Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kémia óra vízbontás (durranógáz fejlesztése)
Lapozás: OK   34 / 87
(#) tápláló válasza svgyula hozzászólására (») Márc 24, 2011 1 /

Szevasztok.Tapasztalatom-és mérések alapján-a Nátriun carbonát(szóda)elektrolit(5-10% töményen)jobb gázhozamot prtodukál a KOH-nál is,és az elektrolit egyáltalán nem barnul.Igaz nekem 316Ti -ből vannak az (cső)elektródák.
(#) svgyula hozzászólása Márc 25, 2011 1 /

Tisztelt Uraim!
Megosztanék veletek egy gondolat menetet ami pár napja foglakoztat.
A HHO generátor "cellafeszültségét" ahogy KELL számítani
Abban valami nagyon sántít mégpedig az az alapvető dolog hogy ez az egész számítás csak akkor lehet igaznak mondani HA! a lemezek közötti elelktrolit NEM kapcsolódik össze az egész bontóban vagyis minden lemez között egyedileg kellene az elktrolitot adagolni!
Ugyanis ha ez a folyadék elektromosan vezető és mint ilyen képes az összes cellát pozíciótól függetlenül elektromosan összekapcsolni nincs sok jelentősége a semleges lemezeknek vezetési szempontból!
Ha megpróbáljuk lemérni az első és az utolsó aktív lemez közötti átvezető képességet 1, 2, 5, 10, stb... kívánság szerinti lemez közbeiktatásával nem fog változni az eredmény CSAK akkor ha a lemezeket úgy helyezzük el hogy azok a folyadék átfolyást is megakadályozzák azaz a semleges lemezek ellenállását használjuk feszültség csillapításra. Na és akkor most jön az akumlátor rendszerű bontó működése ahol minden cella el van egymástól fizikailag zárva és csak az elektromos csatlakozók kötik össze őket.
Na most amíg a "száraz" cellánál nem ilyen a kialakítás a működése pont olyan mint a merülő bontó-é erről lehet vitatkozni sokáig de szerintem nincs értelme mivel szinte mindegyik "száraz" cellás bontó lemeze összeköttetésben áll a ráfolyó folyadék által egymással.
Az úgynevezett "cellafeszültség pedig nem más mint az az indukció ami a két aktív lemez közé berakott "vezetőkben" indukálódott áram. Ez a érték a fizikában a távolság négyzetével fordítottan arányos azaz minél távolabb helyezzük el a lemezeket úgy ugrásszerűen csökken az indukció AMI CSAK VESZTESÉG!
Hát én így gondolom az egyszerű fizikai alapjaim révén,
megbántani senkit nem akartam akit mégis attól előre is elnézést kérek!
(#) velkey hozzászólása Márc 25, 2011 /

Sziasztok!
Én egy hegesztőtrafót szeretnék egyenirányítani, és ezzel vizet bontani. Azt kérdezném, hogy szerintetek kénsav jó lesz deszt vízbe elektrolitnak? Milyen elektródát használjak
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Jónak jó, csak felesleges beszennyezni a vizet vele. Használj NaOH-t KOH-t vagy NaHCO3-at.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Ezeket patikában megkaphatom? A videódban te milyen cellát alkalmaztál?
(#) erbe válasza velkey hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Vegyél mosószódát! Amiatt nem kell patikába menni és sokkal olcsóbb.
"Könnyen lebomló, foszfátmentes mosószer, egyetlen összetevője a nátrium-karbonát (Na2CO3)."
Az NaHCO3 szódabikarbóna, de a szénsav elillan belőle és abból is Na2CO3 marad. Ami mosószódaként sokkal olcsóbb,
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

NaOH volt beletöltve.
(#) adamisbalint hozzászólása Márc 27, 2011 /

Sziasztok
A vízbontáshoz mi kell inkább:-nagyobb áramerősség vagy nagyobb feszültség?
ab
(#) erbe válasza adamisbalint hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Ahhoz hogy értelme legyen (gázhozama), nagyon sok amper kell. Feszültség 1-1 cellára 2,5-3 V elegendő. Ha különválasztva akarod hasznosítani a gázokat, akkor csak 1 cellával érdemes házilag próbálkozni, ha durranógázt fejlesztesz, akkor sorba lehet kötni sok cellát. Egyszerűbb és olcsóbb a táplálása.Durranógáz fejlesztése
(#) erbe válasza svgyula hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

A lemezfelületek és távolságok adta ellenálláskülönbségek miatt a kerülő úton folyó áramok elhanyagolhatók a közös elektrolitba merülő bontócelláknál.
Indukciónak nincs szerepe a vízbontásnál. Az csak váltakozóáramú körökben lép fel. A vízbontó cellák inkább kapacitíven viselkednek a hatalmas felületek, kis távolság és jólvezető elektrolit miatt. Már emiatt is értelmetlen az a sokak által preferált elképzelés, miszerint a váltakozó vagy pulzáló feszültség hatékonyabban bont.
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Annyira elhanyagolhatók, hogy jól vezető elektrolit esetén észlelhető mértékben csökentik a fejlődő gáz mennyiségét.
(#) erbe válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Akkor hibás a bontó kialakítása. Túl sok a szabad elektrolittérfogat.
(#) svgyula válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia! Nos nálam van a rendszerben PMW ami 300-5kHz-ig dolgozik tehát az én bontóm soha nem kap egyenáramot!
A gáz mégis rendesen jön vajon miért? Nem termel kevesebbet mint akkor amikor a tesztelés során direktbe az akumáltorra volt kötve!
Sőt (ezt csak azért írom mert saját szemmel láttam) a frekvencia változtatásával a felvett áramerőőség is változott. Ez a dolog nálam úgy néz ki hogy a PMW teszt során az alap frekvencián az égő fényereje ~3/4 rész és 5.6A mutatott. A feltekert frekvencia (kb90%) a fényerő teljes (viszonyítás a direkt 12V) áramfelvétel 3,6A!
Tehát egy beállított feszültség/fényerő esetén csak a frekvencia növelésével is csökken a felvett áramerősség és nő a fényerő!!
A bontónál ez ugyanilyen látványos a gázfejlődés sebességben! Na akkor most mi is az igazság? Még egy dolog most már teljesen biztos az elektrolit nálam nem melegszik mármint a "Vízforraló" elvén 30-50km után is max. langyos a rendszer! Akinek melegszik ott valami gond van!
Na de száz szónak is egy a vége nekem megy és ez a lényeg!
(#) sznoopy hozzászólása Márc 30, 2011 /

sziasztok,

egy gyors keresztkérdésem lenne, ha 16 lemezes + s s s s - s s s s + s s s s - cellát építek, a két szélén a záró "réteg" is lehet mondjuk rozsdamentesből cirka 5mm-esből? vagy maradjon a PVC vs plexi megoldás?

köszi
(#) patkolttojas válasza sznoopy hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia!
Persze, de én akkor 21 lemezest építenék, a két széle a vastag lemez lenne a - pólus egyben, na meg a közepe, és lenne 2 db. + lemez, ez nem okozna problémát és akkor olyan PWM-et kell használni hozzá, ami nem a - pólust szaggatja meg, hanem a + oldalt. Ez nem gond. A greenfuture csinálja, nézd meg a vaterán a képet .A fittingeket meg vagy belecsavarod, ebbe a vastagságba már lehet jól menetet fúrni, vagy akár bele is hegesztheted. Ez biztos nem vetemedik majd.

A + kivezetéseknél kell ügyelni hogy nehogy zárlat legyen, ha teljesen átmenő csavarral követed el. Akkor el kell szigetelni gyűrűvel a fedlapoktól!
(#) sznoopy válasza patkolttojas hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

szia,

valóban így oldották meg első ránézésre, de miért van szükség a negatív pólust megszaggató PWM-re?

http://www.alt-nrg.org/pwm-v2.html

én ezt gondoltam megépíteni, ha negatív pólus szaggató megoldást szeretnék, akkor ezt miben kell módosítani?

előre is köszönöm
(#) sznoopy válasza sznoopy hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Gondolom azért érdemesebb a negatív oldalt szaggatni mert abból több lemez van?
(#) patkolttojas válasza sznoopy hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia!
Légy erős! Ez a kapcsolás a negatívot szaggatja meg! Jó kis kapcsolás, működik! A FET "D" lábára megy a cella - pontja, a + pedig közvetlen a pozitívra! Ha ilyen kell, akkor ez a Te eseted! Ha pedig fordítva kellene, vagyis a cella negatívja közös a PWM negatívjával, akkor ez nem jó!
Ha a másik fórumon - Durranógáz fejlesztése" - feltett kérdésedre azt a megoldást választottad, hogy a fedlapok is a negatívon vannak, akkor ez nem jó, mert ott a pozitívot kell szaggatni. Azt egy P csatornás FET tudja megoldani pl. , ez meg N csatornáshoz van kitalálva. De át lehet ezt is alakítani! Az sem probléma.
(#) sznoopy válasza sznoopy hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

És olvasni sem tudok
(#) svgyula válasza sznoopy hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szia Nem biztos hogy jó lesz ha fém lemezből csinálod a két végét. Hiába lesz negatív azt is el kell szigetelni a mert akkor direktbe kötődik a rendszer ha valahol testet kap. Akkor hiába lesz a PWM bekapcsolva a rendszerbe és lehet hogy ettől meg is adja magát. A felületed meg feleződik a két szélső lemezen mivel a külső részen nem lesz gázfejlődés. De ha sok lemezed van......
(#) patkolttojas válasza svgyula hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szia!

Két apró tévedés.

1. Attól, hogy a külső lemez is fém, nem muszáj ,hogy ne érjen a testhez. Attól még nem lesz semmiféle zárlat! Egy kicsit olvass vissza és ezt már megállapítottuk, hogy nem ezt a fajta PWM-et kell akkor használni, hanem olyat, ami a pozitív ágat szaggatja!

2. A szélső táplemezeknek a fedlap felőli része SOHA nem vesz részt a vízbontásban, ugyanis nincs ellendarabja, nincs egy másik felület vele szemben, ami ellenkező polaritáson van! Hiába a műanyag fedlap, akkor sem!
(#) svgyula válasza patkolttojas hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia! Az a helyzet hogy csak nálad nem vesz részt! Az enyémben simán látszik a felületen a gázfejlődés ha visszanézed a videómat azt hiszem ez egyértelmű. De logikus is hogy azon a lemezfelületen ami érintkezik az elektromosan vezető folyadékkal ott lesz áram folyam. És az is mindegy hogy az hol helyezkedik el a rendszerben. De lehet hogy a tiedben távirányítással mennek az elektronok nálam meg csak úgy öregurasan össze vissza ahol találnak csattanó helyet
Ja még valami a kérdező éppen a negatív szaggatású PWM-et akarja .
(#) sanyo77 válasza sznoopy hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Íme egy idézet a "Meyer vízautója, osszcillátor építés" fórumból (http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_964862.html#964862), amely választ ad a kérdésre!

(#963854) patkolttojas válasza sanyo77 hozzászólására (#963820) Válasz • Csü, 13:12

Acélgypot 0000 minőséget kell venni, szerintem csak ez jó, de van aki szeret robbantgatni, annak bármi megfelel!
776 Ft a kis csomag, az bőven elég , még sok is.

Bővebben: http://www.rozmaring.hu/termekek/bma/egy_oldalas_csiszoloszivacs.pdf

Sok sikert! (Én is még csak most tervezem kipróbálni!)
(#) svgyula válasza sznoopy hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Szia! Megmondhatod a tecsóban hogy enyhén is tudatlanok ha a saját termékeiket sem ismerik!

DSC00931.JPG

(#) superpotyi hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Tescós belső infó : termékváltás miatt kerűltle a polcokról a fémszövet .
(#) nyt válasza sznoopy hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

szia
Lidl-ben is láttam, 000-ás volt a legfinomabb.
(#) Hier hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok!

Tudna valaki feltenni egy olyan megbízható PWM kapcsolási rajzot, amit már kipróbált vízbontásra 12V-os körülmények között, jól működött, lehetőleg egyszerű volt, és valóban jó is.
Mert elég sok rajzot találtam itt, és meg is lett építtetve egy pár, de valahogy sokszor csalódtam a dologban!
Már jó ideje használom a HHO generátort a kocsiban, és eléggé sokat spóroltam vele, de most már ideje tovább lépni, és beújítani egy PWM-el. előre is köszönöm, aki segít!

És eléggé sürgős lenne, az is jó, ha megmondjátok, hogy itt melyik az ideális a sok közül. Üdv
(#) svgyula válasza Hier hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia! Nálam ez működik!
http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Hydrogen/I-Limit-PWM/I-Limit-PWM-1.png
http://www.alt-nrg.org/
http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Hydrogen/I-Limit-PWM/I-Limit-PWM-2.png
http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Hydrogen/I-Limit-PWM/I-Limit-PWM-3.jpg
http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Hydrogen/I-Limit-PWM/I-Limit-PWM-4.jpg
http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Hydrogen/I-Limit-PWM/Wiring.png
Azért a panelra figyelj oda elég vastagra csináld az "ereket" és bekapcsolás előtt nem árt mindentől letisztítani (gyantától is!) nálam ez csinált galibát. Ha nem megy a frekvencia generáló része akkor nem megy az egész! Ha visszaolvasol tettem fel képet is!
Ja az R12 ellenállás az csak egy darab rézhuzal(nálam) 2mm átmérőjű és ~8cm hosszú!
(#) Hier válasza svgyula hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Köszönöm szépen, vagyis ha ezt - amiket belinkeltél - elviszem oda ahol szoktam készíttetni az elektronikákat akkor tökéletesen meg tudja csinálni?!
Illetve a másik kérdés - bocs ha hülyének nézek ki, az vagyok az elektronikában - hogy ezt lehet szabályozni valamivel, gondolok itt potméterre, vagy hasonló?
(#) Deta hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok!
Nekem csak ko33-as anyagot sikerült felhajtatom. Valaki csinált-e már ebből a minőségből hho cellát?
Ha igen, milyenek a tapasztalatai?
Következő: »»   34 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem