Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) SultanJr válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2024
Tudom,csak van egy toroidom közben bányásztam,(találtam egyet szekrényben) (szimpla) amit akkora feszültségre tekerek amekkorára akarok. Hát passzolom de ha ez alapján ültettem be akkor tüzetesebben megnézem a lábakra mi hová megyen... Meg ugye szimpla táp de van a 2 kijárat a +- és külön feltüntetve egy gnd.. Tehát azt nem vágom mi...
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2024
(#) lacek29 válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 15, 2016
átrajzoltam
(#) vipera1997 hozzászólása Jan 15, 2016
Sziasztok!
Összeraktam egy hidat az alábbi terv alapján, és olyan gondom van vele, hogy bármit teszek rá nem akar hang kijönni belőle.A végfok megy, hangszórót rákötve be és kikapcsoláskor hallani hogy pattan, a kimeneti DC 0V a nyugalmi 55-60mA.Viszont nem tudok rájönni hogy mi lehet vele a gond.
Összesen csak a végfok van rátéve, más nincs.
(#) vipera1997 hozzászólása Jan 3, 2016
Sziasztok!
Reggel összedobtam egy ilyen kis tervet, abból amit találtam itthon, ha valaki ránézne és mondana pár véleményt, vagy tanácsot azt megköszönném.
(#) palp hozzászólása Dec 29, 2015
És amit hajt:
(#) palp hozzászólása Dec 27, 2015
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást. A bajom az vele, hogy üresjáratban a tápágon 55 V jelenik meg, bekapcsolás után a végfok lerántja kb. 19 V-ra és nem szólal meg. A segítséget köszönöm és Kellemes Ünnepeket mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
(#) palp hozzászólása Dec 25, 2015
Sziasztok!
Szubládát építenék. A vezetékeléssel támadt egy kis gondom. Egy régebben elkészített egytápos hídhoz kötném a szubszűrőt. A SUB+ SGND SUB- bekötésénél elakadtam. Első nekifutásra jól gondoltam, hogy a C10 pozíciószámú kondit leválasztom a közös testről és rákötöm a SUB- csatlakozási pontot (elko helyett fólia), valamint elég-e a bemenetre 1 mikrós fólia?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
(#) palp hozzászólása Dec 6, 2015
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy az alábbi kapcsolás hajtható-e BEAG AET 453 toroidjával.
(#) konyak6 hozzászólása Okt 17, 2015
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban mekkora lehet a 680 Ohmos ellenállás után lévő kondi(JB1, JB2)? Illetve szükség van rá?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) V1rusH hozzászólása Okt 7, 2015
Elvégeztem hidalást, de azért rákérdezek, jól értelmeztem-e?!
(#) reloop hozzászólása Szept 4, 2014
Sziasztok!
Elkészültem végre a híd-kapcsolás egyszerűsített változatával. A mérete mindössze 74x35mm.
A közös, szimmetrikus-tápos sztereó kiépítés gyakori előfordulása miatt jelföld leválasztást iktattam be.
Az egyik képmelléklet azt illusztrálja milyen szabálytalan kábelezést alkalmaztam a próbához, ennek ellenére teljesen búgás mentes az erősítő.
Figyelembe vettem pár, a fórumban megfogalmazott igényt, így kapott az áramkör egy viszonylag lassú fel és lefutású némítási lehetőséget, valamint 3,5dB-lel növeltem a jelerősítést, mely így 50x-es.
Tesztelés és mérés után összeállítom az utánépítéshez szükséges dokumentációt.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) ftgeri hozzászólása Ápr 20, 2014
Sziasztok!

Megépíttettem a stereo tda7294-et hídkapcsolásban. Elsőnek a gyári kapcsolási rajzzal próbálkoztam, mégpedig úgy, hogy direkt kihagytam belőle a Mute/St-By funkciót (mivel nekem erre nincs szükségem). Igen ám , csak hogy így nem szólt. Mivel én úgy értelmeztem, hogy ezek a funkciók csak akkor aktívak ha tápfeszen vannak, ergo, ha nincs tápfeszen akkor nem aktívak, tehát szól az erősítő. Viszont ez pont fordítva van ugye. Ez után utómunkával légkötésben megoldottam a dolgot, viszont egy olyan probléma lépett fel, hogy búgott (szólni szólt, csak volt neki egy alap búgása, hozzáteszem elég hangosan). Gondoltam, biztos a légkötés miatt szedi össze a zavart. Majd megterveztem újból, akkor már minden az eredeti terv szerint (megjegyzem, hogy nem átterveztem, hanem teljesen nulláról csináltam egy új tervet, nehogy hibás legyen az előző és a miatt csinálja), viszont még mindig búgott. Ezt követően megnéztem labortápról (hátha a puffer kevés (bár az nem okoz ekkora búgást)), de arról is csinálta. Közben mértem áramot is és 3,5 ampert vett fel üres járásban, ami nem épp ideális ugyebár...

Következő nekirugaszkodásnak már másik kapcsolással próbálkoztam (ami a mellékletben van). Ez szintén megterveztem és a következőt produkálta: hangszórók rákapcsolva (8 ohm), tápfesz +/- 33V ---> tökéletes indulás, 350 mA-es nyugalmi és szinte semmi zaj. Majd ez után jött az érdekes dolog: Ahogy rákötöttem egy jelkábelt (3,5 jack, árnyékolt vezetékkel) elkezdett búgni, de úgy, hogy a jack még be se volt dugva (több vezetékkel is próbáltam). Ez után rákötöttem a jelet és továbbra is búgott, ugyanakkor szólt is. Nagy hangerőn nem lehet hallani a búgást, mert elnyomja a zene, viszont kis hangerőn meg nagyon zavaró.

Amire odafigyeltem/Amivel próbálkoztam: ic-k bordától elszigetelve, minden alkatrész egyenként kimérve, a tervet és a forrasztást többször is átnéztem (bár ettől függetlenül simán lehet ez a baj, azért is tettem fel, hátha valaki észrevesz valamit), labortápról is próbáltam (bár 25600µF puffernek elég kéne lennie), több jelkábellel különböző helyiségekben (hátha valami ottani zavar szól bele), a jelkábelre tettem szűrést (GND-Jobb / GND-Bal közé egy-egy 100k-s ellen állást és egy-egy 100n-os kondit párhuzamosan), az ic-ket egyenként is kipróbáltam (úgy, hogy az inverz rész bemenetét lekötöttem a földpontról és fázishelyesre adtam e jelet, majd annak a kimenetét a földhöz képest kötöttem a hangszóróra, de így is búgott, mind a négynél). Még próbálkoztam egy két dologgal, de nagyjából ennyi.
Valami ötlet!?

Nem tudom, hogy ki olvassa egyáltalán végig (), de előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Davidd hozzászólása Ápr 14, 2014
Amit linkeltél meg is találtam miután írtam. Az írottak alapján működik a dolog.(Tudom ott még alakítgatások voltak stb, de működött.) Te milyen híd panelt ajánlanál akkor ehelyett? Olvastam az előző hozzászólásokban, hogy a pedro félét jobb félretenni. Mellékelek egy másik hidat, amit ugyancsak te terveztél meg, szerinted ez megállja a helyet Pa használatban?
(#) Alkotó hozzászólása Márc 4, 2014
Poolice részére (illetve akit még érdekel).
A tda7294-es Reloop terve szerinti "egytápso" hídváltozat védelmének panelterve (vasaláshoz).
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2014
A jelföld leválasztásához mit szóltok?
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) reloop válasza rolie hozzászólására (») Feb 18, 2014
Körvonalazódik a terv
(#) reloop hozzászólása Feb 18, 2014
Sziasztok! Készülget az "Egyszerű híd" 85x35mm-en. Örömmel veszek minden kérdést, véleményt, tanácsot.
(#) csady hozzászólása Márc 16, 2013
sziasztok. Segítségre lenne szűkségem. Megépítettem 2db hidat ők teljesen jól működnek. Építettem egy 3.at és valamiért első indítás után 2-3mp kilőtte a biztosítékot. Azóta zárlatot mérek a +/- GND között. Ellenállások,Kondik ,diódák cserélve. (elkészítettem egy új panelt (4.)új cuccokkal felépítettem oda is 2db zsír új TDA-t(7294) tetem. ott is ugyan ez a hibajelenség. ) Linkelem a kapcsolást ami alapján megépítettem. Néhány fotót az elkészített nyákró.TDA 7294 1.
TDA 7294 2.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) Alkotó válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 1, 2013
Én nem vagyok avatott értője az elektronikának, de ha már rákérdeztél elmondom mit gondolok. (Javaslom Reloop-al is konzultálni, mert nagy tudású szakember, akinek sok tapasztalata van a témában.)
Kétféle megoldást tudok elképzelni:
1. A mellékelt rajz szerint, csak az IC2-t "figyeled". Ez félmegoldásnak tűnhet de nem az. Ha az IC2 betegszik meg, és kijut a DC a kimenetére, akkor azt eleve figyeli a védelem. Ha az IC1-nek lesz baja, akkor az R9-en keresztül az is elbillenti IC2-t, amit figyelsz. Tehát elvileg teljes a védelem.
2. Másik lehetőség ha nem törődsz azzal híd, vagy nem híd. Minden egyes híd-elem kimenetét külön figyeled.

Viszont nem könnyű azt megmondani, milyen kombinációban jó a védelem reléit "közösíteni". Általában egy normál sztereó rendszernél közös védelem van, ha bármi rossz, akkor old mindkét csatornán egyszerre. De egy sokcsatornás rendszernél már életképes lehet mindnek külön védelmet adni, ami függetleníti őket a többi csatornától.
Szerk: lemaradt a rajz, pótoltam.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2012
Szia Reloop!

A mellékelt kapcsolási rajz az általad fejlesztett egytápos hidat ábrázolja ("Egytápos híd.pdf") egy kis kiegészítéssel. A plusz az a Mute és a St-By lábak vezérlésében van.
Az optós engedélyező áramköri rész elhagyható, ha a C15-öt helyét rövidre zárjuk és elhagyjuk az alábbi komponenseket: C15, OC1, D3, R16, CN3.
A St-By - Mute vezérlő áramkör a tápfeszültség lecsökkenésekor, elvileg 21V alatt (illetve ha az optó LED-jére nem kapcsolunk feszültséget) tiltja az erősítőt.

Szerinted mennyire életképes így a kapcsolás?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 23, 2012
Itt a javított.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 23, 2012
A módosított rajz.
(Eltérések: a hangszóró és a relé érintkezői helyet cseréltek, mert így lehet praktikusan bekötni; a tápfeszültség "megnőtt"; A venti-vezérlésbe bekerült C20 és a LED-jének előtétjét is csökkentettem.)
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 6, 2012
Kipróbáltam a végfokpanelt. Gond nélkül megy és jól működik.
Ez továbbra is a Reloop elképzelése szerinti egytápos-híd kapcsolás, sőt a panelterv alapja is az övé. Ez utóbbin azért kellett igazítani, mert nem akartam túlzottan hosszú átkötéseket, illetve ettől fontosabb az eltérő rögzítési mód lehetőségének megteremtése. Az erősítő IC-k felfogatása nem a saját csavarjukkal történik (de akár azzal is lehet), hanem egy külső szorító lemezzel/kengyellel. Több ilyen megoldást láttam gyári készülékekben, és nálam is nagyon jól bevált.
Annyi szépséghibája van a tervnek, hogy csak jelentős méretnövekedés árán tudtam volna megoldani a rögzítő csavarok előtti hely szabadon hagyását, ezért erről lemondtam. Hatlapfejű M4 vagy M5 méretű csavarokkal, villáskulcsot használva, jól hozzáférhetőek a csavarfejek, ezt a megoldást javaslom másoknak is.
A terven sárgás színű vonalakkal jelöltem azokat a sávokat, amiket célszerű lehet ónozással megerősíteni. E nélkül is 6A fölötti áramok folyhatnak 35um rézréteg-vastagság esetén, de az ördög nem alszik.
A NYÁK-rajzolat az alaktrészoldal felőli nézetben látható, tehát pl. vasaláshoz alkalmas. Ennek nyomtatásakor oda kell figyelni, a "lapmérethez igazít" opció kikapcsolására, mert ellenkező esetben kisebb képet kapunk mint kellene. A méretet is ráírtam, azt is le lehet ellenőrizni.
(#) Alkotó hozzászólása Jún 28, 2012
Reloop hídba kötött, "egytápos" erősítő elképzelését lerajzoltam, kiegészítve a szintén általa használt védelemmel, és hőfokfigyelős ventilátor vezérléssel.
Így egyben itt látható először ez a készülék, ami volt nálam, kipróbáltam, és semmilyen hibát nem találtam benne.
(Készítettem panelterveket is, de ezeket még csak most fogom kipróbálni.)
(#) demonherceg válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2012
Íme a két rajz összehasonlításképpen. A tranzisztorok nélküli a gyári kapcsolás és ugyanaz a felépítése,mint a tranzisztorosnak. És a visszacsatolás ott is kimenetről van megoldva. A rajz ugyan az csak a tranzisztorok és a 47 ohmos ellenállások vannak beépítve.
(#) Szabi1 válasza attti hozzászólására (») Dec 20, 2011
Ha tda 7294 hid kell akkor itt van. Ha nem tudod megnyitni akkor Bővebben: Link
(#) reloop válasza depi52 hozzászólására (») Dec 18, 2011
Szia! Így már látható
(#) Szabi1 válasza depi52 hozzászólására (») Dec 18, 2011
Van egy olyan kapcsolás ahol dióda védi meg a fordítot táptól, elvileg hazavágja.
(#) Szabi1 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 2, 2011
Oke nekem a nyák rajzomon amit nem én terveztem van dióda a + gnd és gnd - vezetékek között. Jah és még lenne egy kérdésem. Ha az IC stby módba van akkor nem fogyaszt annyi áramot az erősítő?
(#) Szabi1 válasza Máté hozzászólására (») Nov 28, 2011
Először is ha 100w ot akarsz belőle kihozni +-36 v ra van szügség nem 12v ra. Ez ugy a legyegyszerűbb hogy csinálsz egy invertert. Mellékelem a tda 7294 hídhapcsolást ami +-36v 5 A el 200w szinusz hozahtó ki 8 ohmon ami azt jelenti hogy 400w-os hangszórót simán kihajt. de nem köthesz rá 4 ohmos hangszrót csak ha sorba kötöd őket. Szóval ha +-36v ra van szügség akkor úgy tekered a secundert a trafónak.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem