Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
Ha a rajz szerint van, akkor nem jó. Az optocsatolók emittere van tápfeszre kötve a kollektor helyett.
Ennyi lenne mindössze? Ha megfordítom jó lesz?
Egyenlőre ennyi hibát vettem észre.
Mondjuk ezt én is írtam, de akkor nem próbáltad meg...
Lehet, hogy elsiklottam felette, mert nem emlékszem rá.
Szia Martinov!
Éppen mondani akartam, hogy Sooty már leírta a megoldást, de megelőztetek . Mellékeltem egy rajzot. Szerintem Sooty linkje alapján így kellene kinézni az optocsatolós vezérlésnek. Csak az optónál vannak ellenállások. Ez egy SIL modul, ami 8 db 10k ellenállást tartalmaz. Egyik végük közös pontra kötve. Ez mehet a GND-re és így sokkal egyszerűbb huzalozni. A kijelző panelen pedig a csatiról rögtön mehet a vezeték a csövekre.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, sajnos vasárnapig várnom kell mire ki tudom próbálni, de szerintem működni fog!
Jelentem igazatok volt! Az emitter és collector megcserélésével rendbe jöttek a dolgok. Viszont a cső folyamatosan 8-ast mutatott, míg rá nem jöttem, hogy kell az emitterre lehúzó ellenállást rakni, így már majdnem jó, viszont a kapcsoló üzemű tápegység a megnövekedett terhelés miatt ejtette a feszültséget 7-8V köré, emiatt jelenleg csak sötét szobában lehet látni, hogy működik...
A projekt nem áll le, előbb utóbb ez is megoldódik!
De legalább már kezd működni.
Nekem meg az órám vfd kijelzője sípol. és rá is jöttem, hogy mitől. A szegmensek meghajtásától. kb 1Khz-et mértem a BCD-7seg átalakító IC kimenetein, így annak a hangját hallom a kijelzőben. Csendben pedig még 3m-re az órától is hallani lehet a kijelzőből jövő 1KHz-et. Elég idegesítő a hangja. Pedig már egy éve megy az óra és még most hallottam először, amikor a vezérlő a dugdosós panelról rendes nyákra költözött.
Most azon agyalok, hogy hagyom a kapcs.üzemet és szerzek hozzá egy kulturált trafót!
Idézet: „...míg rá nem jöttem, hogy kell az emitterre lehúzó ellenállást rakni...” Ez már Sooty linkjén is szerepelt és az én rajzomon is. Meg is magyaráztam, mi az a SIL . Egyébként ügyes vagy, csak így tovább!
Köszi! Csak fogalmazási hiba, igazából rájöttem helyett eszembejutottamot akartam írni!
Kezd a végéhez érni a projektem. Már a nyák el is készült. Oda jutottam, hogy a tápegységet levettem a nyákról, így maga az óra sokkal kisebb lehet, míg a táp egy külön dobozban bárhová rakható. Szereztem egy nyomtatótápot ami +33V-ot és +15V-ot ad, mindkettőt 533mA terhelhetőséggel. A +33V-ot kapják a szegmensek és a rács, a +15V-ot pedig 7805-tel +5V-á alakítom. Minden szép és jó és a fényerővel is elégedett vagyok. Sajnos a képen az is látszik, hogy továbbra sem vagyok mestere az egyenes fűrészelésnek, de igyekszem javulni...
Az alsó panelen a vezetékek hogy állnak olyan csárén? A fűrészeléssel egy tapasztalat: akkor néz ki így a dolog, ha már símára van kopva a szerencsétlen fűrészlap Én is mindig akkor cserélek, ha már egyet ocsmányul vágtam le…
Igaz, jó öreg fűrészlap...
Melyik vezetékek csálék? Igyekeztem jól kihasználni a helyet.
Ezek nekem kicsit hátborzongatóak
Érdekes... Nekem a kedvenc részeim, szerintem kifejezetten szép, és máshogy nem is fért volna el. Szerinted problémát is okozhat vagy csak a szemed bántja?
Nekem csak furcsa, hogy nem párhuzamosokból és 45°-okból áll
Sprint Layout formátumban felraktam a tervet, én, mint szerző, megengedem neked, hogy átalakítsd saját ízlésed szerint.
Hello. Hogy áll az óra, mert ha már megvannak az alap hibák, én is nekiállnék, mert most kaptam 7 zsírúj iv-6-ot
Szia!
Tagnap jöttek meg a csövek, de sajna csak jövő héten tudok vele foglalkozni. Szóval, eddig csak egy csővel tudtam tesztelni. Fogok jelentkezni amint teljes körben üzemel.
ok. várom, addig össeszedegetem az alkatrészeket, meg felprogramozom a pic-et.
Helló! Elkészült és működik is, bár elégedett nem vagyok. Leginkább a tápegység részekkel van gond. Mint korábban írtam egy nyomtató tápja látja el árammal a cuccot. Szerencsétlen 7805 irdatlanul melegszik mire a 15V-ból 5V-ot csihol, ezt megoldottam egy régi Celeron300 hűtőbordával.
Tegnap mikor beraktam a maradék 5csövet akkor derült ki, hogy a fűtésnek rosszul számoltam az előtét ellenállást, mert az csak 1csovet bírt. Ma korrigáltam viszont azóta a fűtőfeszültséget előállító LM317 is fűt rendesen, most arra is raktam egy nagy aludarabot. Aki le akarja másolni az annak tudatában tegye, hogy közel sem tökéletes a kapcsolás, főleg a fent ecsetelt táp gondok miatt. Egyszer majd csinálok neki valami kevésbé melegedős tápot, addig meg legalább működik...
Mindenesetre jól néz ki és működik Gratula, majd finomítod még
Köszi! Igyekszek majd rendberakni a tápkérdést, kár, hogy kevés időm van vele foglalkozni.
Tényleg jól néz ki, én is gratulálok!
Tudom, hogy nem szép megoldás, de első körben megpróbálhatnál a 7805 elé egy 7809-et rakni. Talán így kevésbé melegedne mindkettő.
Köszi! Már egyszer agyaltam is rajta, csak elfelejtettem venni 7809-et. Szerinted ha párhuzamosan kötök 2-3 7805-öt az működhet?
A 7805-öt akkor kötjük párhuzamosan, ha több amper kell. De ilyenkor mindegyik ágba kell egy kiegyenlítő ellenállás (kb. 1-2 ohm, minimum 5W-os!). Ha nincs 7809, de van egy másik 7805 és egy 3.9V-os Zener, akkor legegyszerűbb a 7805 GND-jét megemelni a Zener-rel. Így a kimenetén 8.9V-ot kapsz, kész a 7809 helyettesítője.
Ha a 7805 elé raksz egy 7809-et, akkor a kettő együttes disszipációja attól még ugyanannyi marad, csak két részletben fűtöd el a hőt.
Egyébként mennyit fogyaszt a vezérlés, hogy ennyire melegszik a 7805? vagy a fűtés is arról van levéve?
A vezérlés felvételét nem mértem, de igen, a fűtés is arról megy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |