Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   80 / 2517
(#) miklosch válasza sound.man hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Ezen is rajta van a föld a dobozon.
(#) Dzsoni válasza miklosch hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

A bemeneti csatlakozokat szigetelten szerelted fel?
(#) szamóca válasza miklosch hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Szia miklosch!
A brumm egy elvetemült dolog, ki kell deríteni a forrását.
A trafó szórásból, vagy földhurok miatt keletkezik.
Az elsőt külső tápról, vagy a trafó kasznin kívüli üzemével tudod kipróbálni.
A második a macerásabb, itt álltalánosságban a szakirodalomban leirt brumm elkerülési szabályokat kell betartani.
A csillagpontos földeléstről pl. azt írják hogy a legérzékenyebb részhez /előfok/ minél közelebb kell kialakítani.
Vagy külön potenciálra teszik a kasznit és a jel-tápföldet ellenállással, kondival.
A vezetékelés kasznin belüli elvitelénél a jel, és nagyáramú vezetékek ne fussanak egymás mellett.
A jelvezeték árnyékolóharisnyáját csak az jel kiindulásánál forrasztják be.
Ez csak néhány példa, de még ezenfelül is van jónéhány dolog ami miatt brumm keletkezhet.
(#) Tom025 hozzászólása Dec 15, 2007 /

Egy apró kérdés: Alu "L" idomot hol lehet szerezni, ti honnan szoktátok? TO3 tranyók hűtőbordára rögzítésére kellene, és a bordán nincs kinyúló perem..
(#) Dzsoni válasza Tom025 hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

A Metalloglobus Mór utcai telepén. Ára bruttó ~1300Ft/kg
Egy 4mm vastag, 40mm×40mm-es Alu L-idom például 86 deka, így annak ára 1080Ft/m

Bemész a teherkapun keresztül hátra a raktárba, levágatod a szükséges idomot, majd bemész az utcafront felől levő nagy pénztárba, kifizeted, majd vissza a raktárba a cuccért.

Van csomó más méretű L-idomuk, 1.5mm...6mm vastagok 10×10mm-től 60×60mm-esig.
Bővebben: Link
(#) Tom025 válasza Dzsoni hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Nagyon jó, köszönöm. Majd meglátogatom őket valamikor..
(#) miklosch válasza szamóca hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

A csillagpontot közel alakítottam az előfokhoz. Arra jutottam, hogy ha közvetlen a panelre kötöm a jelet, akkor tökéletesen, búgásmentesen szól, szóval a gerjedést a jelkábelben szedi össze valahol.
(#) Tom025 válasza miklosch hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Árnyékolt a jelkábeled? Ha nem, valószínű megszórja a trafó...
(#) szamóca válasza miklosch hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Próbáld a végfoktól visszafelé haladva jelet adni a bemenő jelvezeték-poti-előfok stb-ra .
Vagy ha van szkóp megnézni avval.
Valahol kibukik a hibás rész.
(#) djloui válasza szamóca hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

szerintem keritsd el a trafót egy vas lemezzel és meg szűnik a bugás. szerintem
(#) vicsys válasza djloui hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Sztem a trafót nem kell bántani. Én rátettem a hangerőszabályzó potit a tetejére és semmi brum nem volt. A probléma egyszer úgy oldódott meg nálam, hogy egy vastag vezetékkel összekötöttem az előfokok GND-jét. Egyébként még az is megoldás lehet, hogy egy mérőzsinórt ráakasztasz a közös földre és egyenként végigtapogatog testeket (előfok-hangszin-végfok).
(#) lamalas válasza lamalas hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Idézet:
„Ha lesz idom a hetvegen es a sz.gepemet is gatyaba tudom razni akkor lehet hogy osszehozok egy rovid kis ismertetot (abrakkal, meresekkel, stb.) mi hogyan es miert mukodik egy ilyen egytranyos erositon .... de nem igerhetek semmit elore.”

Sziasztok!

Elnezest kerek mindenkitol aki esetleg szamitott arra, hogy a hetvegen osszehozom ezt az egytranyos erosito meres/ismertetes dolgot, de sajnos nem fog menni. A szamitogepem megadta magat, mar ami az egyik winchestert es a rajta levo Windowst illeti Meg szerencse hogy 2 labon allok es van egy masik winchesterem rajta Linux-al ... legalabb netezni tudok Amint helyrepofozom a gepem megcsinalom a beigert mereseket es ismerteteseket. Kosz a megertest es elnezest az OFF-ert.
(#) Flamingó kapitány hozzászólása Dec 16, 2007 /

Sziasztok !!

Szeretnék építeni egy gitár erölködőt.(Kombó)
Tudna valaki felrakni valami kapcsolási rajzot ?
Az sem volna baj , ha egy komplett kitár kombó rajza
lenne .Amúgy oan 30 w körül gondolkodnék.

E lőre is köcce
(#) tgpetrjan hozzászólása Dec 16, 2007 /

sziasztok
szeretnék megépíteni 1 3x300w erősítőt
nézegettem már a gyüjteményben és elég jónak néz ki a 150/200 w os erősítő ezeket lehet Hidba kötni?
(#) djloui válasza Flamingó kapitány hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Akkor ezt a kapcsolási rajzot kerested már ha a nyákot meg tudod oldani.
Sok sikert hozzá.
(#) atti212 hozzászólása Dec 16, 2007 /

Hellosztok. Ismer itt valaki olyan alkatrészt amiben egy tokban (to 126 vagy 220) két sima dióda van sorosan kötve?

Üdv.:atti212
(#) Tom025 válasza atti212 hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Hogyne, létezik ilyen, csak kapni nem lehet nagyon. TO220 tokban vannak a PC tápok kettősdiódái, olyanból az adatlapok szerint létezik sorosan kapcsolt is. De miért nem jó sima TO220 tokos szimpla dióda, amiből bekötsz kettőt?
(#) Mayan hozzászólása Dec 17, 2007 /

Kipróbáltam az egytranyós erősítőt bd139 helyett 2n3055-tel is és ott sem kell bemenő kondi... nem értem a mosfet-hez miért kell, az nem szól anélkül - erre még senki nem írt valami magyarázatot, légyszi valaki... Merthogy elvileg a fet-nek lenne nagyon nagy a bemenő ellenállása, mégis olyan mintha kisöntölné a jelet. Bipoláris tranyókkal egyáltalán nem kell kondi...
(#) Mayan válasza Gery hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Ja, ez így tényleg nem jó, az alsó tranyó nem csinál semmit, ez továbbra is egytranyós. Viszont így megcsináltam és jó: (bd139, bd140, 1 - 3 kohm bázisnyitó és 1n4148 -as diódák, kimenő kondi 1000 - 2200 uF)
(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Így már tényleg nincs egyenfesz a kimeneten, ez már teljesen a normál komplementer végfok, csak lecsupaszítva a minimumra. De jól szól, és a tranyók nem igazán melegednek a kicsi áramfelvétel miatt. Most csak összegányoltam a szimpla tápos verziót, 1kohmos ellenállókkal és 5v táppal, így elég halk, nagyobb fesz kell.
(#) szilva válasza Mayan hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Sokat segítene a válaszadásban, ha megmérnéd a bázis és a gate feszültségét kondenzátorral és anélkül.

Mindamellett, hogy a kapcsolásaid "működnek" semmilyen tekintetben nem lehet korrektnek nevezni őket, szerintem a hangszóró és előfok kimenete is veszélyben lehet a használatával.

Lassan feltaláljuk a spanyolviaszt
(#) Mayan válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

A bd139-nél kondi nélkül: 0,75V
kondival: 0,77V

Az ifrz30-nál kondi nélkül: 2,55V
kondival: 3,66V

Na, ott a válasz a hozzászólásodban: nem az erősítő söntöli le a kimenetet, hanem a kimenet "söntöli" le az erősítő egyenáramú munkapontját. A kondenzátorral megakadályozod, hogy az erősítő munkapontja elmásszon a kimenet rácsatlakoztatásakor.

Az IRF730 (vagy IRFZ34, mert IFRZ30 nincs, valszeg elírtad) nyitási GS feszültsége 2-4V. Bizonyára a 2.55 már kevés neki, akkor már a lezárt tartományba kerül.

Egyébként pont ilyenről írtam eggyel feljebb: a kimenet bizonyára nincs egyenáramúlag leválasztva, így a tranzisztorod (FET-ed) munkaponti feszültségét kapcsolod a kimenetre, amit nem biztos, hogy az nagyon szeret. Fogalmazhatunk úgy is, hogy eddig szerencséd volt, hogy nem ment tönkre semmi.
(#) Mayan válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Van IRFZ30, itt az adatlapja:
Bővebben: Link

Jó akkor használok kondit a bemeneten Köszi a választ, mostmár értem.

Érdekes, mert a www.irf.com-on kotorva egyáltalán nem találtam. Valószínűleg nem mai gyerek. Mindegy is, mert a Vgs(th) paramétere ugyanaz, mint a mási kettőnek: 2-4V a nyitási feszültsége.
(#) Gery válasza Mayan hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Nah ez ha jó télleg nagyon egyzserű Amúgy először énis ugyanilyet építettem, csak mikor kivettem az egyik ellenállást nemváltozott semmi, de akkor a két dióda hiánya okozhatta a problémát? És mért?
Jah mégvalami. Sokszor hallotam már, vanis némi fogalmam róla, de eltudná magyarázni valaki pontosan mi is az a "sönt" ?
(#) KD mester hozzászólása Dec 17, 2007 /

Megrajzoltam egy több évvel ezelőtt tervezett erősítőmet. Annyira "ezoterikus" kapcsolás, hogy úgy döntöttem felteszem ide is érdekességnek. Ja nem készült el soha, ezért gyakorlati tapasztalataim nincsenek vele, de érdekességnek elmegy. 20W-tiszta A osztályban. Csak annyi hőt termel, mint egy 10W-os JLH.
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Hmmm, valoban erdekes. Irnal egy kicsit bovebben a meghajtok emitterkorerol legyszi? Ez tunik ezoterikusnak a kapcsolasban
(#) tgpetrjan hozzászólása Dec 17, 2007 /

sziasztok
ezt léehet hidba kötni?
Következő: »»   80 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem