Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2550 / 2550
(#) mcc válasza dara hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Ez a kapcsolás jó. Amit először feltettél az pedig nem.
(#) dara válasza mcc hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Most hogy mondod,az elsőröl hiányzik két összekötési pont de nekem már fel sem tünt.
(#) Skori válasza dara hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Az első fokozatban gyakorlatilag 2db csőből (triódából) építettél egy tetródát, ami gyakorlatilag kiváltható lenne 1db pentódával (az eredő karakterisztika kb. ugyanolyan lehet). Ráadásul a pentódában kisebb zaj keletkezik, mint egy tetródában, mert kevésbé jelentkezik benne a szekunder emisszó hatása. Ráadásul a felső csőnél, a fűtés-katód kapacitáson át bejutó zaj sem jelentkezhetne.
(#) firstman válasza dara hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Igen, így már jobb a helyzet. Én még így is magasnak találom a Vbe-t kiszolgáló, 2db 68k-s ellenállást. Érdekes, hogy a hibás rajz került fel az eredeti oldalra is és látszólag azzal is szimulált az ötletgazda.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Nem sok a 68k. A tripla darlingtonnak uA nagyságrendű bázisárama van. Annál biztosan legalább egy nagyságrenddel több az osztó árama. Itt ráadásul számításba kell venni, hogy a csöves meghajtás nem tolerálja a kis bemeneti impedanciát.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Lehet, hogy csak az én pontatlanságom persze. Nálam a Vbe nem tud ekkora áram mellett értelmezhető bias-t fenntartani. Egy lépcsővel lejjebb már igen. Az átvitelt illetően pedig a becsatoló kondik, illetve a pre driver B-C kapacitásai is gyanúsak. Viszont mivel csöves az eleje, nem tudom, hogy mik a célok a paramétereket illetően.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Ha a nyugalmi áramot beállító tranzisztor osztója nem 1mA-re van méretezve, akkor persze nem fog működni. Nem a sávszélességgel van probléma. Ez a végfok így 30kohm terhelést jelent a meghajtásnak. 60V-os csúcsfeszültség mellett ez 2mA áram. Tízszerezd meg az osztó áramát! 68kohm ->6,8kohm. Ez már 20mA-t igényel a meghajtástól. Milyen cső tudja ezt szolgáltatni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2025
(#) Ódenka válasza dara hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Engem az érdekelne, hogy az a 10pF hogyan rúg labdába az átvitelt illetően?
10-100 nF-okat már láttam csatoló patkolásra, de ilyen kicsit még nem.
A másik gondolatom, ez a 6SZ19P tudtommal nem az erősítéséről híres. Jó az a meghajtás egyáltalán?

10pF.JPG

(#) dara válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 8, 2025 / 1

Mint már írtam az audiodiyers.hu és a hibrid erősítő topicban van ez a kapcsolás nem én terveztem.Remekül működik.
Egyébként volt ott egy dys-cus mevü hozzászoló is.
(#) Ódenka válasza dara hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Akkor szavunk nem lehet!
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Csak egy felvetés... Mi lenne, ha fet-es lenne a vbe? Stabilabbnak látom így az egész kapcsolást.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Nem feltétlenül. Nem tudom, hogy a FET hőmérskleti tényezője mekkora a bipoláris tranzisztorokhoz képest. Még nem találkoztam a megoldással.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

A hőmérsékleti együtthatója sokkal alacsonyabb, ugyanakkor kevesebb árammal elvan a multiplier. A helyes kompenzálás miatt talán egy bjt sem ártana a körbe, a fet mellett. De látszólag egészen le lehet csökkenteni ilyen módon a meghajtó áramot.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Bipoláris tranzisztornál sem probléma az alacsony áram. Ráadásul kisebb áramnál nagyobb a hőmérsékleti együttható. Érdemes minél nagyobb hfe értékű tranzisztort használni. Léteztek kifejezetten erre a célra gyártott típusok.

Vbe.png

(#) mek-elek válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Hát azért lehet, csak ne bántson meg senkit. Én a magam részéről azt tapasztaltam kora reggel 5 tájban, hálózati zavar híján, hogy a hibrid fejhallgató erősítőm csodákra képes. Erre nem is számítottam, amit mutatott hangzásban. Ennek egyik lelke a visszacsatolás elhagyása. Kedves mentorom említette, hogy mostanában olyan oldalakat olvasott, hogy ez most tendencia, és e dolog hátrányainak kompenzálásán dolgoznak. Na de az AKG-men ez csodálatos hozadékot mutatott.
És ami miatt ezt itt megemlítem, az az lenne, hogy amit én hallottam a fülesen nem tudom elképzelni semmilyen hangfalas üzemmódban. Ennek oka a parttalan dinamika azonos idejű részletgazdagsággal. Ugyanis nem gondolnám, hogy lenne olyan hangszóró (hangfal), és hozzá megfelelő helység, ami az x távolságon a hangforrás, és a fűl között lévő levegőtömeget így megtudná mozgatni, hogy ez hallható lenne. Ez nem afféle jobban szól, hanem egyfajta mesevilág, amit én sem tudtam idáig elképzelni.
És ami csak az erősítőt illeti sem semmi lenne, hogy ezt a dinamikát torzítás mentesen tudja x watton, visszacsatolás nélkül. Ugyanis, gyengébb a hangerőnél, minden távol marad, és ha benne érzed magad a hangzásban, akkor a fortéknél leszakad az ég hangfalon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2025
Következő: »»   2550 / 2550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem