Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha tényleg ez a rajza és a másik motor megy, akkor már tényleg csak a relé-sorkapocs-kábelek ellenőrzése jöhet szóba. Mivel a Triac közös..
Akkor néz meg, hogy a hangfrekis bemenet el jut-e a demodulátorokig. Bár gondolom, a C421-et cserélted, ott tapiztad. De nézd meg, hogy AM/FM esetén ha megfogod a diódákat zúg-e. Vagy is hogy az URH kapcsoló, oda kapcsolja-e az erősítő bemenetét az aránydetektorra. (Kapcsoló 19-11 zár-e. Elég furán van számozva..)
Ha ez jó, akkor mérd meg a T1-T2-T3-T4 munkapontjait.
Hello! Azt megnézted, hogy középhullám tartományában működi-e a készülék?
Mert ha működik, akkor vélhetően működik a középfrekvenciás erősítő egység, és elsődlegesen a tunernél kell hibát keresni. Ha nem működik, akkor a KF fokozatnál kell hibát keresni. Remélhetőleg a KF hangoló vasmagok, nincsenek eltekergetve, mert kezdők kedvenc szokása, mindent megtekerni amit lehet. Azt remélem tudod, hogy a rádió "keleti URH-ra" lesz hangolva. Ez 65..73MHz tartományban van és ha jól tudom itt nem folyik rádió műsorsugárzás manapság.
Akkor valószínű, hogy Zolinak van igaza, mert a relé csak az irányváltást végzi, és a triac szabályozza a sebességet. De ha egyik irányba jó, akkor a triac-nak is jónak kell lenni. Ergo a vezérlés tilthatja le a mozgást, valamely okból. Esetleg nézd meg, mi változott, bekötés-irány, valami. Infra védelem nem szólhat bele? Mert ugye az nyitást nem akadályozza, de a zárást igen.
Vagy végállás kapcsoló nincs? Esetleg nincs, de a programba meg ki van választva.. (De én alapból nem ismerem a dolgokat, csak sejtéseim vannak.)
Igen, használható. Manapság a gyakorlat az szokott lenni, hogy az üzemi kondiknak fehér a kabátja, az indítóké fekete.
De az indító kondik kapacitása lényegesen nagyobb, legtöbb esetben azok bipoláris elkók, veszteségei miatt nem bírják tartósan a váltóáramot. Sajnos ma már nem olajkondik az üzemi kondik, "öngyógyuló" tulajdonságuk miatt kapacitás vesztesé vállnak idővel, mint az X2 kondik.
A Siemens csőtermosztáthoz adtak egy hullámosított acél "drótot" vagy inkább nevezzük lapos rugónak. Egyébként az működik, bár elég ronda, ahogy a felesleg kilóg. Amit fele áron vettem anno és jobb nála, ahhoz egy ellapított rugót adtak, meg hővezető pasztát is amit én fel sem használtam, még is jobb eredménnyel használható. Aztán végül mind kettő alkalmazásba került, a Siemens a vegyestüzelésű kazán szivattyúját kapcsolja, ott nem gond a nagy hiszterézis, a HCWPB-90B pedig a gázkazán utókeringtetését vezérli. Mind kettő működik, évek óta.
A gyorskötöző, nem volt igénybe véve, mert csak a hullámkábel lelógó vékony kötegeit fogta össze. De ha hozzáértél, lepattant. Egyszerűen "megérett". Sok helyen és célra használtam már ilyesmit, de kábelerek kötegelésénél sem volt jó, idővel bevágta a szigetelést. Lehet másnak nincs ilyen tapasztalata, vagy utólag már nem vizslatta meg a dolgot mint én..
Akkor nyilván nem az erősítőjével van a gond. De nem írtad, mit vársz tőlünk, mennyit értesz az elektronikához, van-e felszerelésed. Mint ahogy azt sem írtad, hogy mi a rádió típusa.
Már néhányszor leírtam, hogy az "egy" az határozatlan névelő. Ergo, nem lehet belőle megtudni semmit.
Hello! Nem polarizált a kondi, nem számít melyik lába melyik.
Hello! Mondjuk én a gyorskötözőt mellőzném. Akkor már inkább egy vékony acéldróttal bebandázsolnám.
Nekem a gyorskötözőkkel sok bajom volt a cégnél. A 250-es darukábelek ilyennel voltak egymáshoz húzva és rendre ott is lepattogtak. Pont ott, ahol nem eshetne le semmi. A 29 méteren a csarnokban, jó meleg van és nem bírta. Viszont a parasztos 1,5mm2-es sima rézkábel ere, sosem esett le és itt is elég meleg lesz.
Oké, de ez attól függ milyen kondi ez és hol van a készülékben. Mert ha ez a kondi valamelyik bemenetnél van, akkor zúghat. Ha a tápban, akkor nem zúghatna, de akkor is kell, hogy mit szűr a kondi és hogy a háza kapcsolódik-e a sasszihoz (GND-hez).
(Az asztalt csak viccként írtam, mert nem lehetett tudni hol van a kondi áramkörileg.) De ha nem tudjuk milyen készülék és hol van benne rajztechnikailag a kondi, honnan tudnánk, hogy mi normális, mi nem? De a rádió, biztos nem ahhoz készült, hogy tapizzák a kondikat. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:22
Hello! Nem igazán látom én sem, hogy itt mi a hiba.. (Mondjuk sem az Ic-t sem a készüléket nem ismerem.)
Az adatlap azt írja a VENL-re hogy max 1V. A VENH-ra. hogy minimum 2,6V és maximum a Vin. A Vin pedig 5,9V..14V lehet. (A gépben mondjuk, 5,6V van írva.) De hát akkor azért ezzel is működni kellett anno. Én egyébként úgy látom, hogy a gépben csak a Reset áramkör van használva és az EN bemenet. (Így az 5-6-7 láb nem számít.) A Reset-re meg elvileg az EN hat és feltételezhetően figyeli a tápfeszt. Bár a blokkvázlat szerint a belső referenciát a VO kimenet feszültségéhez használja a hibajel erősítővel. De hogy a Reset generátorban mi van azt a fene sem tudja, de mivel kondi csatlakozik a 9-es lábhoz, vélhetően időzítés van benne. Az is érdekes, hogy az adatlapon a Reset kimenet felülvonással van ellátva, tehát Reset alatt, itt alacsony szintnek kellene lenni. A készülékedben, meg simán Reset van írva ami azt sugallja, hogy Reset alatt itt H szint van. Ez cseppet ellentmondásos. (Az adatlap is elég furcsa.) Minden esetre ha Te üzem közben, mikor működött a dolog, felhúztad a Reset pontot, miközben az L szintű lett volna, akkor a 10-8 láb közötti tranyónak kellett volna az Ic-ben megpusztulni. Így nemigazán tudok értelmes tanácsot adni, a táblázatodban az EN lábnak nem látni a változását, az pedig az Ic-nél bemenet, nem kimenet. Nem tudom, hogy az Ic felületszerelt-e, esetleg tettél bele foglalatot, mert ha ez lehetséges, kiveszed az Ic-t és akkor a 8-as Reset láb helyét fel tudod húzni az 5V-ra vagy a 0V-ra. És ekkor működni kellene a gépben valaminek.
Ráadásul azt mondták, hogy a rend rendíthetetlen őre, vagy elfogadja, vagy nem. A jogbiztonság jegyében..
A Siemens mint rendesen "németesen nyakatekert". Véletlenül sem nevezne el valamit a megszokott módon. Volt velük tapasztalatom.. Készülékük előlapján olyan hosszú szövegek vannak, amik nem férnek ki. pld. "Geschwindigkeit" Na ez a "speed", vagy is a sebesség. De azért a Reset-en már "megfeküdtek". Ha valamit elmagyaráznak, akkor meg kell kérni, hogy angolul beszéljen, mert úgy már nem tudnak hadoválni. Csak villanymozdonyt érdemes tőlük venni, de arra meg nincs pénzem.
Egyébként ez a csőtermosztát elég gyatra, hatalmas hiszterézise van. Néhány alkalmazásnál ez jó, de nem kell meglepődni.
Már pedig a Siemens független kontaktust ad ki. Tehát Bakman rajza alapján kell eljárni, csak a COM és NC kontaktust kell használni és célba értél. A Siemensnél speciel ez a C és 1-es sorkapcsot jelenti.
Nem egészen értem.. Azt írod, hogy a relé kattan, a motor jó, a feszültség meg nincs meg.
Akkor oly sok helyen nem lehet a hiba, mert már csak a relé kontaktus és a sorkapocs között van a gond. De az nem lehetséges, hogy a relé feszültsége nincs meg és ugyan hallod hogy kattan, csak épp nem húz be?
Hello! Én fordítva értelmezem amit ír. Ha a másik "rendszer elér egy hőfokot, akkor ne tudjon elindulni a kazán. (Pld. ha a vegyes tüzelésű fűt, akkor ne kapcsoljon be a gázkazán, hiába kéri a termosztát.)
Hello! Lehet nem kellene 0,3 ezrelék pontosságot elvárni egy erőmérő cellától.
A híd hőkompenzálása egyébként sem kispályás munka.
Persze olvastam, de én nem tudom hogy vannak kötve a Led-ek (ebből sem).
Csak azért említettem, mert ha párhuzamosan van kötve bármi és egyiket rövidrezárod, akkor valami mást is kisöntöltél. Bárhogyan is vannak kötve.
Hello! Ha párhuzamos ágak is vannak, nem biztos hogy a rövidzár nyerő..
Hello! Ahogy írja István, ezeknek nagy gyújtóáram kell. Esetleg próbáld meg trafóval, mint itt..
Hello! Kidobod a szkópot, majd újra kiválasztod. Akkor megjelennek a mérőpontok és a Channel ablakba kiválasztod mit szeretnél látni. Mellesleg a zénereket záróirányba használjuk.
Te itt egy diódát mutogatsz, Uniman meg egy 9V-os elemet meg egy 100 ohm-os ellenállást írt..
Arra értettem, hogy a kérésedet ott kellett volna felrakni, nem itt.
Hello! Pld. Így. A kondi kapacitását a reléhez kell megválasztani, hogy 1sec ideig tudja meghúzva tartani. (De van számtalan időzítős topik!)
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2025
Nem a kontaktussal párhuzamosan van, hanem a fogyasztóval. A kontaktus nyitásakor az ellenindukált feszültség ezen záródik. Felemésztődik az induktivitásban tárolt energia.
Inkább elfelejteném..
Tudjátok mibe őrült bele az őslakó Ausztrál? Vett egy új bumerángot és elakarta dobni a régit. Na ez is olyan régi, mint a P13b.. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2025
Bocs, én írtam a P13b-t. mert az van a fejemben..
Még adatlapot is láttam, ahol a PNP-NPN fel volt cserélve.
Anno barátom készített belőle erősítőt és (tranyóval együtt ) lefújta a hűtőbordát matt feketére. Én meg hogy gyorsabban száradjon, fölé húztam az asztali lámpát. El is szált szépen mind kettő. Azaz kis üzemidő után mindig megfutottak. Nagy ötlet volt mind kettő tett, de tanulságos.
Hello! Tessék. Némi alkatrész, meg négy egyáramkörös-kétállású (SPDT) kapcsoló kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |