Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   119 / 274
(#) Directors hozzászólása Dec 26, 2009 /

Sziasztok!

Megépítettem a TDA2030-at.Kapcsolóüzemű tápot használok.Olyan probléma van,hogy szaggatva szól a zene.
A táp az egy dvd lejátszó tápja volt.Ezt is ugyan úgy pufferelni kellene?
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Senki nem tud segíteni?

Egyébként raktam két 22000µF kondit így megszűnt az akadozott hang csak nem tudom,hogy ezeknek a kondiknak LOW ESR kondiknak kell lenni vagy lehet sima kondi is?
(#) ecsike88soft hozzászólása Dec 26, 2009 /

Sziasztok

Atalakitottam egy melyladat tettem bele egy 20 cm hangszorot es egy tda8560 as al hajto meg, a vegfok masik oldalat leosztottam ket hangszorora es tok szupi a hangzasa.

A hutest egy regebbi proci hutojevel oldottam meg (van rajta cooler is) a trafo egy 60 wattos 2x12 voltot tud allando 5 amperrel, nagyon tuti.
Rakotottem szamitogepre es nagyon megy.Tok jo benne h nem kell elofok hozza kis jelerossegel is jo az erositese.
Jo mi
(#) Kovidivi válasza Directors hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Rengeteg egy kapcs. üzemű tápba ennyi kondi. Gondolj bele, bekapcsoláskor mit meg nem szenved a táp, mire majdnem rövidzárból feltölti a kondikat Bőven elég lenne 1000-2000 uF! Még sima 50Hz-es táphoz sem raknék 4700µF-nál többet egy pár wattos erősítőhöz. Plusz mivel itt 50Hz-nél jóval többször töltődik a kondi, ezért törterésze is eledendő... És LOW ESR kondi kell, mert a sima kondiban gáz fog képződni, és szétdurran, mert nem tud ilyen gyorsan működni. Üdv!
(#) Bassmester válasza Directors hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Az a táp maximum kb 20-30W-os lehet, ami nem hinném hogy megfelelően kiszolgálja a 2030-as áramigényét. Felesleges agyonpufferelni, könséges elkót is rakhatsz rá 100nF-os kerámiával az elkó lábain, de a táp kimenetén mindenképpen L.esr elkó legyen . Egyébként bőven elég kéne hogy legyen, egy 1000µF L.esr kondi. Csak addig vezéreld ki a végfokot, amíg a táp bírja. Ha elkezd tortyogni, akkor tekerd lejjebb a potit.
(#) Directors válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Hát azt én is tudom ha torzít az erősítő akkor nem kell még jobban feltekerni.Nem ez az első erősítőm.Akkor beszerzek két 1000µF Low esr kondit aztán belepasszolom.Egyébként hány W táp kellene neki ami kiszolgálja teljesen?Szerintem egy 40W több nem hiszem,hogy kell neki hisz 18W ad le max.
(#) Bul hozzászólása Dec 30, 2009 /

Hello!

Van egy TDA2030-as végfokom még régről, amit éppen javítok és kicsit átalakítanék.
Urbán féle BD245/6 tranzisztorokkal kiegészített, 40W-os, kapcsolást mellékeltem.

Jelgenerátort erősítettem vele és a kimenetet egyenirányítóval terheltem, ami sok volt neki...
A kapcsolásban R2 szállt el (szakadás), vitte az IC-t is...

Mit lehetne tenni a kimenet rövidzárvédelmének javításáért? Szeretném, ha bírná tartósan.

köszi,
Bul

TDA.PNG

(#) zotya94 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy kis problémám...

Vettem még novemberben ezt a KIT-et ami egy TDA2030-ason alapul. Minden szép és jó volt, összeraktam megfelelően, élesztettem (12V-tól haladtam felfelé, 15V-nál megálltam). Ment szépen erősített aztán dec. elején "meghalt".. az IC megadta magát.
Tegnap elmentem venni 2db IC-t, kicseréltem (a bordát már ráraktam), bekapcsoltam és 60%-ig (kb.) torzít, 60-65%-ig jó minőséget ad, és 65%-től (kb.) szintén torzít.
Egyszerűen nem tudom, hogy mit csináljak....
Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném!

Üdv.:Zotya
(#) punkkazy válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Üdv!
Nem lehet, hogy nagyobb lett az érzékenysége, és Te a poti állását figyeled, nem a kivezérlés mértékét? Ugyanis ha neked van egy erősítőd és a hangerősség potiját felesre állítod, valamint rákötsz először egy 0,35V-os szinuszjelet, majd utána egy 0.7V-osat, akkor a 0.7V-os sokkal hangosabb lesz, pedig a poti ugyanabban az állásban van.
Mindez magyarázható azzal, hogy a potenciométer egy feszültség osztó, ilyen néven tanulhatjuk ezt gimnáziumban. Az eltekerés mértékétől függ a megfelelő csúcsok közötti ellenállás, így, ha állandó az áramerősség más-más feszültség fog esni, tehát a feszültség nagyságát tudjuk beállítani.
(#) mindenes válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Üdvözlet!
Épp a tegnap javítottam egy ilyet(sztereot), ugyan azt a jelenséget produkálta mint amit irtál. Nálam a hibát a kicsatoló kondi zárlata okozta , multim. szakadásvizsgálójával rámérve, az totál zárlatos volt s emiatt nagy volt az áramfelvétel is. A kondikat kicserélve
most ismét mindkét panel hibátlanul működik.
(#) zotya94 válasza mindenes hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Értem. Köszönöm a válaszodat!
Még annyit: Az IC-k piszkosul melegednek, ez is a nagy áramfelvétel miatt van??

Köszi még egyszer! üdv.: Zotya
(#) mindenes válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

"Az IC-k piszkosul melegednek, ez is a nagy áramfelvétel miatt van??"-igen,ez a megnövekedett áramfelvétel miatt van hiszen a kicsatoló kondik átengedik az egyenfeszt is amit ugye nem kellene.
(#) YoCeE2107 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Üdv!
Az lenne a problémám hogy megépítettem ezt -->Bővebben: Link jol is szól meg minden csak mély hangoknál be be reccsen.
pontosan igy csináltam ahogy le van irva
de nem a hangszóró teljesítménnyel van a gond mert 5W-100w ig 4-8ohm ig mindennel próbálkoztam.
Kis és nagy hangerőn is csak bereccsen, vagy preceg...
ha ez zavar akkor megtudná nekem mondani valaki mit csináljak vele?
A a kicsatoló kondi 1000uf es ahogy a leirásban van!
segitsetek

(Ja és a táppal is próbáltam minden félét még 24 v akksirol is ugyan azt csinálta pedig ott tuti megvan a VA..)
(#) hangszoros válasza Bul hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Talán ha emmiterekbe 0.22-0.47 ohmot ?
Kérdezd highandot, biztos tud megfejtést.
Én is kérdeznék : A 4db 2030-al 100W kapcsolást láttad itt valahol ?
(#) highand válasza hangszoros hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

(#) Bul válasza hangszoros hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Gondolkoztam rajta, és lehet, hogy fordított sorrendben történtek a dolgok. Amikor a kimenetet megterheltem, az IC végfoka lett zárlatos és utána égett el R2.
Fordított esetnél nem lenne az IC-ben is zárlat, ha jól gondolom. (Vs- és Out)
A beépített rövidzár védelem tehát valószínű nem jó kapacitív terhelésre.

Az emitter ellenállásokkal lecsökkenne a BD-k maximális árama, de az IC még mindig nem védett...

Normál használatnál nem kínoznám szegény erősítőt, tápegységként alkalmazva viszont lehetne rajta egy alternatív kivezetés valamilyen védelemmel, pl. a kimenettel soros ellenállás esetleg?
(#) Kovidivi válasza Bul hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ha pl. 2ohmot raksz sorosan, akkor már le van korlátozva a kimenő áram Vs/2 mértékű A-ra, és ekkor rövidzárnál is 2ohm lesz a terhelés, amit még el tud viselni egy ideig a TDA. Természetesen nem árt oda valami jó nagy teljesítményűt rakni Üdv.
(#) hangszoros válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ez mégjobban csökkenti a kimenőáramot
Emlékeim szerint a 2030 ebben az elrendezésben hajlamos gerjedni. A +-t az IC-én átkötöttem 100nanoval.
Amit elözőben javasoltam 0.22ohm az alig csökkenti a BD áramot. Azt nem is néztem, hogy Bucherot van-e a kütyüben.
(#) Kovidivi válasza hangszoros hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Természetesen csökkenti, de itt ez is lenne a cél, hogy rövidzárnál se menjen tökre az IC. Azért pár amper még így is kijön a kapcsolásból És tápegységként lenne használva néha.
(#) hangszoros válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

A tápegység is gerjedhet, szokott is
Az Ic-nek is van SOAR-ja, dc alkalmazásban okozhat gondot.
Azért nem tetszett a 0.22 ohm, mert csökkenti az áramot.
Én mindenetre a gerjedére vizsgálnám a cucost, legelöször. Váltoó kivezérlésnél is
(#) Bul válasza hangszoros hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

A lerajzolt kapcsolást épp tápnak használtam és 28Hz-es szinuszt erősítettem vele, kb 25% kivezérléssel.
Graetz mögötti 1000µF kondi töltődés közben néhány volton tartotta a kimenetet. A TDA táp árama pedig nőtt, BD is bőven nyitott, de a kiementi fesz visszacsatolt értéke az invertáló lábon nem érte el a neminvertálótét, és ez sok lehetett neki...

Nem zavarna, ha lecsökkenne az áram, sőt, ez szükséges az erősítő túléléséhez...
Mi lenne ennek az intelligens módja? Esetleg egy söntön figyelni a kimenet áramát, és beavatkozni valahol?
Ha jó lesz a védelme, egy DC táppal sorba kötve használnám tetszőleges jelalak előállítására.

A trafó 100VA toroid, 2*12V -> 2x16V egyen áll rendelkezésre, és kb. 3A-ig terhelhető.
(#) hangszoros válasza Bul hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Antiparalel dioda az IC-én bemenetén ?
(#) kris87 válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Hali!

Érdemes kicserélni a jel bemeneti oldalán az 1uf-os kondit 2,2uf-ra, a kimenő oldalon pedig az 1000-st 2200-ra. Nekem is recsegett még az elején, a földelést kötöttem be rendesen és megszűnt a probléma.
(#) highand hozzászólása Jan 3, 2010 /

Miért nem használjátok a TDA2030 QUAD féle kialakítását a kimenő áram növelésére?

Abban az elrendezésben a kimeneti tranzisztorok fázistolása nincsen benne a TDA viszacsatoló hurkában ( ami egyébként a QUAD elrendezésének legnagyobb okossága), így egyáltalán nem gerjedékeny.

Tápegységnek pedig egyszerűen tökéletes.
(#) hüblerattila hozzászólása Jan 8, 2010 /

hellotok! Működhet a mellékelt rajzon lévő kapcsolás? Ez a tda 2030a ic adatlapjáról van, de az ehez tartozó kapcsirajzban van dióda is ezen a beültetésin pedig nincs. Ez nem baj? Köszi üdv
(#) Kovidivi válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

A diódákat utólagosan is be tudod forrasztani. Egyébként az csak az induktív visszarúgások miatt van benne, védelmi szerepe van. Nélküle is működőképes, de nem árt, ha ott van. Üdv!
(#) rammeradrian hozzászólása Jan 9, 2010 /

Üdv valaki tudna adni TDA2030 ic-hez Normál tápú kapcsolást és NYÁK rajzot? Köszönöm
(#) kadarist válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Szia!
A gyári adatlapon van egytápfeszültségű példa:Bővebben: Link
(#) rammeradrian válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Ehez van nyák ez az? és mit hova kel kötni (be ki +-)?

kapcs.JPG

(#) zenetom válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Ha a normál táp alatt az asszimetrikus tápot érted, akkor ez nem az, mert van negatív, test és pozitív feszültség, vagyis ennek szimmetrikus táp kell.
Következő: »»   119 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem