Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 20
(#) Szabi1 hozzászólása Nov 2, 2021
Sziasztok! Adott egy GroundZero 38-D2 hangsugárzó, a tervezett ládában szimulálva csatoltam az átviteli függvényét 1000W RMS (türkíz) és 600W RMS (vastag szürke) teljesítmény esetén. A maximális teljesítmény esetében még van 13.3 mm tartalék az XMAX-ból, tehát talán csúcsokban még nagyobb teljesítmény felvételére képes a hangszóró.

A lényeg ebből az, hogy van egy 2x 2 ohmos tekercsű hangszóróm, illetve egy olyan class D erősítőt szeretnék hozzá építeni, amely tisztán le tud adni 600W RMS teljesítményt a hangszóró számára (A tartalék nafta az mindig jól jön).
Bontottam két darab kb 650W-os ATX tápból trafót, azt fel lehetne esetleg úgy használni, hogy ne kelljen újra tekerni ? Csatolok róla képeket.

Egyébként régebben építettem már kisebb teljesítményű autóhifi tápot EI33 ATX trafóval, csatolom annak a kapcsolási rajznak a módosítását elképzelésem szerint.
Az egyik fő probléma, hogy nem tudom beazonosítani mekkora teljesítményűek lehetnek a bontott trafók, illetve hogy mekkora szekunder feszültséget kapnák így.

Arra gondoltam, hogy fognám a régi vezérlőt, kikötném az EI33-ast, helyette egyenként beépíteném a bontott trafókat, hogy lemérjem üresjáratban a szekunderen a kimenő AC feszültséget, ez mennyire jó ötlet?

Nyilván, ha ez így elviekben működő kapcsolás lenne, akkor raknák majd LC szűrőt a szekunderre. Amúgy szükséges a meghajtó BC tranzisztorokat duplázni, vagy elég lenne a kapcsoló fetek Gate-jét ellenállással közösíteni? Szükség lenne-e valamilyen optocsatolós feedback kiépítésére a vezérlésnek?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2021
(#) Lac364 válasza Imti hozzászólására (») Feb 20, 2020
Ez egy 3Kw inverter kapcs rajza. A Q2 Q4 esetleg duplázva egy-egy Gate ellenállással talán életképes lehet. Az általában nagy teljesítményű 74uH 300A-400A induktivitások nem az esetleges túllövéseket akadályozták meg... Ekkorát még nem építettem. Remélem hasznát tudod venni a rajznak. Bővebben: Rajz nagyítva.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2020
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Feb 20, 2020
Csináltál már ilyet valaha? Vagy láttál, mértél működés közben? A 48V-hoz szerintem karcsú lesz a 150V-os FET, vagy combos snubbert kell odarakni, ugyanis a trafó szórásából simán lesznek ott 4-5 szörös tüskék, azaz 200V körüli tüskék simán lesznek a feteken. Aztán vagy túlélik vagy nem...
Kíváncsi leszek a végeredményre, már ha az működni fog. Gyáriban sem láttam még 2kW-osnál nagyobbat, de már az 1kW-osakat is párhuzamosan csinálják, és a trafók szekunder oldalán közösítik őket.

100_1128.JPG

(#) morell hozzászólása Dec 6, 2019
Sziasztok!
Az alábbi kész tápegységből szeretnék többet párhuzamosan kötni.
A visszacsatolás leválasztására optocsatolót beiktatva megoldható lenne 12 V-ról többszörözni a feszültséget?
Milyen optocsatoló típus lehet jó? Pl. SOC1012?
Üdv. morell
(#) Lac364 válasza Imti hozzászólására (») Szept 2, 2019
Túlterhelés védelemmel ellátottat nagy valószínűséggel itt nem is fogsz találni. Nem tudom mekkora feszre gondolsz és mekkora teljesítményre. Ez a két rajz tulajdonkép lefedi az összes többit. Tl431 megvalósított fesszabályzás elég pontos .De az autós erősítőket általában elég tartalékkal valósítják meg így szerintem nem feltétel a tizedes feszültség pontosság. A feteket cserélheted a neked megfelelő teljesítményűre ill a darabszámot is növelheted.
(#) Imti hozzászólása Aug 29, 2019
Jelenleg így néz ki. Szereznem kell hősugárzót,hogy tudjak nagyobb terhelést is rátenni. Aztán vagy füst jeleket küldök valakinek,vagy jól szerepel a teszten
(#) Imti válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2019
Csatolok a jelenlegi mérésről képet. Feszültség 24v freki 70KHz környéke.
Első képen a DS jelalak másodikon meg a két D re tettem a mérő fejeket.
Nyugalmi áram 0,3A némi zavart is látni a jelalak tetején,de pl 100W terheléssel kisimul. 300 nál már újra lesz egy pici tüske a felfutó élnél. Számításaim szerint 28V ra 70KHz re 1,9 menet lenne biffilarisan. Ezért csináltam 2x2menetre, de zavar a nyugalmi áram mértéke. Az lehet baj,hogy 0,2 x40mm réz szalag mind a primer mind a szekunder,csak primernel 4db van együtt tekerve elszigetelve egymáson,és nyilván az alsó és felső hosszuk nem egyezik mert mikor a menet végére értem elvágtam,és rájuk forrasztottam a kivezetést. Mint menet egyezik,de hosszban nem. Okozhat ez ilyen jelenséget?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2019
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Aug 27, 2019
Az indukció emelésével eljön egy olyan állapot, ahol a mágnesezés hatására már nem történik további átrendeződés a magban. Ahogy közelítünk ezen állapot felé, a vasmag egyre kevésbé fogja mutatni ferromágneses tulajdonságát, tulajdonképpen olyan lesz a jelenség, mintha elkezdenéd kihúzni a vasmagot a tekercsből. Az induktivitás ilyenkor folyamatosan csökken, emiatt a felvett áram egyre jobban nő. Egy tápegységben ez az állapot sosem következik be, ha mégis, az azonnal a kapcsolóeszközök tönkremenetelét okozza.

B-H.jpg

(#) emmzolee válasza black1989 hozzászólására (») Okt 18, 2018
Ezt ajánlom neked megnézni. Ez a Magnat Rave 220 erősítő rajza. Megölhetetlen volt annó egy ilyen.
(#) black1989 hozzászólása Szept 1, 2018
Üdv!

Azt szeretném kérdezni , hogy a mellékelt kapcsoláson mit kellene átalakítani , hogy ferrit vagy porvasmaggal is működjön??? Nagyon fontos lenne , mert megépítettem , és csak azután jöttem rá , hogy ez nem ferritre van ez a kapcsolás! Előre is köszönöm!
(#) 13_Balu50 válasza Gj hozzászólására (») Júl 26, 2018
Ha szerencséd van át se kell tekerni, nekem se kellett, viszont a kitöltési tényező szabályozása miatt kell bele egy optó meg pár zéner dióda. Ha anélkül használod 80 V körül lesz a szekunder oldali feszültséged. Annyi módositás van még rajta, hogy a fetek vezérlésére 1-1 db tranyó van berakva, hogy ne legyenek nagyok a tüskék. Ezt nem magamtól tettem az okosak kioktattak.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2018

sg3524-dc.png

(#) Gj hozzászólása Júl 26, 2018
Ilyen trafó van az első PC tápban, amit szétszedtem. Gugli kihoz valami hasonlót, de nem tudok eligazodni.
Ezt érdemes lenne megtekerni?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2018
(#) vteo válasza Gj hozzászólására (») Júl 25, 2018
Biztosan már jelezték a többiek, de egy EMI szűrőre gyártott ferritre (3e25), nem igazán illik teljesítmény átvitelt rábízni.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
(#) Gj válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 24, 2018
Köszi szépen, megcsináltam mindent, amit írtatok. Sajnos nem igazán lett jobb a végeredmény.

Igyekszem sorban menni:
-Ferci: A vasam nem melegszik használat közben.
-Most 3 párhuzamos, bifiláris tekercselésű primerem van 120°-ban. A szekunder ezeknek a meneteknek a "közébe" van tekerve és körbe ér a magon. (Csatolt képek)
-A kapcsoló IC bekötésén is megcsináltam a módosításokat, Gulyi88. (Kivéve a kondenzátort. Azt nem értem, hogy értetted. Hova rakjam?)
-A trafó tekercsein most nagyobb terhelés (30-60Ohm) esetén is jó négyszögjel van.
-Ha most jobban megterhelem a szekundert (30-60Ohm), akkor a trafó elkezd "ciceregni".

Észrevettem egy jelenséget, nem tudom, hogy eddig is jelen volt-e, de most tűnt fel: Ha jobban (a képen 33Ohm-mal, az egyenirányítottat) megterhelem a szekundert, akkor a FET-ek gate-jére érkező jel kitöltési tényezője lecsökken. (Csatolt képek) A képen a gate-ről mért jelek vannak, de ez a lecsökkenés már a TL494 lábain is jelen van, tehát alapból kisebb kitöltési tényezőt ad. Ez mitől van, mit lehet vele kezdeni?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2018
(#) Gj válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 24, 2018
Már túlvagyok a FET-ek méregetésén, szép a gate jelük, BC-327/37 -tel hajtok 1-1 db IRFZ44N FET-et, ahogy írtam. Nem is melegszenek.

Az akksi le tud adni jóval nagyobb áramot is, nem az a szűk keresztmetszet. A primer fesz 11.6V terhelés alatt, feljebbi hozzászólásomban ezt részletesebben is leírtam áramfelvételekkel együtt. Ha megkérhetlek, olvasd el azt is, hátha ott van elásva a kutya Bővebben: Link.

Peter65:
Próbáltam már szinte minden frekvenciát. Lemenve 15-30kHz környékéig néhány wattal tudtam többet kiszedni, de cserébe hallgatnom kéne, ahogy "sípol".
A vasmagot belinkeltem korábban, egy 6400nH-s toroid ferrit. Bővebben: Link

Csatolom a képeket. A 3db 3 szálas a primer, az egyszálas a szekunder. (A szekunderen korábban 0.7-es drót volt, ez most 0.9-es, de a cserével nem változott semmit az eredmény)
(#) Gj válasza Gj hozzászólására (») Júl 23, 2018
33Ohm-mal terhelve a már egyenirányított feszt, ez látszik a szekunderen (egsenirányítás előtt, a tekercs sarkain mérve).

Kis terheléssel itt szép négyszögjel van, nagyobb amplitúdóval.
(#) zolek hozzászólása Jún 17, 2018
Üdv. Pihen a topik , egy kis olvasnivaló még jól jöhet valakinek transzformátorok_tervezése.
(#) zolek hozzászólása Máj 7, 2018
Üdv. Össze bogarásztam ezt trafo tekercseléshez, remélem hasznosítható.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 24, 2018
Csatolok egy képet a végső nyákról, néhány helyen még kellni fog pár átkötés. Super OCL van benne, egy kanális 5 pár végtranyóval.

nyak.jpg

(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 18, 2018
Megépítettem kicsit "professzionálisabb" módon, a jelalak trafó előtt és trafó után is szép, terheléssel és egyenirányítással pontosan a kiszámolt értéket kapom, azaz 60V. A bemeneten kb. 40W felvétellel a kimeneten kb. 25W mérhető, ami szerintem eléggé gyenge hatásfok. Transzformátort újra fogom tekerni vastagabb drótokkal esetleg több szálával. Mivel lehet segíteni, hogy valamivel jobb legyen a hatásfok? A kitöltés a maximumhoz közeli értéken volt, a transzformátor enyhén langyos lett s egyik fet valamivel melegebb mint a másik. Csatolok néhány képet is.
(#) kovacs gabor daniel válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 15, 2018
Készítettem képet, de mivel ez csak egy prototípus breadbordon indítom és ha életképesnek látom akkor elkezdődik a nyák tervezése. A transzformátor egy ETD39 magra tekert 2*3 menetszámú primer és 2*18 menetszámú szekunderből áll. Valószínűleg nem sokat mondanak a képek
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 15, 2018
Sikerült elkészítsem az új áramkört, sokkal jobb eredményeim vannak, de még mindig valami nem teljes. A tranzisztoros meghajtás után a jelalak nem változott, így bekötöttem a feteket is és a trafót. Terhelés nélkül a fetek nem melegszenek a jelalak nem változik. Terheléssel egyik fet elkezd melegedni (a képen a kék jelalak az övé ). A másik egyáltalán nem melegszik, viszont a gate-jén lévő ellenállás jóformán elég. Ha terhelem a trafó szekunderjét a gaten lévő feszültség mínusz irányban kitér, de csak egyik fetnél. Próbáltam diódát tenni a gate ellenállásra de nem változott semmi.

pic_87_3.jpg

(#) Ge Lee válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 15, 2018
A buffer fokozat mindenképpen kell az IC és a fetek közé, ahogy a csatolt rajzon is látod. Snubber (RC) kör is kell a trafó primerjére, a rajzon lévő értékek 99% hogy ahhoz is jók lesznek. Aztán az IRF540 sem ide való, az ajánlott típusok szintén ott vannak a rajzon. Ez a rajz egy 50Hz-es szünetmentes trafóhoz készült, a snubber kör viszont nem, az a nagyfrekire való.

inv.jpg

(#) kovacs gabor daniel válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2018
Kicseréltem az időzítő kondit és az ellenállást, csatolom a kapcsolást és a jelalakokat. Úgy tűnik az IC rendben van. Meghajtó tranzisztorok nélkül készültek a képek.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 15, 2018
Sziasztok!
Megépitettem a driver részét a tápnak. TL494 lett használva, a kitöltés állítható egy trimmerrel a teszt erejéig, lásd az első képet. A TL494 tranzisztorok nélkül, direktben hajtja a feteket, aminek típusa IRF3205. Anélkül, hogy a fetek hozzá lennének kötve a trafóhoz, a gateken a jelalak nagyon eltorzul, lásd a második képet. A harmadik képen a trafó rákapcsolás látszik. A szekunderen magas tüskék és gyenge áram van. Szerintetek mi lehet a probléma? 10,5V-on működik, a trafó 50KHz-re volt méretezve. Próbáltam a feteket tranzisztoron keresztül is meghajtani de nem lett jobb.
(#) csipaDJ hozzászólása Dec 15, 2017
Üdvözletem mindenkinek. Lenne egy megoldásra váró problémám. Megépítettem a csatolmányban lévő kapcsolást. Minden alkatrész stimmel és a helyén is van de valamiért nem megyen. Valaki segítsen nekem.
Köszönöm szépen.
(#) latyakosa hozzászólása Nov 2, 2017
Egy ismertebb gyártó pl ezt a fet hajtó kapcsolást alkotta (igaz nem mai gyártású eszközről beszélünk). Hullanak is a tápegységek ezen a gyártmány esetében.

Push-pull kapcsolás, csak az egyik fet meghajtócsatorna van a képen. JI-re csatlakozik az oszcillátor, a 22ohmok után 4 parallel IRFZ-t táplálna, de az SD880 kimenetén nem is hasonlít a jel a négyszög jelre.
(#) black1989 hozzászólása Márc 2, 2016
Üdv!

Kérdezném, hogyha a mellékelt képen látható végfokot szeretném megépíteni autóba , akkor milyen autóba való smps kapcsolás létezik ami meg is tudná hajtani ?
Az sg3525 kapcsolásokból van fent még 2kw-os is , de bezzeg a közismertebb tl494-el semmi normális kapcsolás ,ami legalább 1000 watt! Ki tud valami konkrét kapcsolást , nem feltétlenül kell ez a teljesítmény amit leírtam ,de 500-600 wattos kapcsolásnak nagyon ,de nagyon tudnék örülni.
kb 1 éve keresek ilyen kapcsolást ,de csak elméleti szutykokat találtam! Pl hogy magméret növelése , meg vastagabb primer , kevesebb menettel ,(ezekkel tisztában vagyok) de konkrétan teljesítmény adatok sehol nincsenek , és persze az lenne a lényeg!!
(#) Geri86 hozzászólása Nov 19, 2015
Valaki meg tudja nekem mondani, hogy az alább szereplő eltérítő magnak mennyi a keresztmetszete, vagy esetleg, hogy kell kiszámolni? Köszi.

elt_mag.jpg

(#) luluzulu válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2015
Induktivitás mérővel mértem, 10 menetet tekertem fel rá, így kapok 52uH. és ha jól számolom akkor az Al=520nH. Légrés szerintem nincs benne. A mag 72cm-es TV -ből való, de a CRT monitor maggokal is hasonló a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015

DSC_0124.JPG

Következő: »»   1 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem