Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   806 / 2499
(#) lamalas válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Idézet:
„Az osztály az egyértelműen B...”

Miert lenne ez az erosito B osztalyu
Ha ugy allitod be a munkaponti ertekeket ahogy a rajzon fel van tuntetve akkor egyerelmuen nem B osztalyu, hisz a vegtranzisztorokon 0-tol nagyobb nyugalmi aram folyik, ez pedig mar AB osztalyt feltetelez (tiszta A osztaly pedig akkor lenne ha a max. kivezerles elereseig soha nem zarna le egyik vegtranzisztor sem).
(#) CIROKL válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Igaz ! így van eredetileg AB akartam irni ,mmm ezt elnéztem .
(#) zitzaki hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy Ross mega amp 800 végfokom ami az adatlap szerint 800 Wattot tud 8 ohmon hídba rms be de csak 4 db 6800 mikrós kondi van puffernek az lenne a kérdésem hogy azzal ártanék e ha tennék bele még kondit ? A másik hogy nem tudom hidalva melyik csatlakozója a pozitív az valahogyan egyszerűbben nem lehet kideritteni mert nincs szkópom meg freki generátorom?
Előre is köszi!
(#) Nagy Tamás válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Szia! Ha van hely tehetsz bele plusz kondikat,de az üzemi feszültséget bírnia kell! Továbbá a lehető legrövidebb,és legvastagabb vezetékkel kösd be. (esetleg
még párhuzaban a pufferekkel 100nF kondit tehetsz)

A polaritást pedig úgy lehet ellenőrizni, hogy hirtelen dobütésnél(mondjuk nagydob) a membrán ki-vagy befele "rándul"-e.
(#) zitzaki válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
És akkor hogy van pozitívan hogy ha ki fele vagy befele mozdul?
(#) Nagy Tamás válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Kifelé induljon meg!
(#) zitzaki válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Akkor meg is próbálom köszi a segítséget
(#) elektrorudi válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Egy dobütést azért elég nehéz megfigyelni...
Inkább úgy szoktuk ellenőrizni, hogy egy 1,2 (1,5) Voltos elemet érintünk hozzá a hangszóró kivezetéseihez. ...és valóban, ha kifelé mozdul, akkor az elem pozitív kivezetése mutatja a hangszóró pozitív kivezetését.
(#) zitzaki válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Igen a hangszórót én is úgy szoktam de nekem az erősítőn nem tudom eldönteni hidalt üzemmódban hogy melyik a pozitív a kettő pozitív közül.
(#) Alkotó válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Ne a kimeneten próbálkozz, hanem a bemeneten, mert ha tényleg híd (nem párhuzamos), akkor a bemeneten kell megoldanod az "ellenütemű" vezérlést, ahol egyértelműen van egy + és - irány. Azt nem tudom az erősítő fordit-e fázist.
Miért kell azt "tutira" tudnod, melyik a pozitív pólus?
(#) zitzaki válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Hát azt konkrétan nem tudom de mivel a hangszórónak is van +- kivezetése szerintem nem mindegy hogy merre mozdul a hsz membránja amúgy egy tölcséres ládába lévő Eminence omega pro 18 as a hsz. És szerintem nem célszerű felcserélni a polaritást de ez csak az én véleményem.
(#) Alkotó válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
A polaritás hangszóró esetében erősen filozófiai kérdés. Csak megállapodás kérdése melyik a + és -. Persze azért nem árt egy kicsit odafigyelni, mert mihelyt egytől több hangszórónk van a teljes rendszerünkben, azonnal nem lesz mindegy a relatív polaritásuk. De ha egy komplett rendszer polaritását cseréled fel, akkor az elvileg nem számít (ugyan létezik egy elmélet az "abszolút fázis" fontosságáról, de ennek elméleti alapjai elég zavarosak, ezért van aki elhiszi, és van aki cáfolja, illetve még olyan is akad, aki állítólag hallja is a különbséget).
(#) zitzaki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Ez tetszik akkor tehát rendszerben tulajdonképpen megtudom tudni hogy melyik a + pólus ahogy nagyobb a basszus persze ez csak rendszerben igaz?
(#) ThomAce hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
Na most egy újabb elmeroggyant ötletet próbálok ki. Mivel itt már többen mondtátok a hőegyütfutást, ami nem kevésbé engem is foglalkoztatott, keresgéltem.
A diódák helyére ezt raktam be:

MDV56

Na ezzel is gyönyörűen, ha nem szebben szól. A kimeneti offszet hiba eltűnt. kb. 5mV-ot mértem nyugalmi helyzetben, terheletlenül.

Evidence fotó hamarosan...
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
HEllo.VAn egy JVC CA-220 hifim.A hibája azt volt hogy a trafója nem volt meg.A neten keresgélés után megtaláltam 200 oldalnyi pdf-et amibe benne volt hogy atrafó miylen feszültségeket adott ki.MEg is tekertem egy trafót ilyen feszültségekre.Mindent ahelyére kötöttem és jött a próba.Amikor áram alá rakztam elkezdett sercegni és füstölni.Kiderült hogy a végfok részben két sióda kiment.Ezeket pótoltam.Újra áram alá raktam de nem csinálst semmit viszont egy zener nagyon melegedett.Ez zárlatos volt.Kicseréltem és ismét zárlatos lett.MA vettem kétszer akkora teljesítményű zenert az is melegszik de nem lesz zárlatos.Viszont a fő gond hogy áram alá rakom és a készenléti led sem világít.
MEg vannak a "fő" panelon egyenirányítások plussz pufferek.És szimmetrikus fezs jön létre.Viszont több helyen is tapasztaltam hogy az egyik ágban a kondi feltölt és feltöltve is marad a másik ágben viszont feltölt de amint leválasztom a hálózatról elkezd rohamosan esni a fesz és kimerül.De igy viselkedik a végfoknál és más táp résznél is.
Mi okozhatja ezeket a hibákat?
(#) zitzaki válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Akkor ha mondjuk az erősítőbe beletennék + 2x 50 000 mf kondit akkor azzal nem ártanék a végfoknak úgy?
Meg elvileg ha növelem a puffert akkor a rms érték nem változik csak a pillanatnyi vagy rosszul tudom?
(#) reloop válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Helló! Ha elég alacsony belső ellenállásúak a 6800µF kondik akkor nem növelném tovább. Bekapcsoláskor nagy lesz az áramfelvétel. A táp sérülhet.
(#) boogi33 hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Sziasztok. Segítsetek légyszi. Van egy Sony STR DB 940 QS erősítőm.
A kérdésem a következő lenne, most vettem, tökéletesen működik mindene, falbontó hangerő meg minden ,de, a tetején láttam egy barna foltot mondom leveszem a kabátját és megnézem mi az , a digital panel végén van két arany kondi meg két három tranzisztor meg két sima kondi , na és ezek melegszenek annyira hogy a tranzisztornak a hűtőbordája elvan színeződve,a kérdésem az lenne hogy ez vajon egy hiba vagy egyszerűen ez ilyen típus .
Köszi ha valaki tud segíteni. Csináltam egy mérést az egyik tranz.75 fokosra a másik 90 fokosra melegszik a kondi az nem vészes 60 fokos kb.
Mi a véleményetek?
Köszönöm.
(#) tiggersoft válasza boogi33 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Valószinüleg alulméretezett hűtés . A kondik pedig ezek miatt melegszenek(kisugárzott hő). Ha van hely probálj meg egy nagyobb bordát tenni rá és jobb szellőzést biztositani.
(#) boogi33 válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
De igazából nem a kondik hanem tranzisztorok melegszenek, egyébként mennyit bírnak a tranzisztorok hőmérsékletben.
(#) tiggersoft válasza boogi33 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Én is arra gondoltam, hogy a tranyókra kellene nagyobb borda...általában 125C szokott lenni az adatlapok szerint a maximum. Viszont a hőmérséklet emelkedésével csökken a várható élettartam.
(#) boogi33 válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Köszi a választ. Egyébként nem szivesen gányolnék bele egy teljesen gyári erősítőbe,ez a hőmérséklet vajon teljesen üzemi lehet vagy valami hibát feltételez?
(#) doomkiller hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Sziasztok! A mellékelt kapcsolás működőképes lehet?

Névtelen.png
    
(#) peter1995 hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
HEllo.NEm tudna valaki segíteni?
Fontos lenne.Elöre is köszi.
(#) tiggersoft válasza boogi33 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Biztos, hogy nem egészséges, de lehet, hogy még határértékek alatti. Pontosan melyik alkatrészek melegednek ennyire? Nem a 7805-ök?
(#) doomkiller válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Hali! Amelyik ágban a fesz. a pufferról nagyon sokat esik ott meg kéne nézned mennyi áramot vesz fel nyugalmiban, mert ha sokat akkor valószínű hogy zárlat van.
(#) peter1995 válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Akkor ahol lemerül ott mérjek felvételt oké.De nem csak egy ág vagy így hogy lemerül.MEgmérem és jelentkezek.
(#) tiggersoft válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Elképzelhető, hogy szakadás van valahol a puffer után ezért nincs fogyastás sem pedig készenlét. Keress bisztositékot, szakadt ellenállást fólia hibát...
(#) sanykaraj hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Üdv lenne egy kérdésem
szeretnék egy jobb erősítőt amit nem otthoni használatra terveztek de lehetőleg nyomja ki a 4 * 100 w ott de ne legyen túl drága max. 8000 ezret költenék rá de ha csak nagyobb teljesítményű van az nem baj
építettem már egyet egy tda7294 de az nem volt elég jo
kösz előre is
(#) boogi33 válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Annyira nem értek hozzá hogy tudjam hogy 7805-e de csinálok mindjárt egy fotót hogy lásd.
Következő: »»   806 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem