Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Köszönöm szépen a hozza szólásokat, most mar tisztába vagyok vele!
Feltekertem a hatszázadik menetet a primerből és most pihenek kicsit. Van valami szórás a menetek között ami hiba határon belül van? Például 1-2 menet eltérés. Vagy a tizedes jegyek száma miatt ez bele fér?
Milyen trafót tekersz? 1-2 menet ide vagy oda nem számít. Akkor számítana, ha többet kötnél belőle párhuzamosan, mert akkor menetre pontosan egyformának kéne lenniük. Meg ha szimmetrikus tápot, mert akkor is.
Táp trafó 200 és 500V kimenettel. A primer 1180-ra jött ki a számítás alapján.
Az, hogy soronként van 1-2 menet eltérés, nem számít, mivel sorba vannak kötve a sorok (azaz folyamatos a tekercs). Amúgy meg, ahogy Gafly írta. Kb. 9 cm2 a vas?
Ha 10 akkor elég kevesebb is, 1T-val számolva 1036 menet kell 230V-ra. Kicsit alámész mert mondjuk nem olyan jó a vas, akkor is elég 1060-1070 menet.
Elnézést, Gaflyt írtam. Régi vasnál, és esetleg huzamosabb üzemnél, nem baj ha 0.8-0.9 T-val számolunk. Ha nem az összepréselt vas, hanem a cséve alapján számolunk, akkor sem árt a rosszabb kitöltés miatt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
A füzetbe 0,8-al van számolva. Primer oldal: 25W/0,8=31,25W
Módosítás: 80 százalékkal és 1T-vel számolva a 10,24cm2 (32x32mm) 944 menetre jön ki. Most tartok 900-nál.
Van olyan cikk ami az összerakható csévékről szól? Erről lenne szó. Némi segéd anyagra gondoltam, hogy hogy is kéne kinéznie.
Forrás: Áts Illés - Kistranszformátorok, használd egészséggel!
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
...illetve prespánból lehet még ragasztottat is készíteni.
Az egész könyv megvan valamilyen formátumban?
Azóta megszületett az első késznek tekinthető próba
Lényeg a pontosság! Az ablak hosszméreténél legyen ráhagyás - különösen ha kartonból készíted -mert a tekercs kissé még a NYÁK-lapból készültet is szétfeszíti és nem tudod légrés nélkül lemezelni.
Elsőnek elmegy.
A többi meg már jön magától. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2020
Még faragj bele passzentos fakockát, a közepébe egy 6 mm -es furatot, ebbe egy / mm -es menetes szárt, és akkor egy kézifúróval könnyen tudod megtekerni.
Először be voltam... a gondolattól, hogy én trafót? Á nincs az az isten. Erre már van egy kész. Az más kérdés, hogy én szelektíven tekerek. Egy trafóval több van a rendszerbe de ha baj van nem négy fajta tekercset kell lebontani hanem egyet max kettőt.
Trafót elég egyet tekerni, de jót. A jó trafót pedig gyakorlattal lehet tekerni, ha eleget tekersz, az is meglesz.
Jelenleg olyanok vannak ahol a szekunder 2x13V és egyszer 6,3 a fűtésnek. Egy másik adja a 200 valahány voltot a tápnak. A harmadik meg kombinált de több száz voltos.
Transzformátor gyártót keresek.
Primer oldal: 230V 8A 50Hz Szekunder oldal: 20KV
Jó lenne, ha tudná ezt a feszültséget és teljesítményt. Amit ajánlottál az kicsinke.
Idézet: „Jó lenne, ha tudná ezt a feszültséget és teljesítményt. Amit ajánlottál az kicsinke.” Szerintem egészen jól leirtad a vontatási hálózatról táplált segédtranszformátor definicóját.
"Szerintem egészen jól leirtad a vontatási hálózatról táplált segédtranszformátor definicóját."
Ezt nem értem. Mit is akarsz ezzel mondani? Idézet: „Ezt nem értem. Mit is akarsz ezzel mondani?” Én semmit, csak próbáltam értelmezni, hogy mit is szeretnél csináltatni? Direkt emiatt elmentem fényképezni valami hasonlót... A "teljes" képen a kapcsolója és a biztositék is rajta van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |