Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   37 / 291
(#) mex válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Tegyél a 100nF mellé még legalább 100µF-ot is, de nem baj, ha több.
(#) szucsistvan válasza mex hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
c2-re gondolsz?
(#) szucsistvan hozzászólása Szept 25, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget mex és köbzoli!
A működés tekintetében sokat javult a helyzet, már nem áll meg.
De még mindig olyan mintha egy impulzus alatt több szikrát adna.
Illetve az első potival állítom a frekvenciát, ami jó is. A másikkal állítom a szikra erősségét elvileg. Ez egy darabigműködik, látszik is a leden hogy egyre erősebben villog, viszont egy értéken túl már nem ad szikrát, de a led fénye még erősödik.
(#) mex válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
A második 555 a fetet vezérlő jel időtartamát állitja. Minél hosszabb a magas szint a kimeneten (a fet nyitott), annál fényesebb a led is. Elvileg minden beállitásnál adni kellene a szikrát is, csak az erőssége változhatna. Talán a max beállitásnál már akkora energia halmozódik fel a trafóban, ami a feten keresztül visszahatva reteszeli az 555-öt. Meg kellene próbálni, a fet gate-source közé egy 10V-os zenert tenni, és a gate drain közé pedig a D2, D3 zenereket bekötni. Igy a gatera nem kerülhet max 10V túlfesz, és ez már nem okozhat reteszelődést.
(#) szucsistvan hozzászólása Szept 26, 2009 /
 
És mit szóltok ehhez, ha így próbálnám?

schn.jpg
    
(#) szucsistvan hozzászólása Szept 26, 2009 /
 
próbáltam 100n kondit meg az ellenállást is, de nem hozott észrevehető változást.
mex javaslatát még nem tudtam kipróbálni, mivel nincs zenerem, majd hétfőn...
(#) poros válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Nem kell a D4-R9-C8 ezeket hagyd el. D1helyett tegyél 30 ohm körüli ellenállást. D2 fordítva van azt fordítsd meg és igy a D1katodja néz majd a rajzodon felfelé a katód és pozitív közé tegyél KB 0.1uf 500voltos kondit.
A kondi kiseb értékü is lehet de a feszültsége 400volt alá ne menjen. Nekem IRF 640 nel megy próbáltam több kéznél levő fettet de csak azzal működik. A kettőnk kapcsolása közt csak ezek a különbségek.
(#) mex válasza poros hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Idézet:
„D2 fordítva van azt fordítsd meg és igy a D1katodja néz majd a rajzodon felfelé a katód és pozitív közé tegyél KB 0.1uf 500voltos kondit.”

Ha erre a kapcsolásra vonatkozik, akkor gondold át mégegyszer.
(#) poros válasza mex hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Kösz mex ezt valóban jól elnéztem. A rajzon valóban jól van a D2 dióda. De onnan mindenképpen hiányzik a 0.1uf kondi anélkül nem működik . Akkor helyesen a D2 anódja és a pozitív közé tedd a kondenzátort!
(#) szucsistvan hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Nos, az összes javaslatot kipróbáltam, és egyik sem oldja meg a problémát. Először is még mindig vannak többszörös szikrák. Másodszor pedig visszahat a szikráztatás az időzítőre, ha nagyobb szikraköz lesz felgyorsul, lelassul, több szikrát ad egy impulzus alatt összevissza. Ugyanazt csinálja irf640-nel is.
(#) mex válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Jobban kell szűrni az időzitőrész tápfeszültségét, lehet, hogy segitene az 555 táplábaira közvetlen ráforrasztott 100nF kerámia. Ha ez sem jön be, akkor a fet vezérlését két tranyóval le kell választani.Megpróbálom még most gyorsan lerajzolni ezt a részt.

Igy:

V.P..pdf
    
(#) poros válasza poros hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Mire vagyok képes értetek, hogy értsetek ! A hétvégén megtanultam egy áramkör rajzoló programmal dolgozni. /Már éppen ideje volt! / Íme az amiről beszéltem. Most is igy pattog a szikra a
próba panelon.

Pásztor.png
    
(#) mex válasza poros hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A fet gate és a test közé kellene még egy ellenállás, mert nem tud gyorsan kikapcsolni....
(#) poros válasza mex hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Nem tudom miért de akkor nem elég intenzív a szikra. A panelomba bele terveztem de oda már nem tettem.
(#) mex válasza poros hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A dióda katódja után kell tenni, a fet gate, és a test közé. Az értéke 470 ohm-1K közt legyen, mert a túlságosan kis érték miatt a 33ohm-al feszültségosztót képez, és igy a gatera nem jut csak csökkent feszültség, ami nem nyitja ki eléggé.
(#) Aynnas hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
Üdv.

Lovaknak mekkora lehet a villanypásztor kimeneti feszültsége és hogyan lehet állítani, ha nincs semmi csak szikraköz, esetleg szikraköz távolságával lehet eredményt elérni, hogy csökkenjen a fesz?

Van erre valami táblázat vagy valami?

(#) szucsistvan válasza Aynnas hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A levegő átütési szilárdsága 21KV/cm száraz időben.
(#) kadarist válasza Aynnas hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia!
A lovakhoz jóval kissebb feszültség kell!
Inkább a tápfesz csökkentését javaslom.
(#) Cavalier válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Kisebb mint mi? Lovakhoz is kell 3-8kV. 1cm-re szoktam beállítani a szikraközt, ha rajta van a kerítés, úgyse húzza át, a kerítésen megy el az energia. (ellenállás+kapacitás a fold felé)
(#) kadarist válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
1 cm az nem 3-8 kilovolt, sokkal nagyobb.
Karámmal együtt 1cm? Nem semmi!
Más fórumon 6 kV-ot írnak.
Nem is a feszültség a lényeg, hanem az energia (áram), amit átfolyatunk az állaton.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Lóra írnak 6kV-ot, előbb lemaradt.
(#) Cavalier válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Mondjuk 10kV, általában lehet számolni 10kV/cm-el.
Nincs igazán megjelölve a gyári villanypásztor sem, hogy ez lóra van. Ill. ami lóra is van, az jó marhához, stb.. Az energiát a kerítés hosszához és a környezethez mérten kell megválasztani. (esetleg ránövő fű, fa, bokor)
A 10mm szikraköz védelemnek van, mivel a feszültséget a szabványon belül kell tartani, meg nem lenne jó, ha a szigetelőknél húzogatna át. Általában, ha terhelve van, leesik a feszültség, és nem a szikraközön sül ki. (ha jól van megválasztva a jeladó energiája a karámhoz)
(#) szucsistvan válasza poros hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ha így kötöm be az enyémet, az első villanás után kihuny, mint bennem a remény
(#) szucsistvan válasza mex hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Nos kipróbáltam és így még jobban megterheli az egészet, halovány a összes led és nem csinál semmit
(#) Cavalier válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Hibakeresés szépen sorban.. Leveszed a gyújtótrafót, ráteszel egy ledet (+ellenállást) az első IC 3-as lábára, annak szépen 1 másodperces periódusidővel kb. 50% kitöltéssel kell villognia. Ha ez jó, akkor a második IC-re is ugyanígy LED-et rakni, annak meg fel kell villannia picit mindig amikor az első elkezd világítani. Ha ez is jó, akkor ellenőrizni, hogy a FET megkapja-e a nyitásához szükséges feszültséget, illetve lezár-e amikor le kell neki. A trafó helyett pl. lehet bekötni ledet, hogy látszódjon mikor nyit ki. Vagy ellenállás + mutatós ampermérő. A fet csak igen rövid időre nyithat ki, különben sokat fogyaszt, melegszik, és leszívja az energiát a trafó.
Amúgy a két 555 helyett simán megoldható 1-el is, a kapcsolás volt már a topikban sokszor, diódával az RC tagoknál be lehet lőni 1 Hz-et pár százalékos kitöltéssel. Ez ha jól is működik csak pár száz méter madzagra jó.
(#) szucsistvan válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Maga az időzítő tökéletesen működik, csak akkor van probléma ha rákötöm a végére a fet-et. És az összes itt leírt megoldást kipróbáltam...
Némelyikkel működik de nem elég megbízhatóan, mint azt már leírtam, viszont azt már láttam, hogy klasszisokkal erősebb a szikra, mint 2n3055-el, ezért erőlködöm a fettel. Valahogy a vége visszahat az időzítő részre.
(#) Cavalier válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Trafó nélkül is próbáltad? Helyette csak egy mondjuk 5-10 ohm-os ellenállást bekötve? Biztos lezár a fet amikor le kell neki, és kinyit amikor ki kell, és csak rövid időre? Kimérni nem tudjuk helyetted, végig kell nézni az összes részt külön.külön..
(#) poros válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Nem tudom miért nem működik a tiéd. Próbáld meg ezt olyan amit Cavallier ajánlott csak fettel és amit magam is megépítettem kíváncsiságból. Össze álítottam a 2 IC-st is annál ugyan így van bekötve a fett úgy is működött. Bele tettem azt az ellenállást amit korábban mex ajánlott én is használtam de mint említettem kihagytam mert vele nem intenzív a szikra. Ha ez sem megy valamelyik alkatrészed lehet a hunyó szerintem is. Úgy kell működnie ahogyan Cavallier leírta Csak az első IC kitöltésének szerintem még kevesebbnek kell lennie.
(#) Cavalier válasza poros hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Az első IC-nek kb. tökmindegy a kitöltése, a periódusideje legyen 1 másodperc, az csak a második IC-vel felépített monostabilt triggereli. A második IC monostabil ideje kell, hogy olyan századmásodperces nagyságrendű legyen. Az 555 kimenetén, ha alacsony szint van, lehúzza testre, így igazából nem is kell a fet gate-jére lehúzó ellenállás, ha a diódát is elhagyod, az 555 hamar lezárja a fet-et a 33 ohmon keresztül. Itt az a lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt kerüljön a teljesen nyitott állapotból a lezártba.
(#) ferzoo válasza szucsistvan hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ez a 555 Ic-s kapcsolás fettel nagyon jó,én is hasonlót használok csak BUT18A val 1,5éve megy.Azon +senki ne csodálkozzon hogy tönkre megy az Ic.a trafó primer tekercsének induktív visszahatásaitól.Mondjuk én ferritmagos fojtót használok,táp.bemeneten és az Ic.+tápágban is.Van még a trafó +ágban is 20menetes 4es magon.Csodálkozom hogy erre még senki nem jött rá.Mellesleg a legtöbb impulzus üzemű cuccban ák.ban van fojtó tekercs.A 470mikro jó ha van,de ez és 33ohm R-s nem védi + az 555-Ic.t.
Következő: »»   37 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem