Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Inhouse válasza VIM hozzászólására (») Márc 19, 2024
Ez másképpen működik, mint az említett TL494-es elterjedtebb változat.
Nekem kissé ködös az a PDF (ATX-2005), nem vágom...
1. VCC, +5V tápfesz kell neki, a STBY tápról kapja, külön egyenirányítás és puffer
2. remote bemenet, ezzel lehet indítani, alacsony szint, 0,8V alatt, indul, testre a PS-ON
3. +3,3V kell rá, némi tűréssel
4. +5V kell rá, némi tűréssel
5. +2,6V kell rá, ha jól látom
6. +12V kell rá, némi tűréssel
7. nyitott kollektoros tranzisztor kimenet
8. nyitott kollektoros tranzisztor kimenet
9. PowerGood kimenet, ha minden oké, akkor 0V körül van, ha valami gond van +5V
10. Vref FB Shunt output (TL431)
11. Vref Shunt input 2,5V (TL431), túláram védelem (+3,3V) ...?
12. test
13. OPamp kimenet
14. OPamp- negatív visszacsatolás bemenet, itt lehet állítani a kimeneti feszt...?
15. OPamp+ lágyindítás
16. védelmi idő... beállítás

A 3,4,5,6-ra ellenállás osztóval egy stabil 12V feszültségből elő lehet állítani, amit kíván.
A többit ki kell kísérletezni. A még át nem alakított működő táp jó támpontot adhat, lehet próbálgatni.
Valószínűleg 24V-nál nagyobb feszültség is nyerhető a kimeneten, a terhelőáramtól függ.
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Márc 19, 2024
Melyik lábon? Bővebben: Link
(#) Poli válasza teglascs hozzászólására (») Okt 30, 2017
Szia!
A Zöld és egy Fekete (PS-On, GND) össze van kötve?
Ha igen, akkor a 2005-ös Ic-n nézd meg, hogy kap-e táp feszültséget. (1-12 láb)
2005 adatlap: Bővebben: Link

Nem árt, ha ezt a cikket elolvasod Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
(#) sector99 válasza NooooP hozzászólására (») Jan 30, 2015
A 2005-ös IC-vel szerelt tápot is ugyanúgy kell átalakítani mint a 2003-at, vagy az teljesen más ?
(#) laszlokunstar válasza Mexbacsi hozzászólására (») Okt 12, 2013
A tápodban sajnos 2005-ös pwm vezérlő lakozik Bővebben: Link.
(#) scooby_ válasza szili83 hozzászólására (») Aug 13, 2013
Hülyeség, hogy a TL494-es AT nem jó! Nagyon is jó, és amit a fenti kolléga írt, hogy nagyon letekert tápfeszültség mellett valóban leáll a PWM vezérlő. De ha felhúzod FIX 32V-ra, akkor annak működnie kell. A MERCURY és a CODEGEN tápokban sejtéseim szerint ATX 2003 vagy 2005 van. Azt is ki lehet váltani TL494-gyel, viszont ahhoz egy kisebb panelt is le kell akkor gyártani. A benne lévő eredeti IC-vel is megoldható a dolog elméletileg, viszont azt Én terveztem át olyanra amilyen, tehát nem 100%, hogy az úgy működni is fog, tesztelni még nem volt időm. Csatolom a fájlokat!
(#) scooby_ hozzászólása Aug 2, 2013
Sziasztok!
Régebben kérdeztem itt arról, hogy át lehet-e alakítani az ATX2002 2003 2005-ös PWM vezérlő IC-vel megáldott tápokat a TL494-hez hasonló módon. Nekem volt egy ötletem anno, de végül nem valósült meg mert találtam egy másik tápot amiben TL494 volt, abban kicsit gyakorlottabb vagyok, így azt alakítottam át. Most viszont van 4 darab olyan tápom is amiben ez a bizonyos ATX 200x típusú IC van, és kár lenne értük, ha ez megoldás nélkül maradna szerintem. Utolsó megoldásnak gondoltam, hogy kiváltom azt az IC-t TL494-gyel, de azt tényleg csak legvégső esetben tenném... Csatolok egy képet, hogy hogyan is gondoltam az átalakítást a "feszültség monitorozás" oldaláról, illetve a visszacsatolás oldaláról. Szerintetek így elindulna?

Névtelen.jpg

(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 27, 2013
Mivel írta, hogy 2005-ös IC-je van, amiről tudható, hogy mindegyik kimenetét figyeli, így nem lehet, hanem biztos, hogy a 12V is "figyelve van"... A 12V figyelése úgy iktatható ki, hogy máshonnan kell fix 12V-ot adni az IC adott bemenetére. Csak ugye ilyen 12V nem terem a tápban, csak az, amit pont nem akarunk figyelni...
(#) mugab válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2013
Ha jól emlékszem a 2005 hasonló a 2003-hoz és annak van itt fenn rajza.
(#) pipi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2013
Hali!
az oldal felső részén van egy lefelé mutató kacsacsőr, abban a"csak ebben a témában keresés" a csillag helyére írd be 2005.
Ha mégsem menne : Bővebben: Link
(#) mugab válasza 1984white hozzászólására (») Feb 29, 2012
Én diódával verem át, de lehet hogy a 3.3voltos ágat is kell meg van a 2005-ös ic-nél olyan is hogy a -12voltot is ...
(#) laszlokunstar válasza szilix hozzászólására (») Jan 5, 2012
A 2005-ös ic-vel szerelt táppal, sajnos ez nem fog menni.
(#) eSDi válasza lacusska hozzászólására (») Nov 15, 2011
Egy 2005. Nov. 13.-i hozzászólásra sikerült válaszolnod...
(#) mugab válasza mythbuster hozzászólására (») Szept 8, 2011
A 2003 nem olyan nagy gáz, a 2005! Mmmmm, aminél külön tekercsen van a -12 és a +12-őt is úgy állítja elő, hogy az egyenirányított 5voltra ülteti rá a plusz feszt.
Na az a kihívás...
(#) mythbuster válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 7, 2011
Felhívnám figyelmedet, hogy kerüld a kínai tápokat, lásd fényes hajlékony fémház, ezekben ugyanis 90% 2003 valamint 2005 -ös IC van, ami nem kis fejfájjást fog majd kozni neked! Javaslom keress matt szürke tápokat, azokban álltalában amcsi IC van, amit már nem olyan nehéz bütykölni, javaslom a Delux -ot!

Üdv!
(#) laszlokunstar válasza karika200 hozzászólására (») Aug 14, 2011
Chirio barátunk szavait idézve pongyola fordításban: "A 2003, 2005, SG6105 vezérlőáramkört tartalmazó tápegységek nem alkalmasak egy szabályozható tápegység készítésére. Az UC3843-al meg lehet tenni, de nem az oldalon javasolt átalakítással" (Ez után jön a TL494-es átalakítása, és az áramkörre hivatkozik ez az utalás)
A fórumon közkézen forgó átalakításán egyébként változtatott 2011 márciusában, és az új kapcsolás is elérhető. Az eddigi 2 helyett 4 potmétert használ:
-Imax beállítása (0,35A-30A)
-I beállítása 0-Imax-ig
-Vmax beállítása (0,1V-16V)
-V beállítása 0,1V-Vmax-ig
Annak aki még bizonytalan javaslom a "SCHEMA ELETTRICO ATX 200W" szöveg melletti kapcsolást megnézni, jelzi rajta az eltávolítantó, és változtatandó kapcsolási részeket.
(#) mugab válasza erbe hozzászólására (») Jan 25, 2011
Kicsit pontosítanék....
Valamint pl. a 2005-ös trafónál nem tudsz minusz ágat csinálni sima ellen diódával...
(#) mugab válasza neocska hozzászólására (») Dec 26, 2010
Úgy tűnik minél profibb egy táp annál nehezebb...
Én a 2003, 2005-ös ic-kkel felépítetteket buherálgatom, de néhány jelenség előtt értetlenül állok.
Még két egyforma táp sem egyforma viselkedésű az átalakításkor. Nyilván van olyan rész amit szkóppal 3 mp alatt lehetne tisztázni, de nekem sajna nincs...
(#) mugab válasza szucsip hozzászólására (») Dec 10, 2010
Ezzel a visszacsatolásal szoktak gondok lenni a 2003-as és 2005-ös ic-knél. Sokszor azt sem viseli el ha 30 centi kábel van a potméteren.
A kb. 50 voltot Mercury 450W-os tápon mértem a trafóról diódával levezetett és 470nF-os kondival testre kötött csúcsérték mérés kapcsán. (Az effektív értéke nyilván kissebb és a kitöltéstől függ)
(#) L2773 válasza ha1drp hozzászólására (») Aug 10, 2010
Köszönöm mindkettőtöknek!
Mihelyt időm lesz, hozzálátok az elemzéseknek. (Hogy a készenléti tápról tudok-e 12V-ot venni, vagy szükségem lesz segédtápegységre). Ahogy nézem, egy régebbi tápon a 494 Vcc-je a készenléti középágáról van levéve, így lehet, hogy megfelel.
Különben tényleg örvendek, az újabb tápoknál gyakori a(z) (AT)2005(B) típusú vezérlő, és erre még nem láttam átalakítást!
(#) mugab hozzászólása Ápr 13, 2010
EI 33 ASG trafó leírása:
Primer:
40+ 40 menet kb. 0.3-as huzalból

Szekunder:
3+3 menet 4X kb.0,6-os huzalból a +5 volthoz, a középcsapolás a test
az 5 volt végeitől még 4 menet 0.6-os huzalból a +12 volthoz

ERL 35-2005 trafó leírása:
Primer:
20+20 menet kb 0.3-as huzalból

Szekunder:
3+3 menet 6X 0.3-as huzalból a +5 volthoz, a középcsapolás a test
az 5 volt közötti kivezetéstől 4+4 menet 6x0.3-os huzalból a +12 voltnak (ez az egyenirányított +5 voltra lesz kötve
a +5 volt végeitől még négy menet 0.3-as huzalból a
- 12 voltnak

Az ERL35-2005 szétszedése nem sikerült törés nélkül. A tekercstest nagyon vékony, a mag meg nagyon össze van ragasztva.
Remélem hasznos információk minden vállalkozó kedvűnek
(#) mugab válasza mugab hozzászólására (») Ápr 12, 2010
A megfejtés a következő:
Az ERL-35-2005 -ös trafóval szerelt táp a +5 voltról táplálja a 12 voltos tekercsét, tehát a plusz négy menet közepe kerül +5 voltra !
Szóval ezért nem lehet minusz ágat készíteni ez esetben...
(#) mugab válasza ha1drp hozzászólására (») Ápr 11, 2010
Ebben az eszmefuttatásban csak az a hiba, hogy ha a trafónál terhelem a minusz ágat, az pont akkora feszültség kell legyen mint a plusz ágé, ha 50% a kitöltési tényező. De nem annyi. És a kisérletemben az 5-ös lábra menő figyelést lazán kiiktattam mást meg nem látok minuszban. Én mercury 2003-as ic -vel szerelt példányokat nézek, meg 2005 -ös icvel szerelt egyéb tápokat. A mercuryk gyakorlatilag megfelelnek a rajznak, a 2005 -ösök már nagyon meg vannak csavarintva, ott még a 3.3volt is külön szabályzón van, és a -5 meg a -12 is figyelve van
(#) mugab hozzászólása Ápr 7, 2010
Ennyi jó tanács után szeretném ha jelentkezne az akinek volt mercury táp a kezében (esetleg több is) és szét is szedte meg átalakította. Ja és működik is ...
(Alternatívaként az is jelentkezhet akinek volt 2003-as ic -vel szerelt táp átalakítása, a 2005 nem ér mert az kicsit más)
(#) mugab válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 7, 2010
Mindegyikkel lehet valamit kezdeni én úgy látom az ic az ami meghatározza hogy hogyan kell átalakítani.
Jómagam a 2003, 2005 ic-vel ellátott tápokat ismerem valamennyire, úgy hogy jelentős kisérleteket hajtottam végre velük.
A trafótekerés szétszedés nélkül max. 1-2 menetnél oldható meg legalábbis amiket én láttam 300-450W-osoknál, merthogy koccra illeszkedik a vasmaghoz a tekercs + még impregnálva is van. A szétszedéshez itt találsz tippeket, én a vasmagot melegítve éles pengével feszítettem szét a vasmagot az illesztésnél, és utána minden szabadon látható imregnálás nyomot lekapava húztam le a tekercstestet.
(#) mugab válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 7, 2010
Megpróbálok...
Először nézd meg az ATX táp 2003-as icvel című rajzot, valahol itt van.
aztán trafótekerés a 12 voltos ág négy menetét 11-re kell szerintem tekerni 24 volthoz.
R58, R47, D24 csomópont áttervezése vagy földre zárása
az ic 6-os láb érzékelés kiiktatása vagy áttervezése
a 14 es lábra menő osztó áttervezése, ha merev tápot akarsz akkor az 5 voltos rész kiiktatása
a kondik és terhelő ellenállások cseréje a 12 voltos ágakban. (a minuszban is )
Használj a hálózattal sorbakötött 100W-os izzót a próbáknál.
Elnézést ha kicsit szűkszavú vagyok de a szép részletes leírásomat most nyelte el az internet megszakadása (diginet :gun: )
Ha netán 2005-ös ic van benne az hasonló de én is most kisérletezek vele...
(#) mugab hozzászólása Márc 18, 2010
2003 vagy 2005 nevű ic-vel rendelkező tápot alakított-e már át valaki? (Én most vagyok épp benne nyakig de addig fel sem teszem a kérdést míg nem találok valakit aki már szintén megjárta a tapasztalás rögös útját...)
Az esetleges érdeklődő aspiránsok addig nézegessék a korábban mellékelt rajzot mely a mercury tápokkal nagy hasonlóságot mutat.
(#) ha1drp válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 7, 2009
Mivel rengeteg féle tápegység létezik szerintem sohasem szabad egy az egyben lekoppintani a cikkben szereplőt.
Ha át akartok alakítani egy tápegységet célszerű tanulmányozni legalább egy hasonló kapcsolási rajzot.

1, Első lépésként legegyszerűbb megszabadulni a fölösleges kábelektől mert csak zavarnának.

2. a 3.3 v könnyen kiiktatható. Ezen általában semmilyen védelem nem szokott lenni (kivéve "2003" "2005" kódjelű IC), s kevésbé szól bele a kimeneti feszültségekbe.

3, A túlfeszültség védelmek kiiktatása. Ez általában bonyolultnak tűnő ellenállás és diódahálózatokkal van megoldva, s sajnos többször a 494 4. lábát vezérli. Azonban szerencsére jellemzően csak a 2db 12v illetve az 5v1 Zéner diódát kell megtalálni, s egyszerűen kiforrasztani azokat. ("2003" "2005" IC-knél ez be van építve, de lazán át lehet vágni.)

4. Amennyiben szimmetrikus a tápegységet szeretnénk a negativ feszültségek meglétének védelmének kiiktatására nincs szükség, de arra figyelni kell, hogy közel azonos legyen az értékük (Ilyen csak a 494 IC-sben szokott lenni)

5. Amennyiben nagyobb áramokra van szükség az 5 voltos ágat is célszerű megszüntetni. Itt két dologra kell figyelni. Az 5 volthoz tartozó alkatrészek kiszerelésével megváltozik a PWM IC-k feszültségosztójának értékei. ilyenkor már célszerű berakni a cikkben ismertetett módon a potis feszültségszabályozót. Másik gond lehet, hogy van olyan transzformátor, ahol sorba van kötve a diódahíd a 12voltos ágéval. Ebben az esetben hagyjuk meg csak a diódapárost.

6. Cseréljük le a kondenzátorokat megfelelő feszültségűekre a 12 voltos ágon, illetve a diódákat. Elvileg 3x feszültségre illene őket méretezni!! Amennyiben a PWM IC innen kap 12 voltot, akkor egy 7812 segíthet, ami egyébként a ventillátorhoz is jól jön
.

Hirtelen ez jutott az eszembe. amennyiben kérdésetek van, írjatok.

És amit gyakorlatilag elérhető:
Több 550w-os Silence tápot sikerült átalakítanom. Ebben egyébként valamivel komolyabb transzformátor található, passzív PFC-vel. Trafó tekercselés nélkül 28v beállított feszültség 22A terhelés mellett 0,4v-al volt csak kevesebb. Ezt a teljesítmény azonban csak percekig vehető le, mert ilyenkor már bizony minden melegszik. Dinamikusan terhelve melegedése elenyésző.
UI.: Mindez elsősorban ATX tápra vonatkozik
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem