Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Nem sok szo esett eddig az ARM processzorokrol,ezert gondoltam nyitok egy temat mivel erdekel ez a temakor es melyrehatobban szeretnek vele foglalkozni. Az utobbi szabadidomet azzal toltottem, hogy nezegettem milyen lehetosegeket nyujtanak az ARM processzorok. Foleg a Philips gyartmanyu proceszorok adatlapjait tanulmanyoztam az olcsobb kategoriabol mint pl: LPC2103,LPC2106,LPC2141. Mindegyik tartalmazza a fentiek kozul az alabbiakat: 10 bites 10BIT ADC,ISP,I2C,SSP,UART,32BIT Timer(ek) . Az LPC2141 mar tartalmaz USB2 interfeszt ! es szerintem arban sem rossz. Sebesseguk eddig szamomra nem derult ki,de 60-70 MHz korul hajthatoak, belso PLL -el rendelkeznek. Ami a programozasukat es az ingyenes fejleszto-kornyezetet illeti, ott van a WinARM . JTAG illeszto kapcsolasi rajzot is sikerult talalni,(mellekelve). Nehany peldaprogramot is sikerult letolteni.(hamarosan csatolom) Az elso kerdesem az lenne, hogy hany MIPS -t erhet el egy 70MHz-n mukodo 32BITes ARM ? Masodik: valaki kiprobalta mar a mellekelt JTAG-ot? Minden tapasztalat erdekel. Udv,Gtk.
Az ARM is RISC, tehát az utasítások többsége 1 ciklusos. Persze a fv. hívások, meg az ugrások hosszabbak.
Tud olyat, hogy 16 bites mód, ekkor jóval gyorsabb a 16 bites prociknál, mivel az eredeti 32 bites regisztereket használja. A fejlesztőkörnyezet lehet ingyenes, a JTAG-et még nem használtam, bár csináltam egyet, csak nem maradt rá idő.
Ertem,akkor 70 MIPS -re lehet nagyjabol szamitani,ez mar jo valamire
Milyen JTAG-ot epitettel es milyen fejlesztokornyezetet hasznalsz? En WinARM-re gondoltam kezdetnek,de aztan a Linuxot is felfegyvereznem ISP -n programozod?Itt milyen eszkozt/programot hasznalsz? Az egetesrol olvasva emlitett valami bootloadert,nem igazan ertettem meg.. Az egetese sokkal bonyolultabb az AVR-nel?
Én az LPC2106-tal foglalkoztam egy keveset. Annak a max órajele 60MHz volt, és ekkor 54MIPS-re képes.
A programozást SPI-on csináltam, valami Philips-es programozó progival. Itt van néhány ARM-os project, főleg Philips-ekre.
Én a 2106 és a 2214 típussal játszottam kicsit.
A fordító GNU volt, az IDE pedig Eclipse, midkettő ingyenes. A yagarto oldalon találsz instrukciókat a telepítésről. A WinARM is gyakori, bár én nem találkoztam vele, mert Eclipse-szel kezdtem. Az égetés a kontroller és a PC soros portján keresztül történt a kontrollerben lévő bootloader segítségével. Ez abból áll, hogy összekötöd a kontroller-t és a PC-t, majd boot módban indítod a kontrollert reset után (erre való az ISP láb). Ekkor elindul a kontrollerben a bootloader, és a PC-n futó Philips ISP nevű progival letölthető a HEX a kontrollerbe. Mindez a kontroller UART0 perifériáján keresztül. Deduggert nem használtam, inkább a soros portra írkáltam ki a dolgokat. Bár készült egy Wiggler-klón, sosem próbáltam ki.
Koszi.
En igazabol meg nem tudtam eldonteni hogy melyik kontrollert fogom hasznalni elsonek.Lehet hogy valami olyat aminek l64k SRAMja van.
Koszi a valaszt !
Ez az egetesi modszer egyszerunek tunik,viszont a gepemen nincs soros port ezert csak LPTre epithetek.. A csatolt JTAG egyszerubbnek tunik mint amit en linkeltem,bar van egy masik kapcsolas is csak elo kell keressem.
Sziasztok!
Nehanapjan enis foglalkozom ARM kontrollerekkel, csak hobbi szinten meg... ezert nem tudok felvonultatni fenyes projecteket, de van nehany otletem, ami hasznos lehet a most ARM-el kezdo hobbistanak: Elore irom, en csak Atmel gyartmanyu ARM-ekkel foglakoztam, ezert LPChez nem ertek 1. Software: Ha teljesen ingyenes kornyezetet szeretnel akkor csakis Yagarto, mivel Eclipses alapokon nyugszik ezenkivul tartalmaz: Open On-Chip Debugger, GCC compiler, Insight debugger, Binutils, Newlib stb. ketsegkivul a Debugger resze nagyon profi, legalabbis nekem igy tunik (es igyis fog tunni ) Letezik egy nagyon jo dokumentacio a yagartohoz, Jim Lynch a szerzoje (cim) De vannak proprietary softwarek is.... ilyen a IAR Embedded Workbench for ARM vagy a Keil Embedded Development Tools for ARM. Mondanomse kell, hogy ezek igazi fegyverek egy hozzaerto kezeben, mert "eleg"( ) stabilan mukodnek... es ahogy minden mas draga szoftwaret feltortek, hat ezt is feltortek mar a guruk. 2.Hardware: Itt elsokent maga a kontroller jon szoba. Az MSCBP-nel potom aron(1e Ft-tol kezdodik) vehetsz SAM7S kontrollereket, de az igaziak AT91RM9200 es M seriasok... (180Mhz, 200MIPS, USB, Ethernet stb. adatlap.) (3600Ft). Van meg a SAM7S ami kezdesnek a legjobb, a SAM7S64-nek mar USB tamogatottsaga is van, es nem elhanyagolhato belso memoriaval. Talan a legjobb ami a memoriat illeti, hogy a buszt egyes kontrollerek mar hardwerből lekezelik, ezért nagyobb sebességű, mintha megírnád softwareből. wiggler: itt a macraigor wiggler j-tag illesztot kell megemliteni, ennek szamtalan implementacioja letezik. Sok arban megfizethetetlen a kis embernek (az Amontec JTAGKey kb. 140Euro, Az Olimexes ARM-USB-OCD 70USD stb. ezek kozos jellemzoje, hogy az FT2232-re USB chipre epulnek, es igy USB full-speeden toltod at az adatokat a prociba, kb. 12Mbit/s...) De szerencsere epithetsz otthon is wigglert pl. kifejezetten LPC-re cim vagy cim. az MSCBP dokumentaciok kozt van nehany leiras ami a wigglerek mukodeset, hasznalatat illeti. En eddig egy gyari IAR-os JTAG-gal nyomultam, kolcsonkert volt. Most mar az sincs, ugyhogy epitenem kell: talan ez a legprofibb opensource wigglerek egyike: cim. Ui.: majdnem megfeledkeztem rola . a csatolt fajl eredetileg nyomtatasvedett volt, nem lehetett nyomtatni, msot mar masolhatod, nyomtathatod barmi. Valoszinuleg ti is ratalatatok mar a neten... ami pedig kifejezetten LPC az a Hitexes doksi: cim. Udv. kbalazs.
Printer portról nem tudsz égetni a bootloaderrel, csak soros portról. Ha ilyen nincs, akkor USB -> soros átalakító kell. Így is használtam a bootloadert, ment is.
Vagy printerporti JTAG, asszem azzal is lehet égetni, bár JTAG-gel nem sokat foglalkoztam.
Ok.
Ami meg erdekelne (tobbek kozott ), hogy soros illesztesre MAX232-t kell (lehet) hasznalni vagy valami mast? Azert kerdezem mert pl a 'BBMICRO protoboard' kapcsolasban soros illeszteshez HCT14 IC-t hasznal. Kapcsolas mellekelve.
Én MAX232-t használtam, azzal ment. Ha erről a kapcsolásról azt mondják, hogy jó, akkor biztos úgy van.
Úgy látom, itt használja a DTR és RTS jeleket a bootloader indítására. Én ezt nem használtam, hanem a vasra terveztem egy kis áramkört erre a célra és egy nyomógombbal kellett indítani a bootloadert.
Sziasztok!
Nem rég foglalkozok Arm mikrovezérlő programozásával, pontosabban AT91sam7xc256-al. A munkahelyemen kaptam egy feladatot amivel elakadtam. Egy USB kommunikációt kell csinálnom a PC és az ARM UDP-je között, és nem nagyon tudom hogy hogyan kezdjek hozzá. Esetleg ha valaki foglalkozott már ilyen feladattal , akkor bármilyen segítség jól jönne. Előre is köszönöm.
Igen de sajnos a feladat kitétele hogy ne legyen semmilyen más ic ami a kommunikációban részt vesz. A PC-re közvetlenül kell az at91sam7xc256-ot rákapcsolni.
Igen ideáig én is eljutottam, én winarm-al probáltam leforditani, csak sajnos nem sikerült, fordítási hibát hibákatt írt ki, szerintem a make file-al vannak problémák, igazából nem tudom pontosan. Lényeg az hogy ami programokat az Atmel honlapjáról lehet leszedni, nem tudtam használni őket sajnos.
Hat igen. Eloszoris meg kellene tudni hogy milyen libraryhoz van irva. Aztan azt letolteni , a headereket is letolteni es mindjart lehetne hasznalni az egeszet.
Sziasztok !
Valaki meg tudna mondani, hogy van magyarorszagi forgalmazoja az alabbinak? CS-E9301 CS-E9302 DEVELOPMENT BOARD
Van magyarországi forgalmazója, itt meg is találod a feljesztőpanelt: Link
Emailt kell írni az árért. Még augusztusban én is írtam nekik, de végül az Olimex honlapjáról rendeltem meg a fejlesztőpanelemet (bár még nem nagyon tudom, hogy hogy kell használni), mert a magyar forgalmazó nem adta túl olcsón. Egyébként a szállítással nem volt gond, időben ideért...
Nagyon köszi, hétfőn meg is nézem hogy müködik-e
Sziasztok segítségeteket szeretném kérni abban, hogy iso7816-os protokollt kell írnom AT91sam7xc256- os mikrovezérlőre. Tudnátok adni valamilyen forrás kódot, vagy használható anyagot ebbe a témába. Nagy segíítség lenne. Előre is köszönöm sziasztok!
Hello! ezen a linken találsz Atmel cuccokat és az "Application Example and Algorithms" sornál van az ISO 7816-hoz példaprogi, nem pont SAM7-hez. A SAM7-esek elvileg ezt hardveresen tudják, de azért nézd át a kódot, biztos segít.
Bocs a késő reagálásért, csak valami miatt, ha a válsz gombra kattintottam nem történt semmi. (a tűzfalammal volt valami...)
Szóval 6 dollár volt a postaköltség (sima légiposta), de kellett neki majdnem 2 hét mire ideért. Az Olimex honlapján a "Shipping info" alatt megtalálsz minden részletet.
Koszi szepen.
Azt hittem hulyeseget kerdeztem es azert nem jon valasz. Igazabol most ket ARM kozott gondolkodom. Egyik az emlitett (CS-E9301(2)), masik >>a TS-7200<<.Az utobbit olcsobban megkapnam kezbol, es a dokumentacioja is elegge jo. De ami a reedboot-ot illeti hasznalhato a masik devboard eseteben is. Ujra kedvem tamadt picit Linuxozni, kernel -syscall interceptelni, halozat config ilyesmik. Ugy gondolom megfelelo eszkoz lenne picit okoskodni Bar ennel erdekesebbet is talaltam,espedig open core FPGA-ra, mint pl: open risc, vagy microblaze, erre meg Linux. Sajnos nem mindegyik jol dokumentalt, es nem is fer a Spartan 3E-re ra az open risc Na meg a Xilinx Platform Studio ami szukseges microblaze be-configuralashoz , asszem penzes.. Bocsi a kiteroert.
Hát nem hiszem, hogy én könnyen tudnék dönteni a két a fejlesztő panel között, kb ugyanazt tudja mind a kettő....
Mi az hogy reedboot? A microblaze-t azt nem lehet felrakni a Xilinx Webpackkel? Vagy az csak a picoblaze-re való? FPGA-kban nem nagyon vagyok otthon, (nem mintha az ARM-ban igen) mert a Webpack egyszer elvette a kedvemet, eszméletlen mennyire használhatatlan... Na mindegy.
A reedboot egy progi amit tartalmaz a CS kartyan levo flash es a mellekelt CD.
Ezzel lehet betolteni a Linux kernelt meg ilyenek..A panel doksijaban minden le van irva, (szerintem. vagy ha nem akkor a TS-7200 doksijaban megtalalhato , fenti linken.) Microblazehez Xilinx EDK szukseges, ez penzes cucc. Viszont vannak open core procik az opencore.org oldalon, csak nincs tulzottan dokumentalva; tudni kell
Gondolom a fizetésed majd szétosztod a fórumozók közt. Vagy szólj a főnöködnek, hogy a fórumozók oldották meg keresési és értelmezési probémáid "szaki"...
:violent: |
Bejelentkezés
Hirdetés |