Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Pufferek után ne tegyél biztit! A TDA 7294-nek van belső védelme, túláramra és túlmelegedésre, de az egyik tápág esetleges kiesését elég rosszul tűri. A hangminőségnek sem szokott jót tenni az ilyen megoldás. A 2×27V/5A-es trafó 230V-os betápjába tegyél egy 1,2A-T biztit.
Jó lehet hozzá, de szűrni kell és érdemes ránézni szkóppal hogy mennyi zaj van a DC-n.
Én öntapadós kapton szalagot használok egy ideje, eddig semmi gond vele. 0,45W/mK a hővezetése.
Grat! Biztosan a TDA hibája volt minden... akkor hát több szerencsét a VF2-höz
![]()
A félreérthető leírásaid helyett jobb volna ha pontos huzalozási vázlatot mellékelnél, egy-két informatív fotóval kiegészítve, különben a hozzáértők is csak ötletelni tudnak.
Ez egy igen erős biztonsági "ráhagyás", adatlap ide vagy oda
![]() Ennél azért többet bír egy híd, ha jól van hűtve.
Public Address, ha netán tudni akarjátok...
Nem a végfok a lényeg egy gitárerősítőnél.
A legfontosabb a jó hangszóró, aztán a jó előfok, és így tovább... Egyébként jó kis ícé a 7294, ár/minőség szempontjából nincs sok alternatívája. Ebben a sztereó kombóban is 7294-ek vannak és megállják a helyüket.
Tegyél rá öntapadós kapton szalagot.
Gazdaságosabb mint a szürke szövetbetétes szilikon lap, viszont vékony és kemény ezért pasztázni kell.
Saját felelősségére bárki megteheti. Kivezérlés nélkül jó esetben kibírja, de kihajtva nem fogja meghálálni. Az persze megint más, ha üresjáratban ennyi a tápfesz, kihajtva pedig 10V-ot esik
![]()
Akkor szigetelés nélkül kell felcsavaroznod a bordára (persze pasztával) és a bordát elszigetelni a doboztól.
Ha szigetelőlapot raksz a tok és a borda közé, akkor lehet akármekkora ventillátoros bordád, a későbbiekben is hallani fogod a hővédelem működését ![]() Hűtőtönk és a borda közé jó megoldás az öntapadós kapton szalag is.
Csinálj hozzá hűtőtönköt, akkor nem fog bekavarni a hővédelem.
Nálam ilyen (vagy hasonló) hűtő dukál egy hangosítási célú sztereó hídhoz:
Bővebben: Link Ez 10 óra (vagy bármennyi) intenzív használat után is csak kézmeleg (max. 40C). Ez természetesen a környezeti hőmérséklettől is függ. Hőségben a hűtő is melegebb. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Milyen TDA-t? 7294-ről van szó?
Én +/- 40V -ról járatom őket (7294 híd). Elméletileg nem kéne neki ennyi, de bírni bírja. A hűtést viszont komolyan kell venni, pláne tűréshatár közeli használat esetén.
7294-hez nem jó, nem bír ki ekkora tápfeszt. 7293-hoz még talán jó is lenne, de a 800VA felesleges.
Előerősítő. Korábban ícés szintemelőt használtam, de kísérleti célból csináltam hozzá egy 6N23P csöves cuccot. Tetszett az eredmény, így benne maradt
![]()
Szerintem jó lesz. Négy éve hiba nélkül hajtok ugyanilyen végfokkal Reloop RSP-15 ládákat (teljes sávban)
Szépen szól és a hangerő is megfelelő. A 600-as trafó több mint elegendő. Az én trafóm csak 450VA, viszont nagyon jól megcsinált darab és nagyon jól bírja. 2× 29V AC a szekunder feszültsége, tehát +/- 40V -ról mennek a hidak. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Szia! Nem fontos ragaszkodni a 330/220n pároshoz, tehetsz bele a kettõ helyett, egy-egy db 470n - 2,2u közöttit. Lehetõleg mkp kondit használj.
Ha az adott terhelésen duplázódik a feszültség, akkor az áramerősség is duplázódik.
Ezért a hídkapcsolás, adott tápfesz és terhelés esetén a félhíd kimenőteljesítményének a négyszeresét igyekszik leadni. Ennek azonban gátat szab az integrált túláram védelem, mely gyakorlatilag kb 6,5A (effektív) kimenő áramerősséget tesz lehetővé.
Szia! Próbáltam mindkettőt, sok mindenben...
Szerintem tegyél egy próbát, mintsem hogy a szubjektív véleményemet kérjed. Ezt a legnagyobb jóindulattal ajánlom. Azt kell használni, amelyik neked jobban tetszik.
Csináld meg nyugodtan azzal a trafóval, jó lesz az majd meglátod. 20-30W kimenõ ide vagy oda, szerintem lényegtelen. 5A-es bizti feleslegesen nagy, amennyiben hidanként értendõ. Torzítás csak akkor lesz zavaró a PA rendszerben, ha túlhajtod és klippel, vagy pedig beavatkozik az icé védelme.
Ez nem csak a trafódon múlik...
Erős Graetz-ek (35A), 2,5mm2-es tápvezeték megfelelő kialakítású puffer blokk (pl.: 8×4700uF) is meglegyen! Az a lényeg, hogy a két csatorna teljes kivezérlésekor se essen a tápfesz +/-36V alá, ezért én 2×28V AC feszültségű trafót javaslok, amennyiben a végfokból kivehető maximumot kívánod megcélozni. Komoly hűtés is kell neki, hogy összejőjjön a dolog. Tápáganként a 4A-T 5×20mm-es bizti bőven elég lesz egy csatorna hídnak.
Terhelten +/- 36V tápfesz megléte esetén adja le a 200W szinuszos teljesítményt 8 Ohm-os műterhelésre, tökéletes szinusz jelalakkal. Ez tény ha hiszed ha nem. THD-t célműszer híján nem mértem, de szerintem itt mindenki számára egyértelmű hogy jóval magasabb mint fél teljesítményen.
Két master/slave kapcsolást elvileg lehet hidalni, de két híd kapcsolást elvileg sem lehet.
[OFF]Ha mélyeket is akarsz hallani, akkor a 101dB-es hangszóró felejtős. A watt mánia második lépcsőfoka a dB mánia
![]()
A méréseim szerint +/-36V -os terhelt tápnál,8 Ohm-os müterhelésre, szinusz jellel 40V effektiv feszültséget ad le klippelés elött, ami 200w-ot jelent.
Zárlat és túláram védelem... mint általában.
Ez jó kis kütyü, már nézegettem korábban is.
Hamarosan ki is próbálom.
Jó ötlet
![]()
Igazad van és világos amit írtál, köszi a bíztatást.
Szerintem is jó kell hogy legyen. Biztosíték nem lesz a végmodulokon, csak az kapcsoló üzemű tápegység lesz védve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |