Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok ! szükségem lenne egy PC-s szkópra ami műxik ,Tudtok valami jót ajánlani ?
Megépítettem az analógrészt. Nem sokat tesztelgettem meg kísérletezgettem vele, de nem vagyok vele túlságosan megelégedve. Az egyik csatornába NE5534-est, a másikba MAX477-et raktam. A MAX eléggé gerjedékeny, úgy veszem észre, de itt az NE sem túl stabil.... Megpróbálom a 78**-es stabilizátorokat kiváltani áteresztőtranzisztoros stabilizátorra, úgy hallottam kevésbé zajos.
Attól félek, hogy az a baja hogy a műv erősítő túl messze van az AD konvertertől, de ez a képen is látszik. Igazából azt sem tudom hogy a felület kitöltés jó dolog-e ide. Az biztos hogy a 2 oldalas nyák az ide nem jó. Lassan az lesz belőle hogy még erősítés szabályzás sem lesz benne. De azt azért akarok még bele. Esetleg az egészet légszerelve kéne összerakni és leárnyékolni... Az a legnagyobb gond, hogy igazából a célegyenesben vagyok, minden működik eddig rajta csak az analógrész nem stimmel. (még hiányzik az órajelosztó modul, de azt össze lehet hozni...) Ha valaki talál benne valami kivtnivalót nem tartsa magában, majdnem azt mondom hogy mostmár tanácstalan vagyok. Ez már a 4. analógpanel ami nem működik. A 3. az jó volt, de az csak kísérleti volt erősítésszabályzás nélkül 1 csatornára...
Idézet: „A MAX eléggé gerjedékeny, úgy veszem észre, de itt az NE sem túl stabil....” Ez mit takar pontosabban ? Milyen esetben, korulmenyek kozott gerjed ?(van valahol kapcsolasi rajz is kiteve ?) Idézet: „Megpróbálom a 78**-es stabilizátorokat kiváltani áteresztőtranzisztoros stabilizátorra, úgy hallottam kevésbé zajos” Az is az!! Nem hinnem, hogy jelen esetben ez sokat valtoztatna rajta... Idézet: „Az a legnagyobb gond, hogy igazából a célegyenesben vagyok, minden működik eddig rajta csak az analógrész nem stimmel” Mer` az a legkritikusabb resze egy szkopnak!! Meg az ilyen relative kisfrekvenciasnak is ... Talan a legcelszerubb(az elkedvetlenedes elkerulesere), ha elobb a digitalis resszel vegzel teljesen(ugyis modularis, ha jol latom), es az analog reszt kulon modulkent fejleszted hozza, amikor mar minden jol mukszik a digit resznel. A vezetekhosszra meg ugyelni kell, a digit resz az AD bemenettel kezdodjon, mig az analog ertelemszeruen az erositovel vegzodjon. Kozottuk lehetoleg csak a csatlakozo legyen...!
A képen 20MHz-en járatva látható az ábra mindkét csatornáról a kép. A fölső a MAX477-es IC-vel, az alsó az NE5534-es IC-vel szerelt csatorna. (A meghajtó jel az nagyon torz tudom, hogy a jelgenerátor hibája kis amplitúdónál, nagy frekvvencián. ) Igazából a baj az a szöszölés, vagyis a tüskék a jelben, ez valamilyen sokkal nagyobb frekvenciájú jel lehet ami belekerül.
Szerintem megfogadom tanácsodat, és az AD konverternek csinálok egy külön NYÁkot amibe kötöm majd az analógrészt. Az vajon jó lenne-e hogyha az analógrészt úgy építeném fel mint a régi TV tunerokat? Légszerelve, kamrákra osztva?
Próbáld meg az IC1,IC2 2-es lábát egy -egy 100pF kondival testre húzni.
Egyébként az én kapcsolásom is begerjedt és tudod így szüntettem meg a gerjedést. Ha túl nagy a jelszint a tápfeszültséghez képest akkor is begerjed a műveleti erősítő még így is. Egyébként minél inkább növeled a kapcsolás erősítését annál jobban csökken a gerjedésveszély és mégcsak 100pF kondi sem fog kelleni. Nekem x5 és x10 erősítésnél egyáltalán nem gerjedt. x2-nél viszont nagyobb az LF357 sávszélessége és 2,7Mhz-en begerjedt. Szóval próbáld ki a 100pF kondit és aztán ha jó akkor csökkentheted. Egyébként amikor légszereléssel építettem meg a kapcsolást, akkor még x2-nél sem gerjedt. Az alsó szinuszt elnézve az a véleményem hogy nem gerjedés okozza. Valószínűleg külső zavarjel moduláció. Vagy ha nem mérőfejet használsz, akkor pont így nézhet ki a végeredmény az illesztetlenség miatt. A felső szinuszt egyértelműen gerjedés színezi. A másik a bemenőjel/ tápfesz arány. 2*5V tápfesznél 1,5V-2V jelszintnél már gerjedés fog fellépni.
Idézet: „Igazából a baj az a szöszölés, vagyis a tüskék a jelben, ez valamilyen sokkal nagyobb frekvenciájú jel lehet ami belekerül” Vicces vagy...! Egy 10MHz-es es egy 300MHz-es muverositot hasonlitasz ossze 20(!)MHz-es jelen! Szerinted az elozo, az mit fog szolni ehhez a frekihez ??! Meg egyszereset sem tud erositeni rajta, nemhogy a jelalakot atvinni... Szoval a NE5534-es azt hagyjuk is inkabb, mert az inkabb csak 1MHz, vagy inkabb alatta jo csak valamire... A MAX mar mas teszta..., az jo lehet. Amit a kepen latok, elso korben a digit resz jeleire tippelek. A kapcsolasi rajzodon van egy kritikus resz, megpedig az IC invertalo bemenete. Ezt ugy kepzeld el, hogy minden, ami ide kerul, es a neminvertalon nincs rajta, maximalis erositessel kerul ki a kimenetre. (Forditva viszont nem igaz...) Tehat erre a labra csatlakozik a rele egyik laba is. Gondolom emiatt ez a vezetek akar nehany cm is lehet. Ez mar nem jo igy... Tovabbi gond(akar az elozonel is sulyosabb), hogy a relenek parazita kapacai is vannak. Ennek egy resze a fold fele iranyul, igy a visszacsatolast bizonyos frekvenciak felett akar 0-ra is csokkentheti. Eredmeny, az osszes, akar fentiekbol szarmazo zajt max erositessel adja a kimenetre a hasznos jel melle! Masreszt a rele parazita kapaca mindenfele nagyfrekis zajokat csatol kozvetlenul a bemenetre, gondoskodva az almatlan ejszakaidrol...! Roviden ennyi eszrevet lenne... Idézet: „Az vajon jó lenne-e hogyha az analógrészt úgy építeném fel mint a régi TV tunerokat? Légszerelve, kamrákra osztva?” Valamit segithet, de megvaltast nem ettol kell varni! Alapban van akinek a csillagpontos szereles(amilyen a leg is altalaban) fekszik, jobb parametereket lehet vele elerni...De itt is van ami rosszabb, pl a megnovekedett vezetekhossz, ami nagyobb parazita kapacitast, induktivitast jelent. Szerintem maradj inkabb a sima NYAK-nal, csak jol gondold at logikailag a legkritikusabb pontokat, hogy oda mi fog csatolodni parazita modon...Tudom, nem egyszeru, de elsore szerintem senkinek sem sikerult meg nehany MHz-es erositonel(szelessavu) kivedeni ezeket a dolgokat... Ja igen, gyari normalis szkoppal mar nezted az erositok kimeneteit...??? Mert az egy dolog, hogy a sajat LCD-den mit latsz...! Idézet: „Próbáld meg az IC1,IC2 2-es lábát egy -egy 100pF kondival testre húzni.” Ilyesmit nem szabad csinalni semelyik muveleti erositovel sem, fokent nem egy szkoperositovel!!!! Az okokat mar fentebb leirtam, miert nem jo ez... LF357 raadasul meg alapban hangfrekis alkatresz(mondjuk a NE5534-is), ha jol van konstrualva parazita csatolasok szempontjabol, nem szabad gerjednie semilyen frekin sem, akarmekkora erosites van is beallitva! Tehat ott egyszeruen csak valami nem volt korrekten kivitelezve. Olvasd el figyelmesen, amiket fentebb irtam, es azokbol indulj ki!!
Csak 600kHz-1MHz a bemeneti jel, 20 megán az AD konverter jár.
Húú, hát ez fog még pár álmatlan éjszakát okozni. A 100pF-os kondi még csak rontott a helyzeten. Ezt újra át kell gondolni, de rendesen. :eek2: Tehát akkor a neminvertáló jelre kerülő offszet eltoló áramkör zaját erősítő teljes mértékben? Oda zaj főleg a GND felől jöhet. A sok 100nF-os kondi meg nem a táp felől, hanem a gnd felől viszi a zavarjelet. A relét ki kéne váltani valamivel, de eddig at hittem hogy a multiplexer IC nem jó dolog, de most meg a relé okoz fejtörést. Az nem tudom hogy segítene-e hogyha nem 300MHz-es műv erőstővel szórakoznék.... Igen, meg kéne nézni egy valódi szkóppal is. De egyszerűen nincs a közelemben...
Tudom hogy így van, de mivel több nyák módosítás után sem szünt meg a gerjedés ez hatásos csillapításnak mutatkozott. 650khz-ig vizsgáltam egy HungChang Scope Card 220-as szkóppal a jel átvitelét és minden rendben van. MaSTeRFoXX is hozzáfér gyári szkóphoz , gondolom azzal úgyis végig fogja ellenőrizni a jelet.
"A 100pF-os kondi még csak rontott a helyzeten."
Ezután már nincs ötletem.
Idézet: „MaSTeRFoXX is hozzáfér gyári szkóphoz” Sajnos vége a sulinak, és nincs több gyakorlat óra... Máshonnan meg most jelenleg nem tudok szerezni... Sajnos annyit tudok megállapítani, hogyha durván gerjed, meg ha láthatóan torzít, a jelgenerátoromat ismerem, azt ki is mértem. Sajnos azzal most nem tudok semmit se csinálni
Idézet: „Csak 600kHz-1MHz a bemeneti jel, 20 megán az AD konverter jár.” Aha. Igy mindjart mas...bar 1MHz-en 10x-es erositesnem nem fog tudni tobbet a szkopod! Ezt figyelembe vetted ? Idézet: „Tehát akkor a neminvertáló jelre kerülő offszet eltoló áramkör zaját erősítő teljes mértékben?” Igen! Mondjuk ezt pont azert nem irtam konkretan, mert itt legalabb korrektul szamolhato az egesz, mert leszamitva az 1k parazita kapacat, az ott van es az onnan jovo zajokra igaz az Au=Rv/1k osszefugges. Tehat itt semilyen frekvencian sem beszelhetunk "vegtelen" nagy erositesekrol... Idézet: „Oda zaj főleg a GND felől jöhet.” Ebben azert nem vagyok biztos! Idézet: „A relét ki kéne váltani valamivel, de eddig at hittem hogy a multiplexer IC nem jó dolog, de most meg a relé okoz fejtörést” Hat, ez sem ilyen egyszeru! A rele kisebb parazita kapaccal bir mint a multiplexer(hacsaknem nagyon magas frekijut sikerul szerezned), viszont az induktivitasa garantaltan nagyobb a meretei miatt. De, ez jarhato ut lehet, SMD, nagyfrekis mpx-et feltetelezve... Idézet: „Az nem tudom hogy segítene-e hogyha nem 300MHz-es műv erőstővel szórakoznék....” Hat, azt te tudod!?! Mekkora frekit kene, hogy atvigyen a szkop ?? Minden ebbol indul ki, ugyanis a minimalis erosito hatarfreki nagyobb kell legyen, mint a legnagyobb erzekenysegkor kialakulo erosites altal elszenvedett savcsokkenes! A 300MHz nem tunik valami nagy tulzasnak... Idézet: „Tudom hogy így van, de mivel több nyák módosítás után sem szünt meg a gerjedés ez hatásos csillapításnak mutatkozott” Ennek az az oka, hogy a gerjedesi frekin kialakulo fazistolast megnovelted az igy kialakult RC taggal olyanra, hogy most megint azon a frekin mar negativban van az eredo visszacsatolas, es emiatt nem gerjed. A hosszu vezetekek, es a vele tarsulo parazita kapacitasok alattomos dolgokat tudnak muvelni nagyobb frekvenciakon, de megszuntetni semmikeppen sem ugy kell, hogy kozben tovabb rontjuk a parametereket...
Abból kiindulva hogy max 40MHz-el tudom hajtani a szkópot, 4MHz-es jel kb az amit max megtudok mérni (inkább csak érzékelni, itt nem lenne szép az ábra).
Nincs valami könyv, olvasvasmány ahol utána tudok nézni ezeknek a buktatóknak, nem ideális viselkedéseknek, műveleti erősítők nagyfrekvenciás viselkedésének?
Idézet: „Abból kiindulva hogy max 40MHz-el tudom hajtani a szkópot, 4MHz-es jel kb az amit max megtudok mérni (inkább csak érzékelni, itt nem lenne szép az ábra).” Ismetlodo jelekre ez mar nem teljesen igaz. Akar fole is mehetsz, megfelelo kapcsolas-technikaval! Persze elso korben valoban nem ezt kene eroltetni... Idézet: „Nincs valami könyv, olvasvasmány ahol utána tudok nézni ezeknek a buktatóknak, nem ideális viselkedéseknek, műveleti erősítők nagyfrekvenciás viselkedésének?” Hat..., reszlegesen biztosan sok helyen szerepelnek ezek a dolgok...Sajnos, azonban a legjobb tanar maga a gyakorlat, hiaba olvasod, tanulod, meg ha meg is erted korrektul, akkor is elfelejted, mikor kellene..., csak a sok szivas utan ragad meg benned ezen dolgok "szepsege", es a megoldasok lehetseges vonala...
Igen így kell hogy kinézzen. Sokat segítene ha látnám a hibaüzenetet. Tudod nálam három gépen normálisan fut. Így csak segíteni tudok a hiba felderítésében.
Terveztem egy olyan panelt amin csak az AD konverter van. Az analógrész majd ehhez csatlakozik.
Most megpróbálom megtervezni, leszimulálni az órajelosztó áramkört. Nem lesz egyszerű mutatvány, sok dolgot kell figylembe venni, de egy jó analógrész tervezésénél egyszerűbb :idiota:
Nagyon jó a cikked!
Bár már én is egy működő verziónál tartanék
Köszi. Bár szabi83 jelezte hogy comdlg32.ocx-et hiányol a program. Aztán küldött egy üzit amit nemértettem. Három gépre telepítettem fel a programot eddig, azokon fut rendesen. Így elég nehéz a hibafelderítés. Szóval lehetséges hogy a telepítőbe még be kell építeni még néhány fájlt. Jó lenne , ha többektől kapnék visszajelzést hogy normálisan fut-e, nem fut-e a program. Egy biztos a VB6 nem nyerte el a tetszésem, őszintén szólva megbízhatatlan. A program futásnak mondjuk semmi köze hozzá. Ilyenekre gondolok mint RS232 komunikáció hibakezelés, vagy a folyamatjelző sáv érdekes működése.
Most pedig VHDL-t tanulok éppen a CPLD-hez.
Gomdolom mindegyik gépen volt VB6 amikor próbáltad. Nálam sem indult el. Hiányzott a comdlg32.ocx, ezt letöltöttem telepítettem, de akkor hiányzott az mscomm32.ocx.... Ahol az utóbbit le lehet tölteni ott írják is hogy VB6 használja. Szóval az a gond hogy nincs VB6 telepítve senkinél
Végül iskerült megoldani Be kell másolni a mellékletben lévő fájlokat a c:\vindóóz\system32 mappába. Majd Start->Futtatás regsvr32 \windows\system32\mscomm32.OCX regsvr32 \windows\system32\comdlg32.OCX Ezután már futnia kell.... Idézet: „Egy biztos a VB6 nem nyerte el a tetszésem, őszintén szólva megbízhatatlan. A program futásnak mondjuk semmi köze hozzá. Ilyenekre gondolok mint RS232 komunikáció hibakezelés, vagy a folyamatjelző sáv érdekes működése” Egyeltalan nem megbizhatatlan, csak tudni kell programozni! En mar nagyon regota programozok benne(is), mondhatni nagyon jol ertek hozza..., ha van kerdesed szivesen segitek...!! Gondolom nem gyartottal belole telepitot, mert akkor nem hianyolna a szukseges ocx-eket...
Vagy csak siman bemasolni a program mappajaba..., meg regisztralni sem szukseges a legtobb esetben!!
Persze ekkor mas program ugyanugy hianyolhatja oket, ezert celszeru a sys32-be masolni inkabb(vagy barmi mas eleresi utba, ami szerepel a PATH kornyezeti valtozoban...)
Köszi a segítséget. Inno Setup-al készítettem a telepítőt. Azt gondoltam hogy minden szükséges fájlt beépít a telepítőbe. Ezekről az ocx-kről meg azt gondoltam hogy csak a fordításhoz van rájuk szükség. Egyébként az Inno Setupnak van egy varázslója, úgyhogy elvileg nem lehet semmit kifelejteni.
"írják is hogy VB6 használja. Szóval az a gond hogy nincs VB6 telepítve senkinél " Nem is kell hogy telepítve legyen a VB6. Viszont VB6-ban írt programok által már telepítve kell hogy legyenek ezek az ocx fájlok. Nekem fut egy olyan gépen, amire soha nem volt VB6 telepítve. Délután végignézem hogy milyen komponenseket használtam, újracsomagolom a telepítőt és felteszem a cikkbe. Remélem utána minden gépen rendesen fog futni.
Ez volt az első komolyabb programom VB6-ban. A Delphiben hozzászoktam, hogy mindig azt kapom amire számítok, a VB6 meg tele van meglepetésekkel.
Valószínűleg szükségem lesz a segítségedre. A programban jelenleg van egy komoly hiba. Ha túl nagy a jel amplitudója akkor a felugrik egy hibaablak. (Out of range) ha jól emlékszek. Délután majd pontosítok. A lényeg hogy a grafikus kurzor még a közelében sem jár a sárga rajzterület korlátainak és mégis azt írja ki hogy kint van a választékból.
Jo az Inno, de inkabb hanyagolni kene, mert a VB6 beepitett telepitoje sokkal jobb kezdoknek(bocs ), nem hagy ki semmi szukseges komponenst a csomagbol! Igaz,hogy cserebe puritanabb..., de hat a telepito az csak telepito...nem kell csicsasnak lennie...
Idézet: „A programban jelenleg van egy komoly hiba. Ha túl nagy a jel amplitudója akkor a felugrik egy hibaablak. (Out of range) ha jól emlékszek” Valahol ezekszerint valami szamitasi muveletet hajtasz vegre az adatokon, es nem fer bele a valtozod tipusaba akarcsak az ideiglenesen keletkezo adat sem. Tipikusan, ha Byteos valtozoba akarsz valami adatot belegyomoszolni, ami a szamitas alatt tobb is lehet mint 255, bar a vegen kevesebb, vagy egyenlo lesz csak. Erre hibat kell adnia... Idézet: „Viszont VB6-ban írt programok által már telepítve kell hogy legyenek ezek az ocx fájlok” Ez nem igy van! Csak akkor igaz, ha volt valaha arra a Winre feltelepitve egy olyan program(nem feltetlenul VB6-os), ami hasznalta azt a komponenst...Akkor nem kell, viszont mas esetben, ha a programod hasznalja, akkor igen... Persze van ra lehetoseg, hogy mindent egybeforditsunk, akkor nem kell meg telepiteni sem a programot, szuz gepen sem...! De ezt majd kesobb, esetleg...
"Ez nem igy van! Csak akkor igaz, ha volt valaha arra a Winre feltelepitve egy olyan program(nem feltetlenul VB6-os), ami hasznalta azt a komponenst...Akkor nem kell, viszont mas esetben, ha a programod hasznalja, akkor igen..."
Ezt én is így értettem. "Valahol ezekszerint valami szamitasi muveletet hajtasz vegre az adatokon, es nem fer bele a valtozod tipusaba akarcsak az ideiglenesen keletkezo adat sem." Ezt majd délután megnézem otthon. Tudtommal az A/D átalakító 0-255 értékig kell hogy előállítsa az értéket.
Sziasztok!
Ugy emlekszem tobben is hasznaltatok a TLC5540 AD atalakitot. Ezzel kapcsolatban lenne kerdesem: nem tapasztaltatok valami furcsasagot a mukodeseben? Nalam a kovetkezo jelenseg van: ha egy potirol stabil egyenszintet adok neki (ez mar a tesztfázis volt), akkor 20MHz-es mintavételi frekinel az n*32-es ertekhataroknal nehol teljesen meghulyul, 10-30 usec idore valamifele oszcillacioba kezd, aminek az amplitúdója stabil ezekre az alkalmakra, de az egyes esetek kozott mar barmekkora(?) lehet ennek a gerjedes-felenek az amplitúdója. Eleg bonyinak hangzik, de remelem ertitek... Olyan, mintha rosszak lennenek az idozitesek a memoriaval, de ha kulso adatot adok a memoriaba, az hibatlanul atmegy rajta 20 megan...nameg ez az amplitúdótól valo fugges sem erre utal. Szerintetek mi a turo lehet ez... ?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |