Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   117 / 380
(#) pucuka válasza GsprMáté hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Az LM317T adatlapján ott van a kapcsolás, hasonlítsd össze a tieddel. Ha nem az, akkor alakítsd át olyanra, (egyszerűen megtehető) amilyen az adatlapon van. Az 1 lábára kösd a potméter csúszkáját, és a potméter teteje, és az IC 3 lába közé tégy egy 1 kohm -os ellenállást, hogy az 1 lábat ne lehessen tápra vinni. A potméter alját az egyenirányító, és a pufferkondi közös pontjára kösd.
(megint a dil tokosat adja az automatikus link, de ott van előtte a TO tokos is a HEStore lapján)
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 28, 2011 /

Üdv!

Hogyan szabadultok meg a lakkozott vezeték lakkjától amikor forrasztásra kerül a sor? Eddig csak a csiszolóvászonnal jutottam valamire de ha több szálas a drót (lices) akkor már az sem segít.
Valaki ajánlotta volt a leégetést aztán egyből alkoholba mártást. Nekem ez nem jött be. Egyből a lakk korommá vált és rá is égett. Sehogy sem tudok megszabadulni a lakktól normális módon. Valaki valami cselt osszon meg velem légyszíves mert nagyon kezd agyamra menni a dolog.
(#) kistotti01 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Esetleg probáldd meg a lakkot lekaparni alfa kés (szike) élével. Nem a legjobb megoldás, de szerintem be fog jönni.
(#) nagy_david1 válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Mint írtam a probléma a sodort litzesnél van. Vékonyak a szálak ha sikerül is szétcsavarjam akkor is nehéz és kockázatos a kapargatás, smirglizés Már kromofágban is gondolkozok. De nem hiszem ennyire drasztikus kéne lenni.
(#) vilmosd válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Talan acetilszalicilsav. (kalmopirin, aspirin) Ratenni es pakaval melegiteni.
(#) nagy_david1 válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Gondolom oldat formájában és nem por. Ezt még nem hallottam de ki kell próbáljam. A páka önmagába semmit sem ért. Fogalmam sincs mire számítsak de kíváncsivá tettél.

Tabletta.

Igazán számba rágtad de akkor remélem jól értem, hogy tabletta aspirin-re van szükségem amit majd feloldok nagy koncentrációban és ezzel vonom be a vezetéket amit majd elkezdek hevíteni pákával.

Nem. Rateszed a tablettara a litzet, es pakaval melegited. Lehetoleg szelloztess, mert igen ronda szaga van.

Nem hiszem el ekkora szerencsém legyen, hogy a hűtő aljában találjak 2 szem ilyen tablettát. Remélem elég "hatóanyag van benne"
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Na kipróbáltam. Nekem valahogy nem az igazi. Szag és füst az valóban van olyan, hogy nem igaz de a sav csak rárakodik a lakkra és onnan néz vissza aztán maxmimum az is ráég a további melegítésre. A végén valahogy le tudom kapargatni a pákával. Amivel most próbáltam ki az ráadásul még tömör is volt. Bele se merek gondolni mi lenne a rémálmommal a litzessel. Másik darabot most hígítóban áztatom de általában a hígítóra is csak addig "hallgat" a lakk amíg még nem kötött meg. Utána már nem érdekli a saját oldószere se.
Esetleg a forró olaj vajon kikezdene vele? Az olaj forráspontja jóval nagyobb mint a lakké szerintem.

Azert nekem az ongyujto es az alkohol altalaban levitte. Csak jol fel kell melegiteni, mig le nem eg a lakk. Igaz regen tekergettem litzevel.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Igazából kapcsolóüzemű táp trafóját szeretném megoldani csak azért nem írtam abba a témába mert az ilyen drót kezelés inkább trafó és tekercs kategória. Ezért is sodorom én a vezetékeket és volt rá már eset, hogy a végén 6-10 szál 0,5-ös vezeték nézett rám és én vissza. Amikor elkezdtem kaparászni volt amelyik eltörött, leszakadt stb. Még 1-2 valóban nem nagy kihívás de amikor 6-10 van egymás mellett akkor sokszor egyik megsérül amíg a másikkal foglalkozok. Még holnap annyit azért csinálok, hogy elmegyek és veszek hagyományos olcsó régi aspirint mert ez a mostani amit linkeltem is valami "űber" gyógyszer külföldről és valamiért gyógyszer terén a román, magyar termékekben jobban megbízok.

u.i: Lehet valamit még az öngyújtós megoldással is elrontok. Volt, hogy csak addig melegítettem míg láttam a lakk megégett, elkormosodott, volt olyan is, hogy izzásig hevítettem. A legvégén meg felment a cukrom és gondoltam egy apró fém kupakban az alkoholt begyújtom majd ezen felhevítem és csak alá kell merítsem. Minden lett csak az nem amire számítottam. Mindig az volt a gond, hogy a lakk réteg még ráégett inkább a vezetékre.

Szánalmas vagyok, hogy még csak nem is az elektronikai rész ami megfogott
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Sokkal egyszerűbb, ha olyan huzalt használsz, ami forrasztható. Arról a páka melegétől lejön a lakk, ami ráadásul folyasztóanyagot is tartalmaz. Úgy kell venni a drótot, hogy forrasztható lakkal bevont, kétszeresen zománcozott. Ha a Villértnél veszed, akkor a 0,3-as felett le is tekerik, tehát akár egész kis mennyiséget is vehetsz, nem kell egy egész dobbal megvenni. Litzének való vékony drótot nem is szabad másmilyet használni.

A vastagabb drótokról meg kényelmesen le lehet vakarni sniccerrel, csak türelem kell hozzá.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Romániában élek sajnos és itt is egy apró városkában. Így is csoda kaptam egy ilyen üzletet aki ezekkel foglalkozik. Sajnos nem volt náluk ilyen amit mondasz. Kérdeztem a termékekről mert ma náluk is voltam. Nincs ilyen vezetékük. Minden méretben több 100kg vezeték és a környező megyékből is van aki átjár ide vásárolni. Úgy, hogy örülnöm kell, hogy ez is van. Csoda. Ami még viccesebb az az, hogy a beszerzői oldalamon sincs semmi, sőt Romániában se nagyon kaptam és ha volt is valami akkor piszkosul drága postával együtt.

Akkor minden képen csak kaparás jöhet szóba még ha 0,5-ös vezetékekből is van készítve a végső huzal? A kromofág se lenne képes többre? igaz az is jó kérdés, hol fogok kis mennyiséget beszerezni mert nincs mit kezdjek egy nagyobb kiszereléssel.
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Pedig emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt nagyon sok román gyártmányú zománchuzalt használtunk. És volt belőle forrasztható is, jócskán.
Egyébként, ez a lekapargatom, csak kezdetben nehéz. Egy idő múlva már könnyedén rááll az ember keze.
Az a baj a vegyszerekkel, hogyha bekerül a tekercselésbe, akkor egy idő múlva esetleg a szigetelést is kikezdi. Szóval, nem szabadna ilyesmit használni.
Egyik nyáron volt egy témánk, abban 1100 db kis tekercs lett felhasználva, 0,5-ös huzalból. A 2200 véget lekapartam kb 3 nap alatt. Szóval, megy ez...
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Hát akkor jobb ha kicsit rágyúrok erre mert jelenleg a kapargatási tudományom olyan szinten áll, hogy vagy semmit nem kaparok le vagy belevágok a huzalba is. Eddig még a smirgli volt az amivel valamit haladtam is nagyobb károk okozása nélkül.
Mellesleg sok minden volt itt ami már nincs. Lehetne listázni.

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Majdnem el is felejtettem a pitiáner problémám miatt.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Köszönöm a tippeket. Nem menekülök a kézimunkától ezek szerint pedig örültem volna egy vegyszernek amibe csak bele kell lógatni a huzalt és a többit az oldat végezné . A víz-gáz szerelők ötletet is köszönöm. Marad a gyakorlatozás. Kellemes további estét mindenkinek.
(#) kistotti01 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Hello!
Kaptam a problémádra egy tippet egyik ismerőstől. Mártsd bele acetonba vagy körömlakk lemosóba a húzalt és adott idő után lejön a szigetelés. Ezt én nem probáltam ki, de, ha gondolod probáldd meg. Egy probát csak megér.
(#) ujfalusi válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

A körömlakk lemosó olajos.
(#) hibbantpasi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Sziasztok!

Legutóbb 0,08-as huzalt kellett forrasztanom.
Kínomban megégettem szúrólángos gázforrasztóval , ha elég gyors az ember, nem olvad el.
Aztán degufit (a viz-gáz szerelős paszta), és forrasztás.
Ami fontos: a degufit óntartalmú, első körben csak melegiteni szabad, amikor a huzalon "szétfut" az ón, utána lehet gyantással rámenni.
Eztán izlés szerint kezelhető, pl. alkohollal.
A sima öngyújtót nem ajánlom, nem elég intenziv a melege, több kárt tesz, mint a hirtelen melegités.

üdv:hp
(#) mex válasza hibbantpasi hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Nekem bejött az öngyújtó is, egyébként is dohányzom,(eléggé el nem itélhető módon). A 0.063 huzal már nem épp vastag,de ezt is sikerült lepörkölni, ezután 1200-1500 szemcsefinomságú polírpapírdarabkával áthúzni, és egyből mehet a gyantás forrasz. Az öngyújtóláng felső határa nálam a 0.3 huzal, de ezt már nem is kell égetni.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Én is ezt írtam kétszer fentebb, csak kicsit drasztikus módszernek találtam. Na és persze a beszerzés

kistotti01: mint írtam a lakk megkötés után már nem fogad szót az oldószerének sem. Próbálkoztam 209-es és még pár féle hígítóval, acetonnal. Miután a lakk megkötött már annyi.
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Üdv!

Megint én vagyok kicsit technikaibb jellegű kérdéssel. Ha egy 1:1 osztású trafót szeretnék készíteni akkor a primer és szekunder menetszáma azonos lesz vagy nem? Onnan merült fel a kérdés, hogy pl egy leválasztó trafót veszek számításba ahol 230-230 átalakításra van szükség akkor elgondolkozok, hogy a két tekercs ugyan olyan kéne legyen de ha megnézem a veszteségeket és képletekkel számolok akkor messze nem egyforma menetszám jön ki. Kicsit valaki meséljen erről megkérem.

Tudom, hogy a leválasztó trafóknak komoly kitételeknek kell eleget tennie de most nem erre vagyok kíváncsi
(#) peterpan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Szia!
Háztartási szalicil ! /befőzéshez/, az Aszpirin, vagy a Kalmopiryn is ezt tartalmazza, csak ez tömény. A cinből a gyantát kend ki a páka hegyéről, csak tisztán cines heggyel melegítsd. Spiritusz lángon izzítva, majd /ha jól emlékszem?/ hideg vízbe nyomva is lepattan a lakk.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

A helyzet az, hogy az n1 : n2 = 1 : 1 képlet ideális trafóra vonatkozik, márpedig ilyen nincs. Mindíg vannak veszteségek, amiket vagy figyelembe veszel, vagy nem, ezt mindíg a felhasználási körülmények határozzák meg. Ha elegendően nagy a trafó, a veszteségek egyre inkább elhanyagolhatóvá válnak, mivel csak néhány százalékot tesznek ki. Ez a néhány százalékos különbség egy leválasztó trafónál nem okoz különösebb gondot, mivel a róla járatott készüléknek 10 - 20 % -os hálózati feszültség ingadozást is el kell viselnie. A kisfeszültségű hálózat feszültsége amúgy is csak névleges, pl. 230 V +/- 20 %. (mondjuk) Ha mégis pontos szekunder feszültségre van valamilyen okból szükség, akkor a primer tekercsen lehet több leágazás.
Egy sarokcsiszolónak édesmindegy, hogy 230 V ot kap, vagy csak 220 -at
(#) GsprMáté válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Rendben, megpróbálom megcsinálni és majd jelentkezem az eredménnyel.
/Bocsi, tényleg, hogy ilyen lassan reagálok/
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Csak azért kérdezem mert ha a 38/q és 46/q kepletekkel számolok és jelen esetemben mindkét oldalon 230V kéne legyen akkor ha beszorzom a voltonkénti menetszámot 230-al mindkét oldalon biza elég nagy menetszámbeli különbségek jönnek ki.
(#) Józsi84 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Sziasztok!
Van egy toroid trafóm két kivezetéssel. A külső átmérője kb 9 cm, magassága 4 cm,egyik tekercs ellenállása 4 ohm, másiké 0,5 ohm. A 4 ohm-osra rakva a 230V-ot, a kis 10 amperes megszakítót azonnal lecsapja.
Zárlatos lenne, vagy csak a másik tekercs a primer?
(#) rascal válasza Józsi84 hozzászólására (») Aug 1, 2011 / 1

Lehet, hogy csak egy lágyindító kellene neki. Szerintem a 4 ohmos a primer. Itt a 100W-os izzó sorba kötését szokták javasolni méréshez, de ha van pár 10 V-os AC-d akkor arra is rákötheted, hogy lemérd a feszültség áttételt.
Következő: »»   117 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem