Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdvözlet!
A soros rlc-vel kapcsolatba lenne kérdésem. A mért adatokból kell számolnunk. Az induktív reaktancia egészen f0 frekvenciáig csökken, és csak onnan kezd el nőni. Ez így lehetséges? A válaszokat köszönöm!
Nem az induktív reaktanciája, hanem az impedanciájának abszolút értéke "egészen "f0 frekvenciáig csökken, és csak onnan kezd el nőni."
Bővebben: Link
Sziasztok!
Van egy 4017 IC-vel egy kis kapcsolásom. A 14. lábra adott impulzus alapján lépteti a kimentet. Ha elér a Q5 lábhoz akkor reset kezdi elölről a léptetést. RESET és Q5 láb diódán keresztül van összekötve. Kérdésem az, hogy mennyire jó megoldás az, hogy ha én idő előtt akarok rezetelni akkor adok egy imulzust a Q5 lábnak? (9V)
HELLO !
Figyi úgy óld meg ha végig akarodf a ciklust Q0..... Q10 ig akkor resetet kötöd a GND re ha mondjuk Q0.....Q4 szeretnéd akkor csak a Q4 lábat visszakötöd restre!
Hi all Spektrum Analizátort szeretnék építeni itt találtam egy kapcsolási rajzot elmagyaráznátok nekem hogy működik mert nem nagyon értem és mennyire jó ez a rajz ? Köszönöm ! Bővebben: Link
Szia!
Köszönöm a válaszod! Sajnos ha jól értem a kapcsolást (ami egyáltalán nem biztos), akkor ezzel 50-100%-ig lehet csak szabályozni a teljesítményt, mert ha a fesz eléri a szintet, akkor begyújt, ennek pedig az irányváltásig be kell következnie. Viszont adtál egy új ötletet, mert lehet, hogy nullátmenetet kell figyelni és onnan időtaggal eltolni egy moc3020-BT137 párost. Már csak azt kell kitalálni, hogy fogok pontosan nullátmenetnél impulzust kapni. Hogy lehet nullátmenet figyelőt készíteni? Van egy mini 6/12V trafó a rendszerben, arról le lehetne venni a hullámjelet, csak nem értek a nullátmenethez. Ha tudtok segíteni akkor ne kíméljetek. Köszi!
Üdv!
Köszönöm a segítséget! Csak annyi a célom vele, hogy lássam, h a vevőig minden rendben van (a távirányító felől).
Már meg is találtam, igen egyszerű, csak nekem a tranyó után egy gyors optocsatoló kéne 5V illesztéshez.
Ez így már szerintem megoldható, de ha valakinek van megoldása az eredeti PWM kérdésre akkor szívesen fogadom.
Azért ennyire x nem vagyok és konkrétan leírtam, hogy hány lépést szeretnék és, hogy a beavatkozást nem tudtam megoldani. De azóta sikerült előre lépnem. A baj ott van, hogy másik 3 IC-t kell közben lekezelni és volt egy RC tag amit figyelmen kívül hagytam és kevert meg. Már csak egy H szint lekezelése hiányzik.
Hali
Nem tudom mi a cel keszulek, de a hotehetetlenseg nem hiszem hogya masodpercnel kisebb lenne. Akkor pedig nem sok ertelme van a 2.4 kHz PWM jelnek. Ezt is meg lehetne csinalni, megpedig ugy, hogy csinalsz 400 V DC-t es FET segitsegevel tudod allitani a futes teljesitmenyet. Csak ez egy kicsit draga mulatsag, es nem is konnyu megoldani. Idézet: Nem tudom mire kell ez a pontossag, es milyen homersekletet szeretnel. Az erzekelok hotehetetlensege ennel nagyobb, tehat hiaba mersz masodpercenkent, a valtozas csak kesobb lehet erzekelni. Nalam mukodik ez a lassu pwm. A kamra egy hutoszekrenybol lett kialakitva, az erzekelo TC1047A, a szabalyzas PIC16F690, a vegrehajto resz MOC3062+BT139. A cel 38 celsius fok (labor ver tenyeszet), kivalloan teljesit. Az 1 sec lassu PWM 50 Hz-en pont 0-100 % szabalzast tud. 60 Hz-en 0-120 % (nalam igy mukodik). „De elég pontosan kellene tartani egy kicsi térben a hőfokot (0,1C max eltérés), és másodpercenkénti mérést terveztem.”
Hali!
Ha dióda RESET (katód) oldalára adod a 'H' (9V) impulzust, akkor a Q5-re nem jut vissza. Idézet: „Az 1 sec lassu PWM 50 Hz-en pont 0-100 % szabalzast tud. 60 Hz-en 0-120 % (nalam igy mukodik).” Bocs elirtam. 50 Hz-en 100 lepes a 100 %, 60 Hz-en 120 lepes.
Szia!
Neked milyen pontossággal tartja a hőfokot? Mivel méred? A TC1047A már gyárilag +-0,5C-t pontatlanságot tartalmazhat. Hogy oldottad meg? Sima P vagy PID szabályzót használsz? Műanyagtokos szenzor milyen időtaggal rendelkezik? Én egyedileg kalibrált diódákra gondoltam. Kis hőtehetetlenség és nagyon olcsó, bárhol fillérekért beszerezhető.
12V tápfeszültséghez akarok ledes hátsó lámpát, a ledeket a tapasztalataitok szerint sorba, vagy inkább párhuzamosan kössem? Vannak előnyei azonkivül, hogy a párhuzamoshoz kevesebb ellenállást kell vennem?
Mindkettőhöz ugyan annyi ellenállást kell venned, tehát egy darabot. Az értéke nem függ az árától.
Viszont egy LEDen min 2-3V esik, tehát ha sorba szeretnéd őket kötni maximum 6 LEDet tudnál. A párhuzamos kapcsolásnál ezzel szemben annyit kötsz, amennyit csak bír az akksi, tehát mindenképpen ezt javaslom. Ajánlom EZT az oldalt, nagyon jól átlátható, hasznos.
Azért irtam az árat, mert ugye sorosnál csoportokat kell csinálni, amiket később kötök párhuzamosan, de akkor az egész úgy lesz. De azért köszi.
Idézet: Ez a szenzor meresi pontossaga, de az ismetlesi pontossaga sokkal jobb. A diodas merest nem alkalmazom, mert a pontossaga sokkal rosszabb, ha beleszamitom a meroerosito hibajat is. Mertem laborhomerovel, es allandosult allapotban nem volt elteres a tizedes homero es a LCD erteke kozott (0.25 C bontas). Amugy a mero elem gyors beallasu, de ha a a rendszert nezed, akkor akar percek is lehetnek a valaszidok a hotehetetlenseg miatt. Mondjuk ha 1 liter a kamra, jo hoszigetelessel, akkor is hosszu a valaszido, es ez nem a szenzor miatt van, hanem a futotest es a futendo kozeg kozotti hoterjedes idoallandoja miatt. A szabalyzom PI jellegu, (egyedi) es +-0.25 C pontossaggal tudja tartani a hofokot 38 fokon. Ennel pontosabb szabalyzas azert nem nagyon szukseges ilyen kategoriakban. A szenzor ara is kedvezo, mert olyan 150 Ft korul van, es a diodas sem sokkal kedvezobb, ha kiszamolod, az erosito koltseget. „A TC1047A már gyárilag +-0,5C-t pontatlanságot tartalmazhat”
Sziasztok!
Fokozatosan mélyülök el ebben a témában. Mikrokontrollerek programozása. Mivel szeretnék megtanulni programozni, mert egy régebben itt a fórumban leírt problémámhoz kell. Ha jól értelmezem az általam megírt programot (Ez a program lehet C vagy asm nyelvű) egy fordítóprogram lefordítja a mikrokontrollernek értelmezhető "nyelvre". Tehát többek között nagyon fontos, hogy megtanuljak C-ben programozni. A kérdésem a következő ehhez is kapcsolódó. Lehet kicsit amatőr lesz. Mégpedig az, hogy az Atmega mikrokontrollereket illetve a Texas által gyártottakat és az XBee mikrokontrollereket milyen nyelvben kell meg írni? Illetve hol találok megfelelő ilyen kezdőknek való tanulási segédletet? Köszönöm előre is.
Sziasztok!
Szerintem ez a ledszámolós oldal nem is annyira jó. Diódákat (ledeket) tudtommal nem illik úgy párhuzamosítani, ahogy mutatja. Sosem teljesen egyformák a karakterisztikák, és a minimum az, hogy nem világítanak egyformán. Rosszabb esetben az egyik meghalhat a hőmegfutás miatt. Amíg az egyik nem lesz zárlatos, addig több is. Ha 12V-ról megy a rendszer, akkor annyi ledet kell sorba kötni, hogy 2-3 V még maradjon a soros ellenálláson. Ez általában 3 leddel jön ki. (Esetleg 4-gyel.) Aztán az ilyen 3-4 led + 1 db ellenállás típusú soros láncból lehet akárhányat csinálni, és párhuzamosan lehet őket kötni. De minden ágba kell a külön ellenállás.
Hello mindenkinek!
Van egy problémám szerintem meghallt az Ne555-öm mert megcsináltam a szimpla kapcsolási rajzot és nincs CLK jel! Megmértem multiméterrel a 3 lábon mértem 0.11 v feszültséget de a kondenzátoroknál meg teljesen jól működik feltölti 7v-ra majd lesüti 4 v-ra szerintetek mi a hiba?? ??
sziasztok
az lenne a problémám,hogy 1hete tönkrement a hazimozim valószínűleg a tápja és tegnap a tv is leégett. Lehet,hogy az elosztó vagy a konektor zárlatos?Hogy tudom ezt egyértelműen megállapítani mondjuk egy műszerrel? Előre is köszi a segítséget.
Szia!
Hogy érted ezt, hogy "zárlatos"? Ha zárlatos lenne, akkor nem lenne áram a konnektorban, mert leoldott volna a kismegszakítód. Inkább a véletlenek szerencsétlen összejátszása okozta ezt a sorozatos hibát. Azért egy feszültségmérést végezhetsz a dugaljzatnál.
Sziasztok !
Az én kérdésem a Time Code rendszer építésével kapcsolatban van. Átnéztem a topikját, de semmit nem találtam igazából. A kérdésem az, hogy hogyan lehetne építeni egy olyan rendszert, amelynek segítségéve la DJ bakelit lejátszó programot tudna vezérelni a sz.gépen?! Gondolok itt Traktor DJ-re, vagy Virtualra. Már rég szeretnék ilyet venni, de 30000 FT-ot sajnálom érte.
Hello!
Rosszul gondolod, mert itt közel 0..100%-ig lehet szabályozni. De feltaláltad a meleg vizet, mert a gyújtásszög vezérlés (mint ahogy az ábrám is) ezt teszi. (nézz utána az UJT működésének és a fázisszög vezérlésnek a hálón) A nullpontot miért ne lehetne figyelni. Ha a kétutas egyenirányító után nincs szűrőkondi, akkor egy komparátorral, vagy akár egy optocsatolóval lehet a nullpontot figyelni. A kistrafót meg kell mérni, mert annak van fázistolása a hálózathoz képest. Így ha abból képzel gyújtójelet, és nagyon megközelíted a nullpontot, akkor a gyújtásjel átlóghat a másik félperiódusra. Vagy is ha nagyon leszabályozod, lesz egy pont ahonnan "bevillan" a másik teljes félperiódus. Egyébiránt nem hinném hogy túl nagy tartományban lenne szükséged a szabályozásra. Mert a szabályozás fázisszöge és a teljesítménye koszinuszos viszonyban vannak egymással. Vagy is 0 és 180fok közelében kicsi a szabályozás meredeksége. üdv! proli007
Hello!
Nem tudom hogy miért erőlteted a PWM megoldást. Mert megvalósítható, csak sok értelme nincs. Ha egyenirányítod a hálózatot, akkor a terhelést egy bika fet-el simán kapcsolhatod. Ekkor a terhelés egyenáramot kap. Vagy a Fet-et az egyenirányító hídágába kötöd, akkor a terhelés váltót kap. Csak az gyors optikai leválasztásról kell gondoskodni. De hogy minek 2kHz-es zavarjelet termelni, azt nem tudom. Mert azt nem veszed figyelembe, hogy mindennek van hőtehetetlensége, tehát lehet bármely gyors is a szabályozás azzal még holtidővel, hőtehetetlenséggel szembesülni fogsz a szabályozásnál, de a mérésnél is.. ui. Ahogy tovább olvastam, másnak is ezek a véleményei. Talán nem véletlenül.. üdv! proli007
Akkor szerintem 2 verzió van:
1, Nagyon nincs szerencséd mostanában. 2, Hálózati feszültség ingadozás van a rendszeren. Esetleg túl magas feszültség miatt valami tönkrement. Nekem anno túl alacsony feszültségszint miatt mentek tönkre motorok (Hűtő, daráló). Teendő: Egy erre alkalmas műszerrel rendszeresen - és kellően óvatosan - ellenőrizni. Egyébként szerintem az sem kizárt, hogy a házimozid tönkrevágta már egy hete a tv valamely alkatrészét, és most jutott el oda a tv, hogy fel is adja... (de én is kezdő vagyok, biztos vannak nálam okosabbak) Lényeg, hogy ha mindig 230V~ +- 7,5% van a konnektorban akkor minden rendben. Esetleg kontakthiba még lehet, pl, ha a konnektor rosszul van bekötve és a megszakadások pillanatában idétlen jeleket generál a tápoknak.
Szia!
Köszönöm szépen, hogy ilyen sok infót mondasz nekem. Mivel kezdő vagyok, ezért számomra feladat a tanulás is, ezért igyekszem nem kész érzékelőket használni (na jó a vezérlést nem csinálom meg tranyókból...) A diodá(ka)t 17bites A/D-re kötném (nincs erősítés), így kb. 0,01 C-os elméleti pontosságot kapok. (+- 3 osztás, azaz -0,03C +0,03C a tűrés adatlap szerint) I2C kommonikációval (még soha sem csináltam) szeretném a PIC-el összekötni és eredeti terv szerint PWM-el vezérelni a fűtést. Ebből most a vezérlés a legnagyobb kérdés számomra, mert több variáció van: Eredeti PWM - FET - Egyszerű, könnyen kezelhető, 1:256-ig skálázható, drága a gyors nagyteljesítményű fet. (230V/1A) A te javaslatod: LPWM - MOC3061 - triak - Viszonylag egyszerű, sajnos nálam csak 1:50-ig skálázható (félhullám a túl nagy teljesítmény miatt), legolcsóbb Új ötlet (kapcsolásod alapján): Nullátmenet figyelő - optocsatoló - MOC3020 - triak - Már kicsit bonyolultabb, árban még elfogadható, nehezebben programozható, de skálázható 1:65000-ig. (16bites időzítő)
Szia!
Ha a kondenzátor töltőik és kisül, a kimeneten pedig mégis csak 0 van, az elég furcsa eset. Lehet, hogy halott, de érdemes pár dolgot megnézni: -A kapcsolás helyességét. -A Reset lábon tápfesz van-e. -A CV lábon tényleg van-e kondenzátor -A kimenet nincs-e terhelve. A második pont gyakorlatilag úgyis jó lesz, a harmadik meg itt nem igazán befolyásol. De attól még lehetnek csodák.
Szia,
Igen, vannak problémáim, nem vagyok tisztában az UJT és gyújtásszög vezérlés kérdésével. Ígérem utánanézek, mert talán az egyik legjobb megoldás. Sajnos nem tartok ott az elektronikában, hogy tökéletesen értelmezni tudjam a rajzod (mi mit vezérel, pontosan hogyan működik), és az alkatrészek árait sem találtam meg. Így egyenlőre a tudatlanságom miatt nem tudtam ezt a megoldást besorolni magamnak, illetve tévedtem az 50/100% kérdésében |
Bejelentkezés
Hirdetés |