Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   17 / 43
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Biztos, hogy nem normális. Új csövekkel könnyebben kéne boldoguljál. Az az 50mA -44V-nál nagyon meredek. Ekkor már majdnem le kéne tudjad zárni a csövet.

A segédrács feszültsége rendben megvan 150V-on?
(#) (Felhasználó 34510) válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

A régi csövekkel minden fesz és áram OK. Szerinted merre induljak?

Hát ha visszarakod a régi csöveket és azokkal jó? Ott hány voltnál állt be a 25-30mA?

A régiekkel jó, de mivel ismeretlen a működési ideje ezért vettem újakat.A régieknél -39-41V-nál 28mA- volt.A potik ekkor kb 2/3 állásban voltak.

Hát erre nem tudok mit mondani. Nálam biztos nem volt szükség -30V nál sokkal kisebb előfeszültségre a 25mA-hez. Teljesen biztosan új csöveket szereztél?
(#) (Felhasználó 34510) válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

A segédrács 149V

4db vadiúj cső,Piros feliratú Tungsram. Igaz vékonyabb a régieknél.

Hát akkor is gyanús. A vékonyabb csövek (legalább is, amik nekem vannak, felirat nélkül), kicsit negatívabb előfeszt igényelnek emlékeim szerint, de most még 4 vastag van bennük. Esetleg megteheted, hogy az előfesz tápját megcsinálod graetz+szűréssel, a két potit függetleníted. Így kicsit negatívabb feszt is tudsz adni neki, kísérlet képpen. Lehet, hogy ezek egyszerűen ilyen csövek?

Átrakom őket aegy másik blokkba, megnézem ebben milyen feszek és áramok mérhetők. Ha ebben is akkor mi van, ilyen csövek?

Nem tudom. Ilyen problémával még nem találkoztam, nem vagyok szaki.
(#) Gubán_Gábor válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Hello

Javaslom a potik függetlenítését, mert ezel a megoldással -55-56V feszültséget tudsz adni a csövekre, és egymástól függetlenül tudod a 2 végcső nyugalmi áramát beállítani. Javaslom, hogy olvasd végig a topikot, mert sokminden le van benne írva, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni. Én nyitottam a topikot, akkor még kezdő voltam, ma már nagyon jól ismerem, értem a csöves technikát. Ha kell segítség, akkor privát üzenetben írj.
Amúgy én még nem láttam piros tungsram feliratú PL509-eseket... 50mA már sok áram, az már A osztályú beállítás.
Felesleges ennyire nyitni a csöveket, főleg, ha újak, csak az élettartamuk rövidül. Nézd meg oszcilloszkóppal, hogy minimálisan mekkora áramnál nem torzul a szinusz mérőjel, és ahol ez bekövetkezik, annál jobban nem kell nyitni a csöveket. Nekem is volt 5 felújított APX-em, mára már csak 1-et tartottam meg. Hangosítani jártam velük. 500V tápfesznél 15-20mA áram bőségesen elegendő volt új csöveknél a 120W kimenő teljesítményre és mondhatom brutálisat szóltak
bakos13gab erősítőit is én segítettem feléleszteni, és azóta nagyon meg van elégedve velük és ő is már elég jól érti a technikát és mellesleg nagyon szépen felújította az erősítőit, vannak róla fényképek itt fennt.
Sok sikert hozzájuk, ha meg kérdésed van privátot küldj, de akár ide is írhatod.

Üdv: Gábor
(#) szendi001 hozzászólása Márc 16, 2011 /

Próbáld meg kifűteni a csöveket. két napig csak fűtő feszt kapjon váltó áramról. Anód fesz nélkül!
(#) (Felhasználó 34510) válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szia Gábor.Visszaolvastam, de lehet figyelmetlen voltam mert az átkötésről rajzot nem találtam. A helyzet tehát a következő. Mindkét erősítő a régi 1pár csővel tökéletesen beállítható.22mA anódáramnál -41V a fesz, hajszálra, mindkettőnél. Az új csövek bármelyikét berakva azonban 50-70mA az anódáram attól függően hogy a 6 darabot hogyan, melyikkel párosítom.A szimmetria ezeknél is .40-42V között állítható. Azonban valószínűleg a nagy áramfelvétel miatt az -54V az 48V-ra lecsökken.A régi csöveknél ez -51-52V.Teszek fel képet a csövekről és a gépekről.Üdv.:Csaba
(#) (Felhasználó 34510) válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszönöm, megpróbálom ezt is, legalább be lesz járatva. Üdv.:Csaba

Lehet hogy nem vagy szaki, de azért elismerésem a géphez.Bárki nem képes erre.

Köszönöm!
Ha ennyi embernek tetszik, akkor elviszem majd a találkozóra legalább az egyiket. Ha másnak nem, eye candynek.
(#) Gubán_Gábor válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Az anódfesz nélküli fűtés katódmérgezést okoz, ezért nem éppen ajánlom...
Főleg olyannak, aki nem is ért hozzá ne tanácsold.
(#) (Felhasználó 34510) válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Szia Gábor.Ha időd engedi légyszi tegyél fel képet mert már tűvé tettem de nem találom.Köszönettel:Csaba
(#) szendi001 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Katód mérgezést? Az milyen fizikai folyamat eredménye?

Az összes végfokomnál igaz RF végfokok, javasolt a fűtés 24 órára. Előfordulhat, hogy rossz instrukciókat követek?

Kérlek küldj több anyagot vagy linket ha van erről leírás. Köszi Joe
(#) bakos13gab válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Amennyire én tudom - bár Gábor mesélt róla, mint igazi veszélyről, korábban is találkoztam már a kifejezéssel - ez amiatt lép fel, hogy a meleg katódból kilépnek az elektronok, a felhő létrejön, de mivel nincs vonzás az anód felé, valahogy olyan formában rendeződik vissza a katód felszíne, hogy idővel csökken az emittáló képessége. Ennyit tudok róla, sok külföldi lap is megemlíti, de nem mint óriási veszélyt.

Egy rádiós rokonom mesélt erről, olyasmi, mint amikor a glimmlámpa "megkeményedik" és idővel nem világít megfelelően. Talán összefügg az ionizációval, de kémiában sem vagyok nagyon otthon.
(#) szendi001 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Nos fájdalmasan ismerem el de tényleg van ilyen. Hogy melyik a rosszabb, tehát hogy a vákuumot a javítsa egy nap alatt a getter, vagy a katódmérgezés folyamata, tesztelés során dőlhet el.

http://www.elektroncso.hu/cikkek/csogy1.php

Utánanéztem, könyvében John Linsley Hood is megemíti (
Idézet:
„Csöves és tranzisztoros hangerősítők, 1997, 10. oldal”
), a Brimar cég ajánlására hivatkozik. Kifejezetten ellenjavallják a fűtés bekapcsolva hagyását anódfeszültség nélkül.

Esetleg megoldás lehet nagyon alacsony anódfeszültség rákapcsolása, nem? Ekkor megy a fűtés is és a felhő is mozog, de ez már csak okoskodás részemről.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Amikor a vákumot javítják a getterrel, akkor külső indukciós hevítővel hevítik a cső összes fém részeit, és a getter tartóban a gettert is. Jópár évet töltöttem csöves RF végfokok javításával, és ilyen gyakorlattal én sem találkoztam, pedig elég sok új csövet indítottam útjára.

Hát lehet, hogy a fűtőszál kímélésének céljából írják. Erre meg megoldás lehet egy olyan áramkör, ami fokozatosan emeli a fűtőfeszültséget (amolyan soft start). Nekem volt egy ilyen egyszerű áramköröm BUZ11-el, amíg nem zártam rövidre.
Neten találtam. Elképzelhető, hogy triakkal is megoldható lenne váltóra, mint a lámpa dimmer?
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Előfordulhat, hogy kerámia csőről beszélek. Az tuti hogy egy nagy hazai gyártó a GI7b-t és társait kifűti, különben két napig nagy a watt és utána meghal. Üveg pentódánál lehet, hogy felépítéséből fogva más a helyzet.
(#) Gubán_Gábor válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Hello megcsináltam a rajzot, hogy mostmár bárki kérdezi lehessen rá hivatkozni.
Sok sikert.

Üdv: Gábor
(#) (Felhasználó 34510) válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szia. Köszönöm szépen.
Az átalakítás végrehajtva, a 6 csőből még így is nehezen sikerült 4-et használhatóvá tenni.Ezek -52V melett 28mA körüli nyugalmi áramra hallgatnak, a maradék kettő pedig 40-55mA-er között van. Ezek használhatatlanok. 20W neki és már izzik is.Jó vásár volt. Igen ami piros az piros.... Köszönöm mindenkinek a segítséget, főképp Neked a rajzért.Üdv.:Csaba
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Itt valami nem gömbölyű. Ha rossz lenne a cső kisebb lenne az áram nem? Mit csinál nagyobb előfeszre. Esteleg oda tehetnél ideiglenesen egy 12 Voltos adaptert a - voltal sorban megnérni mit csinál -60 volt körül.
(#) bakos13gab válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Egyetértek. Kéne egy teljesen különálló tápot csinálni és megnézni, hány voltnál zárnak le. Attól még, hogy ilyen, nem biztos hogy rossz is. Csabinál is volt nemtudom mennyi cső és csak éppen sikerült 2-2db párt találni, amik körülbelül azonos előfeszen mentek 25mA-el, és ugye valószínűleg mostanra már el is mászhattak kicsit.

Sőtt ott volt olyan cső is, aminek a gettere épp volt és egyszerűen nem sikerült életet lehelni bele, akárhogy tekergettem a potikat.
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 34510) hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Mekkora anód fesznél csinálják ezt? Eredetileg ez nem csöves egyenirányítós? (nem biztos hogy az, de pl magasabb anódfesz is szivathat, a segédrácsra 150 Voltot írtál ha jól emlékszem.) -60 körül tuti kisebb anódáram folyik, és ha megemelkedet az anódfesz, pont a két új cső a jó és a többi gyengébb
Következő: »»   17 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem