Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Irányjelző

Témaindító: prst14, idő: Nov 6, 2008
Lapozás: OK   2 / 4
(#) mraulajos hozzászólása Aug 10, 2009 /

Hali mindenkinek!

Szeretnék a 32 éves 6-V os MZmre készíteni irányjelző automatát tudtok e segíteni kapcsolási rajzzal???
(#) uli válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Építs 555-tel egyet. Itt van a kalkulátor a segédprogramok közt:
R1 1k
R2 120k
C 10uF
Sok sikert!
(#) Zoli_bácsi válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Elnézéstkérek a most következő z Off-ért.

Nézz be a LED-es index témába. Raktam fel kapcsolást és nyáktervet.

Üdv!
(#) mraulajos válasza uli hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Légyszi. bővebben kifejteni a tanácsod! Kössz.
(#) pzsola hozzászólása Dec 31, 2009 /

Sziasztok!

Átolvastam az eddig irányjelzős topicot, de a problémámra nem találtam megoldást, így a segítségeteket kérném.
Vettem két pár ledes irányjelzőt a motoromra (12V). A vásárláskor az eladó megemlítette, hogy venni kell pluszba minden irányjelzőhöz egy kis "ellenállás doboz"-t 1700 ft/db-ért, de erre már nem volt pénzem. Sajnos a relét nem tudom lecserélni (pedig olcsóbb lenne), mert az elektronikája a műszerfalban van "szétszórva". Ha megtudnátok mondani, hogy pontosan milyen ellenállást vagy kis kapcsolást kellene betenni, hogy az eredeti 21W-os izzó terhelését szimulálja, és a villogási sebessége a normál legyen, akkor nagyon hálás lennék érte. Az irányjelző dobozán semmilyen infó nincs a ledröl, de ha megmondjátok, hogy mit és hogyan mérjek, akkor azt lemérem és megírom.
Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv.: Zsola
(#) pzsola válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

hálásan köszönöm!!!
(#) levaitamas hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Üdv Mindenkinek!

Zetor 5211-es traktor irányjelző rendszerével kapcsolatban tudna valaki segíteni? Egy skiccet is megköszönnék.
(#) zolika60 válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Szerintem mint minden máson. Itt is fent van. Bővebben: Link
(#) levaitamas válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Kössz a választ, megtaláltam én is ezt a rajzot. A problémát az jelenti, hogy ennél a traktornál 5 kivezetéses az indexrelé és mind az 5 kivezetés kék vezetékkel van bekötve. De miért kell 5? Általában kettő, ha van kontroll lámpa akkor pedig három kivezetés is elég szokott lenni.
(#) mrhill hozzászólása Máj 21, 2011 /

Üdv!

Mivel választ nem sikeredett találnom a kérdéseimre, bátorkodom feltenni pár kérdést.
Kerékpáromra óhajtok indexrendszert összehozni, 6V-os teleppel. Tegyük fel, hogy az izzók 6V-osak (mert egyfajta izzónál ebben nem vagyok biztos, de jól működik, és nem ég ki), és kéne valamiféle indexrelé. 6V-osat találtam, de az mindegy, hogy hány w-os?
És kell még valami a 3állású kapcsolón kívül (on-off-on)?

Köszönettel: Én
(#) pucuka válasza mrhill hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

A gyári index relék többnyire úgy működnek, hogy a két index lámpa árama melegített egy bimetall kapcsolót. A két 21 W os égő, elég jelentékeny áramot fogyaszt, kb 8A. Az újabb elektronikus index relék is erre az áramra vannak méretezve, hogy az égő kiégését is jelezze. Ezért kell a LED -es index lámpához pótellenállás.
De egy bringára ez nem lesz jó, mert akkora áramforrást a súlya miatt nem tudsz vinni. Kell csinálni egy tranzisztoros, vagy IC -s (555) villogót, és azt kapcsolgatni az indexként funkcionáló ledekre.
(#) mrhill hozzászólása Máj 23, 2011 /

Köszönöm.
Én nem ledekkel szeretnék szórakozni egyelőre, hanem nagyon praktikus módon sárga színű karácsonyfadísz-égősor-izzóval. Ugyanis előkerült pár égősor, és beleestem, mint vakló a szakadékba. Akkor határoztam el, hogy valamilyen használható indexrendszert fogok felszerelni. Miont írtam, 6V-al jól működik...

Kapcsolást, vagy valamit hol találok/adsz?
(#) pucuka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

z3! kösz a segítséget
(#) mrhill válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Köszönöm.
Nem világos számomra (mivel még sosem foglalkoztam ilyesmivel, ellenben a bátyám már kb. egy évtizede szerelget ezt-azt, de most nincs itthon), hogy a rajzon az a 470 micsoda?

A gyakorlatban van a 4 izzó, egy 6V-os telep, egy on-off-on -os kapcsoló meg pár dolog.
Leírnád vagy rajzolnád, hogy mit hova kössek? Mert ezzel a rajzzal még kicsit magas...
Köszönöm a türelmet.
:help:
(#) mrhill válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Köszi.
(Az izzók rajzbéli helyét tudtam...)
Tényleg vele fogom megcsinálni, úgyis sokat tud...
Ha még lesz kérdésem felteszem, ha meg nem, akkor majd boldogítlak Titeket pár másodpercig az eredmény fényképeivel...
(#) mrhill hozzászólása Máj 26, 2011 /

Az a helyzet, hogy a bátyám nem akar vele foglalkozni, mert már egyszer megpróbált ilyesmit összedobni, de nem működött sehogy sem.
Nincs valakinek kedve leírni/rajzolni, hogy mit hogyan kössek hova? Pl. Telep egyik vezetékére a ..., azután egy ..., aztán az izzó, a másik vezetékére egy bomba stb.
Elhiszem, hogy irritáló lehet egy ilyen dedós kérés, de számomra fontos, és nem tudok személyesen segítséget kérni.
Köszönöm.
(#) zolee1209 válasza mrhill hozzászólására (») Máj 26, 2011 / 1

Szia!

köbzoli rajzát átgyúrtam picit, de azért a nagy részét meghagytam! Pár dolog:
1.: A LED piros színű legyen és természetesen villogó. Ezen fog esni a legkisebb feszültség bekapcsolt állapotban, ami szükséges a FET bekapcsolásához! Hogy a hosszabb/ rövidebb láb melyik- melyik, azt nem tudom, én a tokozáson belül lévő "zászlók" méretéből állapítom meg melyik láb melyik pólus. Persze egyes gyártók jó tréfának tartják, hogy felcserélik a "megszokotthoz" képest, erre figyelni kell.

2.: A FET "logikai", vagy "low voltage" típus legyen, ami alacsony Ugs feszültség mellett is teljesen kinyit, 2-4V környékén. Ilyen pl az IRL530. Mivel a 6V-os tápból ~2.3V lejön a piros LED miatt, így már csak ~3.7V marad a FET kinyitásához. Egy "normál" típust ezzel nem lehet (vagy nem teljesen) kinyitni, ami ahhoz vezet, hogy jobban fog melegedni, mint kellene és a fogyasztóra is kisebb teljesítmény jut. Továbbá rossz volt a képen a FET lábkiosztása. Betettem egy másik képet FET-nek, ezen (szerintem) jobban látszik, hogy milyen pozícióban áll az alkatrész és hogy ebben milyen lábkiosztás vonatkozik rá...

3.: A 470 ohm- os ellenállást szimpatikusabbnak tartom a LED-hez előtétnek. (ahogy a kapcsolási rajzon is szerepel... )

Ennyi.
(#) laszlo987 válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Kipróbálom a héten .
(#) mrhill válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Mindkettőtöknek hálásan köszönöm, így, rajzokkal már egészen érthető.
Csak az nem, hogy mire való a led és az az izzó? Mert nekem visszajelző bigyó nem kellene...
Én úgy szeretném feltenni a biciklimre, hogy a kormányra teszek egy dobozkát, amin lesz pár kapcsoló, az egyik a sárvédőlámpát, a másik a nyeregcsőlámpát, még kettő a fényszórókat (két dinam.láma egymás mellett) és egy háromállású kapcsoló az indexet balra/off/jobbra...
Hova tegyem a kapcsolót a rajzon? És ez a rajz csak az egyik oldalra van, a másikon is egy külön ilyet kell összehozni? Ezek még nem világosak...
(#) zolika60 válasza mrhill hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

A villogó LED-től villog az izzó. Tehát szükség van rá. A kapcsoló az izzókat kapcsolja oldalanként az "elektronikára".
(#) mrhill válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Köszönöm.
De azt még nem tudom, hogy egy oldalra való egy ilyen rendszer, tehát kettőt kell összehozni?
(És honnan lopjak ilyen ledet?)
(#) zolika60 válasza mrhill hozzászólására (») Máj 26, 2011 / 1

Nem kell kétszer megépíteni. Csak az izzókat kell oldalanként szerelni, és a kapcsolóval váltod melyik oldal villogjon. Rajzolni nem tudok, de az izzó középső érintkezőjén lévő ferde vonal helyére kell a kapcsoló. LED-et pedig az elektronikai boltban keress. Például Bővebben: Link
(#) mrhill válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Így már majdnem teljes a kép, már csak azt kell kitalálnom, hogy hogyan kell majd kötözgetni az izzókat...
Az mindegy a kép szerinti esetben, hogy mekkora az a led, tehát pl. a belinkelt oldalon lévők közül bármelyiket betehetem?

Írtam, hogy piros LED-et kellene oda tenni... Az adatlapjukat megnézve kérdéses, hogy érdemes-e használni őket?! Villogási sebességük a tápfeszültségtől függ. 3,5V esetén 3 villanás másodpercenként, 14V esetén pedig másfél villanás másodpercenként. Szerintem a 6V-os tápot, plusz az előtétet figyelembe véve előfordulhat, hogy túl gyorsan fog villogni... Bár, a puding próbája...

Ha rajzot nem készítenek addig, amíg elkészülök a dolgaimmal, akkor előtúrom a szkennert és rajzolok egyet...

Nem kérdőjeleztem meg az érdemességet.
Ebben az esetben hogyan lehetne lassítani a fesz növelése nélkül?
Rajzot kaptam (2/3. old.), de nagyon szívesen elfogadom a Te segítségedet is. De ha már rajzolsz, akkor légy szíves, rajzol le azt is, hogy hogyan kössem be a 4 izzót, kettőt bal-, kettőt jobboldalra!
:szeret:

"Arra" a rajzra gondoltam, amit most kértél... A villogást más módon nem tudod befolyásolni, mivel ezekbe bele van integrálva a vezérlő, ami a villogtatást végzi...

Köszönöm a segítségeket.
Az előzőből kifelejtettem a kapcsoló helyét...Légyszíves, azt is rajzold le, mert az előbbi rajzbani helye az izzó fenekén lévő vonal...de ott ugyebár kellenek még vezetékek ide-oda...
(Nem tudom, hogy köszönjem meg...)
(#) mrhill válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Na ezt meg kéne felezni...
(#) kontar65 hozzászólása Szept 3, 2011 /

Ledes irányjelző elöl-hátul oldalt 60 éves emelőkaros irányjelző.
A ledek impulzusra működnek, a karos irányjelző elektromágnes emelné fel. Nem képes felemelkedni.
Van benne egy kis 5W-os izzó, ami felvillan, de a kar lent marad.
Kinek van ötlete folyamatosan kapja a 6V-ot az irányjelző bekapcsolásától.
A csúcs az lenne, ha kis izzó villogna.
Ez egy veterán autó
Jó agyalást kívánok
kontár65
(#) Zoli049 hozzászólása Szept 24, 2011 /

Sziasztok!

Valakinek nincs egy jó rajza, 12V - 2X21W-os (szgk) "rendszerre"? Egy Atmel IC-vel megoldott, okos áramkör volt benne, de sacc a 10. IC-t cserélem, a bolti kész cuccok, meg talán ha kibírnak 2 hónapot? Elvben van egy kontrollámpám is, de azt megoldom...

Az áramkör értelem szerint gyújtás alatt 12V-on van, vagy a vészvillogó ad rá tápot. A kormánykapcsoló adja ki az ízzókra a terhelést, szóval valami relés kellene.

Előre is köszönöm!

Jöhet a privátra is.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem