Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   570 / 570
(#) speedbump válasza VIM hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Köszönöm a válaszod. Csatoltam a képet a kazán belsejéről. Azt nem tudom, hogy ventillátornak meg kellene-e mozdulni a a bekapcsoláskor, de az enyém nem csinál semmit. Csavarhúzóval benyúlva meg tudom forgatni. Nem azt mondom, hogy szabadon fut, de nem is kell különösebb erőfeszítés ahhoz, hogy megmozdítsam.

Amikor levettem róla a fém lemezt akkor az alját vékonyan fehér, szemcsés por borította, kb mint a szétmorzsolt vakolat. Ez már nem (nagyon) látszik mert kiporszívóztam belőle. Nem tudom, hogy van-e ennek jelentősége, de gondoltam megírom hátha jelent valamit.

Mit tudnék tenni azért, hogy behatároljam a hibát? Hátha meg tudnám menteni szerelő nélkül.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2024
(#) speedbump válasza speedbump hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Még csavarhúzó sem kell, az ujjammal simán tudom mozgatni. Videó

A keringetőszivattyú valószínűleg működik. Ez persze csak egy tipp. Ha állítom a teljesítményét akkor változik a hangja is és van egy finom rezgése a teljesítménytől függően.
(#) patexati válasza speedbump hozzászólására (») Márc 25, 2024 / 1
 
Kis olajat kéne adni a csapágynak mert az bizony szorul kicsit..Szelesebb időben huzatnak simán kell mozgatni,de valószínüleg nem ez a baj.Utoljára hasonló készülékben a relé volt rossz..Meg kéne ütögetni a relét csavarhúzó nyelével akkor van,hogy elkapja és elindul..
(#) speedbump válasza patexati hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Nagyon királyak vagytok! Biztos, hogy nyomon vagyunk. Remélem nem csináltam kárt, de motorhoz való lánckenőolajat fújtam rá egy kicsit. Ettől azonnal sokkal könnyebb lett forgatni a lapátokat, egy ujjmozdulattól is látványosan sokat forog.

Bekapcsolás után a hiba megint jelentkezett. Kikapcs, bekapcs ismét. Reset után viszont újraindult a rendszer, most megint fűt. Hagyom, hogy felmelegedjen egy kicsit a ház aztán tesztelem, hogy vajon most meggyógyult végleg vagy valami köztes állapotban vagyunk. Szólok majd, hogy mit találtam, de még egyszer köszi!
(#) patexati válasza speedbump hozzászólására (») Márc 25, 2024 / 2
 
Szerintem még ki nem lesz cserélve a relé nem lesz jó sokáig.Más megoldás nincs rá..
(#) speedbump válasza patexati hozzászólására (») Ápr 4, 2024 / 3
 
Az elmúlt másfél hétben hibátlanul működik a kazán, úgyhogy szerintem a csapágy kenetlensége okozta a problémát. Köszi szépen a segítséget VIM és Patexati. Ez már a második alakalom, hogy ez a fórum több tízezer, de inkább több százezer forintot meg egy csomó idegeskedést spórol meg nekem.
(#) tttttt2 hozzászólása Ápr 10, 2024 /
 
Kéményseprői ellenőrzés során CO-mérésnél a (régi, nyílt égésterű) kombi gázkészülék
- használati melegvíz előállításakor,
- illetve a fűtés beindításakor (használati melegvíz nyitása nélkül)
nagyságrendileg eltérő értéket mutatott.

A sima melegvíz előállításánál a gázkészülék által kibocsátott CO mennyisége rendre jóval magasabb volt, mint amikor az egész fűtést elindítottuk.
Mi lehet ennek az oka?
(#) bbalazs_ válasza tttttt2 hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
A melegvíznél sokkal erősebb lángot használ (nagyobb a hőkivétel), több levegő kellene, de "fuldoklik" valami miatt (általában az égéstérben a lamellák köze eldugul).
Fűtésnél sokkal hamarabb leszabályoz a láng.
Az elején mindkettőnél maximumon megy jó pár másodpercig (míg az előírt hőfokot el nem éri), ott nem lehet eltérés elvileg.

Nálam pont most voltak kéményesek. Előtte tisztítottam lamellákat. Durva mennyiségű kosz jött ki.
(#) tttttt2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Nálam is mostanában jártak.
Ez így azért is kockázatos volt (persze a magas CO-érték mindenképpen az), mert annyira meleg volt délután, hogy nem tudtam, hogy értelmezhető-e még a termosztáton a fűtés felkapcsolása, ezért indítottuk a mérésnél a melegvízet.
Most viszont már az a szabály, hogy ha netán túl magas értéket mérnek a régi, nyílt égésterű (tehát nem kondenzációs) kazánnál, akkor azonnal lezárják. Vége. Nincs tisztítás, javítás...
Onnantól nincs visszaút. Új kazán, kéménybélelés stb.
Viszont a fűtési időszak végére, hiába tisztítom meg minden szeptemberben, azért szépen összegyűlhet a por, mire megjelennek a kéményseprők a nyárias áprilisban.
(#) CirkoUser válasza tttttt2 hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Náltok maguktól jöttek, vagy kihívtátok őket? Mert nálunk kb. 4-5 éve nem voltak kéményseprők (nem, mintha hiányoznának ) Én is ki szoktam takarítani az égőfejet és a fúvókáit, meg az egész cirko belsejét a portól. Van CO érzékelő is a cirkó melett, így nem annyira izgulok, hogy nem jönnek kötekedni, vagy költségekbe verni.
(#) pipi válasza CirkoUser hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Magánszemélynek hívni kell őket, ingyen, de ahová vállalkozás is be van jelentve, oda meg jönnek maguktól, mert ezért tartják a markukat, számláznak tizenx e ft-ot. Sőt hozzám idén 2 hét különbséggel is akartak jönni, mert már több cég is végezheti, és későn futnak össze a szálak... aki kapja az marja hamarabb, piacgazdaság már ez is...
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2024
(#) bbalazs_ válasza CirkoUser hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /
 
Mi társasház vagyunk, nálunk kétévente kötelező.
Ha jól tudom, magánháznál MÁR nem az.
(#) CirkoUser válasza pipi hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Köszönöm a válaszokat! Igen, sima családi ház, ezek szerint azért nem jönnek nálunk (nem baj! )
(#) DomiG válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Na ezért milyen jó a falikéményes!
(#) patexati válasza CirkoUser hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Azért azt,hogy jó ha nem jönnek én nem tartom jónak mivel egyrészt ugye az aki nem nézeti meg a saját és családja biztonságát veszélyezteti,másrészt ha bármilyen okból tűz,gázrobannás,co mérgezés történik a bizosító legelső kérdése a kéményseprő álltal kiállított éves feülvzsgálatot igazoló dokumentum meglétére fog vonatkozni.Lehet a tűz oka bármi más ami nem a kazánhoz köthető akkor sem fizet a biztosító egy fillért sem! Véleményem szerint még akkor is kérik ha villám csap a tetőbe melyen kémény van..
(#) tttttt2 válasza CirkoUser hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Társasházi lakás, így kétévente jönnek.
Családi háznál a "vegzálásnak" tűnő ellenőrzés megúszható, de a kockázat kezelendő.

A tisztításról annyit, hogy én is azt hittem, hogy megtettem a magamét,
de akkor ebben tényleg legyél nagyon alapos és szakértő,
mert egy idő után az igyekezet nem elég.

Például a felső kivezetésnél is össze tud gyűlni kellően sok por és korom,
ezt a csövet még a kihívott karbantarók közül sem szedi le mindenki.

Ha pedig minden tökéletes, nyílt égésterű kazánoknál nyári időben akkor is előfordul, hogy a kémény felső részében megülő hidegebb levegő a gázkazán beindításakor akadályozza a kiáramlást. Ez akkor is "riasztási esemény" és veszélyes történés, ha egyébként műszakilag minden rendben.

Ugyanez történik nagyon erős szélben, ha a külső (helyi) turbulens szélviszonyok miatt a kiáramlás akadályozott. Minden évben több ilyen haláleset is van. Ettől a (sokat tárgyalt) kéménybélelés sem ment meg. Csekély vigasz, hogy ez esetben a katasztrófa szabályos és mindenben megfelelőnek minősített körülmények között történhet meg.

Ilyenkor csak a megbízható CO-jelző véd meg. Tényleg életmentő lehet (Honeywell elég standard).
Itt még az a szép, hogy minden évben vannak cikkek, hogy a CO-jelzők közül pontosan melyik típus nem felelt meg a katasztrófavédelem szerint, aztán egy esztendő múltán megint olvashatsz pontosan ugyanerről.

Hogy közben miért nem csuktak be (le?) ilyeneket ismételten gyártó/forgalmazó cégeket,
(miközben rossz kazánokat simán lezárnak), na erről viszont nem olvashatunk.
(#) CirkoUser válasza tttttt2 hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a mindenre kiterjedő választ, és valóban, abból a szempontból nem lenne rossz a felülvizsgálat, hogy a hibák előjönnének azoknál, akik nem foglalkoznak a karbantartással (nemtörődömségből vagy hozzá nem értésből) Én mondjuk minden második évben nyár végén le szoktam szerelni, és kompresszorral kifújom belőle a port (volt már, hogy az égőfej fúvókáinál, ahol belép a levegő, masszív porcicák akadályozták a levegőáramlást) évente meg a porszívóval adok neki. Van fent Honeywell CO risztó (hamarosan azt is cserélni kell, mert "lejár" benne az elem)
(#) Udvari Zsombor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 11, 2024 /
 
Nálunk egyik évben a kéménybe, ahova a néha kiegészítésként (és papírhulladék eltüzeléséhez) használt kis kályhánk csatlakozik előírtak a kémény aljába egy fém kéményajtót, mert az időközben kialakult tetőtér miatt minden mást meg kellett szüntetni, nem maradt más, így ez kis bontással és beépítéssel járt ‒ a kéményenkénti egy ajtó kötelező. Viszont a kombi gázkazánunkat nem piszkálták.
Következő: »»   570 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem