Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   423 / 966
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 15, 2015 /
 
Ezt kicsit furcsállnám, mert sehol nem duplázzák a nullavezetőt, legyen szó bármilyen terhelésről.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 15, 2015 /
 
Hozzá kell tegyem azért, mert bizonyos teljesítmények fölött eleve gazdaságosabb a 3 fázisú üzemeltetés. Legalábbis a kommersz felhasználásban.
(#) ishaureni válasza bgsf hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Valszeg nem voltam egyértelmű. A lakásbekötéstől az egyetlen fázis, ami lejön az utcáról 6 mm2 tömör rézen megy hátra (17 m), valamint ugyanekkorán jön mellette a nulla és a védő. Ennek a végén van egy második lakáselosztó. Innen az egyetlen fázist kell szétosztani, ha a sütőnek kell több fázis. Ezért gondoltam, ha kell neki 3,akkor 5x2,5 mm2 MBCU (3 fázis, 1 nulla, 1 védő) elég kell hogy legyen 3x16A-ra biztosítva. Ez már csak elmélkedés volt a részemről,úgyis a szerelő dolga lesz, de azért szeretem tudni, hogy mit miért csinálnak nekem. De a 2,5 nullának azért kell elégnek lennie, mert a teljes lakás 25A-es megszakítón kapja a betápot. Tehát ennél több nem fog bejönni a sütőnél lévő szerencsétlen 3m 2,5 mm2 nullára, akkor sem, ha még a lámpákat is lekapcsolom és csak a tűzhely megy. Vagy valamit nem jól értek?!
(#) SzAndras00 válasza ishaureni hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ha teljesen villanyos a tűzhelyed, és 1 fázisról hajtod, akkor akár 40 A is lehet a teljes áramfelvételed. Ezért kell vastag nulla.Viszont nem kell 3 db fázis neki, mindegyik tűzhely alkalmas 1 fázisú üzemre, a bekötő sorkapcsokon vannak átkötések, a tűzhelyen meg vannak rajzok a különböző áramnemek szerinti bekötésekre, úgy kell bekötni, ahogy a rajzon van. Szerintem 3x4 mm2 kell neki, de ha hosszabb a szakasz az elosztó szekrényedtől, és tutira akarsz menni, akkor legyen oda is 3x6 mm2. És legalább C25A bizti.
András
(#) kameleon2 válasza ishaureni hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
1.) Miért 25-ös kismegszakító, amikor alanyi jogon (ingyen) kaphatnál 32A-t? 2.) Ha a fogyasztódnak kell (persze nem - de tegyük fel) 30A akkor sem megy el a 25-ös kismegszakítóról. Ha a házhoz 6-os réz jön be - akkor az a szűk keresztmetszet akkor is, ha van ugyan nagyobb kismegszakítód, de nagyobb fogyasztót táplálnál. A második lakáselosztótól is nagyobb keresztmetszeted kell legyen, ha a fogyasztód ezt indokolja. Különben: 1.) Ha nagyobb a fogyasztód, mint a kismegszakító, sűrűn le fogja kapcsolni (leveri). Ha nagyobb a fogyasztód, mint a vezeték és a kismegszakító is elbírná - leég a vezeték. 3.) Ha elegendő a vezeték a fogyasztóhoz, elég nagy a kismegszakító és elég nagy a szolgáltatói betáp is - mindenki örül. Lehet, hogy én vagyok túl vizuális, de szívesen láttam volna ezeket az adatokat egy ábrán, mert kicsit lassú a felfogásom és nehezen hámozható ki mi is a célod igazán és ehhez mik a pontos adottságaid.
(#) levaitamas válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Nem azt szeretné, hogy a fogyasztási helyére bekötött egyetlen fázisra csatlakozik az 5x2,5-es kábellel? Nekem úgy jön le, hogy 3 szálra akarja ugyanazt a fázist kötni.
[/quote]A házban 1 fázis van. Ezért muszáj vagyok azt hátra vinni egy gerincen, és ott szétágaztatni.[/quote]
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) Gombszem hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
A lányom építkezne (ELMÜ terület), de kiderült, hogy lealább fél év az ügyintézés náluk.
Lenne valakinek "gyorsító" ötlete, tudna valamit tenni? Esetleg pü-ben válaszoljatok, ha nem annyira nyilvános.
(#) bgsf válasza levaitamas hozzászólására (») Okt 16, 2015 / 1
 
De ennek semmi értelme! Egy fázisra vagy kettőre vagy háromra is lehet csatlakoztatni a villanytűzhelyeket. Gyárilag így van kialakítva a bekötés.
Nincs értelme egy fázist három felé osztani.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) gyuszo válasza ishaureni hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Bővebben: Link
Idézet:
„Ilyen nagy teljesítményű villanytűzhelyt csak 3 fázison használható biztonságosan.
Az 5x4mm2 vezeték megfelel, amíg nem lesz 3 fázisod, 1 fázisról vagy csak 2 lapot használj , vagy csak a sütőt, egyszerre ne.
De így se érdemes a lakásban más nagyfogyasztót bekapcsolni : pl mosógép.”

A vezetéket (MTK 5x4 ), mindkét végén érvéghüvellyel ellátva,a főelosztótáblától a tűzhelyig megszakítás nélkül kell bekötni. Teljesen végig azonos keresztmetszettel.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) gyuszo válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
A felvonulási ( építkezés idejére ) ideiglenes mérőhelyet megadják gyorsabban is, ezt kb 6 hónapra. Ez általában csak egy fázis, de utána kérhető a bővítés. Utána kell véglegesíteni a fix helyre, ahol lesz.
(#) Gombszem válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 16, 2015 / 1
 
Köszi, ezt tudom, de a költség összességében sajnos jóval nagyobb. Mindenki azt tanácsolja, hogy egyből a végleges dobozt, és bekötést csináltassuk meg. A 2m földkábelt is tervezni, egyeztetni, stb. kell. Állítólag ezért ennyi az idő. De hát a 21-ik században vagyunk. Szinte hihetetlen.
(#) gyuszo válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ha lehetőség van rá, akkor légkábel és az egyszerűbb, gyorsabb.
(#) Gombszem válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Nincs, csak földkábeles bekötés van mindenhol a környéken (oszlopról). Az oszlop a telek sarán áll fél méterre, ezért ilyen rövid a bekötés (persze plusz az oszlopra felvezető rész).
(#) KTobi válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Legegyszerűbb a szomszédtól kérni, ha lehetséges. Ha van egy régi fogyasztásmérőd, akkor bekötöd sorba és tudod mivel tartozol neki.
Lehetséges építkezésre 3 fázis is igényelni. Mivel az ideiglenes is sok felhajtás ezért szoktak rövid időkre (~1hét) áramfejlesztőt használni.

Ha a telek sarkán van karó, akkor kérj arra egy ideiglenes mérőládát, nem kell földkábel sem.
(#) Gombszem válasza KTobi hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Annyira azért nem sürgős, de jövőre, ahogy az időjárás (fagy) engedi, kezdenének. Néhány hónap azért van.
Mellesleg a telken találtunk egy kidöntött (kikötött) oszlopot mérőórával, fi relével, automatával. Nyilván valamelyik előző tulajé lehetett az ideiglenes bekötés. Ezt fel lehetne állítani, de minek, ha egyből menne a végleges megoldás is.
Azért köszi a segítséget.
(#) kameleon2 válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Szia! Nem tudom milyenek a lehetőségeid, de abszolút a végleges megoldás a legkorrektebb. Én a házunkból azt a kerítésoszlopot építettem meg először, amibe belekerült az összes óraszekrény. 1db FI relé volt az első fogyasztó, így rákötöttek. A többi már variálható volt.
(#) Gombszem válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Itt (Solymár) az új telepítéseknél már ilyen nincs. Egy külön álló, vajszínű, kb 80cm magas, földre telepített doboz van, ajtóval. Ebben van benne minden. A kábelek oda jönnek be alulról.
Nálam még kerítésoszlopban vannak külön-külön dobozokban a kötések, az óra, stb. egymás felett.
(#) kameleon2 válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Igaz - helye, szolgáltatója válogatja.
(#) levaitamas válasza bgsf hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Nekem nem kell különösebben elmagyarázni, de emberünk írásából ez derül ki. Egy olyan háztartásban, ahol csak egy fázis a betáplálás nem tudom hogy fogják öt éren három fázisra bekötni a berendezést.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) mraulajos hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Hali!
Tisztelt szakik! Ebben a termosztátban, a kép jobb oldalán látható kapcsolási rajz van. Erről kérnék egy kis magyarázatot, mert nem igazán értem.
(#) ötfelezős válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Ez az egyszerű módszer a túllövést van hivatva megakadályozni. A fűtési rendszer hőtehetetlensége miatt, ha a beállított hőmérsékleten kikapcsol egy egyszerű érintkező, akkor még melegszik a szoba. Ebben meg az ellenállás fűti a termosztátházat egy kicsit, így előbb kikapcsol.
(#) mraulajos válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Az én értelmezésem az, hogy 1-es nulla, 2-es üres, 3-as fázis, 4 -es fogyasztó.?
Ez így jó? Egyszerűen kérdezem, tehát maga a termosztát 230V feszültséget kap, a benne lévő ellenállás fűtése végett?
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Igen. Viszont, nem feltétlen kell a 230V neki, működik anélkül is egyszerű termosztátként.
(#) ötfelezős válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Nem.
R a fázis. A termosztátház fűtés addig van, ameddig a fűtési parancs.
(#) ötfelezős válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Vagyis elbizonytalanodtam, mert ennek úgy kéne működnie, ahogy mondtam, de a rajzon az érintkező fordítva van.

Lámpázd ki.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Amikor megláttam a hozzászólásod, én is elbizonytalanodtam.
(#) Gombszem válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Egész pontosan a bimetallos kapcsoló hiszterézise (az oda/visszakapcsolás hőmérséklet különbsége) elég nagy (kb. 2 fok). Ez egy lakásnál kellemetlen hőérzet ingadozást ad. A fűtőellenállás "átveri" a bimetallt avval, hogy "aláfűt", így csökkenti a hiszterézist kb 0,5 fokra.
Azaz, ha nincs bekötve a fázis, akkor is működni fog a termosztát, csak nagyobb hőingadozással.
A manapság használatos digitális termosztátokban már NTC ellenállás, vagy félvezető érzékelő van, amivel jóval kisebb, akár beállíthatóan 0,1...0,5 fok hiszterézis érhető el. És fázist sem kell hozzá vezetni, elég a 2 vezeték.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
De már nem kell, úgy van, ahogy gondoltam, itt is.
Ezen a gyári rajzon is zárt az érintkezőnek az az állása, ahol kiadja a fűtés parancsot, és EGYÚTTAL az ellenállást elkezdi kokszolni.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
(#) ötfelezős válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Azaz, ha nincs bekötve a fázis, akkor is működni fog a termosztát, csak nagyobb hőingadozással.

Miként Bakman is írta.
Azonban Mraulajos kérdése nem az volt, hogyan lehet krumplifőzelék helyett sültkrumplit csinálni, hanem a kapcsolás okát kérdezte.
(#) Gombszem válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
De ettől én még leírhatom, hogy működik. Abból, amit írtál nemigen volt szvsz áttekinthető. Ez van.
Következő: »»   423 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem