Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   35 / 293
(#) toro válasza barbon1980 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Itt megtalálod a leírását! [url=www.saunierduval.hu/termekek/hagyomanyos/klz/
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Lentebb írtam a SD honlapot, olvasd el pontosan leír minden beszabályozási lehetőséget.
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Azt hiszem, az a problémád, ha a szobatermosztát kikapcsol és a szivattyú az után pörgetés után megáll, a kazán - mivel öntöttvas tagos szép lassan "után fűt". Ez a szennyezett kazántagok miatt van! Egy becsületes tisztítás segíteni fog.
:yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza barbon1980 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Az Isotwin kondenzációs kazán. A gépkönyvét ha olvasod, nem ír F9 kódot.
(#) mike70 válasza toro hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Egy kicsit elkanyarodtunk az eredeti problémámtól, a kazánom fél éves, jól működik,a szivattyú megállást halott szivattyúra értem, amikor a termosztát akarná, hogy meleg legyen, meg a kazán is, csak épp a víz áll a rendszerben. Csak egy fránya jel kellene, amit fel tudnék használni vészjelzésre.
(#) JZoli válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Az esetleg nem lenne megoldás, hogy bekapcsolt termosztát esetén figyelni az előremenő cső hőmérsékletét egy cső- vagy elektronikus termosztáttal, és ha mondjuk 40fok alatt van ilyenkor a hőmérséklet két percnél tovább akkor jelezzen?
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Elvileg a szivattyúnak folyamatosan kell üzemelnie amíg a szobatermosztát zárt kontaktust ad a vezérlőpanelnek. Ha a szivattyú megáll, akkor rossz valamelyik bekötés.
pl. a szobatermosztát a betáp fázist szakítja meg
:yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
A Honeywell S4565 vezérlő panel 5-ös pontja ad ki egy fázis, amikor a piros zavarjelző lámpa világít a kezelőlapon.
:yes: :yes: :yes:
(#) oldman válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 / 1
 
Ha jól értem hibajelzést kell kapnod minden elképzelhető zavarra, lehetőleg egyszerűen.

Én a következő megoldást javaslom:

1.)Gyújtásvezérlő hibajel >azonnali riasztás.

2.) Termosztát zárt & nincs nyitva a gázszelep > hiba 1-20 sec késleltetéssel hogy ne dudáljon fel feleslegesen.

3.) Nincs hálózati feszültség 1-30 perc késleletetéssel.

1.-3. vagy kapcsolatban.

Az egész néhány alkatrészből megoldható és nem kell bele uP, de bele kel kell nyúlni a kazán vezetékezésébe ami garanciális problámét vethet fel.

Szükséges módosítások:

a.) kivezetni a mágnesszelep működtető jelét.
b.) kivezetni a gyújtásvezérlő hiba jelét.


Ha nem szeretnél belenyúlni a kazánba akkor is van megoldás csak kicsit macerásabb!
Ha pl. a kazán hibajelzése "Fx" egy hétszegmenses kijelzőn, az első karaktert figyelni pl. 7 db fotodiódával és ha az "F" jelenik meg > riasztás. Ez is megoldható huzalozott logikával de itt már a uP-s megoldás is megfontolandó.

El tudnék képzelni egyéb megoldást is de ezek tűnnek a legegyszerűbbnek.
(#) kobold válasza mike70 hozzászólására (») Márc 11, 2011 / 1
 
Vagy a többiek értik félre, mire van szükséged, vagy én, de mindjárt kiderül.
Én azt olvastam ki a soraidból, hogy szivattyúhibát, pontosabban el nem induló szivattyút szeretnél detektálni. Ha így van, és nincs erre utaló hibajel (pl. áramlásérzékelőtől, ha van olyan a kazánban), akkor két lehetőség van:
- megbontod a csőrendszert, a szivattyú elé és után bekötsz egy-egy, kis átmérőjű leágazást, amiket differenciálnyomás-érzékelőre kötve megállapítható, hogy jár a szivattyú, vagy sem
- bontás nélkül nyúlásmérő bélyeges figyelés (bár itt a hőingadozás gondot okoz), vagy piezolapkát / kisméretű mikrofont a csőre szerelve hallható a motor járása, a jellegzetes frekvenciára pedig lehet szűrőt építeni
Természetesen mindkét esetben a figyelő kör a szivattyúval egy tápról jár, így csak akkor dolgozik, ha szükség van rá. Utána pedig egy monostabil, ami adott idejű szivattyú-kiesés esetén létrehozza a riasztást.
Ha félreértettelek, nem írtam semmit
(#) sunad válasza agoocsa hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
A kazánod a szobatermosztátos leállás miatt azért nyikorog mert el van vízkövesedve vagy iszaposodva a hőcserélője. Ezt a panel csere csak időlegesen oldja meg. A hőcserélőt vízkőmentesíteni kell (nem sósavval).Az eredeti panelnél ha szobatermosztátos leállás van akkor egy kicsit megnő a vízhőfok és ha eléri a kazántermosztáton beállított értéket félfordulaton elidul a szívattyú.
(#) gazszeres válasza sunad hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Valóban a régebbi típusú féges kazánokban csak egy ellenállás és egy kondi szabályozza az utókeringtetést, a kondenzátor kapacitását a szivattyúhoz méretezve. Egy laing indukciós szivattyúhoz 4.7 mikrós kondi kell, de egy komolyabb mondjuk grunfoss-hoz elég egy 2,7-es is sőt ezzel működik korrekten. A panel ami ebben a kazánban van nem ad ki jelet ha a helyiségtermosztát állít le nem is indokolt mert a lomha hő magát a kazán termosztátot is melegíti ez esetben viszont kapcsolni fog. A gyenge pont az, hogy a kazántermosztát érzékelője nem a csúcs ponton van, hanem a hőcserélő közepén.
Javaslatom: cseréld le a panelt egy modernebbre( még ha szidják is egy Mif 011- es tökéletes lehet.) Jól üzemelő kazánoknál még nem okozott problémát.
(#) mike70 válasza oldman hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Pontosan így értettem, erről van szó, az "F"-et kellene a legegyszerűbb eszközzel felismerni, ami egy relés kimenettel bármilyen riasztót működésbe hoz. Gondoltam már sms-es értesítésre vagy telefonhívásra hiba esetén. Ehhez egy kiszuperált régi mobilt fel tudnék használni, csak SIM kártya kell, meg a hívógomb "megnyomását" kellene megoldani. Csak egyszerűen, uP és szoftverek nélkül. Ez egy hirtelen ötlet, ha egész éjszaka nem lenné(n)k otthon, akkor spuri haza....és megmentem a virágaimat. Nálunk a hibajelzésen múlhat egy éves bevétel, így felkészültem gázhiányra: pb gáz rákötés és fúvókacsere 10-15 perc, áramszünet ellen áramfejlesztő egy autós 12/230V vagy benzines, gázszelep hibára átkötés és "melléülés"(én vagyok a szelep-ez csak elmélet, nem volt még rá szükség 15 év alatt) a hiba elhárításáig, tartalék szivattyú stb.Egy biztos, hogy a kazánnak mennie kell. Sajnos a növényházak igen gyorsan lehűlnek, ha baj van.
(#) mike70 válasza kobold hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Köszönöm, jól érted a problémám, ezek nagyon jó tippek a szivattyú indokolatlan leállására, ezt össze lehet hozni a kazánhibával és teljes a kép.
(#) mike70 válasza toro hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Köszi, rá fogok mérni.
(#) mike70 válasza sunad hozzászólására (») Márc 12, 2011 /
 
Ha már megemlítetted (és toro is egyik hsz-ében) a vízkőmentesítést ill iszaptalanítást, hogyan lehet ezt jól megcsinálni, bár még csak fél éves a kazánom(öntöttvas), de állítólag 2 évente meg kellene ejteni.
(#) oldman válasza mike70 hozzászólására (») Márc 12, 2011 / 1
 
Akkor hajrá!

A feladat: Készíteni egy érzékelőt a led elé.
Például egy alkalmas mérezű lécdarabba fúrt lyukakba beletenni a 7 db fotodiódát, és ezt az érzékelőt kétoldalas szőnyegragasztóval a kijelző elé ragasztani.
Megoldható ez NYÁk ra forrasztott SMD fotodiódákkal is, ez elegánsabb.

Az elektronika már egyszerű, de akár bonyolítható is.

A keringetővel én nem foglalkoznék külön, mert ha láll a kazán túlmelegszik és "Fx" hibát jelez.
(#) atippcsi hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
Üdv mindenkinek. Nekem Buderus u12-24 turbós,hőtárolós lomom van, egyszer már volt benne panel csere,túlfesz miatt ment ki,a szervíz legombolt sok pézel.Mostanság is volt vele kis affér, nem vált át a mágnesszelep,tároló és fűtés mód között. Mi lehet a gond, még nem néztem át a panelt.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) toro válasza atippcsi hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Kérdés: melegvíz készítésnél elindul-e a fűtés (melegszenek a radiátorok?). Ha igen a váltószelep eltömődött! Át kellene mosnod a rendszert. Én ajánlanám a Fernox F3 cleanert! Szuper eszköz a vasiszap és egyéb lerakódások ellen. Igaz nem olcsó, de egy tiszta rendszerrel még a gázfogyasztást is pár %-al lejjebb viheted. www.fernox.hu
:yes: :yes:
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Szerezz be - a rendszer nagyságához függően - Fernox F3 cleanert! Ez a folyadék a rendszerbe öntve, kb. egy hét folyamatos üzem mellett, mikor is 50-60 fokon üzemelve, leoldja az összes! lerakodott szennyeződést a kazán-, radiátor-, csövek belső faláról. Kipróbáltam ezt használom, szuper. Utána engedd le a mocskos vizet, most át a rendszert tiszta vízzel, de ne fűtsd meg a kazánt, mert öntöttvas tagos és repedésre hajlamos, ha meleg! Majd Fernox F1 protectorral passziválhatod a rendszered. Meg fogsz lepődni!
:yes: :yes: :yes:
(#) toro válasza toro hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Nem reklámnak szántam az előbbi hozzászólásaimat, de kipróbáltam sokszor és igen jó tapasztalataim vannak velük.
A kazán savazásokkal viszont vigyáznotok kell, mert a sósav rendesen oxidálja a réz hőcserélő belső falát és a 4-5-ik savazás után egyszerűen kilyukad! Javaslom helyette a foszfor vagy citrom savat!
:yes: :yes: :yes:
(#) atippcsi válasza toro hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ, de sajna ez elektromos probléma, a rendszerben mindíg tiszta a víz, mert idényenként mosva van.(Paldlófűtés miatt nem árt
).Minden műanyag cső+alumánium radiátor.Igen,megy a fűtés+melegvíz egyszerre. A szelep nincs megragadva, mert kézzel megnyomodtam.Nem akarok szakszervízt 50lepcsié.Jómagam épületgépészettel foglalkozom,de nem vagyok készülék szer.Nem vágom annyira mikroelektronikát,ezért kell a segítség.Ha lenne áramköri rajzom akkor a műszerész cimbivel leülnék és megsasolnánk.
(#) toro válasza atippcsi hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Lentebb azt írtad, hogy a kazán "gyártja" a melegvizet, de közben a fűtésre is dolgozik. Más nem lehet, mint a váltószelep átenged!
:yes: :yes: :yes:
(#) Blockbuster hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Üdvözletem! Van egy Junkers Eurostar kombi fűtőkészülékem, ami megállt A3-as hibakóddal "A füstgáz visszaáramlás érzékelő szakadt, ill. rövidzár." mellékelt fotón lehet látni az érzékelőt. Még ilyet nem nagyon láttam, de gondolom itt lehet a hiba. Hol tudom beszerezni, esetleg javítani. Válaszokat előre is köszönöm.

P3150012.JPG
    
(#) mike70 válasza toro hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Esetleg, tudnál kapcsolási rajzot az s4565-ról, mert találtam én pár doksit, de csak a bekötést publikálták.Itt valóban jeleznek hibajelző kimenetet, de megjegyzik, hogy max. 1 mA-el terhelhető a kimenet. Vagyis egy glimm, vagy egy fesz. osztóval ellátott opto csatóló pakolható rá, ami jobb mint a semmi,de ha látnám a rajzot, hogy miért, mi adja ki a jelet, miért ilyen kicsi ( >150 kOhm) a terhelhetősége, nyugodtabb lennék, (mielőtt elfüstölne) Legalább egy relét elbírhatna.
(#) barbon1980 válasza toro hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Köszi!
Ez is valami,bár ettől még nem lettem okosabb a hibát illetőleg,vagy lehet,hogy a cserélt nyomésérzékelő is hibás?Elvileg lehet,de nekem gyanús.
(#) toro válasza Blockbuster hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Sajna ilyet csak Bosch szervízben kapsz, vagy szervizesnél.
(#) toro válasza mike70 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Fontos, hogy pontosan milyen S4565, mert utána még van AB-AC-DD stb.
(#) VIM válasza toro hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szia! Ez nem egy 1N4148-as dióda? De ahogy elnézem nagyon nincs valami rendben a deflektor körül, mert nagyon koszos még így letisztítva is az "érzékelő".
(#) toro válasza VIM hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Nem tudom, nem vagyok Bosch szervízes. Ha koszos a deflektor - biztos, hogy valami gond van. Nézd meg nincs-e vissza áramlás!
:yes:
Következő: »»   35 / 293
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem