Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   405 / 978
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Tudom, hogy más, csak megjegyeztem...Bár az EU miatt egyre jobban kezd hasonlítani egymásra. Szinte az összes szlovák szabvány csehül illetve az újabbak angolul van, még le sincsenek fordítva (csak átírták a CSN-t SN-re).
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) papus51 válasza Kismazsika hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Jé, mintha csak a sajátomat látnám..
(#) Zsolt32 hozzászólása Ápr 18, 2015 /

Sziasztok!

Ma egy 8 modulos elosztót szereltem fel a műhelybe, ezzel kapcsolatban lenne kettő kérdésem. A kötéseket a nulla és földelő sínen érvéghüvellyel oldottam meg, ezelőtt csak a sodrott vezeték volt belefogatva, de széttépte a vezetéket a csavar, ezért gondoltam, hogy ez biztosabb kötést ad. Jó ez így? Erről képem is van, amit csatoltam.
A másik kérdésem az lenne, hogy van az óra után közvetlen egy 30ma-es fi relé, azután jön a betáp a műhelybe is. Így ha valami olyan történik, lemegy a fi relé és elmegy mindenhol az áram. Ha ide az elosztóba tennék egy egy ugyanolyan 30-asat akkor csak az menne le szerintetek?

Köszi
Üdv.: Zsolt

erveg.jpg

(#) Bakman válasza Zsolt32 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Csavar alá, de úgy egybéknt sehova nem rakunk sodrott vezetéket érvéghüvely nélkül. Két Fi-relé esetén, az általad felvázolt elosztásban földzárlat esetén három eset lehetséges:
1: Csak az első old le.
2: Csak a második old le.
3: Mindkettő leold.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) Atis41 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 / 1

Szia !

Az első rögtön mert a fi relé azt érzékelné hogy zárlat van , ezért a fi relé elé kell kötni a műhely betápját és arra 1 külön fi relét . Hogy teljesen független legyen az 1 . rendszer a másiktól.
(#) matito01 hozzászólása Ápr 18, 2015 /

Sziasztok.
EPH rendszerrel kapcsolatban lenne egy két kérdésem.
A főelosztó PE kapcsáról indítottam a EPH gerincvezetőt 6mm2Mkh innen leálltam a fürdőbe egy obo potenciál kiegyenlítő sínnel itt bekotöttem a fém fürdőkádat és a fürdő csapját(a csőrendszer műanyag) utána innen vittem tovább a kazánházba és itt szintén egy obo potenciál kiegyenlítővel bekötöttem a fűtést és a gáz vezetéket ami még az eredeti fém csőhálózat! Ez igy szerintetek megfelelő? Válaszokat elore is köszönöm
(#) gyuszo válasza matito01 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 / 1

A védőföldelésről nem tettél említést, pedig az lényeges. Az innen induló EPH gerincvezetéknek
is legalább 10 mm2 -nek kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
(#) matito01 hozzászólása Ápr 19, 2015 /

Hali.
A védőföldelés egy 3 méteres szonda leütve az óra alá. A házban TN rendszerű az érintésvédelem! Egy 3 fázisú fi relé a lakásra és egy a bojlernek!
(#) gyuszo válasza matito01 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

A fő földelősín ( PEN sín ) -re kell csatlakozni a bejövő csatlakozó kábel PEN vezetékének. Ide kell kötni a földelő szondát, ide az EPH gerincvezetékét. Innen megy tovább a fogyasztói elosztótáblába a PE-t és az N-t, külön-külön elválasztva. Ha így van megoldva, akkor megfelelő.
(#) matito01 hozzászólása Ápr 19, 2015 /

Szia.
Igen így lett megoldva!
Köszönöm a válaszokat
(#) papus51 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a garancia a szolgáltató PEN vezetékének folytonosságára. Kizárható annak megszakadása valahol a fogyasztási hely előtt és annak előfordulása, hogy egy ilyen hiba esetén a csillagpont eltolódása miatt a lakásban lévő PE vezető rázza meg az embert?
(#) Bakman válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Idézet:
„mi a garancia a szolgáltató PEN vezetékének folytonosságára”
Murphy törvénye: Ami el tud romlani, az el is romlik. Tehát semmi.
(#) ötfelezős válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Abszolút garancia nincs, elvégre az utca végén is leszakíthatja a PEN vezetőt egy daru.
A szabványok kompromisszumok, a reális megvalósíthatóság és a biztonság között, de abszolút garanciát egy szabvány sem ad.
A következmények csökkentésére valók a PEN--re vonatkozó szabályok, az EPH, és a csatlakozási pont földelése.

Természetesen az egész PEN vezetős bizonytalanság megfelelő intézkedésekkel kiküszöbölhető, például védővezetőt nem igénylő módszerek alkalmazásával, de ilyenkor az EPH-t is meg kéne szüntetni.
(#) tranyo22 hozzászólása Ápr 21, 2015 /

Lecserélem a ház vezetékeit + földelést csináltatom még meg lehetséges úgy hogy ne véssék szét a falat csak kössék le a régi vezetékeket és kábel csatornát használjanak vésés helyett
(#) proba válasza tranyo22 hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Minden lehet, de ha a látvány is számít, akkor vésés. Csak egyszer kell megcsinálni, viszont hosszú hosszú évekig nézegetni, kerülgetni.
(#) matito01 hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Sziasztok.
Fi relével kapcsolatban lenne kérdésem.
Olvastam pár kommenttet itt a fórumban, hogy a föld és a nulla összeérintése leoldja a relet! Én kipróbáltam egy darab vezetékkel és nem oldott le! Ez után megpróbáltam egy 230V/5W izzóval (0.021A) és így tökéletesen működött! Elvileg így szivárgott az áram a föld felé a relé leoldott a rendszer működik!
(#) pont válasza matito01 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

A föld és a nulla összeérintése csak akkor oldja le a fi-t ha közben a fázison meg folyik áram. Nagyon egyszerűen, a fi akkor old le ha a nullán és a fázison folyó áram különbsége megközelíti a fi névleges értékét pl 30milli ampert. Ha valahol össze van kötve a föld a nullával a fi után, akkor az áram a föld felé is folyhat, ennyivel kevesebb jut a nullára a különbség megvan, a fi leold.

Hali.
A lakásban ment minden fogyasztó.
Az egyik konektorba be van dugva egy 3-as elosztó itt rövidre zártam a földet és a nullát egy darab vezetékkel nem történt semmi! De amikor a fázis és a föld közé raktam egy próba izzót azonnal levagta!
(#) taurus válasza pont hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Pontosabban, nem különbségről beszélünk.
Normális esetben az áramkörben az átfolyó áramok pillanatnyi értékének összege nulla. Ha az eddigi egyensúly megbomlik, márpedig a teszt alkalmazása során ez történt, a megzavart áramegyensúly gerjeszti az áramváltó szekunder tekercsét. A szekunder tekercs egy relét táplál. A tekercs szekunder oldalán a hibaárammal arányos áram folyik, mely működésbe hozza a relét, és az lekapcsol, - jelen esetben már 30 mA-es hibaáram elérése esetén.
(#) taurus válasza matito01 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Próbaizzó esetén nem csak a nullán, hanem a védővezetőn is áram folyt, a két vezető párhuzamos összekötésben volt a tesz idején, ezért a visszafolyó áram egy része a Fi relét kikerülte, az egyensúly megbomlott!

Köszönöm a pontos infókat.
De ha a rövidre zárt földelés és nulla vezető nem oldja re a relét az nem gond?
(#) Bakman válasza matito01 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Nem. Ahhoz, hogy leoldjon, a földelővezető és a nulla között megfelelő potenciálkülönbségnek (feszültség) kell lennie. Ezt a különbséget a nulla és/vagy a földelővezeték a szórt kapacitásokból és a szórt induktivitásokból szedheti össze. Itt a lényeg a feltételes módon van, tehát nem kötelező összeszednie ezt a feszültséget. Ebben az esetben a Fi-relé nem old le.

Esetleg tégy egy próbát úgy, hogy a lehető legtöbb dolgot kikapcsolod a lakásban és a Fi-relétől legtávolabb eső dugaljban érinted össze a nullát és a földelést. Ha ekkor sem oldja le, nem kell aggódni a fentiek miatt.

Az izzós tesztelés kicsit csalóka lehet, ugyanis annak hideg ellenállása kevesebb az üzemitől, így nagyobb áramot ereget a földelés felé, amíg át nem melegszik. A biztos teszthez egy műszer kellene. Viszont, az, hogy az 5 W-os izzóval is leoldott a Fi-relé, kb. azt jelenti, hogy nagyon nagy valószínűséggel helyesen működik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015

Köszönöm szépen
(#) erikabanhidi hozzászólása Ápr 28, 2015 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e a villanykapcsolóba beépíteni pl. S20K300 Siemens varisztort? Ez ugye ha nem tévedek a felkapcsoláskor keletkezett un. tüskéket' fogná meg valamilyen szinten és így némileg kímélném és élettartamot hosszabbítanék az égőimnek....ma már nem olcsó egy égő sem, így ezen agyaltam, hogy lehetne-e beépíteni a kapcsolóba egy varisztort... Járható út vajon vagy álom marad?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
(#) TAKLACO válasza erikabanhidi hozzászólására (») Ápr 28, 2015 / 1

HELLO !
Jobban mondva NTC termisztort sorba kotni a fogyasztoval - megnoveli pl. a halogen izzok elettartamat mivel csokkenti a hideg / kis ellenallasu/ izzoszalra juto aramlokest bekapcsolaskor.Bővebben: Link
(#) erikabanhidi válasza TAKLACO hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /

Üdv!
Köszönöm szépen válaszát!
(#) bakos13gab válasza erikabanhidi hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

A varisztor párhuzamosan kapcsolódik a fogyasztóval (kellene hozzá a nulla is) és feszültségre érzékeny. Mivel nem lehet túl közel az üzemi szinthez, így szerintem az izzó esetében nem túl hatásos, mert az izzónak +/-10% is számíthat már. Az NTC jó ötlet szerintem is, de olyat még nem használtam soha. Esetleg egy ZC áramkörrel rendelkező SSR lehet még jó. Én egy ideje már agyalok valami soft-start áramkörön, mai 2mp alatt úsztatja fel a lámpa fényét, de még nem sikerült kielégítő megoldást találjak.
(#) Fülöp Ferenc 49 hozzászólása Ápr 29, 2015 /

Segitségetekre szorulok , kérem ha valaki tudná ennek a rúdmixernek a szétszedését , írja le nekem , nem akarom szétbarmolni , rejtélyes a számomra hól kell kezdeni , a felső ovális lapot nem lehet kifeszegetni , mélyen alá van peremezve, a netem sem találtam róla mást csak egész fényképet. Nem találtam közelebbi topikot a témához , elnézést ha nem megfelelö helyen érdeklődök
(#) szamóca válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Körmös bepattintós szívatós a háza. (ha nem ragasztott) Jó szolgálatot tesz egy erősebb gitárpengető a szétszerelésnél.
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Köszi , probálgatom , jó ötlet a pengető.
Következő: »»   405 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem