Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   653 / 977
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Merthogy addig alanyi jogon jár...
És ha úgy is ingyen van: 1*32 < 3*16
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

jó lesz az az 1x32. tud az 40-et is.
(#) CIROKL válasza Gafly hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

A 3x16 A. Az nem.egyenlő a 32A. al
Alanyi jogon 32A jár.tehát azt tudod elosztani!
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) fulcsii válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Az nem! De tapasztalatból mondtam, amit mondtam.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Nekem azt mondta a regisztrált szerelő legutóbb, hogy alanyi jogon valami 32 vagy 35A jár, abba a 3x16 nem igazán fér bele.
(#) gyuszo hozzászólása Nov 26, 2018 /

Én a kettő között nem látok egyenlőség jelet.
A 32-nél több a 48, az biztos, méghozzá pontosan 16-al.
Tehát a különbözetért fizetni kell, de az ésszerűség egy most épülő háznál az, hogy most, mert kevesebb járulékos költséggel jár a bővítés, mint később.
(#) fulcsii válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

pontosan
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2018 / 1

Konkrét példám van, mire elég a 25A. A napokban olvadt ki a folyosón levő biztosító.
2 hely ment a főzőlapon (nagyobb), a sütő, a szagelszívó, mosógép, szárítógép, világítás több szobában (nem LED!), növényitej főző (melegíti a folyadékot). Miután bekapcsoltuk a szagelszívót is, 10perc után sötét lett!
Eddig azt hittem, 3 fázis van bekötve, de most kiderült, hogy nem. 5.7kW-6kW csúcsterhelést hoztunk össze. Karácsonykor ugyanez lesz, csak majd jobban vigyázunk.
(#) kowi hozzászólása Nov 26, 2018 /

Lehet mi Cirokkal az isten háta mögött lakunk... Legutóbb is betámadtatok az "éjszakai" árammal kapcsolatban. Nem éreztem jogosnak elengedtem. Hozzáteszem telepítünk szekrényt ami nem két hanem sok irányú betáplálással rendelkezik ez végett szóba hozni a plusz szekrény gondolatát irreleváns. Feliratozunk illetve más színű a vezetékezés(Jogosulatlan személy egyébként se nyithatja ki). (akkor egyébként is a fázist, nullát szakító kismegszakítóra értettem az újdonságot) Alanyi jogon 1 fázisnál 32A Járhat! De csak járhat mert ha 6os a légvezetéked már buktad. A teljesítménybe az éjszakai is beletartozik! Tehát nem lesz mindkettőre 32Aod. 3 fázis esetén 16 10 6A Amit felteszünk ez jár alanyi jogon és nem több! ez fölött kb5000Ft A-onként. Felénk ez sok kézben van... Reg szerelő bont plombát készít mérőhelyet, Émász beköt. E-sol plombál órát hoz. Hozzáteszem óracserekor aki kijön nem villanyszerelő! Egy behajtó van nála meg két csavarhúzó. Simán beköt hüvely nélkül ne legyen kétségetek. Nem véletlenül nem plombált területen van a szonda és nulla összekötése. Nemrég a mérőhelytől végigégett a póznáig egy családi házban a légvezeték óracsere után. Hidd el a lakók voltak a felelősek. Persze lehet perelni de addig kizárnak a szolgáltatásból. Mondhattok bármit lehet ezt is támadni biztos van benne hiba mert már mérges vagyok De a szabvány sajnos szubjektív lett a sok kitétel és helyi adottság végett. Esetek nagy százaléka szabványosítással jár tehát bárki bármit szeretne 2 kiló legyen a zsebbe De hogy rátegyek egy lapáttal kifejezetten egyik kollégának Magyarországon nincs TT hálózat! És ezt oktatáson így tanítják Most lehet felháborodni kérem szépen
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Nekem is van, mert nálunk 3xB16 van. Olyan formában, hogy a ház egyetlen fázison, ahogy kb. 60 évvel ezelőtt bekötötték. A 3 fázis utólag került bekötésre, de ez teljesen független vonalon megy hátra a műhelybe és a melléképületekbe. Nálunk gáz a tűzhely nem villany, de egyébként minden más ugyanúgy van, mosógép, porszívó, mikró és egyebek, de eddig még semmi nem koppantotta le a házban a B16-ot. A műhely az persze gyakran, Co hegesztő, induló 4kW körüli motor és egyebek.
(#) kameleon2 válasza kowi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

A trehányság és a kapzsiság nem a szabvány hibája. A szolgáltatók és a politika kapcsolata meg már nem ide tartozó téma, emiatt nem térnék ki rá. Szakemberként az a dolgunk, hogy legalább mi ne végezünk olyan munkát, ami miatt rosszul aludnánk, vagy mások élete, vagy anyagi javai veszélybe kerülnének. Régen ezt lelkiismeretességnek, becsületességnek és hivatástudatnak hívták. Ha felemeli az ember a szavát, annak ez az oka. A többi olyan emberi tulajdonság, ami jó szakemberhez nem méltó. Pont.
(#) kendre256 válasza kowi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Idézet:
„A teljesítménybe az éjszakai is beletartozik! Tehát nem lesz mindkettőre 32Aod.”

Pár hónapja lett áthelyezve a mérőnk, azzal együtt bővítést is kértünk. 32A 24 órás és 16A kapcsolt lett kiépítve (előtte alighanem 20A és 10A volt), nem kellett fizetni érte ÉMÁSZ területen.
Aztán lehet, hogy most már az az igaz, amit te írsz, mert ahogy a szerelőktől hallottam, elég sűrűn változtatgatják az előírásokat az áramszolgáltatónál.
(#) sámli válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 26, 2018 / 1

Az éjszakaiért nem kell külön fizetni csak az állandóért.
(#) kowi válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Nem értem ez hogy tartozik a hozzászólásomhoz.. Lehetsz te akármilyen szakember ha te szerelted a villanyt és leég a légvezeték te vagy a hibás mert laikus embernek az életben nem magyarázod el és pont. Nem is kívánom ezt tovább göngyölíteni.
(#) kowi válasza sámli hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Jelenleg ingyenes a bekötés. Kb 150 a mérőhely ha kell éjszakai akkor 200 (Más szekrény stb) Ez megint szubjektív miért és mikor kell fizetni.
Példa: Van 16A normál+10A Éjszakai A papíron 26A Szerepel. Akarsz 25A-ert Szabványosítás hercehurca Stb. Eszedbe jut nem is használom az éjszakait... mérő le és máris tiéd 25A szabványosítás nélkül. És ne mondjátok hogy nem igaz! Gyertek le hozzám megnézni a papírokat. Havi szinten változtatnak nyomon követethetetlen!
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Ezt meg én nem értem hogyan tartozik a hozzászólásomhoz.

Azt írtad az éjszakaiért nem kell fizetni. Szerintem egyértelműen ehhez tartozik.
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Igen, ezt írtam és ez igaz.
(#) CIROKL válasza sámli hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Ha neked nem kellett érte fizetni akkor az kb 30 éve lehetett most keményen kell perkálni érte a nagy ingyenesség csak duma .
Olyan szépen hangzik hogy ingyenes amikor elvégzik a munkálatokat akkor meg felakad a szemed hogy ezért is fizetned kell ja azt mondták itt a fórumon hogy ingyenes ja közben meg.mennek az ezresek szépen kifelé!
Alig egy hónapja csináltattam ezt a szabványositási ceremóniát ami ugye ingyenes
Osztan meg se merem mondani hogy a havi fizetésem nem volt.rá elég ennyit a nagy ingyenes világról .

Felétek másképp dolgozik akkor a reg szerelő Azért írtam nézőpont kérdése miért, mikor és mennyit kell fizetni.
(#) sámli válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018 / 1

Úgy érzem félreértés van közöttünk. Az ingyenességet arra írtam, hogy külön vezéreltből és H tarifából is jár 32A fejlesztési hozzájárulás nélkül. Tehát egy ingatlanban hozzájárulás nélkül jár 1db. nappali 32A, egy darab vezérelt 32A és egy darab H tarifás 32A.

Ez sem igaz mutassam a csekket a fejlesztési teljesitmény bővitésről ami 7381forint volt a végén?
Nem is értettem vajon hogyan jött ki az összeg?
32A bekötés volt .
(#) sámli válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Te valami egész másról beszélsz. A fejlesztési hozzájárulást 32A felett kell fizetni és amperenként 3600Ft+Áfa az ára

Egyezzetek ki abba hogy térségre oszlik, a lényeg fizetsz mindenért ha másért nem kiszállásért És ha kötekednek (fognak) Akkor még egy kiszállásért XD Még ingyen semmit nem kaptam ebben az országban, ahhoz más rasszba kellene tartoznom
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Nov 26, 2018 / 1

Nem oszlik térségekre. A fejlesztési hozzájárulás mindenütt egységes. Minden egyéb költség szolgáltató függő.

Lényegtelen egyet ne mondjál hogy ingyenes mert nem.
Miért szajkózzátok hogy ingyenes előzőleg 16A volt.most kértem 32A ami ugye ingyenes mert alanyi jogon jár na viszont a végén még kiküldik a csekket 7381 forintról hogy teljesitményt növeltek ami ugye szerintetek 32A ig ingyenes !
(#) sámli válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018 / 1

A kiszállási díjnak semmi köze a fejlesztési hozzájáruláshoz. Azt pedig 32A-ig nem kell fizetni sem új csatlakozásnál, sem bővítésnél. Ha ezt nem vagy képes felfogni, sajnálom.

7381 ft. az valóban a kiszállás. Ha hibát jelentesz be és nem náluk van a hiba, akkor is ezt kell kifizetned.
(#) CIROKL válasza fulcsii hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Egyértelmüen a csekken teljesitmény növelés van.leirva de nevezzétek ezt bárminek!

hát mert az miatt szálltak ki.
Következő: »»   653 / 977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem