Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   30 / 55
(#) EcoPityu válasza voodoo hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Idézet:
„ráadásul felerősíti a kimeneti impedanciát is. Ha bemenetre kötsz kb 700kOhm helyett átlag 4-16 Ω kimeneti ellenállást. Az úgy nem lesz jó.”


Mit csinál?
(#) mpetrooo hozzászólása Jún 20, 2011 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy építeni szeretnék egy gitár hangládát, ami egy olyan cucc, hogy egy brutál hangszóró egy hangerőszabályzóval, és egy jack dugóval amire a gitár effectet dugom. Azért kéne a segítségetek, mert nincs sok pénzem a dologra mert egy ilyen cucc eléggé drága ilyen cucc eléggé drága. Szóval az lenne kérésem, hogy valaki leírná nekem, hogy pontosan mi kell hozzá és egy kapcsolási rajzot is megköszönnék, tudom hogy egy eléggé nagy kérés, de nagyon fontos lenne
(#) abcdabcd válasza mpetrooo hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Egy erősítő is kéne bele, amit szabályozna az a hangerőszabályzó nem?
(#) mpetrooo válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Nemnagyon értek hozzá, arra használnám, hogy van egy ilyen effektem amit úgy tudok halgatni, ha rákötök egy hangfalat(pl. a számítógép hangfalát), szóval szerinted hogy kéne
(#) abcdabcd válasza mpetrooo hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Ami szerintem kéne bele (bár nem vagyok zenész, ilyesmit még csak láttam), szóval az extrákat nem tudom, ami esetleg egy kezdő gitárosnak is triviális lehet de:
Mindenképp kell:
-egy bemeneti előerősítő, ami fogadja a gitár jelét (vagy lehet tévednék mert nem kell előerősítés mert akkora jel jön ki a gitárból közvetlenül? ezt nem tudom, de szerintem kell ide az is)
-kell egy végerősítő
-kell valamilyen szélessávú hangszóró, úgytudom ezekbe nem szoktak több hangszórót tenni, meg egy gitárnak nem is olyan nagy a hangtartománya, hogy kéne bele
pl a H2000 is gyárt "gitárhangszórót" H2000 gitárhangszórók az oldal alján HA31-...

Ezek mellett lehet hangszínszabályzás, meg nem tudom mik kellhetnek még egy ilyen gitárkombóba... effekt az nem kell bele akkor mert ezek szerint már van különállóan neked...

Ha jön valaki aki ért is konkrétan a témához talán tud konkrét ajánlást is adni
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Ami még eszembe jutott, hogy a hangláda részének a térfogatát az adott hangszóróhoz kell méretezni, ha nem talál ide senki a témádba a fórum "hangszórósai" közül, akkor pl Shalafi kolléga által látogatott témát keress ő illetékes pl H2000 ügyben, meg általában hangszóró ügyben, illetve vannak még sokan akik értenek a doboz méretezéshez...
(#) karpi válasza mpetrooo hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Hangfalat nem kothetsz ra ! esetlek fulhalgatot. A PC "mediahangszoro" egyik dobozaban benne van az erosito . Az erosito Line/In bemenetere kapcsolod a jelet ami aztan felerositi hogy a hangszorot meghajthassa. A masodik hangszoro kulon szokott lenni abban nincs erosito a jelet egy huzalparon kapja az elso hangszoroban levo erosito masodik kimeneterol.
Ez egy ketutas rendszer , de lehet 3 , stb utas rendszer is amelyeknel az erosito altalaban a nagyobb a "szub" ladaban kap helyet.
(#) darknbass hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Sziasztok!
A gitárerősítős topicba már posztoltam, hogy egy egyszerű kisebb gitárkombót szeretnék építeni, amit könnyebben tudok cipelni mint a 212-esem. Inkább az olcsóság dominál mint a tökéletes sound ezért végfoknak az oldalon található 18wattos tda-s végfokot néztem ki.
Bővebben: Link

Az előfok pedig valami booster/preamp pedál.
A kérdésem, hogy a tápot hogyan kéne megoldani? Egy tápról szeretném használni őket, van itthon 24 voltos dc adapterem ami ugye elég lenne. Az előfoknak 9 volt kell a végfoknak pedig 12-18-at ír. Lehetséges-e hogy erről az egy 24-esről kapjon mindent, ha igen, hogy kössem, mire figyeljek?
A másik kérdésem, hogy van egy 150 wattos 8 Ωos közép hangszóróm. Megfelelne-e erre a célra, tartós lesz-e? Másik topicban azt olvastam, hogy jóval a zenei teljesítmény fölé kell számolni a hangfalat ha gitár jelről van szó. Szívesen veszek bármi egyéb tanácsot
Köszi a segítséget!
(#) darknbass hozzászólása Júl 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Már egykét topicba írtam, hogy egy egyszerű kisebb gitárkombót szeretnék építeni, amit könnyebben tudok cipelni mint a 212-esem. Inkább az olcsóság dominál mint a tökéletes sound ezért végfoknak az oldalon található 18wattos tda-s végfokot néztem ki.
Bővebben: Link

Az előfok pedig valami booster/preamp pedál.
A kérdésem, hogy a tápot hogyan kéne megoldani? Egy tápról szeretném használni őket, van itthon 24 voltos dc adapterem ami ugye elég lenne. Az előfoknak 9 volt kell a végfoknak pedig 12-18-at ír. Lehetséges-e hogy erről az egy 24-esről kapjon mindent, ha igen, hogy kössem, mire figyeljek?
A másik kérdésem, hogy van egy 150 wattos 8 Ωos közép hangszóróm. Megfelelne-e erre a célra, tartós lesz-e? Másik topicban azt olvastam, hogy jóval a zenei teljesítmény fölé kell számolni a hangfalat ha gitár jelről van szó.
Eddig nem nagyon kaptam választ, de nagyon várom.
Köszi a segítséget!
(#) teddysnow válasza darknbass hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Szia

Én is építek gitárerősítőt, nincs még kész, de már ott tartok, hogy nem kellett volna. Csak a doboz került anyagárban egy 10-esbe és közelről látszik rajta a barkányolás, mert nem vagyok se asztalos, se kárpitos és még szerszámaim sincsenek hozzá. Akkor még pluszban ott van az elektronika. Én egyszer csináltam egy keverőt. Úgy indult hogy elég ha mono-ba kever két csatornát és van benne belehallgatási lehetőség is. Hát ha 2 csatorna, akkor tegyünk már bele még egyet tartaléknak. Azután, ne legyen már mono, legyen stereo. Ha már 3 csatorna stereo, akkor tegyünk még hozzá hangszínszabályzót is. 3 csatornás keverő nincs! Legyen 4!
Ezzel a kis fogalmazással csak arra szeretnék kitérni, hogy ha nincs konkrét igény és terv. (És ezek betartásához akaraterő és fegyelem) Akkor mindig ott fog motoszkálni a fejedben a "mi lenne ha" meg a "még megpróbálom azt" és akkor sohasem fog elkészülni és mindig lesz valami baja a cuccosnak.
Ha az olcsóság és az egyszerűség dominál akkor használt gyári cucc. Egy Fender Frontman15 használtan 10-ről indul. 23-ért vadiúj Laney LX 20-as van. Ha valóban nyüstölni kell akkor gyári cucc, én azt mondom. Nekem mindig volt valami baja a magam építette cuccnak. Otthoni használatra jó, belefér ha egy kábel szakadás miatt nem tudtam használni csak félóra bogarászás után. De élesben vagy próbán amikor (minimum) 3-an várnak rád mert éppen zúg a cucc (hát tegnap még jó volt, mindjárt megnézem) az nem az amit szeretni fogsz.
Ettől még másoknak sikerül és működik.
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Néha érdemes elvinni szakihoz a dolgokat, én soha nem kínlódok fadobozzal, soha nem kínlódok bőrözéssel, ott az asztalos és a kárpitos. Ez kb 2-3 ezer forint munkadíjjal dobja meg az összköltséget és akkor rá lehet nézni. Tényleg megéri, de komolyan, mondjuk a kárpitozás az a terület, ahol ki kell fogni a jó szakit Az elektronikáját azt én csinálom A suszter maradjon a kaptafánál alapon, a sasszit is úgy csináltatom CNC-vel, lehajlítják élhajlítóval...pénzbe kerül minden, de a végeredmény a lényeg!
Jó áron vannak használt dolgok, néha ki lehet fogni házilag barkácsolt cuccokat is pár ezer forintért, érdemes elgondolkozni ott pl a trafó és a borda árán pl, ha félvezetősről van szó és már csak alkatrésznek is érdemes lecsapni egy két dologra.
darknbass-nak:
24V szuper, keress olyan végfokozatot, ami bír ekkora tápfeszt, szerintem a 2030 is kibír ennyit, adatlapot most olvasva azt látom egy telepes táplálásról 36V a plafon...Tökéletes. Az elő fokozatnak meg tégy be valami stabilizátor áramkört, annak úgyis simább táp kell...Kb ennyi, mivel adapterezel túl tökéletes földelést nem lehet csinálni, na meg ahogy írtad túl szép hangot sem.
A hangszóró kérdés olyan, hogy a gitár hangszórók direkt túlvezérlésre készülnek, ők azt bírják rendesen, persze ott sem árt túlméretezni. Egy Hifi hangszóró már nem, de a 150W bőven elegendő. A fontosabb kérdés az, hogy milyen szélű, gumi, vagy valami hab...mert azt a torz jelek, meg a gitárjel le tudja idővel amortizálni. A gitár hangszórók általában papír szélűek, kell a gyors tranziens jeleknek, a többi lomha kicsit...Ilyesmi
(#) Cavalier válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Pedig nem is kínlódás ám az, ha ráérez az ember. Kell pár szerszám. Asztalos szorító, fúrógép, felsőmaró ajánlott, 12,7-es rádiuszos él kerekítővel. Lapostipliző is jó találmány, és akkor már vagyunk vagy 50ezernél. De alapból elég pár szorító, meg egy fúrógép, idő, türelem, ráspoly, csiszolópapír.
Csak a faanyag 5-6000 egy fejdobozhoz, plusz a sarkok, fül, talpak 3000 körül, bőr attól függ. Kárpitos boltban sima műbőr 1000-1500 métere, rendes tolex 5000 körül indul. Ragasztók, tiplik, csavarok, satöbbik még van kb. egy ezres.
Csatolok egy képet, szerintem már amaz fórumban láthattad, ez anyagárban volt mondjuk 12e körül, a sasszit, előlapot nem számolva, mert azt barter üzletben intéztem közös ismerősünkkel.

Szóval alapvetően 3 út van.
1: csinálok valamit olcsón, mindegy, csak szóljon.
2: csinálok jót, szakikkal, jót, szépet. Ha 1-2 jó erősítőt akar az ember, akkor ez a megoldás.
3: hobbiból csinálom, rááldozok x-sok pénzt, kitanulok pár szakmát közben (asztalos, kárpitos, lakatos, elektroműszerész) és lesz pár remek erősítőm amiket nem tudok kihasználni, mert mindezek mellett nincs időm megtanulni gitározni.

88_01.jpg
    
(#) Bassmester válasza Cavalier hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
Vagány kis fej
Nekem sincs asztalos műhelyem, de ráspollyal is szépen le tudtam kerekíteni a készülő fejem dobozát.
eleje, hátulja
A 19-es forgácslap 1400 Ft-ba került méretre vágva (Bricostore, lapszabászat). Pálma ragasztóval és 6-os fatiplikkel van összerakva, a műbőrből 2 méter volt 3500 Ft.
Az egészből a műbör ragasztásához használt Pálmatex ragasztó volt a legdrágább, 3000 Ft/ 800 ml, de elég kb három ilyenre. Milyen az a lapostipliző? Milyen kapcsolást rejt a doboz?
Nekem sajnos már egy fél éve célegyenesben van a motyó, de talán nyár végéig lesz időm befejezni
(#) ZSozsóó válasza Cavalier hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Nem vitatom, de sajnos nincs lehetőségem, nincs műhelyem még Na meg mester ember akkor is szebben dolgozik nálam, annyira már ismerem magam A 3. pont a szívemből szólt, nekem még így sincs időm megtanulni gitározni, meg élvezni a cuccokat...munka...
Sasszi, előlap nekem is amolyan baráti ár\barter alapon megy, ezért is nem szenvedek vele, próbálom meghálálni a mesternek...talán életem végére sikerül is
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Milyen cuccokat gyártasz mostanában?
Én most egy nagyon hájgén retteneten dolgozok már vagy egy éve, sok koncepció váltást megért szegény, még egy tiszta csatornát kellene applikálnom hozzá, talán év vége...ki tudja Szeretnék javítani a félvezetős gitárcuccok reputációján,remélem sikerül
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Sajnos én is nagyon félretettem a fejlesztéseimet az utóbbi időben. Az elmúlt három hónapban elárasztottak mindenféle javítanivalóval így saját célra nem nagyon maradt sem időm, sem energiám. Csináltam közben egy rack-es, hibrid basszusfejet ami 2x200W/8Ohm (7294 hidak). Hartke LH 1000 mintára készült, de kiegészült egy LDR-es kompresszorral és két tonestack-je van, amit lábkapcsolóval váltogathatok, valamint sub és top láda között balanszolható. Komoly kis fej lett, a piacon nincs hasonló ... már "csak" láda kéne hozzá.
Az UCD-vel is szeretek kisérletezni, egyenlőre 100W alatti tartományban de hamarosan tovább lépek vele, kiegészítem védelmekkel és rendes feteket kap. Basszus fejhez remek végfok lesz belőle.
A félvezetős cuccok reputációját javítani nem kis kihívás, szerintem nem a műszaki oldalon lakozik a megoldás (ha van egyáltalán)... sznob zenész körökben a "cső az isten", a "tranyó" meg valami gúnyos
fintorral kiejtett szó, az alsóbbrendűség szinonímája
Pedig aztán mindkét területen lehet jót és rosszat is produkálni.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Húú, komoly cuccnak tűnik!!! Képeket tudsz lőni a rekkesről?
Naigen, a sznobság...fintor, mikor a milliós diezel elé tube screamert tesznek ,az rendben van, vagy jackhammert egy recto elé a tiszta csatornára...Igazad van ,a baj a fejekben kezdődik.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Hali!
A laposomon csak korábbi előlap fotók vannak, de majd teszek fel róla rendes kívül-belül-elöl-hátul fotókat ha érdekel.
Szerintem is röhej, hogy egyesek mögött full csöves, full-stack hegyek tornyosulnak, aztán tubescreamer-eket taposnak ... talán azért mert azt nem látják mások.
Ilyen az előlap:
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Érdekel persze! Várjuk a fotókat!!!
A szokásos csúcs minőség, nagyon ízléses és szép már az előlap is!
Gratula!!!
(#) Cavalier válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Látom te sem sz.rral gurigázol.
Lapostipli, lamello itt
Az enyém mondjuk ilyen baumaxos olcsó változat, ez ami a videón van olyan 80-100ezres kategória.
Ezzel elég villámgyorsan össze lehet dobni egy fejdobozt.
Ráspolyoztam egy dobozt én is, ezért azt mondom, hogy a felsőmaró is egy áldás. Bricoban láttam 7000-ért múltkor, baumaxban meg 5000 a 20 darabos bitkészlet hozzá.
Kapcsolás egyelőre még mindig nincs benne, de valamilyen 2 csatis clean-crunch fej lesz, KT88-akkal a végén, 100W körül.
Én mondjuk nem szeretem a tranzisztort, IC-t gitárhoz. Csináltam már ezt-azt, de döglötté teszi a hangot. A 15W-os fejem amit kukázott alkatrészekből csináltam az megszólal rendesen, de egy TS-9 klón sokkal mosottabb, kisebb a dinamikatartománya, stb. Biztos lehet tranzisztorral/fettel is jókat csinálni, de azzal nincs kedvem kísérletezni.
(#) Cavalier válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Nekem ugyan van műhelyem, de akkora benne a kupi, hogy inkább kint az udvaron dolgozom. Mondjuk a felsőmarózást, lapostiplizést amúgyis egy külön szobában kéne csinálni, a por mindenhova bemegy, plusz a gépeken elszívó se ártana. Az udvaron legalább elviszi a szél.
(#) ZSozsóó válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Én épp a kísérletezést kedvelem az egészben. Most...talán...de nem akarom elkiabálni...Majd meglátjuk mi sül ki belőle. Az IC valóban kerülendő szerintem is, de a tranzisztor/fet kérdés már nem annyira egyértelmű...számomra...
(#) Cavalier válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Kíváncsi leszek. Következő talira? Talán ősszel Győrben? Lehet, hogy addigra nekem is lesz valamim.

Egyébként épp kéne még egy énekcuccot is csinálnom az két STK4044-el lesz, megvan hozzá minden csak össze kéne rakni..
(#) ZSozsóó válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Hú, igyekszem összelapátolni addig!!! Igazából a legtöbb szívás a tiszta csatornával van, valami nagyon lájtos ,lehetőleg tisztán szóló csatornát szeretnék,ami persze passzol a torzhoz is, de emellett legyen elég jelszint is...nem kis kihívás, de ezt szeretem!
(#) tank_boy hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Hali! Egy olyan kérdésem lenne h hogyan lehet kimeneti ellenállást változtatni?
Van egy Vermona 600G-m... de 12Ohmos a hangfalkimenete... nekem meg jó lenne ha 4 v 8 ohm lenne--- ezt hogyan, egyáltalán lehete változtatni alkatrészek beiktatásával???
Előre is köszönöm a választ!!!
(#) ZSozsóó válasza tank_boy hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Hello!

Sok infót nem találtam róla, de amit igen, az alapján félvezetősnek tűnik. Minden további nélkül nagy valószínűséggel ráteheted a kisebbet is, csak a hangerő potit kezeld "ésszel", tehát fülre. Amikor hallod, hogy egészségesen hangos, ne tekerd feljebb Fele akkora ellenállásra szegény dupla akkora teljesítményt akarna leadni, megnő az árama és ez tönkre teheti. Lehet használni kisebb ohmos hangszóróval is, csak ésszel, ha meg van kivezérlés jelző rajta, akkor nyert ügy. Ha meg mindenképpen szeretnéd a korrekt terheléssel ellátni, akkor köss a hangszóróval sorba ellenállást, de az elég pazarló megoldás, bár úgy a kimeneti ellenállás "növekedése" miatt kicsit öblösödhet is a hangzás, gitárhoz (egy darab hangszóróhoz) nem rossz dolog...A megfelelő teljesítményű ellenállásról persze gondoskodni kell...
(#) tank_boy válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azt tudom h tudnék ezzel hajtani egy ládát.. viszont nem szeretném h mondjuk egy koncerten addig hangosítom h a láda kárára menjen... végülis nekem 12ohmra kéne h bővítsem a ládámat? az a láda teljesítményét leszorítja... am. azon gondolkodtam h semmiféleképpen nem lehet az erősítőt kiegészíteni valahogy mondjuk 8 ohmra? Találtam hozzá kapcsolást is ha ez segít:
(#) ZSozsóó válasza tank_boy hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szia!

A láda kárára nem mehet mert nagyobbat teszel rá úgyis, max az erősítő kimenő alkatrészei sínylik meg, ha úgy adódik.
Teszek fel egy másik rajzot, ott jól látható minden.
Bővebben: Link A végfokozata elég furmányos, nem egy mai szemhez szokott dolog. Szerintem annyit lehet tenni, hogy a végfokozat érzékenységét kéne a visszacsatolással (gyanítom a "gegenkupplung" stekkeren jön, árnyékolttal jelöli) csökkenteni. Ez a kimenetről jön a vég rajzán és jön az előfokozat T304-es tranzisztorának emitter körébe, ez hajtja egy emitter követőn keresztül a meghajtó trafót. A globális vcs szerintem az R318+C309 és R320-al valósul meg. A baj az, hogy a lokális vcs is egy trimerrel van belőve (P303). Szóval nem hinném, hogy annyival megúszható, hogy az R318-at csökkentem, mert sajnos ott az a meghajtó trafó, senki nem garantálja ezután a stabilitást...Akkor már inkább T301 és T302 körébe kellene belenyúlni,csökkenteni az erősítést, R308 (2,2M) ellenállást csökkenteni, de ott meg DC visszacsatolás is van, így elhúzná T301 munkapontját is gyanítom. Nem marad más hátra, van a "summe lautstarke" poti, ez a "master", annak a meleg pontjával kellene szerintem ellenállást sorba kötni. Így korlátozhatnád a feszültséget, amit a vég kaphat. Szerintem 2-2,2kOhm lenne a jó érték, így maxon egy 20%al kevesebb feszültséget kaphatna, így hidalva át a 12/8 Ohm problémát. A túlvezérléstől persze semmi nem véd...Nem egyszerű az ügy, de ezt a próbát megéri szerintem, pláne, ha vezetékkel van bekötve a poti. Ha nem ,akkor nem érdemes a nyákot szétbombázni, akkor érdemesebb csinálnod egy clip áramkört és valahogy a kimenetre illeszteni, bár az sem alap ennél a kapcsolásnál....Más ötletem nincs, marad a hangszóróval soros ellenállás, de azt 2 részre kell bontani, mindkét kapocsra jusson, szóval 8 Ohmnál a hangszóró + és - vezetékére is 2-2 Ohm és így kijön a 12... A láda nem lesz halkabb (mert alapból meg leégethetné a véget), hanem az ellenállások fognak fűteni...Nem egyszerű ez a kérdés, én ennyit tudnék tanácsolni
(#) tank_boy hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
És milyen 2,2ohmos ellenállást javasolsz? huzalt v fémrétegeset? és hány w-osat?
(#) ZSozsóó válasza tank_boy hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Én elsősorban a hangerő potis dolgot ajánlom, aztán az ellenállást. Huzalt szerintem ne nagyon, inkább valami metál oxidot, fémréteget, ilyesmi.Teljesítményre szerintem 10W teljesen szimpatikus.
Következő: »»   30 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem