Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alapvető Flip-flop áramkör
Opto ellenállásokat vezérelnék a ledekkel, tehát mint egy relé, csak lágyabb átkapcsolással. Egyszer az egyik majd a másik led világítana, így hol az egyik, hol a másik ellenállás lenne 10kohm vagy 10 Mohm felváltva. A lényeg, hogy 12V-ról működne,kérdés, hogy mi lenne a vezérlő impulzus, tehát mit kötnék a nyomógomb 2 Pólus ára, ill. gondolom a 12V menne ki a flip flop 2 kimenetére felváltva, begyújtva a ledeket. Plusz kéne valami pergésmentesítés, mert a nyomógomb nem az.
"kérdés, hogy mi lenne a vezérlő impulzus, tehát mit kötnék a nyomógomb 2 Pólus ára,"
Ezt nekem kellene megkérdeznem, nem Neked tőlem. A pergésmentességről a kondi gondoskodik. Mert átváltani csak akkor lehet, ha az 1Mohm kisütötte vagy feltöltötte már a 100nF-ot. Ahhoz pedig 0,1sec bontott nyomógomb érintkező idő szükséges. Egyébként ha nem titok, elárulhatnád (egyszerű szavakkal) mi is lesz ezzel a cél. Mert akkor talán könnyebb a célnak megfelelő kapcsolást ajánlani. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2020
Csöves gitárerősítő csatornaváltás, tehát az audio jelet kell küldeni egyik v. másik irányba. A relével csattan átváltáskor.
Akkor inkább ezt az áramkört javaslom. A másik Led-et lehet kötni az OUT kimenet és a tápfesz közé.
Azt írja a linkre, hogy blocked, legalábbis telefonról.
Bocs, nekem is ezt írta, "üres a link". De talán majd így..
- Egyébként elfelejtettem kérdezni, hogy a nyomógomb közvetlen ott lesz ahol a ki-be kapcsoló áramköröd, vagy messzebbről szeretnéd kapcsolni. Mert ha közvetlen mellette lesz, akkor alkalmas lehet a két Fet-es kapcsolás is. Ha "távműködtetés" van (tehát zavart szedhet össze a nyomógomb vezetéke), akkor inkább a BTN-555P kapcsolást ajánlanám. - Én megpróbálnám egy CD4066-os analóg kapcsolóval elkészíteni az egész áramkört. De ha egyenfeszültség van a kapcsolt pontok között, akkor bármivel kapcsolsz puffanni fog. Tehát azt el kell mindenképpen hárítani. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
Sziasztok!
Egy működő gyári ketyere vezérlő paneljének egy részletét kirajzoltam. A kép bal oldalán látható 2db érintőgombbal, egy flip-flopon keresztül lehetett vezérelni 2db relét, egyik vagy másik húzott be felváltva. Ez most nem működik, de a vezérlő érintő felületeket rövidrezárva már szuperul működik. Olyan, mintha az IC érzékenysége lecsökkent volna, tehát az újjal testre zárva a bemenetet nem tudja billenteni. Kikötve az érintő szenzor ellenállása végtelen, ez jó. Mi lehet a hiba? Köszönöm.
Ha a bemenetet az érintő szenzor után testre húzod egy 1M ellenálláson keresztül és kapcsol, akkor az érintőszenzor lesz hibás valoszínűleg.
Idézet: „az érintő szenzor ellenállása végtelen” kapacitiv érzékelő lesz inkább mint rezisztiv. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
1 Kohmal 12V ra húzott bemenetet te reggeltől estig tapizhatod, nem fog csinálni semmit, max ha adó torony közelében vagy.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
Hello! Az 1k felhúzó ellenállást, nem is lehet tapizással lehúzni. Ha az 1k helyett oda is 10Mohm-ot teszel, akkor van esély, hogy működni fog.
Ez csak a tároló kapcsolási rajza, a konkrét érintőszenzor nincs belarajzolva. Gondolom valamilyen nyitott kollektroros kimenetű modul lehet.
Idézet: „vezérlő paneljének egy részletét kirajzoltam” Nem gondolnám, hogya tapi kapcsolás eleje ilyen frappánsan egyszerű lenne. Még én is elhibáztam az 1M -et a 100 Ohm helyett. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
Igen, én is így gondolom, az1kohmmal "fixre" fel van húzva a bemenet, 2-300kohm kéz ellenállással nehéz lehúzni. De ez a gyári kialakítás, valamikor csak működött. És ott az ic bemenetén a 10nF is, ami az ujj esetleges statikus töltődöttségéből eredő nagyobb feszültséget 12V-on picit megfogja. Nem értem. ???
Pedig így van megépítve. 1kOhmmal felhúzva 12V tápra, majd 10MOhmmal becsatlakozva a NAND kapu bemenetére, vele paralel a 10nF. Ennyi. Szerintem sem működhet, de gyári panel, és korábban működött.
De, az érintő szenzor is ott van, 2db, a 2db 1kOhm -1MOhm közös pontja és a test.
Már 3x megtettem, sajna pontosak a rajz értékei.
Két tranyóval, vagy egy 555-el simán megoldható a feladat. Csak izgat, hogy ez hogyan működhetett? A gyári panel képen a színkód alapján is jól láthatóak az értékek: egymás mellett a 2db 1kOhm, mellette a 2db 10MOhm.A kép jobb alsó sarkában a BS felirat felett.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
Akkor két nyomógomb volt hozzá. Más lehetőség nem igen van, max ha az ujjadba bököd a két tüskét.
Nem nyomógomb, 4db érintőgomb, amiből 2db a test, úgy, ahogyan az a korábbi rajzon láthatod.
Le kell menni 1kOhmra, hogy működjön, már 2kOhmmal lehúzva testre sem működik, nemhogy ujjra.
Akkor értsd meg már légy oly kedves, hogy az 1k ellenállász az ujjaddal nem húzod le..
Igen, ezt én is így gondoltam, mint írtam.
De a kérdésem az volt, hogy mivel ez egy gyári készülék, és működött 10-15 évig, hogyan működhetett mégis? De akkor, igazad van, belenyugszom, hogy sehogy. Köszi
Azthiszem egy dologban megegyezhetünk, ha nem volt ennek a kapcsolásnak még egy bemeneti része.
Ahhoz hogy az IC kapcsoljon, a bemenetét le kell húzni test felé minnél jobban. Jelenleg a rajzod alapján a 12V - 1k - kezed - test képez egy feszültség osztót aminek a kimenete a kezed és az 1k között van. Ahhoz, hogy a kapcsolás stabilan működjön illik legalább egy 1k / 100 ohm közeli osztó ami 12V esetén 1V körül lesz az osztó kimenete, ez stabilan tudja az IC-t kapcsolni. Ha megfogod a multiméter tapintójának két végét ellenállás mérésben a két újjad között, akkor ppl nekem nagy szorongatás mellett 800k -nál nem ment lejebb, inkább 1M feletti értéket mértem. Ha ezt behejettesited a 100 ohm helyére az osztód kimenete 11.x V alá nem fog menni. Ezzel a pár mV feszültség eséssel nem lehet az IC bemenetét működtetni. Tehát ha ez a kapcsolás igy volt régen is, akkor ez régen sem működhetett. Azt gondolom, ott vagy volt még valami bemeneti fokozat, vagy kapcsoló volt a kezed helyén.
A szenzorról is feltennél egy képet? Lehet a klasszikus buborék gomb helyét nézted szenzornak. És már helyre is állt a rend.
A képen látható kapcsolás szerinti flip-flopot szeretném megépíteni, de nem tudom, hogy milyen ic-t tegyek bele, és melyik lábát hova kössem. A segítséget köszönöm
Hello! Pld. CD4027. De ez egy flip-flop mezei RS tárolóként alkalmazott kapcsolása. Nem tudom mihez szántad, de akár két tranyó is megtenné. De azt gondolom tudod, hogy a két kis BC nem igazán terhelhető.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |