magas kellene mit ajánlanál? Vagy a másik lyukat vágjuk nagyobbra és kettő legyen ebből?

Még egy pár darabot tudnak csinálni belőle. A 4-esre ugyanaz vonatkozik, mint a 8-asra.

Két mélyközép akkor kellhet, ha a terhelhetőség vagy érzékenység eggyel nem elég. Középnek pl. 546 rajzszámú hangszóró, magasnak meg 5000,- pénz alatt nem tudok jót. Fölötte DX25.

A HB10-546-osra gondoltál ugye? Ennek az adatlapját megtudnád nekem mutatni?
Illetve ha a HA17-634/4R mély lenne + a HB10-546-os+ a DX25TG05-04 magas akkor a hangváltó megtervezésében tudnál segíteni?
Nem fontos az,hogy hangos legyen mert a srác akinek kell ő otthon zenéket kever illetve saját maga is csinál, zeneszerkesztő progival. Erre a célra jó lesz ez az összeállítás?

A háromutas váltózás elég komoly feladat, csak méréssel megy jól, anélkül elég bizonytalan amit ajánlani tudok. De ahogy így gondolkodtam, a kisebb BC25 magas is jó háromutashoz a Vifák-Peerlessek közül, és talán olcsóbb vmivel, mint a DX.

Akkor úgy megoldható,hogy kettő HA17-634/4R-es mély + a magas?

Elviekben megoldható, csak 15 literben elég magasra kerül az alsó határ, sztem 48-50Hz körülre. És akkor már inkább párhuzamosan két 8 ohmos.
(#) Directors válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Oké megoldható.Zeneszerkesztésre sztem jó lesz. Te mit gondolsz,megfelelő?

A cső mérete maradhat ekkora vagy ott is akkor vágnunk kell? Azt nem kérdeztem,hogy befelé milyen hosszú csak az átmérőjét.
(#) shalafi.66 válasza Directors hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Hogy jó lesz-e az már csak váltás kérdése, de én csak egy alapötletet tudok adni.
A csőnek még nem számoltam utána.
(#) Vacok hozzászólása Márc 17, 2011 /

Sziasztok!
Nem tudok egyről a kettőre jutni egy mélyládával, annyi paraméter van, amire figyelni kell, hogy jó legyen, és nem szeretnék egy süket ládát építeni, de azt sem szeretném, hogy hatalmas legyen, de amit találok mind nagy. Jelenleg a kapcsolások között szereplő kb. 34L-es SAL SA 2030-assal felépülő láda, és egy HA25-479-es hangszóróval felépülő 45L-es láda között gondolkodok. Ti melyiket ajánlanátok?
A HA25-479-esnél azt nem értem, hogy az adatlapja szerint a VAS 282,977L, az adatlap alján mégis egy 45L-es zárt dobozt szánnak neki, fog ez így rendesen szólni, vagy legalábbis subládának jó lesz?
Erősítőnek pedig EZT gondoltam, erről mi a véleményetek?
(#) Kovidivi válasza Vacok hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Egy SAL és egy HA25 hangszórót összehasonlítani nem lesz egyszerű. Én a napokban hallgattam meg egy HA31-et és egy MNC big bull 2x-t. Ugyanakkora teljesítményről természetesen a HA31 nagyobbat szólt, viszont nem ment le olyan mélyre, mint az MNC. A HA31-nek kb. el is fogyott a terhelhetősége, amíg az MNC még elbírt volna 2x ennyit is. Ha dönteni kellene ezek közül, nehéz lenne... Kocsiba MNC-t nem raknék, mert akkor duplázni kellene az akksikat, viszont szerintem maximális hangnyomásban az MNC jobban teljesítene, természetesen nem ugyanakkora kimenő teljesítményről...
SAL hangszórót 30w-ról hajtani szerintem kevés lesz, bár a körülményeket nem tudom.
(#) ptesza válasza Vacok hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

VAS az a térfogat egyenérték. Úgy is szoktak zárt dobozt méretezni ,hogy VAS/3. Legalábbis kiindulásnak jó lehet. Azt ,hogy milyen mélyre megy azt doboztervezésnél dől el , a paraméterek mérlegelésével. De inkább olyan hangszórót keress ami kb 90 dB érzékenységű ,QTS 0.3-04 között VAS 100 liter vagy több. Xmax legyen minél nagyobb .
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Persze még a kétszeres bemenőteljesítmény sem hozza azonos szintre a hangnyomásukat.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Méretezni úgy kell, hogy megfeleljen a hallgató és a hangszóró igényeinek, a környezet és a rendszer többi elemének a hatásait is beleszámolva.
(#) jokerking válasza skero hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

szianagyon tetszik rutsche ládád a méreteit meg tudnád adni
(#) skero válasza jokerking hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Kb ezek a méretek.

rutshe.gif

(#) Vacok válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

A konkrétum az az, hogy egy 14W-os sztereo rendszerhez szeretnék egy mélynyomót építeni házimozi, és pc-s zenehallgatás céljára, azt számoltam, hogy kb. 30W kielégíti az elvárásaimat, nagy probléma a hangdobozzal van, mert én egy kis méretű szolid dobozt szeretnék.
A kapcsolások között szereplő mélynyomóról mi a véleményed ebben a tekintetben?
(#) skero válasza Vacok hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Biztos jó az az erősítő de ez sem lehet rossz.Bővebben: Link
(#) Vacok válasza skero hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Igen... Az erősítővel is voltak gondjaim, próbáltam olyat keresni, amely minél szélesebb frekvenciasávot erősít. A TDA2030 az csak 40Hz-ig megy le, gondolom ez hídkapcsolás esetén is megmarad, mondjuk ha nem találok elérhető áron csak olyan hangszórót amely 40Hz-ig megy csak le, akkor végül is tök mindegy, szerintem egy tranzisztorosat fogok építeni, amit a korábbi hozzászólásomban linkeltem be.
Nem az erősítő az, ami nagy fejtörést okoz, hanem a hangláda.
(#) alexride válasza Vacok hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Én egyértelműen a HA25-479-est választanám. SR2030 HA25-479 Elég csak ezekre ránézni, és ha a méret zavar, akkor is inkább a H2000-től választanék valami 20-ast. Ja egyébként SA 2030-at nem találtam, gondolom SR akart lenni, de ha nem akkor is ugyanilyen kb mindnek az átvitele, vagy rosszabb. Nekem volt SR2030-asom inkább nem jellemezném, főleg h tönkre is ment a tekercselés...
(#) shalafi.66 válasza alexride hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Létezett SA is, de teljesen használhatatlan volt.
(#) shalafi.66 válasza Vacok hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Idézet:
„A TDA2030 az csak 40Hz-ig megy le,”
Pedig ez megérne még egy kis fejtörést. Honnan jött az adat, és miért épp 40?
Következő: »»   361 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem