Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1635 / 2208
(#) küzmös Gergely válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 10, 2014
Tényleg eléggé fura.. mintha égett volna, vagy hirtelen nagy hőnek lett volna kitéve. Csak az óvatos lepróbálása adhatja meg a választ.
(#) suhanc92 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 10, 2014
Nemtudom,de ültem előtte egy félórát mert ilyen még nem volt a praxisomban
(#) szikorapéter válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 10, 2014
Nekem egy ugyanilyen volt leégve,annyit vettem csak észre hogy a szekunder oldalon a csövek eggyike meg volt picit olvadva. Nagyon óvatosan kell vele bánni nacsot csíp ha rossz helyre nyúl az ember.
(#) djcaveman válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 10, 2014
...eléggé égettnek néz ki sajna.... azokat a zavar szűrő kondenzátorokat mielőtt áram alá helyezed a trafót forraszd le! Jó tanács -----95%-ban azok miatt égetődik le a trafó.. És állítsd 240V os állásba a trafó primer oldalát---- a legfelső biztosíték foglalatba átrakod a biztosítékot--- !
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
(#) suhanc92 hozzászólása Júl 11, 2014
Sziasztok!
Kaptam ma 3db original PL509-et dobozában,valamint adott két szovjet 6n12p cső,egy ecc82 és egy ecc85 cső.Vannak még pcf80-82 és pcl85-86 csövek is.Nem akarok szobába sokmillió wattot csak gitár erősítőt hogyan lehetne ezekből fabrikálni?
(#) djcaveman válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 11, 2014
A PL509 2db ellenütemű vég, ECC82 vagy ECC85 meghajtás, a PCF80 előerősítő gyanánt esetleg--- de szerezz be inkább ennek a helyére egy EF86-ot. Kapcsolást talász a gugliban milliót.. Mennyire vagy benne a csöves technikában?
(#) crapgame válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 11, 2014
Üdv.

A PL509 igen jóféle cső. Már-már vétek gitár erősítőre pazarolni. De számolj azzal, hogy nagy valószínűséggel tekerni vagy tekertetni kell hozzá mind hálózati, mind kimenőtrafót. Ezzel a csővel 10w-os se is készíthető. LpCollector picasájában van ezzel a csővel kapcsolás, triódába kötve állítólag fenomenális.
Ha tényleg gitár erősítőt akarsz, akkor én el84-et 6v6-ot, , 6l6-6p3s-t javasolnék. Ezekkel olyan 3-5w elérhető, egy jófajta érzékeny hangszóróval (pl.: RFT-k) megtoldva őrületbe kergetheted a szomszédokat is.
(#) suhanc92 válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 11, 2014
Szia!
hát már nagyjából,tudok pár dolgot
a szovjet 6n12p minek a helyettesítője?
(#) suhanc92 válasza crapgame hozzászólására (») Júl 11, 2014
Nem szándékom magamra gyújtatni a házat még
De értem és köszönöm
(#) crapgame válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 11, 2014
Ja, a PCL86 csővel is tehetsz kísérletet, sokaknak hozott jó eredményt, Egy szekérderéknyi kapcsolás van itt a fórumon is, az is ad 3w körüli teljesítményt, és kimenőt és hálózatit is tudsz szerválni hozzá viszonylag olcsón.
6n12p=6GB5=EL500 én ezt találtam róla.
(#) suhanc92 válasza crapgame hozzászólására (») Júl 11, 2014
nah ezekből amúgy van egy kiló nekem pcf-pcl
Köszönöm szépen
Nincs mit, szívesen segítek ha tudok.
okés.Most pcf előt keresek,nemtudom melyik a nagyobb teljesítményű:pcf vagy pcl?
igy akarnám:
előfok(pcf/pcl/ecc)+torzító+végfok(pl509)
találtam egy ef80-at csak oldalt ilyen érdekes fehér kicsit :-S
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 11, 2014
Használd a mondat eleji nagy betűket!
Mivel a PCL trióda+végpentóda nagyobb teljesítményű, mint a PCF, ami trióda+ előfok-pentóda. A sorrend: PCF, ECC, PCL,+ utána a többi részek. 4 db. PCL-el is lehet jó erős véget csinálni.
(#) küzmös Gergely válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 11, 2014
Mázlista.. PL509.. Jóféle színes sorvégcső. Mint ahogy előttem is mondották volt ,ebből már SE-t is lehet építeni. Nem olyan "életképtelenül kevés" mint az 500-as vagy 504-es csövekből. Sőt nagyon is jó lehet. Vagy valamilyen bevált PP kapcsolás.. ECC82 előerősítőnek 2 db trióda. (Pár 10mV-os bemenet fabrikálható gitárnak). PCF80-82 pentóda plusz katodin fázisfordító, de helyette tehetsz ECC85-öt is. Majd a két PL509 220-360n/400V-os kondikkal kapcsolódik a katodinhoz. Ez így 25-30W körüli erősítő! ,ami már tekintélyes. De tekintélyes trafók is kellenének hozzá. 400-450V anód, 100-200V segédrács, és beállítástól függően -50-80V negatív előfeszültség. Nekem PL500-al szól itt egy hasonló. Junoszty tévék hálótrafóival. A PCL85-öt is használhatód akár egy stabil 200V előállítására. Kezdésnek viszont ez elég emberes. Nem az összeszerelés, hanem inkább hogy mennyire látod át a dolgokat. Egy PCL86-os kis SE erősítőt továbbra is "jobb" ,de mindenképp egyszerűbb kezdő feladatnak vélek, de a döntés joga a tiéd.
(#) küzmös Gergely válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 11, 2014
Íme amiről az imént crapgame szólt. Bővebben: Link Egy nagyon szépen kivitelezett SE kapcsolás PL509-es csővel.
(#) djcaveman válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 12, 2014
Az EF80 az nem igazán jó ötlet, mert nem hangfrekis cső, bár van aki annak használja..
(#) küzmös Gergely válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 12, 2014
Többek közt én is előfoknak használom. Valahogy szebb kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb hangja van a pentódának, mint egy sima triódának. Az EF80, (s utódai az EF183,EF184) nagyfrekvenciás KF csövek a régi televízióknál. EF86 való HF célokra, de ezekből kevés van míg az előbb említett KF csövekből van dögivel, de ha nincs akkor is töredéke az áruk is. Csak az EF80 és EF184 használható ilyen célokra.. az EF183 nemigazán. Amúgy mikrofóniásak, de nálam pl csak akkor csilingel ha hozzáérek, vagy csavarhúzóval kocogtatom.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) mmajka hozzászólása Júl 13, 2014
Kedves Fórumtársak!
Megépült az első teljesen csöves előerősítőm, az első hibrid volt azért nem említem. A csatolt képeken az eredmény, azonban van kis gond is vele tehát kis hangerőn kb félig szép kiegyensúlyozott hangot produkál (amivel felülmúlta a várakozásaim) de tovább haladva nagy hangerőn mély búgás jelentkezik ami igaz nem szól bele a zenébe de nem kéne ott lennie. A végerősítő egy KD Mester által átdolgozott 60W os Conduktor aminek az alapzaja elhanyagolható még teljes hangerőn is. Simán a végerősítő lapok kapták az előfokból a jelet nem volt semmi közbeeső modul a potin kívül.

Esetleg valakinek van e ötlete a jelenség megszüntetésére?
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) mmajka válasza mmajka hozzászólására (») Júl 13, 2014
Lemaradt még egy pár fontos kép.
(#) mmajka válasza frecsko hozzászólására (») Júl 13, 2014
Bocsánat, hogy kicsit megkésve jelentkezek de az Ei Melodija névre hallgató rádiójához volt már szerencsém vagy 15 darabhoz és mind EF80 as egyenirányítással volt megoldva. Közben megoldódott a probléma is, egy mezei trafócserével nem tudom mi lehetett a gond de igazából nem is vonz a kiderítése. Viszont a rosszvas kupacban jót mutat.
(#) djcaveman válasza mmajka hozzászólására (») Júl 14, 2014
Nem EZ80-at akartál írni?
(#) mmajka válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 14, 2014
De igen, bocsánat.
(#) granpa válasza mmajka hozzászólására (») Júl 14, 2014
Mások meg agyon keresik a trafóvasat. Tekercselnének, ha volna mit.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) mmajka válasza granpa hozzászólására (») Júl 14, 2014
Azt elhiszem, de szerencsémre ezen a területen ahol élek sokféle régi csöves rádió, tv meg mindenféle hasonló dolog fellelhető lomtalanításkor aki kapja marja alapon. Ezért nem szenvedek hiányt ilyesmikben, de ugye mindig az nincs ami kellene. Olcsón kínált egyik ismerősöm GU50 csöveket bontatlan dobozban, abból egy PP igencsak szépen muzsikálna. De azokhoz tekerni kellene a kimenőket meg a hálózatit. A táp oké vasilag, de a kimenőknek nem találok vasat sehol sem. Itt a fórumon olvastam, hogy annak nem felel meg akármilyen trafólemez (anyag, méret).
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) Orbán József válasza mmajka hozzászólására (») Júl 14, 2014
BEAG 100V-os illesztők azért még elérhetők. Nem mértékadó a véleményem, szerintem alább nem szabad adni. TK202, stb. Én a hálózati trafókat is abból fogom csinálni. Mint ahogy sokan mások is.
Ha nincs jó vasad, nincs kereked a kocsi alá...
Következő: »»   1635 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem