Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Az LM317T adatlapján ott van a kapcsolás, hasonlítsd össze a tieddel. Ha nem az, akkor alakítsd át olyanra, (egyszerűen megtehető) amilyen az adatlapon van. Az 1 lábára kösd a potméter csúszkáját, és a potméter teteje, és az IC 3 lába közé tégy egy 1 kohm -os ellenállást, hogy az 1 lábat ne lehessen tápra vinni. A potméter alját az egyenirányító, és a pufferkondi közös pontjára kösd.
(megint a dil tokosat adja az automatikus link, de ott van előtte a TO tokos is a HEStore lapján)
Üdv!
Hogyan szabadultok meg a lakkozott vezeték lakkjától amikor forrasztásra kerül a sor? Eddig csak a csiszolóvászonnal jutottam valamire de ha több szálas a drót (lices) akkor már az sem segít. Valaki ajánlotta volt a leégetést aztán egyből alkoholba mártást. Nekem ez nem jött be. Egyből a lakk korommá vált és rá is égett. Sehogy sem tudok megszabadulni a lakktól normális módon. Valaki valami cselt osszon meg velem légyszíves mert nagyon kezd agyamra menni a dolog.
Esetleg probáldd meg a lakkot lekaparni alfa kés (szike) élével. Nem a legjobb megoldás, de szerintem be fog jönni.
Mint írtam a probléma a sodort litzesnél van. Vékonyak a szálak ha sikerül is szétcsavarjam akkor is nehéz és kockázatos a kapargatás, smirglizés Már kromofágban is gondolkozok. De nem hiszem ennyire drasztikus kéne lenni.
Talan acetilszalicilsav. (kalmopirin, aspirin) Ratenni es pakaval melegiteni.
Gondolom oldat formájában és nem por. Ezt még nem hallottam de ki kell próbáljam. A páka önmagába semmit sem ért. Fogalmam sincs mire számítsak de kíváncsivá tettél.
Tabletta.
Igazán számba rágtad de akkor remélem jól értem, hogy tabletta aspirin-re van szükségem amit majd feloldok nagy koncentrációban és ezzel vonom be a vezetéket amit majd elkezdek hevíteni pákával.
Nem. Rateszed a tablettara a litzet, es pakaval melegited. Lehetoleg szelloztess, mert igen ronda szaga van.
Nem hiszem el ekkora szerencsém legyen, hogy a hűtő aljában találjak 2 szem ilyen tablettát. Remélem elég "hatóanyag van benne"
Na kipróbáltam. Nekem valahogy nem az igazi. Szag és füst az valóban van olyan, hogy nem igaz de a sav csak rárakodik a lakkra és onnan néz vissza aztán maxmimum az is ráég a további melegítésre. A végén valahogy le tudom kapargatni a pákával. Amivel most próbáltam ki az ráadásul még tömör is volt. Bele se merek gondolni mi lenne a rémálmommal a litzessel. Másik darabot most hígítóban áztatom de általában a hígítóra is csak addig "hallgat" a lakk amíg még nem kötött meg. Utána már nem érdekli a saját oldószere se.
Esetleg a forró olaj vajon kikezdene vele? Az olaj forráspontja jóval nagyobb mint a lakké szerintem.
Azert nekem az ongyujto es az alkohol altalaban levitte. Csak jol fel kell melegiteni, mig le nem eg a lakk. Igaz regen tekergettem litzevel.
Igazából kapcsolóüzemű táp trafóját szeretném megoldani csak azért nem írtam abba a témába mert az ilyen drót kezelés inkább trafó és tekercs kategória. Ezért is sodorom én a vezetékeket és volt rá már eset, hogy a végén 6-10 szál 0,5-ös vezeték nézett rám és én vissza. Amikor elkezdtem kaparászni volt amelyik eltörött, leszakadt stb. Még 1-2 valóban nem nagy kihívás de amikor 6-10 van egymás mellett akkor sokszor egyik megsérül amíg a másikkal foglalkozok. Még holnap annyit azért csinálok, hogy elmegyek és veszek hagyományos olcsó régi aspirint mert ez a mostani amit linkeltem is valami "űber" gyógyszer külföldről és valamiért gyógyszer terén a román, magyar termékekben jobban megbízok.
u.i: Lehet valamit még az öngyújtós megoldással is elrontok. Volt, hogy csak addig melegítettem míg láttam a lakk megégett, elkormosodott, volt olyan is, hogy izzásig hevítettem. A legvégén meg felment a cukrom és gondoltam egy apró fém kupakban az alkoholt begyújtom majd ezen felhevítem és csak alá kell merítsem. Minden lett csak az nem amire számítottam. Mindig az volt a gond, hogy a lakk réteg még ráégett inkább a vezetékre. Szánalmas vagyok, hogy még csak nem is az elektronikai rész ami megfogott
Sokkal egyszerűbb, ha olyan huzalt használsz, ami forrasztható. Arról a páka melegétől lejön a lakk, ami ráadásul folyasztóanyagot is tartalmaz. Úgy kell venni a drótot, hogy forrasztható lakkal bevont, kétszeresen zománcozott. Ha a Villértnél veszed, akkor a 0,3-as felett le is tekerik, tehát akár egész kis mennyiséget is vehetsz, nem kell egy egész dobbal megvenni. Litzének való vékony drótot nem is szabad másmilyet használni.
A vastagabb drótokról meg kényelmesen le lehet vakarni sniccerrel, csak türelem kell hozzá.
Romániában élek sajnos és itt is egy apró városkában. Így is csoda kaptam egy ilyen üzletet aki ezekkel foglalkozik. Sajnos nem volt náluk ilyen amit mondasz. Kérdeztem a termékekről mert ma náluk is voltam. Nincs ilyen vezetékük. Minden méretben több 100kg vezeték és a környező megyékből is van aki átjár ide vásárolni. Úgy, hogy örülnöm kell, hogy ez is van. Csoda. Ami még viccesebb az az, hogy a beszerzői oldalamon sincs semmi, sőt Romániában se nagyon kaptam és ha volt is valami akkor piszkosul drága postával együtt.
Akkor minden képen csak kaparás jöhet szóba még ha 0,5-ös vezetékekből is van készítve a végső huzal? A kromofág se lenne képes többre? igaz az is jó kérdés, hol fogok kis mennyiséget beszerezni mert nincs mit kezdjek egy nagyobb kiszereléssel.
Pedig emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt nagyon sok román gyártmányú zománchuzalt használtunk. És volt belőle forrasztható is, jócskán.
Egyébként, ez a lekapargatom, csak kezdetben nehéz. Egy idő múlva már könnyedén rááll az ember keze. Az a baj a vegyszerekkel, hogyha bekerül a tekercselésbe, akkor egy idő múlva esetleg a szigetelést is kikezdi. Szóval, nem szabadna ilyesmit használni. Egyik nyáron volt egy témánk, abban 1100 db kis tekercs lett felhasználva, 0,5-ös huzalból. A 2200 véget lekapartam kb 3 nap alatt. Szóval, megy ez...
Hát akkor jobb ha kicsit rágyúrok erre mert jelenleg a kapargatási tudományom olyan szinten áll, hogy vagy semmit nem kaparok le vagy belevágok a huzalba is. Eddig még a smirgli volt az amivel valamit haladtam is nagyobb károk okozása nélkül.
Mellesleg sok minden volt itt ami már nincs. Lehetne listázni. Köszönöm mindenkinek a segítséget. Majdnem el is felejtettem a pitiáner problémám miatt.
Köszönöm a tippeket. Nem menekülök a kézimunkától ezek szerint pedig örültem volna egy vegyszernek amibe csak bele kell lógatni a huzalt és a többit az oldat végezné . A víz-gáz szerelők ötletet is köszönöm. Marad a gyakorlatozás. Kellemes további estét mindenkinek.
Hello!
Kaptam a problémádra egy tippet egyik ismerőstől. Mártsd bele acetonba vagy körömlakk lemosóba a húzalt és adott idő után lejön a szigetelés. Ezt én nem probáltam ki, de, ha gondolod probáldd meg. Egy probát csak megér.
A körömlakk lemosó olajos.
Sziasztok!
Legutóbb 0,08-as huzalt kellett forrasztanom. Kínomban megégettem szúrólángos gázforrasztóval , ha elég gyors az ember, nem olvad el. Aztán degufit (a viz-gáz szerelős paszta), és forrasztás. Ami fontos: a degufit óntartalmú, első körben csak melegiteni szabad, amikor a huzalon "szétfut" az ón, utána lehet gyantással rámenni. Eztán izlés szerint kezelhető, pl. alkohollal. A sima öngyújtót nem ajánlom, nem elég intenziv a melege, több kárt tesz, mint a hirtelen melegités. üdv:hp
Nekem bejött az öngyújtó is, egyébként is dohányzom,(eléggé el nem itélhető módon). A 0.063 huzal már nem épp vastag,de ezt is sikerült lepörkölni, ezután 1200-1500 szemcsefinomságú polírpapírdarabkával áthúzni, és egyből mehet a gyantás forrasz. Az öngyújtóláng felső határa nálam a 0.3 huzal, de ezt már nem is kell égetni.
Én is ezt írtam kétszer fentebb, csak kicsit drasztikus módszernek találtam. Na és persze a beszerzés
kistotti01: mint írtam a lakk megkötés után már nem fogad szót az oldószerének sem. Próbálkoztam 209-es és még pár féle hígítóval, acetonnal. Miután a lakk megkötött már annyi.
Üdv!
Megint én vagyok kicsit technikaibb jellegű kérdéssel. Ha egy 1:1 osztású trafót szeretnék készíteni akkor a primer és szekunder menetszáma azonos lesz vagy nem? Onnan merült fel a kérdés, hogy pl egy leválasztó trafót veszek számításba ahol 230-230 átalakításra van szükség akkor elgondolkozok, hogy a két tekercs ugyan olyan kéne legyen de ha megnézem a veszteségeket és képletekkel számolok akkor messze nem egyforma menetszám jön ki. Kicsit valaki meséljen erről megkérem. Tudom, hogy a leválasztó trafóknak komoly kitételeknek kell eleget tennie de most nem erre vagyok kíváncsi
Szia!
Háztartási szalicil ! /befőzéshez/, az Aszpirin, vagy a Kalmopiryn is ezt tartalmazza, csak ez tömény. A cinből a gyantát kend ki a páka hegyéről, csak tisztán cines heggyel melegítsd. Spiritusz lángon izzítva, majd /ha jól emlékszem?/ hideg vízbe nyomva is lepattan a lakk.
A helyzet az, hogy az n1 : n2 = 1 : 1 képlet ideális trafóra vonatkozik, márpedig ilyen nincs. Mindíg vannak veszteségek, amiket vagy figyelembe veszel, vagy nem, ezt mindíg a felhasználási körülmények határozzák meg. Ha elegendően nagy a trafó, a veszteségek egyre inkább elhanyagolhatóvá válnak, mivel csak néhány százalékot tesznek ki. Ez a néhány százalékos különbség egy leválasztó trafónál nem okoz különösebb gondot, mivel a róla járatott készüléknek 10 - 20 % -os hálózati feszültség ingadozást is el kell viselnie. A kisfeszültségű hálózat feszültsége amúgy is csak névleges, pl. 230 V +/- 20 %. (mondjuk) Ha mégis pontos szekunder feszültségre van valamilyen okból szükség, akkor a primer tekercsen lehet több leágazás.
Egy sarokcsiszolónak édesmindegy, hogy 230 V ot kap, vagy csak 220 -at
Rendben, megpróbálom megcsinálni és majd jelentkezem az eredménnyel.
/Bocsi, tényleg, hogy ilyen lassan reagálok/
Csak azért kérdezem mert ha a 38/q és 46/q kepletekkel számolok és jelen esetemben mindkét oldalon 230V kéne legyen akkor ha beszorzom a voltonkénti menetszámot 230-al mindkét oldalon biza elég nagy menetszámbeli különbségek jönnek ki.
Sziasztok!
Van egy toroid trafóm két kivezetéssel. A külső átmérője kb 9 cm, magassága 4 cm,egyik tekercs ellenállása 4 ohm, másiké 0,5 ohm. A 4 ohm-osra rakva a 230V-ot, a kis 10 amperes megszakítót azonnal lecsapja. Zárlatos lenne, vagy csak a másik tekercs a primer?
Lehet, hogy csak egy lágyindító kellene neki. Szerintem a 4 ohmos a primer. Itt a 100W-os izzó sorba kötését szokták javasolni méréshez, de ha van pár 10 V-os AC-d akkor arra is rákötheted, hogy lemérd a feszültség áttételt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |