Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ez a KA 4558 is sima DIP-8 tokozású, mint a legtöbb hasonló ícé. Ha valami "finomabb" hangú cuccal is ki akarod próbálni, akkor ajánlhatom az NJM 2068D, NJM 2043DD, NE 5532 (philips), OPA 2134 műveleti erősítőket
Szerintem ne legyél annyira biztos benne, hogy a felsoroltaknak "finomabb" hangja van...
Én még ajánlanám a ST gyártmányú TL071 vagy TL072-t. De ki kell próbálni, meg kell hallgatni, hogy mivel jó. Kis módosítással a TPA6120 is használható. Az már sima tranzisztort is könnyen elhajt (nem kell darlington). Hidalva lehet 4 szerezni a teljesítményt az ilyen patkolt műveleti erősítős kapcsolásoknak, még egy kis trükkel 16 szorosára is lehet növelni (elvileg).
Szépnapot Bassmester!
A balansznak mi a célja? Az összteljesítményt kell szinten tartani, finom kiegyensúlyozás, esetleg effekt? Nálam mindkét vég tartalmaz bemeneti szabályzót, azzal szoktam beállítani. Észrevétel: a potival rövidre lehet zárni a műveleti erősítő kimenetét, jobb lenne a lezárást 2k-ban maximálni.
Máris van róla véleményem: Sajnos teljesen működésképtelen!
Nem is kell ide aktív elem ha van megfelelő jelszinted. Egy sztereó poti ellenszabályozott bekötéssel bekötve.
Ez eléggé szubjektív dolog. Minden esetre abban teljesen biztos vagyok, hogy nekem jobban tetszenek az általam felsorolt tipusok (zenehallgatásra), mint a 4558, vagy a 072.
Az elterjedt és közismert tipusok mellett vannak kevésbé ismert tipusok amik bizony megérnek egy szeánszot, persze csak ha megvan hozzá a kisérletező kedv.
Nem TL072-t mondtam, hanem ST gyártmányú TL072-t. Nekem meg ez tetszik jobban a felsoroltaknál. Az OPA2134 nél idáig minden áramkörben jobb, vagy sokkal jobb hangúnak találtam, az NE5532-nél meg főleg.
Az NJM4558 elégy gyenge paraméterekkel bír, de hangra egész jól szokott szerepelni. Ez az én véleményem. A helyzet az, hogy ki kell próbálni.
Köszi az észrevételt, a nyákra soros 470 Ohm-okat terveztem a csatolókondik után, csak egy kicsit elkapkodva rajzoltam vissza ezt szemléltetés képpen és lemaradt róla
Azért kell valamilyen balansz megoldás, hogy a két külön végfokról hajtott alsó és felső láda arányát be tudjam állítani és az 1 darab hangerő szabályzó tekergetése ezen az arányon ne változtasson. Szamóca ! Buffert mindenképpen akarok elé, mert egy cső van előtte, aminek a kimene és a buffer közé még egy ellenállásosztót is terveztem. Várom a további ötleteiteket.
Az a rajz alapvetően hibás. A műveleti erősítő kimeneti impedanciája olyan 0 és 1ohm közötti értékű. Alapvetően működésképtelen a rajzod, mint balance-szabályzó. A 470ohm-okkal is csak jobb-bal némító kapcsoló lenne a potméter ütközésig tekerésekor, nem balance-szabályzó.
Ja, bocs... az ST lemaradt
Talán azért, mert nálam az ST alapértelmezett dolog, kizárólag ezen gyártó termékeit veszem az említett sorozatból (TL072, 074) Hangszererősítőkhöz nagyon kedvelem, illetve a hifi alkalmazás kivételével minden egyéb célra felhasználom őket.
Akkor mit ajánlasz? Legyen inkább a hagyományos sztereó potis balansz szabályzó?
Az osztó után nálam még kell egy külön buffer, mert arról megy a szimmetrizált vonalkimenetet adó kapcsolásra a jel és a " master" hangerő, valamint a "mute" is annak a kimenetén van.
A rajzodból kiindulva legfeljebb hangerő poti csúszkájáról vihetném a jelet a sztereó balansz potira és annak a csúszkáiról a kimeneti bufferek bemenetére? Hogy lenne a legjobb?
Rajzoltam mégegyet. Így a kimeneti bufferek direktben mennének a két végfokra. Jó lenne így?
Egy buffert megtakarítanék. Ezt kötném a Volume után.
Tehát a "top" kimenetet leosztanád és a "szub" kimenetet hangerő-szabályoznád? Ezzel nem lehetne elszeparálni a két ládát, mert a top mindig szólna ha a volume fel van tekerve... vagy rosszul értelmeztem az elképzelésedet?
Bocs, nekem evidens, hogy a top mindig szól, az ellenállás osztó helyén természetesen lehet poti, ha ilyen igényed van.
A javaslatom lényege, hogy a Volume és a Balansz között legyen a buffer. A Balansz potik ellenállása pedig kellően alacsony legyen a kábelek és a bemenetek meghajtásához.
Az st gyártmány az a Thomson nem? vagy Philips?
Thomson -ra emlékszem. Bassmesternek igaza van annyiban, hogy hangra 2x jobb mindegyiknél az njm műveleti, abba bipoláris cuccok vannak, nem j-fet-es mint az Opa-ban,, ezért sokkal lágyabb a hangja. Én is kipróbáltam az opat-t, de nem győzött meg..már csak azért sem mivel a mélyek nekem nem középre kerültek a térben, tehát olyan érzésem volt, mintha nem szólna fázishelyesen valamiért a dolog..(pedig a ládák sarkosan vannak, és a szükséges négyzetméter is adott a szobában) Én Balansznak a helyedben, ezt bőven megfelelőnek tartom: Ez közvetlen lehet egy dual Op-amp közt.. Nemrégiben ismerősöm fetes végfokában is ez volt alkalmazva, hiba nincs azóta sem a működésében..
Azt, vagy helyezd aTL-ek visszacsatoló hálózatába a potit, meg néhány ellenállást a megfelelő módon. Most rajzot nem tudok küldeni sajna...
Heló! Van nálam egy szép (TEISCO) erősítő javításra. Csupa ELNA audio kondik meg AllenBradley carbon alkatrészekkel.
2db 2N3055 van benne tehát csak + os táppal. Ezek helyett szeretnék rendelni valami erősebb NPN tranzisztort ,szintén TO3 as tokozásban. Ha valaki tud légyszives segítsen
2N5886 ra gondolok hirtelen ,ez 100V helyett 80V os ,de sokkal nagyobb teljesítménnyel. Szerintetek jó lenne ?
Szia!
A 2N3055 csak 60V-os max. C-E feszültségű és nem 100V-os. Ezt ne felejtsük el.
Köszönöm ,egyébként MJ21196 ra gondoltam még ,de valószínű marad az ajánlatod
Szia.Hát a nagy helyzet az, hogy most mérem és 55V AC 76VDC van ! Erre rájátszik a 220V os trafó is ,de akkor is sok lenne ha 230V os lenne. Valamit mindenképp rakni kell helyette.
Nem hibásan tüntetik fel
Csak jobban hangzik kiírni a Collector- Base feszültséget... Rengeteg helyen így tüntetik fel. Vceo fesz csak 140V a 2n3773-nál is. Rolitechno-nak ez így is a tűrés felett van, ugyhogy annak ott gond nélkül kell h menjen.
Ja, hát jobban hangzik, de egy tranzisztornál a Vce max feszültségérték a mérvadó, ha a határértékeit elemezzük, mivel nem diódának akarjuk használni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |