Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1318 / 3984
(#) vicsys válasza CactusJack hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Ezeknek általában 1...3kHz körül van a rezonancia frekvenciájuk. (Anno méregettem és zömében 2kHz és 4kHz közé esett a legtöbb)
(#) Mybuster hozzászólása Máj 5, 2011 /

HELLO mindenkinek!

Lenne egy kérdésem szerintetek elfér egy ekkora furatszerelt nyáklapon ez a rajz?
(#) lokátoros válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Az alkatrészek méretei alapján el kell hogy férjen.
Kétoldalas NYÁK-kal biztosan meg lehet csinálni.
(#) Mybuster válasza lokátoros hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Köszi a két kijelző 14mm-es szinte csak az IC-k foglalnak sok helyet!

Nincs mit, Egyoldalasban is mehet talán néhány átkötéssel.
A gond az hogy ide kellenek még ellenállások minden szegmenshez, különben elszáll vagy a kijelző vagy az IC.

NA de figyi ez közös katódú kijelző tehát csak 2 ellenálás kell és csak 5 V megy

De a rajzodon még az sincs!
Ha csak a közös katódra teszel ellenállást a fényerő változhat attől függöen hogy hány szegmens világít.

De az annyira nem számmotevű nem max Fényerőn vannak a szegmensek ha 1 es mutat aszt ís elbírja meg ha 8 ason van azon is világít nem annyira számotevő az 500 ohm ot használok
(#) Mybuster válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Nem az én rajzom netes!!
(#) janikukac hozzászólása Máj 5, 2011 1 /

Kaptam egy rajzot Eagleben. Az a kérdésem, hogy ott be vannak jelölve az alkatrészek, felé vannak írva a nevei. Ha kinyomtatom az ott marad, vagy nem? Hogyan kell eltüntetni nyomtatás előtt?

OK. Akkor jó építést.
Azért én meggondolnám a külön ellenállásokat, figyelembe véve az IC kimeneti terhelhetőségét.
Szerintem még igy is elfér a panelen.
(#) janikukac hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok !

Egy kapcsolási rajz kéne, ami szerint, át tudom alakítani a DIN-es mikrofonomat JACK 3,5-re!
(#) putr4 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Igazad van, a sorba kötés lesz a megoldás. Köszi a segítséget.
(#) elektro777 hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!
Régebben vettem az Urbán elektronikától egy ilyen
lm 1036 ic-s hangszínszabályzót, és az a problémám hogy megpítettem akkor és torzított, de nem foglalkoztam vele, viszont most szükségem lenne rá, és abban tudnátok segíteni, hogy miért torzít? mi lehet ilyenkor a legegyszerűb probléma?( magas hangoknál jobban torzít)
Köszi előre is! :-
(#) elektro777 válasza janikukac hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Helló!
ittvan a rajz!

oké oké!!
(#) ngexi válasza elektro777 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

ez nem igazán jött össze
(#) elektro777 válasza ngexi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

elkapkodtam
(#) David.zsombor hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok. Ha egy L293D-t 3.3v os vezérlőjellel akarok irányítani akkor a VSS lábára 3.3v ot adjak? Mert ha tranzisztorral kéne illeszteni a szintet akkor már inkább megoldom 8 tranyóval a dolgot. Köszi.
(#) lokátoros válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Az adatlap szerint min. 4.5V kell legyen a Vss.
A 3.3V-os vezérlőjellel egyébként működik:
1.5V-ig L szint
2,3V felett H szint
(#) David.zsombor válasza lokátoros hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Köszi.
(#) Csirke hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!
A dallamcsengős cikkben található kapcsolást szeretném átalakítani úgy, hogy ne csak addig szóljon a dallam, ameddig a gomb lenyomva van. Ugye a valóságban kb 1-2 mp-es impulzusokban csengetünk és nem folyamatosan nyomjuk a gombot, így azt kellene megoldani, hogy a gomb felengedése után 4-5 mp-ig még tovább szóljon a dallam.

Erre egy kondenzátorral időzített tranzisztoros kapcsolást találtam ki, de az a probléma, hogy ahogy a kondi merül úgy egy belassuló/eltorzuló hangot ad a csengő, nem pedig azonnal hallgat el. Tehát egy olyan kapcsolás lenne az ideális, amely azonnal vált 1,5 V-ról 0 V-ra.

Gondolom már sokaknak megvan erre a problémára a rutin megoldása, csak nekem tűnik megoldhatatlannak.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bukall hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!
Rendeltem egy IC-t, de kicsit meglepődtem, mikor megnéztem az adatlapján a méreteir.
Típus: Link
Adatlap: Link
Jól látom az adatlap alapján, hogy olyan apró az ic, hogy a két lába közti távolság 0,65mm?
(#) lokátoros válasza Bukall hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Jól látod, az MSOP tokozás már csak ilyen Azért nem lehetetlen beforrasztani.
(#) Bukall válasza lokátoros hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Ja, csak elmegy az eszem, mire jó lesz... Eagleban nem is találok ilyen picit.
Köszi!
(#) janikukac válasza elektro777 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Kössz szépen !
(#) Hurkafej1 hozzászólása Máj 5, 2011 /

Az alábbi kapcsolásba egy féklámpát akarnék imitálni ledekkel, az áramerősségükkel játszva. A képen az F, a féklámpa +12V feszültsége. És úgy gondoltam ki, hogy amikor azt a feszültséget is "ráadtam", akkor a két ellenállás eredője annyi legyen, hogy pont megfelelő áram follyon át a ledeken. Jó az elgondolásom, vagy valamit benéztem?

kapcs.jpg

(#) Bukall hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!
Lenne még egy kérdésem nyák készítéssel kapcsolatban. Olvastam egyszer, hogy a nyák beültetési oldalára is lehet csinálni házilag olyan alkatrész feliratokat, mint a gyáriaknál. Tehát tulajdonképen az alkatrész körvonalait lehet oda rajzolni. Ha jól emlékszem, akkor vasalásos technikával volt csinálva.
Tud erről valaki esetleg infót? Egyszerű lézer nyomtatóval kinyomtatni, és azt rávasalni?
Üdv!
(#) janikukac válasza Bukall hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Sprint Layoutban a nyomtatásnál kiválasztod ott ahol fel van sorolva, hogy K1, B1... , azt , amelyik neked kell ( a sarokban látod, hogy mit fog kinyomtatni) , majd műnyomó pappíra nyomtatod, és rávasalod! :yes:
(#) V. A. Lucky hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy (eléggé amatőr) kérdésem: az alábbi szkennelt anyagban a pirossal karikázott rész hogyan jött ki? Ez a Kovács Csongor féle elektronika könyvből van és a B-t hivatott levezetni az árameloszlási tényezőből (A=Ic/Ie). Előre is köszönöm a segítséget.

Scan20001.JPG

Következő: »»   1318 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem