Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   105 / 254
(#) sucuka hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Átolvastam jópár hozzászólást, de nem találtam kielégítő válaszokat.
Vásároltam 4 db Z573M nixie-t, most még szép pirosak, de nem sokáig

A kérdésem a következő:
A vicsys-féle 4 csöves DCF77-est ismerem, de ez a MULE nem világos számomra. Valaki tudna segíteni? Mit tud ez a változat, mit érdemes róla tudni? 4 csöves változatban is megépíthető?

Köszi!
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
A Mule2 RTC/DCF/Infra változatban készült, kell a hat darab kijelző már a beállíthatósága miatt is. Bővebben itt ebben a tömörített állományban találod meg a választ.
(#) sucuka válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Köszi szépen.
Sajnos nem tudok jelenleg több csövet szerezni, és DCF-modult sem, tehát ebből kell gazdálkodnom ami van.
Mit ajánlotok ebben az esetben? Nyilván csak RTC-s jöhet szóba, más nem nagyon. Ébresztés nem fontos, extrának jó.
Az óra egyelőre ajándékba lesz, majd ha felfejlődök annyira PIC téren, akkor csinálok egyet én is magamtól.

Gondolom ennek az órának a forrása nem publikus, ugye?
Sokat tudnék tanulni belőle... jól meg van tűzdelve funkciókkal, az már biztos.
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
A DCF végül ebből még elhagyható, hiszen ott az RTC is, nameg a PIC saját órajele is. .Jobb lenne, ha szereznél inkább még két csövet, ez a verzió mindenképpen meghálálja a megépítését. Nekem most kettő is "ketyeg" már ebben az összeállításban. (Igen ez a verzió még nem publikus!)
(#) sucuka válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Ezt pontosan ki fejleszti végül is? (ahogy nézem nem is lesz publikus... nem sokan szeretnek forrást kiadni itt. Mondjuk meg is értem.

Esetleg ha valakinek lenne 2 db ugyanilyen típusú (Z573M) csöve, akkor vevő lennék rá. Az apróknál, és a vaterán nincs jelenleg.
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
Hp41C a felesztője a projektnek, meg is vagyunk elégedve ezzel a mostani újabb verzióval, ahol az óra minden funkciója tökéletesen működik. Sooty fórumtársunk kapcsolástecnikai és nyáktervei alapján készült el a végleges kialakítása, azt is megtalálod itt a fórumon.
(#) sucuka válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Értem már.
Akkor azért van hozzá gyári panel, mert gyártattatok hozzá, jól gondolom?
Viszont célszerű lenne akkor már gyári panelre nem?
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
Ez igaz, gyári panellel nagyon könnyen megy az utánépítés, kevesebb a hiba lehetősége. Ha lenne elég jelentkező, talán lehetne egy szériát újra megrendelni.

U.i. Jó a Z570M is, csak annyiban tér el, ebben nincs tizedespont.
(#) sucuka válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Köszi az infót. Akkor ez méretben is ugyanakkora, gondolom.
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
Szivesen. Igen, pontosan akkora a nyák mérete, mint a tervekben. A két panel összeillesztése már saját beállítással lehetséges, az az alkatrész helyigények és a csatlakozók kialakításától függ.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Kicsit pontosítanék: A szoftverben 1.16-nál járunk. ( a forráskódja nem publikus, hex-ben elérhető a program, HP41C fejleszti) Ha paneleket utángyártanánk, akkor a javított verziókat kellene legyártani. A terv úgy készült, hogy otthon is le lehessen gyártani elsősorban fotózásos technikával. Hétvégén meg is teszem, mert a készülő cikkben szeretném bemutatni a házi panelt is (sajnos lassan készül... ) 4 csővel szerintem nem érdemes elkészíteni, mert a szoftver igencsak igényli a 6 csövet, maximum a kisebb méretű másodperckijelző csövekkel (z590m) tudom elképzelni. Az órában glimek vannak betervezve elválasztónak, ezért olyan cső is használható, amelyikben nincs tizedespont. (Kijelzős panel terv készen van (z560m, z573m-z470m, z573m+z590m, in-12(B)) csövekhez)
(#) sucuka válasza sooty hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Azt hiszem egyelőre maradok a 4 csövesnél. Vagy keresek egy alap programot, vagy írok magam. Gyakorlásnak és tanulásnak megteszi.

Viszont amit kerestem még itt is, és az Eagle nyáktervezős topikban is, de nem találtam, az a Z573 cső alkatrészkönyvtára Eagle-hez.
Ha valakinek lenne, és közkincsé teszi vagy tette, annak örülnék.

Köszi!
(#) frecsko válasza sucuka hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Szia.
Én a Cadsoft oldaláról szedtem le a lib-eket. Ajánlom böngészd te is sok jó dolog van ott:Bővebben: Link
(#) mark.budai hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Sziasztok! Szerintetek Z573M csöveknek 15K-s anódellenállással (multiplexelve) hány V-ot adjak? Most szeretném a trafóját tekerni.
(#) Gery78 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szia Márk!

Szerintem ne az ellenálláshoz méretezd a trafót, hanem fordítva. Úgy csináld, hogy egyenirányítás és szűrés után kb. 180-200V DC legyen a fesz, és ahhoz már be tudod állítani a megfelelő anódellenállásokat. Sokkal könnyebb az anódellenállásokat cserélni, mint új trafót tekerni, ha nem jó.
(#) Vatti válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Szia,
A Tom025 által irt cikkben pont az általad megadott anódellenállást és csövet használják, ott a második trafó által előállitott 230V-ot egyenirányitják. Én is ezt épitettem meg és mát több mint 2 éve hibátlanul működik.
Bővebben: Link
(#) sooty válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Az én órám most 15k-s ellenállásokkal 170-180V-ról jár ( 6 cső multiplexelve, attól függően , hogy rásüt-e a nap )

DSC01700.JPG
    
(#) MrBrown hozzászólása Márc 23, 2011 /
 
Sziasztok,
Létezik olyan egyszerű modszer egy nixie óra esetében ami nem feltételez dcf vevőt és mégis nagy pontosságú (mondjuk max 20-30 másodperc +-/év)? Nyilván nem a 100 forintos quartz-ra gondolok de mondjuk nem több 10 ezer forintnál? Emlegettetek valami RTC-t annó, van ennek köze ahoz amit feszegetek?
Úgy néz ki mégsem válnék meg a négy darab Z568M-től de valami egyszerűbb kapcsolásról álmodozom és a dcf modullal sem szeretnék vesződni esetleg a legelején rádugni egyszer a már meglévőt a beállításhoz :yes:
köszönöm.
(#) Hp41C válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Szia!

Az évi 1 sec eltérés 0.032 ppm, az évi 30 sec eltérés 0.948 ppm pontosságot követel meg. Külső szinkron nélkül nem megy elfogadható költségszinten.
DS32kHz -40 .. +85 fok között 4 perc/év, 0 .. +40 fok között 1 perc/év pontosságot igér....
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Pontos órajel nélkül az RTC-sem lesz OK. Pontos órajelnek a DS32KHZ órajel generátort terveztük bele 1-2 órába, ezzel elvileg nagyon pontos lesz, adatlapja szerint évi +- 1 perc. adatlap. Személyes tapasztalataim még nincsenek róla. Én a vaterán vettem egész kedvező áron.
(#) MrBrown válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Szia,
DS32-esem véletlenül van még egy "feleslegbe". Akkor marad ez :yes:
köszönöm.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Szia,
Ahogy már írtam HP-nek van még egy beépítetlen DS32-esem. Akkor majd azzal számolok :yes:
köszönöm neked is.
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Én DS1340-es RTC-t használok integrált kaviccsal. A leghosszabb idő amit ketyegett, az 7 hónap és 4 nap volt. Ez idő alatt 1 perc 3mp-et késett. Ezen időszakban volt egyszer egy 2 hetes periódus, amikor csak a saját gombeleméről kapott tápot. Az, hogy most ez a késés a hőmérséklet ingadozás miatt volt, vagy a tartós áramszünettől, azt nem tudom.
Jó megoldás lehet még az ún. kristálykályha. Állítólag olcsó kvarcokkal is szép eredményeket lehet elérni...
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Ez a DS1340 beszerezhető? Mennyibe kerül? Szerinted jobb megoldás a DS32-nél vagy ha 32-esem van ne "ugráljak" és építkezzek vele?
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Nos, a fejlesztés ilyen rögös út. Ha van anyagod és időd kísérletezni, akkor azt mondom, hogy inkább állj neki. Tanulásnak és tapasztalat szerzésnek sem utolsó... A DS32-nek egy nagy előnye van. Nem kell külön programot írni hozzá, ketyeg magától. :yes:
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Nos
Mivel a programot úgyse én fogom írni ez a legkevesebb amivel tartozom a majdani program írójának hogy a DS32-est használom
Na ennyit a kísérletezésről
Ezt szeretem amikor ilyen gyorsan és egyértelműen dől el melyik úton kell menni.
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
RTC-re miért van szükség? Miért jobb annál mint mikor maga a pic az óramű és azt "szünetmentesítjük" a DS-el együtt?
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Szia Barna!

Az RTC-t azért terveztük bele, mert nagyon sok infót tud tárolni, (Év, hónap, nap, óra perc másodperc, hét napjai, 30 féle ébresztési idő stb.) és ez lényegesen leegyszerűsítené a PIC-ben futó programot. (Legalábbis szerény nyomott véleményem szerint, hogy Hofi bácsit idézzem) A DS32kHz IC-t én tesztelem már jó ideje, kb. 2 hónapja nem nyúltam az óra beállító tekerentyűjéhez, és most siet kb 3/4 másodpercet a szinkronizált PC órához képest. A ptbtime-on szoktam szinkronizálni. Szóval elég jó pontos ez a kis DS32, nyugodtan használhatod. El akartad adni a Z568M-eket?
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Meg ebben nem vagyok biztos, úgyhogy ha nem igaz, cáfoljatok meg. De szerintem az RTC még mindig sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy mikrokontroller. Így jobb áramkimaradás esetére azt lekapcsolni, míg az RTC vígan elvan a pici gombelemről is nagyon sokáig.
Ezen a Z568M eladási (volt) szándékon én is nagyot néztem...
Más: Csigalassúsággal ugyan, de napokon belül a kezemben lesz a "nagy" óra prototípus nyákja, lassan kezdődhet az összeszerelés. És csak hogy mutassak is valamit, hogy azért van haladás: a kijelző rész már a képeken láthatónál is előre haladottabb állapotban van.
(#) Gery78 válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
Szia!

A két középső slaggal a Front képen mi történt? Lejött róluk a plezúr? Mintha hiányos lenne a piros rész. A képen nem látszik jól, de mintha a két másodperc cső fekete lenne belül. Azok használtak, vagy csak árnyékban vannak? Egyébként impozáns lett a kijelző.
Következő: »»   105 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem