Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hali. Igen! Elvileg minden erősítőnek külön egyenirányító-híd + puffer lenne az optimális.
Egy tanulságos kísérlet az A osztályról.
Az ismert JLH erősítőben egyetlen tranzisztor cseréjét követően, a működés AB osztályú lesz a mellékelt rajz szerint. Ahogyan az várható volt a hang szinte semmit sem változott, továbbra is a jól ismert meleg hangzást adja, de hűtőbordák éppen csak langyosak lettek. A torzítások megváltozását a Tina-ban szimuláltam, az eredmény a mellékletben. Tehát a hang nem az osztálytól olyan amilyen, hanem az adott kapcsolás sajátja. Nagyon tanulságos kísérlet, a JLH tulajdonosoknak javaslom az elvégzését.
Sziasztok!
Olyan gondom lenne hogy szereztem egy Kenwood házimozierösítöt, de miután bekapcsolom pillanatra felvillanik a kijelzö majd a hangszórónál lévö relé behuz és 10mp mulva elenged. Semmi égésnyom nincs rajta, feszültségek megvannak. Nem tudja valaki hogy mi lehet a gond??? A segítséget elöre is köszönöm
Mérj rá a kimenetre a relé előtt. Valószínű hogy egyenfeszültség van a kimeneten, ezért kapcsol a védelmi funkció.
Ez így egy szokványos retro szimpla tápos topológia, nem ? Mint a hta30 is pl., és az összes 60-as 70-es évekbeli szimpla tápos erősítő. Nekem most van egy teleton a300 végfokom beépítve külön dobozba, nagyon jól szól, nem annyira valóságos a hangja mint a bufferem, de nagyon jó, meleg és telt hangzású.
Idézet: „Ez így egy szokványos retro szimpla tápos topológia, nem ? Mint a hta30 is pl., és az összes 60-as 70-es évekbeli szimpla tápos erősítő.” Igy van. Mondjuk a 60-as evekben kevesbe voltak jo komplementer tranzisztorok ezert akkoriban inkabb kvazi-komplementer vegfokokat epitettek. A 70-es evekben mar jobb szilicium komplemeter parokat tudtak gyartani, manapsag pedig meg jobbakat tudnak. Egyetertek egyebkent highand-el, hogy nem az osztaly hatarozza meg a jo v. nem jo hangminoseget.
Típust nem írtál, de szerintem az STK ment ki, hátulról nézve a bal oldali.
Hogy haladsz az erősítő projecttel? Én már megoldottam a nagyobb feszről hajtást, de még tökéletesítem. Így most nagyobb a kivehető teljesítmény valamelyest. Damper dióda maradt a kapcsolásban.
Heló találtam itthon 1 darab tl 082 es ic-t keresgéltem de nem találtam semmi érdemleges kapcsolás, fejhalgatónak akarom megcsinálni erősitönek.
Pl.: Bővebben: Link
EZ most mono vagy stereo ic? A másik mindegyik tl-nek ugyanaz a bekötése?
A TL082-ben 2db műveleti erősítő van. egy darab elég egy sztereó fejhallgató erősítőhöz.
Köszi szépen.
Némi haladás az ügyben megint történt , már tényleg csak a fedlap hiányzik , de az nélkül is már szinte kész hisz a fedlap üvegből lesz , ezért a látvány az már sokat nem változik .
A hálózati kapcsoló az ezen a dobozkialakításon nem kapott helyet a fonton ezért kénytelen voltam egy nyomógombos on-off elektronikát még beiktatni aminek egy picike nyomógomb a hátlap közepére került és ott lehet egy mozdulattal be és kikapcsolni . Több kép.
Gyönyörű. Nem is mondhatok mást ,ez mestermunka.
Hát ez megint csak nagyon szép lett, gratulálok.Egy kérdésem is lenne hozzád, lehet Te tudsz nekem válaszolni mert látom dolgozol fémekkel. Akarok venni egy körfűrészlapot, amellyel aluminiumot is lehet vágni, a kérdésem az lenne hogy mekkora fordulaton kellene pörgetni a fűrészkorongot?
Még egy apró kiegészítést irnom kell az előzőekhez , ez az erősítő dobozolás úgy lett tervezve meg kialakitva hogy festék nem kerülhet szinte sehová sem így ezért a néhol előforduló csupasz ALU , az egész dobozoláson csak a fa elemek kaptak szintelen lakkot és az előlap két oldal betétje kapott szeszes pácot majd lakkot.
Gyorsan csak a fűrészre válaszolok , a fordulat az nagyrészt a korong átmérőjétől függ , így konkrét választ nem tudok adni .
Szerintetek megoldható lenne a távirányítás egy jaxleys hangerőszabályzónál? Mondjuk egy léptetőmotor, tróger verzióban egy akksis fúrógép motor és mechanika segítségével?
Szia
Igen STK típusú végfok van benne kettő, de az zavarhatja a kijelzőt?
Sziasztok !
Én csak most kezdtem el foglalkozni az elekronikával és tanácsot kérnék elsö kisteljesítményü erösitömhöz. amit két darab trafo hajt két külön mono végfokot! Az lenne a kérésem hogyha tudnátok ajánlani végfok ic-ét kapcsolási rajzal amihez elég az alábbi teljesitményü tápegységeim: toroid: -230v 50Hz sich: 2AT - 0-12-22V 0.91A sich: 0.8A A segitséget elöre is nagyon köszönöm...
Sajnos, ezzel a trafóval nem sok lehetőséged van, 8 Ohm -os, vagy nagyobb impedanciájú hangszórót használhatsz csak, mert kevés áramot tud leadni a trafó.
A maximum feszültség 1x 22V, ami egyenirányítás után kb. 27-28 V lesz. Ez 8 Ohm-os hangszóró használata esetén 6W (szinuszos) teljesítményre elég.
Mivel zárlatos a front IC így bekapcsoláskor védelem letilt.
Forraszd ki a bal IC-t és próbáld ki, ha így nem tilt le, akkor már rendelheted az új IC-t
Szia!
Ideális választás a TDA2030. Egyszerű és jó. Topikja is van ahol kapsz segítséget: Bővebben: Link
Sziasztok, szeretnék rendelni egy STK4182-tipusú ic-t de google nem a barátom ebben a témában tud valaki segíteni hol érdemes megrendelni? Magyar honlapot nem találtam! Köszönöm!
Beszélsz bármelyik alkatrészbolttal, aztán ők beszerzik neked. Pl a HEStoret is megpróbálhatod.
Nah, csak ez lett a legjobb hangú erőlködős megoldásom. 12Wattot ad 4Ohm terhelés mellett, hangja számomra szép. Jelalakot szemmel láthatóan nem torzította, többféle jellel próbálkoztam.
Azóta többféle félvezetővel, nagyobb tápfeszültségről is próbálkoztam a kapcsolás tökéletesítésével. Kipróbáltam azt is, hogy mi történik, ha hasonlóan próbálom megoldani a kapcsolást, mint a Texas erősítőben láthattuk. Nem tetszett a hangja. A rendelkezésemre álló félvezetőkből ez volt a legjobb hangú amit tudtam összehozni. A teljesítménye pedig akkora amekkora. A lényeg a szép hang. Talán valaki még utánépíti. |
Bejelentkezés
Hirdetés |