Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha egy igazan jó koax high end hifi hangfalat akarsz, akkor keressed a KEF Q90-es típust példáúl. Majdnem mindegyik KEF közép és magasa egyetlen koax hangszóró képezi. Ezek bizton állítom, hogy nagyon jók. A tannoy-t mostanában istenítik pedig annyira nem is olyan túündöklő haggal bírnak, inkább parasztkábítás, viszont a régi tannoyok közt létezik koaxiális kétutas. Hy arra rábukkansz, akkor nyertél egy életre való minőséget. A nagyon régi wintage őskori hangfalak pedig nem fognak jól szólni, hiszen abban a korban a háborúk idelyén ès után sem nem tudott még egyetlen hangszoró sem úgy szólni, mint a mai hifik. Basszusaik sem voltak. Nagyot szóltak az igaz, de messze nem úgy mint a mai szint kívánja.
Nekem van két Paravicini EAR csövesem, az egyik EAR859, a màsik a napokban készűlt el, dobozolni vágyakozik, ez az ESR869. 2x13 és 2x15W meg van egy gyönyörű 300b SE 2x8W-al. A kényesebbik végfokom, a 300b-st jelenleg egy zárt Revox 3utas Studio4 MK II típusú hangfalakon élvezem a hangját. A Paraviciniket pedig egy pár ASW cantius ML3 ii-n hallgatom. Ezekre nagyon nehezen találtam rá, mert különleges híres darabok és ritkák. Németből származik mindkét pár. Jól jártam mert aki üzletelte nem tudta mit árúl. Volt mèg egy pár Bonsai audio kétutasom passzív menbránnal tetején, de azt eladtam egy csöves erősítővel. Az is zárt doboz volt, de ezek mind eléggé érzékenyek, hogy jól bírják a csöves különleges SE végfokaim. Most is épp hallgatom Dire Straits és Pink Floyd egy-egx albumát és hegyezem az újParavicini végfokom hangját. Kondikat, csöveket csereberélek válogatok, méricskélek. Míg azt nem mondom, na most készen van és irány az asztalos és az alumíniumos a dobozolásra. ![]()
Elírtam, már kapkodtam. Reflexre gondoltam, az volt az utolsó részen a hozzászólásban.
Ha jól modellezhetőek előre, akkor amit először mellékeltem képet a reflexről, az talán helyes (nem úgy értem, hogy "jó", hanem mint szimuláció az-e, ergo azt fogom kapni, amit látok?)? WinISD-vel készült. Esetleg linkeljem a teljes eredményt? Az egy dolog, hogy nem kapható a tannoy, de jó minőségűek? Nem nagyon találtam róluk semmit, de más fórumokon (talán itt is) ajánlották. Akkor a cső hangolását érdemes kutatnom vagy azt honnan fogom tudni, ha az a félhullám resonanciája? Meg fogom nézni az összes anyagot a programhoz, de általában olyan faék egyszerű példákat találtam, hogy nem volt benne semmi komplex (beraktak egy sub-ot, kiköpte a láda méretét, kb akkorát gyártottak, kész...hát...ez nem egy korrekt példa nekem, mert ebből nem tudom meg, hogy kell igazán használni). Az a fotó a linkelt Philipsen elég érdekes, mintha egy öt éves, óvodás kente volna össze ragasztóval, ráadásul mintha el is vált volna egy részen az egyik (rés van a membránnál) és 6 Ohmos. A Sharp "jól néz ki", természetesen ezt sem ismerem ![]() Ez saját oldal? Ismerem, olvastam több cikket is innen ![]() A linkelt példával csak a méretet gondoltam szemléltetni, ezekben a pici hangszórókban nem igazán hiszek, bár annyit el tudok mondani, hogy a kb 11 éves MSI "gamer" szériás laptopomban olyan hangkártya van és úgy van összelőve minden, hogy nagyon szép hangja van, nem torz vagy recseg/kínlódik maxon sem.. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
Tőlem gányolhatsz nyugodtan, engem nem zavar.
![]() 10l zárt miért? ![]() ![]() A Sonyt mindenki onnan szerzi, ahonnan linkeltem. Rá kell kérdezni, hogy tényleg van-e. Én csak jövőhéten tudom megnézni, hogy mi ezzel a helyzet épp. Magasnak, amire pénzed van. Pl. ezek a legáltalánosabb magashangszórók Bővebben: Link Bővebben: Link De ide megfelelnek. Ha több pénzed van, lehet rendesebb dóm, de az már drágább, mint a mélyközép. ![]() ![]() tannoy hangszórók biztosan nem kaphatók, csak egy kivétel, az M1 dóm van most. Ha a zsebkönyv jó régi, akkor az elmélet is hiányos lehet benne. ![]() Nem azt érti rajta, hanem a félhullámút. Freeair = gyenge mágnes, kis együttmozgó tömeg. Olcsó vagy oldschool szélessávúk és autóhangszórók tartoznak ide főleg. ![]() Kezdésnek Bővebben: Link Szerintem amit linkeltél, az rosszabb lett, mint az eredeti állapot volt. ![]()
A passzív membránt úgy használtam volna, ahogyan ezeken a bluetooth-os cuccokon van, de nem akarok már annyit gányolni.
A dolog úgy néz ki, hogy imádom a zenét, de túl sok pénzem soha nem volt és vagy helyem, tehát audiofil cuccok soha nem voltak. Helyette nagyon jó ár/érték arányú dolgokat sikerült kifognom. Ezért is nem akarok "rendes" hangdobozt vagy túl komoly dolgot építeni (értsd=nagyot és drágát), mert van, amivel tökéletesen elégedett vagyok és inkább az alkotás öröme lenne a lényeg (persze szemetet vagy hülyeséget sem akarok csinálni, arany középút lenne a cél). Ezt is elektronikai oldalról közelítettem, mert szeretnék majd AB és D osztályú, kisebb erősítőket építeni. A válasz alapján szerintem elfogadom ezt olyannak, amilyen. Beleteszem egy zárt, 10l-es dobozba, aztán kiderül. Az irányítottságot úgy értettem, hogy van rajta egy kúp és azzal pont szembe nézve kellemetlen volt a különbség a magas és a mélyebb tartományok között, valahogy a közép kicsit el volt tűnve. Tény, hogy célszerű lenne készen venni, ezzel nem is vitázom ![]() Megnéztem a Sony-t, egy másik boltban lehet is kapni kb ennyiért (a linken nem rendelhető a státusz). A magas milyen legyen? Membrános, piezó, dome? SONY 0-937-746? tannoy hangsugárzók? Egyszer kaptam kölcsön egy könyvet, amiben a teljes elmélet volt, kis, kék zsebkönyv, de nem találtam sehol és jó régi. Komplett leírás hogyan és miért kell úgy méretezni, ahogyan. Amilyen könyveket találtam, mind abból hozott példát, jut eszembe hátha meg is említik a címét. A port rezonancián valószínűleg a program a cső hangolását érti (programban "1st port resonance"). Esetleg asztali 2.1? (majd a következő projektnek). 2 normál sztereo és egy bridge erősítő monoban a mélyhez? Mi különbözteti meg a free air hangsugárzókat? A szélessávúak mind azok, vagy van valamilyen tipikus paramétere? Van valamilyen segédlet valahol a hangdobozok aránylag korrekt tervezésére? Mert a könyvekben, amiket néztem, minden "túl volt tolva". 50-150 literes dobozok, 30 kg fa anyag, nagyon drága hangszórók. Tudom, minőség meg minden, értem én, de a hangszerek óta tudom, hogy azért sok dolog túl van árazva és lehet egy ideális pontot találni (mert igénytelen sem vagyok, a fülem is jó, de rá vagyok kényszerítve a kompromisszumokra). Például a pici projektre
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Eléggé zöld fülü vagyok az elektronika terén. Működésre szeretném bírni ezeket a hangszórókat és 4 szobába szeretném elhelyezni őket. A szobák az erősítőtől 10, 18, 23 és 46 méterre vannak. Néhány hangszórónak nem tudom az adait de találtam egy oldalt ahol leírják de nem tudom hogy mit jelentenek. Az erősítő: Erősítő (Ez megfelelő vagy keressek másikat? Hangszórók: Van 2 db sony 24 ohm és 2 db 8 ohm hangszóró valamint van 3 darab tannoy hangszóró sajnos a dobozaik széttörtek. tannoy 1 tannoy 2 Képek Előre is köszönöm a segítséget! ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
Üdv!
Milyen fajta magas hangszórót tudnátok ajánlani 3 utas, 50 literes hangfalba piezok helyett? Visszaolvasva régen a VIFA DX25 és BC25 volt ajánlott kategória, viszont most nem találok hazai forgalmazónál. Valami belépőszintű dómra gondoltam. Az sem baj, ha a pár meglenne 10.000 Ft-ból. Köszönöm! (tannoy esetleg?)
Köszi!
Volt nálam egy kölcsön középkategóriás viszonylag új Marantz házimozi erősítő, mit mondjak, gyalkázatosan teljesített... A srác azt mondta, hogy ennek a Missionn-ek nem így kellene szólnia, persze neki tannoy van hasonlóan álló, de 3 utas. Sajnos nem ismerem a méréseket, maximum tekercsimpedanciát tudok mérni, az általad említett ARTA-t sohasem halltottam. Én még abban is benne lennék, hogy valaki (Te vagy hozzád hasonló tudással rendelkező) eljönne és meghallgatná, csinálna pár mérést, persze viszonoznám.
Szia!
Kétutast a legegyszerűbb,és most tannoy dóm magassal érdemes párosítani, de a Sonyt mérni kellene. Bővebben: Link Doboz terveket találsz.
Igen, közben én is ezen gondolkodtam, hogy nem tisztázott a cél. Ezt ilyen haknizásra, kisebb bulizgatásra szokták használni. Az én ismerősöm is erre használta, meg szintetizátorhoz. Át lehet építeni hifi jellegű hangsugárzóvá is, olcsóbb és drágább verzióban is. Az is kérdéses lehet, hogy az eredeti kiemelős mélykarakter maradjon-e (pl. a szinti pont ettől nagyon jól szólt rajta), vagy kicsit hifibb, pontosabb, csillapítottabb mélyátvitel legyen-e a cél? Olcsó hifis esetben pl a HA20 és két elfogadható dóm valóban megteszi (pl. tannoy M1, azt még könnyű is váltani)
Sajnos nincs konkrét kézzelfogható tapasztalatom ezekkel a hangszórókkal, a Hivi adatlapjából kiindulva viszont azt mondanám, hogy ha a hangminőség lényeges, akkor olyan 4kHz-ig engedném csak fel, mivel fölötte már kezd rezonálni. Ehhez szinte majd minden 25mm-es dóm használható, a Logotech esetében pl. a tannoy M1 dómot gondolnám hozzá talán. A kis Akai előnye, hogy borzasztóan olcsó, de azzal a 4kHz váltás biztos nem menne, inkább olyan 6-8kHz, úgy meg már kapsz a mélyközép rezonanciájából is a végeredménybe.
Olyan műanyagkeret volt hozzá, ami egybe volt öntve valamilyen HB10-es középhangszóróéval, hasonló, mint az autóbox előlapja. Nem tudni, hogy van-e ilyen még nekik. Szerintem egyszerűbb úgy kimarni a helyét, hogy akár a doboz belseje felül beragasztható legyen. Vagy egy vékony rétegeltlemez takarást csinálni. Utolsó opcióként esztergáltatni hozzá valamit, de az már szerintem kicsit túlzás lenne. Egy másik fórumon Szász László dolgozott ezzel az Akaival, meg az M3-as Hivivel, talán blogot is írt róla a Prohardveren. Érdemes utánakeresni, mérési is vannak és az asztalosmunka is igényes volt. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
Én a tannoy M1 dómnak puszta kézzel martam ki. Baromi sokáig dolgoztam vele, de szerintem elég jó lett.
Nekem van a maróhoz "körző", amivel egy középpontba eső furathoz képest nagyon szabályos kört lehet kimarni. A másik eszköz az pedig a belső vezető izé, amivel ha kivágom kartonból az alakzatot, megfelelő extra sugárral, akkor szépen ki lehet marni. De mindenképpen kell tesztet csinálni valamin.
Őszintén szólva a HA megoldás számomra tetszetősebb. Nyilvánvalóan az árfekvése miatt. Ezt nem szobába szánom, csak műhelybe, a térkialakítás egyébként is odaver, így hát az éppen még jó hallgatni kategória bőven jó lesz...
A tannoy M1 viszont érdekes lehet, épp az általam meghúzott értékmaximumon van, ha sikerül annyiért rendelnem ahogy találtam a gugliban, és fogható annyiért, akkor megpróbálom!
Eszembe jutott még egy jó magashangszóró, a tannoy M1 dóm, ez olcsóbb, de egész jó, kicsit a felső oktvában esik, de nem veszélyesen, csak pár dB-t.
![]()
Sziasztok!
Ma szétszedtem a pár hónappal ezelőtt vásárolt Preludium B32 hangdobozaimat. Meglepődve tapasztaltam, hogy nincs benne az eredeti hangváltó, csak egy 3.3µF kondenzátor a magas előtt, a mély előtt egy 650uH tekercs. Valakinek megvan az eredeti hangváltó kapcsolási rajza? Esetleg ez tényleg jó bele? Üdv: Gyula A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
Nem igazán jók ezek a Visatonok, nagyon picike kétutashoz talán. 25mm alatti dómmal ne próbálkozz.
A tannoy M1 már jó (keresek méréseket hozzá), ami még lehet, az Monacor DT-99, esetleg Vifa BC25. Ez már egészen jó.
Ja, akkor nem lesz gond a megrendelése.
![]() Köszi a tippet, de én inkább csak maradnék ezeknél a dobozoknál. Akár lehetne akkor kétutasra is átalakítani. Szerintem ha egyszerűen benne hagyom az eredeti középsugárzót bekötés nélkül, az tökéletes lenne, légmentesen eltömíti a középső üreget, nem? Ez a 634-es típus mélyközép, ugye? Szóval ez mehetne bele plusz egy jobb magassugárzó? Néztem az általad korábban ajánlott tannoy M1-et, de semmi részletes infót nem találtam róla (paraméterek, karakterisztikák) és még az impedanciája sem passzol a maga 5 ohmjával. Mi a véleményed a Visaton DTW 72-ről, vagy esetleg még a DT 94-ről? Nekem ezek elég szimpatikusak. Vagy tudnál jobbat ajánlani?
Tervezek építeni egy dobozt a jól bevált tannoy hangszóróimhoz. A dobozt úgy építeném fel, hogy rétegelt lemezeket ragasztok egymásra, és így kialakítok egy csíkos dizájnt. Így lehetne random hasáb alakú a doboz, illetve jól is nézni ki szerintem. Az előlap egy részén talán bőrberakás is lenne (ez közel sem biztos).
A kérdéseim a következők: Van-e hátránya, ha a hangszóró körül bőr felület van? Ennek a réteges megoldásnak lehet komolyabb hátránya? Az olyan reflex nyílásnak van hátránya, aminél az egyik oldal a doboz alja, de a torkolat éleit lekerekítem? Vagy ha a nyílás hengerpalástcikk (???) alakú?
Üdv! Hangfalat szeretnék építeni kb. 30.000 Ft-ból (tannoy M1 dóm-ra gondoltam)
Melyik mély hangszóró lenne jó hozzá? Mekkora dobozba kéne tenni a mélyet? Előreis köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2016
Ezekkel a H2000-es szélessávú hangszórókkal építettetek már dobozt?
Házi mozihoz vannak tannoy alapú dobozok, de ugyanabban a helyiségben hallgatnék zenét is, de zenéhez sehogy nem jó az az elrendezés, így kellene még két hangsugárzó. Jelenleg a tannoyok 65 Hz alatt meg vannak toldva egy mélyládával (CS1214). Negyed rendű aktív váltást használok. Valami olyan eredményt szeretnék, ahol csak át kell kapcsolnom a sztereo erősítőmet az A kimenetről a B-re. Elérhetek velük értelmes eredményt?
tannoy M1 magashoz van mérese vkinek ? Az érzékenysége és váltási frekvencia érdekelne.
Kösz
Valamelyik kétutas tannoy crossover nem lesz jó hozzá? Vagy más gyártó 8 Ohm -os kétutas váltója?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Őőő... Ez azt jelenti hogy akkor nem lesz hangváltó a tannoy sugárzóhoz? Mert ugye 2 utas volt a "tervben". Ami azt jelenti hogy 2db 4ohm-os sorban, plusz DT99... ezek szerint mégsem olyan egszerű a tervezése?
Szia! A Monacor DT99-ese használható a tannoy projekthez dómként?
Amire nekem van szükségem az egy kellemesen hallgatható HiFi hangsugárzó pár. Álló kivitelben. Mindezt úgy összehozva, hogyha kell egy kis plusz "energia" akkor legyen benne.
![]() ![]()
Kezdek elkeseredni... Keresem az alternatívákat ha valamelyik nem jönne össze, de eddig semmi nem találtam.
![]() ![]()
Sziasztok!
Az egyik cimborámnak volna egy Visaton készlete elfekvőben... Amiből a készlet áll: 2 db WS20 E/8 és 2db DTW 72/8. Mivel úgy is 2 utas, reflex hangsugárzót "akarok" építeni, így ezt a lehetőséget is számításba venném a tannoy projekt mellett. Csak ugye mielőtt barbárságot csinálok szeretnék érdeklődni hogy ki milyen tapasztalattal rendelkezik a Visatonok terén. Mellékletként csatolom a két hangszóró adatlapját is. Válaszotokat előre is köszönöm.
Értem. Tehát akkor mindegyik tannoy hangszóró ugyanakkora teljesítménnyel bír. Ezért nem kell aggódnom hogy nem egyforma hangszórót kapok?
Uraim! Megszületett a döntésem. tannoy hangsugárzót szeretnék, méghozzá a Mercury 5-ös verziót. Ez egy két utas, 3 hangszórós rendszer lenne. Itt egy összehasonlító táblázat. Középnek EZT a hangszórót választottam, ebből is P_Laszlo kolega javaslatára 1 sugárzóban 2 darab lesz sorba kötve. Viszont a dómmal bajban vagyok, mert nem találtam belőle 8 ohm-osat. Sem pedig a hozzá tartozó hangváltót. Ha tud valaki valamit megköszönném a segítségét!
![]()
Ezen én is gondolkodtam... Két tannoy-t sorosan kötni, megszúrni egy dómmal és elméletileg stimmelne. Csak ugye a doboz terv az ami nehézkes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Elgondolkodtam a tannoy egy dupla mélyközéppel (2*4R) szerelt változatán, ami lehetne 8 ohmos, és a maximum 160W terhelhetőség is megvan kb.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |