Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 8000 V 15 mA-t kellene előállítani

Témaindító: gbguti, idő: Máj 15, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) gbguti hozzászólása Máj 15, 2011 /

Sziasztok!

Szükségem lenne egy olyan készülékre, mely 8 kV feszültséget állít elő ~15 mA mellett másodpercenként 2-5 alkalommal folyamatosan. Valami nagyáramú feszültségsokszorozó + vezérlés kellene.
Érdekelne kész áramkör vagy kapcsolási ötletek is.

Köszönöm!
(#) Atis57 válasza gbguti hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia!
A villanypásztor topic-ban kész kapcs. rajzok is vannak....!

Nekem sokkal nagyobb áramerősség kellene. Az eredeti készülék, ami tönkrement (tönkretettem...) olyan erős szikrát adott, hogy plazmát húzott az ív, szinte "lángolt". Nem pedig aprócska kis nagyfesz szikra.
(#) Cavalier válasza gbguti hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Miből állít elő, vízből, antianyagból, konnektorból? Mit jelent a másodpercenként 2-5/folyamatosan? Milyen hosszú impulzusok kellenek? Egyen, vagy váltó?

Egy neoncső transzformátor lenne első körben az ötlet, azok tudnak 8kV 30-50mA körül.

Az eredeti 12-28 V DC-ből 1,5 A áramfelvétel mellett a bemeneti feszültségtől függően adott 50 ms hosszú impulzust. 12 V-ról kb. 1 Hz, 28 V-ról 4-5 Hz volt a frekvencia. Azóta utánanéztem, nem lehet több mint 5 kV, ugyanis a szerkezet 0,1 mikrofarád, 5500 Voltos kondit töltött, majd egy soros vákumcső (talán egy szép nagy glimm?) adta ki a nagyfeszt a kimenetre. A készülék egy spec gyújtógyertyát hajtott meg, amely begyújtotta az üzemanyagot...
Ha jól tudom 30 sec üzemelés után 1 perc pihenőt kell tartani.
Ez a neoncső trafó nem rossz ötlet, köszönöm utánanézek.
(#) Hodinka válasza gbguti hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia!
Sorkimenő trafó nem jöhet szóba?Szerintem építs meg egy ilyen (vagy ehhez hasonló ) kapcsolást,amit majd a kívánt 4-5Hz frekvencián megszaggatsz egy egyzerű multivibrátorral.Ezt a kapcsolást egyébként én terveztem,és nem volt vele gond úgy 3-4cm-es ívet húztam vele,tehát az áramerősség biztosan elegendő lesz.
Üdv!

Sajnos a sorkimenű túl kicsi áramot tud
nem tudom, hány mA lehet, de anno láttam eleget a szikráját és halovány.
(#) Hodinka válasza gbguti hozzászólására (») Máj 15, 2011 / 1

Akkor kérlek nézd végig ezt a videót,és meglátod,hogy mire is képes valójában egy sorkimenő.Igazából minden a vasmaggerjesztésen múlik főleg,ha ezt telítésig növeled,akkor már elég durva áramokra lehet képes,akár még abból a néhány ezred mm2-es huzalból is amiből a szekunder tekercs van elkészítve.Én is készítettem anno egy felvételt az enyémről,íme.Az ív igaz nem olyan nagy mint az előző videóban,de egy gyertya gyújtásához szerintem bőven elég ( ha már egyszer huzalt is olvasztottam vele...).
Üdv!
(#) mugab válasza gbguti hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Nekem erről a gépjármű gyújtótranszformátor jutott eszembe
(#) Hodinka válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 / 1

Egyébként pedig,ha esetleg végképp nagy áramokat akarsz,és hogy a sorkimenőnél maradjak,akkor töltheted vele az említett 5,5kV-os kondidat is,amelyel nem hogy 15mA,hanem egész A-nyi nagyságú rövididejű csúcsáramokra számíthatsz majd.Aztán ehhez még szükség lenne egy szikraközre is amivel kiálíthatod a kisülések töltésidejét(frekvenciáját),és egyben a feszültség nagyságát is...A kondi töltéséhez szükséges egyenirányító nagyfesz diódák is nélkülözhetők abban az esetben,ha színes TV-ből,vagy monitorból bontott sorkimenőt használsz ami már eleve egyenirányított ...
(#) Mallar válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 / 1

Osztom Hodi' véleményét. A sorkimenő a te barátod. Szerintem 15mA-t egy sima egytranzisztoros meghajtással is elő tudsz állítani ha kondikat töltögetsz és sütögeted ki őket. Talán úgy a legegyszerűbb. De építhetsz egy ZVS meghajtást is, az viszont messze felül fogja múlni az előző trafód
(#) interferi válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szia!
Az eredeti kapcsolásnak mi baja lett nem javitható-e még.A müködése olyan mint egy sokkolóé. Milyen motor az, hogy csak 30mp ig üzemelhet vagy ez egy model motor inditója volt? Esetleg még egy kis plazmagömb nagyfesz elektronikája vagy egy kistv nagyfesz trafoja is jó lehet de meg kell nézni a fénymásolok nagyfesz részeit is.
(#) mandor hozzászólása Máj 16, 2011 /

Szia!
Egy ZVS meghajtóval próbálkozz+egy sorkimenő. Elegendő áramot fog az leadni neked. Jó stabil tápot készítesz neki, lazán leadja a 15mA!
(#) Hodinka válasza mandor hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Nem feltétlen szükséges ZVS meghajtó,ha a kondi töltése a cél.Ezt egy egyszerű egytranzisztoros rezgőkör is megteszi,a ZVS csak hatalmas áramfelvétellel járna,nem beszélve arról,hogy a nagy teljesítmény miatt a szikraközben nem szaggatott kisülések lennének,hanem létrejönne egy folytonos ioncsatorna ami rövidre zárná az egész áramkört.Egyébként az első videóban is amit linkeltem egy ZVS (félhíd) kapcsolás látható üzem közben 325V-ról meghajtva ,tehát el lehet képzelni hogyan viselkedne a ZVS...
Üdv!
(#) gaben62 válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

A sorkimenő nem ad le 15mA áramot, 4-5Hz frekvenciát nem tud átvinni már csak a porvasmag miatt sem.
Nagyobb kapacitású kondit sem lehet vele tölteni, pl.220nF-470nF, mert az leterhelné.
(#) Hodinka válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Idézet:
„4-5Hz frekvenciát nem tud átvinni már csak a porvasmag miatt sem.”

4-5Hz? Te miről beszélsz?
Amúgy pedig le tud ám adni 30mA-t is,csak ügyesen meg kell oldani a meghajtást,de ezt már fentebb leírtam.Kondit is tud tölteni ha kell,például én töltöttem vele 3db egymással párhuzamos kötésben lévő 1,2µF/10kV-os böhöm nagy fázisjavító kondit amiket egyenest a villanytelepről hoztam,és érdekes módon nem terhelődött le a nagyfesz meghajtó tőlük.
Ja és remélem nem akarsz még itt is belemerülni egy mélyebb vitába mert én előre szólok,hogy nem fogok...
(#) gbguti hozzászólása Máj 16, 2011 /

Sorban a sok kérdésre, ötletre.
Eddig nem mondtam a lényeget (bár ez elektromos szempontból közömbös): a motor egy kisméretű, talán 75 LE-s gázturbina. Csak az indításhoz kell a gyújtás, utána önfenntartó a folyamat. Indítás közben sem kell szinkronizálni semmihez a gyújtást, a lényeg hogy a folyamatosan érkező kerozinpermetet begyújtsa. Ebből a szempontból hasonló a kályhákra csatolható olajégőkhöz.
A ZVS meghajtót sajnos nem ismerem, ám utánanézek. Eddig a neoncső trafója tűnik a legközelebbi megoldásnak, hiszen hasonló a paraméter.
Hodinka válasza simul az eredeti megoldáshoz, hiszen ott is kondival tárolták az energiát, amit egy szikraközzel kapcsoltak a gyertyára. Az eredeti szikraköz egy elektroncsőhöz hasonlító, 1,5 cm átmérőjű, 3 cm hosszú feltehetően rádióaktív gázzal töltött csőben kb 1 mm távolságra lévő két fém tányér.
A töltés közben hallani a kapcsoló táb egyre növekvő frekvenciájú sípolását, majd egy idő után (az idő a bejövő fesz. függvénye fordított arányban) csattan és villan egyet a cső és persze a gyertya.
Az eredeti cuccal az lett a baj, h rossz volt a gyertya, melyet "megbűvöltünk", így lett gyújtás ám a túl nagy szikraköz feltételezhetően ártott az elektronikának. Eddigi vizsgálatom szerint vagy a kimenő fesz. vagy az áram, de összességében az energiája lecsökkent. Jóval kisebb ívet tud húzni.
Mindenképp elmondanám segítőimnek, hogy a szikra nem hasonlítható a gk gyertya vagy a sorkimenő szikrájához. Attól sokkal-sokkal energikusabb intenzívebb. Hatalmas csattanás, majd relatív hosszú időtartamú és szinte tűzre emlékeztető plazmaszerű ív.
Egyébként köszönöm a lelkes hozzászólásokat.
S még valami... ha valakinek van ötlete olyan elektromos mágnesszelepre, amely másodpercenként 200-szor képes ki/be kapcsolni, elbír 20 Bar nyomást és át tud folyni percenként 1 liter üzemanyag, várnám ötletét. Kitöltési tényezőjével kellene szabályozni a teljesítményt. Angolul Solenoid Fuel Valve-nak hívják.

Köszönettel. gbguti
(#) interferi válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Egy egyszerü sokkoló elektronika 1,5cm a szikraköz ennek is jó hangja van.
(#) Collector válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 / 1

Szerintem tisztázni kéne a szikra és az ív fogalmát, mert ahogy látom, nagyon keverednek a fogalmak.
15mA-t leadni 8kV-on 5Hz-en? Ha kondi van a körben (márpedig van) akkor ott nincsen mA, ott több 10 vagy több 100 amper folyik egy rövid ideig, ebből ered a szikra.
De ha a gyújtás a lényeg, akkor igazából lényegtelenek a paraméterek, egy egyenirányított sorkimenő, vagy autó gyújtótrafó, egy kis félhidas, vagy 1 tranzisztoros önrezgő kapcsolásban tökéletes a célra. Esetleg egy feszültségkétszerezőt be lehet kötni, így jóval nagyobb eséllyel gyújt.
(#) gbguti válasza Collector hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Akkor is amperek folynak, ha van a körben egy soros szikraköz + 1 tekercs?
A tekercs és a kondi LC tagot alkot, mely korlátozza az időt ill. az áramot, bár a 15 mA valóban alacsony becslés volt még így is. Sikerült találnom egy leírást.
2-3 kV feszültséget és 2-4 Joule energiát, 250 kisülés/ perc frekvenciát ír.
Kérdésem leginkább nem is a nagyfeszültség előállítására irányul, hisz az könnyen megoldható.
Hogyan tudnám ezt az energiát 20-50 ms alatt "ráengedni" a gyertyára?
Pótolható valahogyan a csöves szikraköz vagy van más megoldás? Netalán primer oldalról vezérelve -ez utóbbi esetében elveszítjük a kondenzátoros tárolás lehetőségét.
Várom szíves észrevételeket.
(#) Hodinka válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Ne haragudj,de még mindig nem világos a számomra,miért fontos egy gyújtásnál,hogy hajszál pontos 20-50 ms periódusidejű legyen a gyújtó szikra?
(#) steelbird válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Hülye kérdés, de egy soros ellenállással nem lehetne hosszabbítani az ív élettartamát? Az korlátozza az áramot, és a kondi is lassabban sül ki. Ha beindul az ívkisülés, utána már jóval kevesebb áram is elég a fenntartásához.
(#) Collector válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Le kéne, hogy rajzold, hogy mire gondolsz. Egy rezgőkörben folyhat a tápáramnál nagyságrenddel nagyobb áram is. Ha tekercs is van benne, akkor az egy tesla kör, amikor átüt a szikraköz, a kondi és a tekercs egy lecsengő szinuszt próbál produkálni, amíg a szikraköz meg nem szakad.
Én sem értem, miért annyira fontos itt az, hogy mik a paraméterei a gyújtásnak.

Idézet:
„2-3 kV feszültséget...”

Az eredeti 8-5,5kV-ból úgy néz ki,hogy 2-3kV is elég lett volna Lehet akkor inkább egy mikróhullámú sütő trafójával kellene megpróbálkoznod,és azt egy relével megszaggatni,egyszerű és nagyszerű,és akkor nem kell semmilyen kondi mert a MOT-ban is van elég szufla...
(#) gbguti válasza Collector hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Igazatok van, semmi jelentősége h mennyi ideig gyújt, a lényeg hogy begyulladjon az üzemanyag. Persze az eszköznek korlátozott energiafelvétellel kell bírnia (náhány A egy akksiról max) és ne legyen túl nagy a mérete.
Az adatokat a gyáriról próbáltam koppintani, hisz az már bevált. Azóta sok idő eltelt, akárhogyan is megoldhatjuk.
Mellékelve a gyári megoldás nagyfesz után.

És most akkor hol a gond?A nagyfesz rész helyére egy az egyben mehet a sorkimenős meghajtó,a többi része pedig maradhat ahogy van.

Az „ismeretlen alkatrészről” jól értettem,hogy 0 ohm ellenállású?
(#) gbguti válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Elnézést, szakadást mutat az ohm mérő
(#) Collector válasza gbguti hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Hát ez elég érdekes konstrukció, de gondolom az impulzusformálás miatt ilyen az elrendezés. Az a középső alkatrész akkor most kondi, vagy szikraköz? Bár kondi eleve nem lehet a DC miatt. Gyakorlatilag akkor sorba van kötve 2 szikraköz, az egyik ami belül van, a másik pedig maga a gyertya. Tehát végső sorban ez egy tesla kör. Ha rajta lesz a sorkimenő, akkor menni fog. Egyébként egyenirányítás sem kell bele feltétlen, viszont arra figyelni kell, hogy a sorkimenő mekkora feszültséget hoz létre, mert hazavághatja az 5,5kV-os kondit (lehet, hogy emiatt van belül egy szikraköz, amivel be lehet állítani a kondin kialakuló maximális feszültséget).
(#) ha6pc válasza gbguti hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Nézzed már meg a sokkolók témakörét!
(Ha itt nem is,de máshol biztosan megtalálod.)
Amit itt vázolsz,az nagyon olyan.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem