Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   17 / 380
(#) watt válasza ajuhasz hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Látom jó régen tetted fel a kérdést, viszont azt is látom, hogy gyakorlatilag tisztában vagy az összes felmerülő problémával. Válaszok azért nincsenek szerintem, mert igen sokat kérdeztél egyszerre, és külön külön is elég nagy lélegzetű lenne a válsz.

Érdemes a lágyindítás témakörben körbeszaglászni a neten, és ha van konkrét kédésed arra már biztosan lesz válasz is!
(#) Gábor488 hozzászólása Júl 3, 2007 /

Van egy trafóm 140Va 2x30v ad le erre valami 2x40wattos végfokot gondoltam de valami tranzisztorosat. Nincs valakinek ilyen kapcsolása?
(#) Dudus válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Szerintem ezt az erősítőkkel foglalkozó topic-okban kérdezd meg. Nagyobb sikered lesz
(#) Gábor488 válasza Dudus hozzászólására (») Júl 3, 2007 /

Már megtettem
(#) blokkmetal hozzászólása Júl 11, 2007 /

Hali!
Bontottam egy rossz készülékből 1 trafót, mindössze ennyi szerepel rajta:
Idézet:
„Netztrafo EI 84/28”
Ezek (EI 84/28) elegendő adatok a teljesítmény meghatározására (táblázat, ilyesmi...)? A bemenő fesz 220V, a kimenőt pedig mindjárt megmérem, van 2 kivezetése is. Amennyire értek hozzá, ne szimmetrikus, tehát csak + feszültség van benne.
(#) (Felhasználó 1146) válasza Feri hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Eszerint a teljesítmény mértékegysége méter a negyediken?
(#) (Felhasználó 1146) hozzászólása Júl 11, 2007 /

Figyeljetek, a normál trafók (EI vagy M magoknál) 10W-ot lehet a vasmagkeresztmetszet négyzetcentijeire számolni, minimum. Például 60W-os trafó minimum 6 négyzetcenti. A voltonkénti menetszám 50/q a primerre, 60/q a szekunderre. A q a vasmagkeresztmetszet t négyzetcentiben.
Ez nem pontos méretezés, de gyakorlatilag használható, és könnyen megjegyezhető.
(#) blokkmetal hozzászólása Júl 11, 2007 /

Megmértem az említett bontott trafó szekunder feszültségeit: 24V és 42V...
(#) Tom Lord válasza (Felhasználó 1146) hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Hát mit ne mondjak!
Ti tényleg nem vagytok hajlandók két hozzászólásnál régebbit is elolvasni.
1 cm2 -es vasról soha nem fogsz levenni 10 VA-t! (esetleg nagyfrekis, pl: kapcsi táp)
A 60 VA-es trf vasmagkeresztmetszete közelítőleg 9,1 cm2!
A többi megállapításod azért közelít.
(#) Kovidivi hozzászólása Júl 14, 2007 /

Hello!llenne egy sürgős kérdésem! normális,ha a toroid trafóm primer tekercsének ellenállása 20kohm-30kohm között van??? eddig tökéletesen működött próbaüzemben erősítővel,most beépítettem dobozba, tettem elé egy kapcsolót,és amint bedugtam zizegni kezdett(fa a doboz,nem vezeti az áramot,tehát nem ért a földelés sehova).erre gyorsan kihúztam a konnektorból, és furcsa, kicsit égett szagot éreztem.rövidzár nincs az áramkörben, mert eddig ment,csak a kapcsoló lett a változás, nomeg összeforrasztottam normálisan a vezetékeket(és nem kevertem össze semmit(remélem)).szerintetek meghalt a toroidom?bedugtam terhelés nélkül is,de zizeg,mint egy rosszul érintkező relé.... ! köszi!
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Ha a kapcsoló nélkül tökéletesen müködött akkor lehet hogy az a hibás (csak egy tipp)
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

1., most érte el a halál...
2., direktben nézd meg, kapcsoló, egyebek nélkül...
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

"bedugtam terhelés nélkül is,de zizeg,mint egy rosszul érintkező relé...."-ezen azt értettem ,hogy kiszedtem az áramkörből, és csak egy villásdugóval dugtam be a konnektorba minden nélkül, és zizegett...
(#) ferci válasza Cole84 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Gyári toroid jobb lenne, mert kisebb a szórt tere is.

A trafód azért zúghat, mert nagy az üresjárási áramfelvétele is ( ellenőrizd le ):
- rosszul van bevasalva,
- rosszul van/volt méretezve,
- már meg van "gyilkolászva" és menetzárlatos,
- stb.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

tehát akkor elvileg halott a toroidom? zizeg, áramot nem merek mérni a secunderen, de szólt vele az erősítő, csak gyorsan leszedtem róla,nehogy azt is megölje... akkor meghalt? Köszi

1., Bontsd ki az erősítőből, mérd meg a drótjain az ellenállást - pár ohm lehet.
2., ha így mégis jó lenne, akkor hibakeresés a többi cuccnál.

normális,ha a toroid trafóm primer tekercsének ellenállása 20kohm-30kohm között van?- legelső hozzászólásomban már válaszoltam

... olvastam, tudom - de hátha...
Ezek után halott...

köcce
(#) Sebi válasza ferci hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Ha gyári a trafó, lehet,h van benne hőbiztosító, ami megszakadt. A primer ellenállás néhányszáz ohm körül van, mérettől (huzalátmérőtől) függően. Tíz-húsz másodpec alatt nem éghetett le.
(#) Kovidivi válasza Sebi hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

biztos nem melegedett annyira, hogy a hőbiztosíték kimenjen, egyébként áramot ad le, csak zizeg, és félek, hogy van benne valami rövidzár, és hogy "felrobban" . földre nem esett...csak zizeg,ha bedugom "üresen" egymagába.primer ellenállás: nem mérhető, mostmár szakadást jelez a műszer pedig csak 1mp-re dugtam be...

Ez azért érdekes - primer ellenállást nem mérsz, de áramot ad le... akkor mérj primer áramot normál (fix) terhelésnél - jó az ellenállásmérő a müsziden?
Ha biztit teszel sorba, nem robban fel, ne félj...

Hello!
nemtom,hogy most ad-e le áramot,mert nem mértem, csak bedugtam és zizegett és kihúztam...mostmár nem dugom be....műszer tökéletes.szakadást mutat.köszönöm a hozzászólásokat, visszaadom eredeti tulajdonosának,majd ő csinál vele valamit.
(#) vizor hozzászólása Júl 20, 2007 /

Helló Mindenki !

Van két darab, EI magos trafóm, amiknek nem tudom a teljesítményét. Azt tudom, hogy a vasmag keresztmetszetével kell számolni, viszont annyira be van szigetelve középen (az egyiken még műanyag tok is van), hogy semmit nem látni a magból.

A kérdés: ha megmérem a külső "ablak" keresztmetszetét, akkor a belül lévő mag ennek a kétszerese vagy ez egyáltalán nem biztos ?

Üdv:Vizor
(#) Sebi válasza vizor hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Az E-I magok méretei szabványosak (általában). Mérd le a magasságát, szélességét és a pakett vastagságát. Aztán táblázatból ki lehet keresni.
(#) vizor válasza Sebi hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Köszi a választ. Hétvégén megmérem. Itt egy másik topicban találtam néhány táblázatot, majd meglátjuk mire megyek vele.
(#) pista91 hozzászólása Júl 23, 2007 /

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kis problémám trafós ügyben. Szal, vagy egy csomó nyákokból kiforraszott, maroknyi méretű trafóm. Gondoltam most má használni is kéne őket valamire ezért elkezdtem őket méregetni 230ról (mert hogy onnan fogom használni), de egy kivételével az összes lecsapta a biztosítékot. (Természetesen azt előre kimértem hogy mejik a primer meg a szekunder.)
A trafókról annyit hogy biztos hogy normál trafók, tehát nem csöves cuccból van, nem sorkimenő és nem is leválasztó.
Ja és a kérdés: nem ismertek ojan biztos módszert amivel biztonságosan ki lehet mérni a trafókat, vagy katalógust vagy valamit, ahol típus szerint utána lehet nézni a ketyeréknek, mert hiába próbálkozok a gugli nem dob ki semmit.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) lgyk válasza pista91 hozzászólására (») Júl 23, 2007 /

Másfél voltos színuszos oszcillátor + multiméter.

230-ról csak akkor szabad próbálgatni, ha eredetileg is 230V-on működtek.
(#) pista91 válasza lgyk hozzászólására (») Júl 23, 2007 /

Okker.
Tehát ha levágja a biztit, akkor nem 230ra való, vagy csak lehagytam valamijen alkatrészt a trafó elől?
(#) sirály12 válasza pista91 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /

Egy trafó elé, hogy működjön semmi cucc nem kelhet.

Kivéve:
Nagyon-nagy trafók ekkor kell lágyindítás - a te trafóid kicsik, ez kizárva
kapcsitápból való ferrites trafók, ezek elé kell elektronika, remélem nem ilyenek.

Ha rendes trafóid (lemezes) vannak, akkor valszeg nem 230V-osak. Csak óvatosan a próbálgatással.
Következő: »»   17 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem