Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem a TDA2030-at.Kapcsolóüzemű tápot használok.Olyan probléma van,hogy szaggatva szól a zene. A táp az egy dvd lejátszó tápja volt.Ezt is ugyan úgy pufferelni kellene?
Senki nem tud segíteni?
Egyébként raktam két 22000µF kondit így megszűnt az akadozott hang csak nem tudom,hogy ezeknek a kondiknak LOW ESR kondiknak kell lenni vagy lehet sima kondi is?
Sziasztok
Atalakitottam egy melyladat tettem bele egy 20 cm hangszorot es egy tda8560 as al hajto meg, a vegfok masik oldalat leosztottam ket hangszorora es tok szupi a hangzasa. A hutest egy regebbi proci hutojevel oldottam meg (van rajta cooler is) a trafo egy 60 wattos 2x12 voltot tud allando 5 amperrel, nagyon tuti. Rakotottem szamitogepre es nagyon megy.Tok jo benne h nem kell elofok hozza kis jelerossegel is jo az erositese. Jo mi
Rengeteg egy kapcs. üzemű tápba ennyi kondi. Gondolj bele, bekapcsoláskor mit meg nem szenved a táp, mire majdnem rövidzárból feltölti a kondikat Bőven elég lenne 1000-2000 uF! Még sima 50Hz-es táphoz sem raknék 4700µF-nál többet egy pár wattos erősítőhöz. Plusz mivel itt 50Hz-nél jóval többször töltődik a kondi, ezért törterésze is eledendő... És LOW ESR kondi kell, mert a sima kondiban gáz fog képződni, és szétdurran, mert nem tud ilyen gyorsan működni. Üdv!
Az a táp maximum kb 20-30W-os lehet, ami nem hinném hogy megfelelően kiszolgálja a 2030-as áramigényét. Felesleges agyonpufferelni, könséges elkót is rakhatsz rá 100nF-os kerámiával az elkó lábain, de a táp kimenetén mindenképpen L.esr elkó legyen . Egyébként bőven elég kéne hogy legyen, egy 1000µF L.esr kondi. Csak addig vezéreld ki a végfokot, amíg a táp bírja. Ha elkezd tortyogni, akkor tekerd lejjebb a potit.
Hát azt én is tudom ha torzít az erősítő akkor nem kell még jobban feltekerni.Nem ez az első erősítőm.Akkor beszerzek két 1000µF Low esr kondit aztán belepasszolom.Egyébként hány W táp kellene neki ami kiszolgálja teljesen?Szerintem egy 40W több nem hiszem,hogy kell neki hisz 18W ad le max.
Hello!
Van egy TDA2030-as végfokom még régről, amit éppen javítok és kicsit átalakítanék. Urbán féle BD245/6 tranzisztorokkal kiegészített, 40W-os, kapcsolást mellékeltem. Jelgenerátort erősítettem vele és a kimenetet egyenirányítóval terheltem, ami sok volt neki... A kapcsolásban R2 szállt el (szakadás), vitte az IC-t is... Mit lehetne tenni a kimenet rövidzárvédelmének javításáért? Szeretném, ha bírná tartósan. köszi, Bul
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám... Vettem még novemberben ezt a KIT-et ami egy TDA2030-ason alapul. Minden szép és jó volt, összeraktam megfelelően, élesztettem (12V-tól haladtam felfelé, 15V-nál megálltam). Ment szépen erősített aztán dec. elején "meghalt".. az IC megadta magát. Tegnap elmentem venni 2db IC-t, kicseréltem (a bordát már ráraktam), bekapcsoltam és 60%-ig (kb.) torzít, 60-65%-ig jó minőséget ad, és 65%-től (kb.) szintén torzít. Egyszerűen nem tudom, hogy mit csináljak.... Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! Üdv.:Zotya
Üdv!
Nem lehet, hogy nagyobb lett az érzékenysége, és Te a poti állását figyeled, nem a kivezérlés mértékét? Ugyanis ha neked van egy erősítőd és a hangerősség potiját felesre állítod, valamint rákötsz először egy 0,35V-os szinuszjelet, majd utána egy 0.7V-osat, akkor a 0.7V-os sokkal hangosabb lesz, pedig a poti ugyanabban az állásban van. Mindez magyarázható azzal, hogy a potenciométer egy feszültség osztó, ilyen néven tanulhatjuk ezt gimnáziumban. Az eltekerés mértékétől függ a megfelelő csúcsok közötti ellenállás, így, ha állandó az áramerősség más-más feszültség fog esni, tehát a feszültség nagyságát tudjuk beállítani.
Üdvözlet!
Épp a tegnap javítottam egy ilyet(sztereot), ugyan azt a jelenséget produkálta mint amit irtál. Nálam a hibát a kicsatoló kondi zárlata okozta , multim. szakadásvizsgálójával rámérve, az totál zárlatos volt s emiatt nagy volt az áramfelvétel is. A kondikat kicserélve most ismét mindkét panel hibátlanul működik.
Értem. Köszönöm a válaszodat!
Még annyit: Az IC-k piszkosul melegednek, ez is a nagy áramfelvétel miatt van?? Köszi még egyszer! üdv.: Zotya
"Az IC-k piszkosul melegednek, ez is a nagy áramfelvétel miatt van??"-igen,ez a megnövekedett áramfelvétel miatt van hiszen a kicsatoló kondik átengedik az egyenfeszt is amit ugye nem kellene.
Üdv!
Az lenne a problémám hogy megépítettem ezt -->Bővebben: Link jol is szól meg minden csak mély hangoknál be be reccsen. pontosan igy csináltam ahogy le van irva de nem a hangszóró teljesítménnyel van a gond mert 5W-100w ig 4-8ohm ig mindennel próbálkoztam. Kis és nagy hangerőn is csak bereccsen, vagy preceg... ha ez zavar akkor megtudná nekem mondani valaki mit csináljak vele? A a kicsatoló kondi 1000uf es ahogy a leirásban van! segitsetek (Ja és a táppal is próbáltam minden félét még 24 v akksirol is ugyan azt csinálta pedig ott tuti megvan a VA..)
Talán ha emmiterekbe 0.22-0.47 ohmot ?
Kérdezd highandot, biztos tud megfejtést. Én is kérdeznék : A 4db 2030-al 100W kapcsolást láttad itt valahol ?
Gondolkoztam rajta, és lehet, hogy fordított sorrendben történtek a dolgok. Amikor a kimenetet megterheltem, az IC végfoka lett zárlatos és utána égett el R2.
Fordított esetnél nem lenne az IC-ben is zárlat, ha jól gondolom. (Vs- és Out) A beépített rövidzár védelem tehát valószínű nem jó kapacitív terhelésre. Az emitter ellenállásokkal lecsökkenne a BD-k maximális árama, de az IC még mindig nem védett... Normál használatnál nem kínoznám szegény erősítőt, tápegységként alkalmazva viszont lehetne rajta egy alternatív kivezetés valamilyen védelemmel, pl. a kimenettel soros ellenállás esetleg?
Ha pl. 2ohmot raksz sorosan, akkor már le van korlátozva a kimenő áram Vs/2 mértékű A-ra, és ekkor rövidzárnál is 2ohm lesz a terhelés, amit még el tud viselni egy ideig a TDA. Természetesen nem árt oda valami jó nagy teljesítményűt rakni Üdv.
Ez mégjobban csökkenti a kimenőáramot
Emlékeim szerint a 2030 ebben az elrendezésben hajlamos gerjedni. A +-t az IC-én átkötöttem 100nanoval. Amit elözőben javasoltam 0.22ohm az alig csökkenti a BD áramot. Azt nem is néztem, hogy Bucherot van-e a kütyüben.
Természetesen csökkenti, de itt ez is lenne a cél, hogy rövidzárnál se menjen tökre az IC. Azért pár amper még így is kijön a kapcsolásból És tápegységként lenne használva néha.
A tápegység is gerjedhet, szokott is
Az Ic-nek is van SOAR-ja, dc alkalmazásban okozhat gondot. Azért nem tetszett a 0.22 ohm, mert csökkenti az áramot. Én mindenetre a gerjedére vizsgálnám a cucost, legelöször. Váltoó kivezérlésnél is
A lerajzolt kapcsolást épp tápnak használtam és 28Hz-es szinuszt erősítettem vele, kb 25% kivezérléssel.
Graetz mögötti 1000µF kondi töltődés közben néhány volton tartotta a kimenetet. A TDA táp árama pedig nőtt, BD is bőven nyitott, de a kiementi fesz visszacsatolt értéke az invertáló lábon nem érte el a neminvertálótét, és ez sok lehetett neki... Nem zavarna, ha lecsökkenne az áram, sőt, ez szükséges az erősítő túléléséhez... Mi lenne ennek az intelligens módja? Esetleg egy söntön figyelni a kimenet áramát, és beavatkozni valahol? Ha jó lesz a védelme, egy DC táppal sorba kötve használnám tetszőleges jelalak előállítására. A trafó 100VA toroid, 2*12V -> 2x16V egyen áll rendelkezésre, és kb. 3A-ig terhelhető.
Antiparalel dioda az IC-én bemenetén ?
Hali!
Érdemes kicserélni a jel bemeneti oldalán az 1uf-os kondit 2,2uf-ra, a kimenő oldalon pedig az 1000-st 2200-ra. Nekem is recsegett még az elején, a földelést kötöttem be rendesen és megszűnt a probléma.
Miért nem használjátok a TDA2030 QUAD féle kialakítását a kimenő áram növelésére?
Abban az elrendezésben a kimeneti tranzisztorok fázistolása nincsen benne a TDA viszacsatoló hurkában ( ami egyébként a QUAD elrendezésének legnagyobb okossága), így egyáltalán nem gerjedékeny. Tápegységnek pedig egyszerűen tökéletes.
hellotok! Működhet a mellékelt rajzon lévő kapcsolás? Ez a tda 2030a ic adatlapjáról van, de az ehez tartozó kapcsirajzban van dióda is ezen a beültetésin pedig nincs. Ez nem baj? Köszi üdv
A diódákat utólagosan is be tudod forrasztani. Egyébként az csak az induktív visszarúgások miatt van benne, védelmi szerepe van. Nélküle is működőképes, de nem árt, ha ott van. Üdv!
Üdv valaki tudna adni TDA2030 ic-hez Normál tápú kapcsolást és NYÁK rajzot? Köszönöm
Szia!
A gyári adatlapon van egytápfeszültségű példa:Bővebben: Link
Ehez van nyák ez az? és mit hova kel kötni (be ki +-)?
Ha a normál táp alatt az asszimetrikus tápot érted, akkor ez nem az, mert van negatív, test és pozitív feszültség, vagyis ennek szimmetrikus táp kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |