Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   16 / 254
(#) borvendeg válasza Tom025 hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Multiplexelő láb? az melyik?és hogyan adjak rá feszt?
(#) Tom025 válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
A PIC lábai, amik a tranyókat kapcsolgatják. (6-7-8-9-10-11) Hogy hogyan adsz rá feszültséget, az már a te dolgod. Én az IC tokba hajlítgatott levágott alkatrészlábakkal szoktam...
(#) _JANI_ válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
[off]RB0 (6.); RB1 (7.); RB2 (8.); RB3 (9.) lábak H szitje az egyes csöveket válassza ki.
RB4 (10.); RB5 (11.); RB6 (12.); RB7 (13.) lábak a dekórenek adnak jelet.
Pozitív logikás BCD-t, de ezt a 74141-es adatlapja tartalmazza. :yes:

Ellenőzizd a kapcsolást és a tranyókat is. S ha minden OK, akkor lehet a 74141-es is hibás. De szerintem nem egy érzékeny típus.

Esetleg lábakat nemcsréltél fel az egyszerüsítésnél?
(#) borvendeg válasza Tom025 hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Hello tom csináltam egy kisebb videót ezt fel tudtam tölteni az általad adott linkre

ide

Viszont volt egy zárlat a panelon auzóta a 0nem világít állandóan
(#) vanzerr hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy "mini" nixie órát. SMD alkatrészekből szeretném megvalósítani. Az lenne a kérdésem, hogy az MPSA tranzisztorokat milyen típusú SMD tranzisztorral lehetne helyettesíteni?
(#) borvendeg válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Megint én vok az volna a kérdésem hogy ha a kondi nem volt elég szűrésnek a pichez akkor hogyan lehetne megoldani a táplálását?(az előzőekben feltett kérdés továbbra is fent áll)
(#) pbalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Nem tudom, hogy konkrétan milyen típusokra gondolsz, de az MPSA 42 és 92 nagyfesz tranyók SMD változata az MMBTA 42 és 92. De ez az adatlapjában is benne van. Én, ha jól emlékszem, a Lomexnél vettem.
(#) vanzerr válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Nagyon köszönöm, ezekre a tranzisztorokra gondoltam. Igazad van kereshettem volna tovább az adatlapok között, nem leakadni az elsőnél. (azon nem volt rajta).
Mégegyszer köszi szépen!
(#) Norberto hozzászólása Jan 1, 2008 /
 
Vanzerr!

Érdekelne engem egy bizonyos dolog, mégpedig a Nixie-k panelba való ültetése...

Azt hogyan szokták, hogyan célszerű? Csak nem ehhez is foglalat tartozik? A "nagyok" hogy csinálják? Vagy egyszerűen be kell forrasztani a lábait a NYÁK-ba? Nem sérülhet meg a keletkező hőtől az üvegbúra? Nem repedhet meg?

Amúgy pedig hibátlan lett az órád!
(#) Szamy válasza Norberto hozzászólására (») Jan 1, 2008 /
 
ha forrasztható, nyugodtan ültesd a panelba, nem érzékeny különösebben(azért ne főzzed pillanatpákával) mondhatni semmi extra...
(#) vanzerr válasza Norberto hozzászólására (») Jan 1, 2008 /
 
Szia Norberto!

A lényegre térve van olyan nixie amihez van foglalat, illetve van olyan amihez nincs. Ez utóbbi órám csöveihez nincs foglalat, ezek drótlábúak az előző órám csöveihez pedig volt foglalat. Ez utóbbit nem volt valami egyszerű nyákba ültetni (nixie+foglalat) ugyanis először drótlábakat kellet neki készíteni, mert a hozzá kapott foglalatok lábait elég nehézkes lett volna beforrasztani, és csak így tudtam beültetni a panelba. Itt ugye nincs hő által okozott túlmelegeés.
A drótlábú cső esetében pedig inkább egy kicsit hosszabbra hagytam a csőnek a lábait a túlmelegedés elkerülése érdekében és így forrasztottam közvetlenül a panelba.
(#) Tom025 válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Szia!

Elnézést hogy nem reagáltam hamarabb. Ez a videó nem sok jót tükröz. A multiplexelés tuti nem jól működik, és úgy látom, a nullázás után a számokat sem sorban mutatja (vagy igen? mert nem látszott túl jól..) Amikor nulláz, az lenne 0:00:00, éjfél. Utána kéne a másodpercnek szép sorban növekedni, 1-2-3 stb.

Ezek után két dolog maradt: Durva elkötési hibák a multiplexelés környékén, illetve a két IC között, vagy nem tud működni a PIC a kapcsolóüzemű nagyfesztáp zavarai miatt. Ha nagyon óvatos vagy, próbáld meg egyenirányított hálózati feszültségre kapcsolni az anódokat, a cikkben megadott anódellenállás értékek mellett. (Én így használom.) Csak akkor nem nyúlkálni közben, és utána kisütni az anódfesz puffert.. A földeket ismételten ne felejtsd el közösíteni!

A PIC programban nem lehet hiba, mivel nekem, ill. már többeknek jól működik. Ha nem javul hálózati anódfesszel a cucc, akkor csak elkötés, hibás beültetés, rossz alkatrészértékek okozhatják ezt..

Ne félj próbálkozni!

Üdv, Tom
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Szia!
Igen ez mind igaz amit írtál. Legutóbb úgy jártam, hogy egy kedves fórumozó társunk órája csinált ilyen kis hülyeségeket és kiderült, hogy az összes MPSA42 hibás volt! Érdekes mert hidegen műszerrel mérve mind jónak tünt. Csere után derült ki, hogy mind rossz! Sztem kifogott egy hamisítvány szériát. A másik, valószínüleg érzékenyek ezek a tranyók a hőre és ha rövid lábbal van beforrasztva, hajlamos elhalálozni. Ha lehet, mindenképpen jó hosszúra hagyott lábbal forraszátok be. (na ennyit a tapasztalataimról, remélem tudok segíteni)
(#) Norberto hozzászólása Jan 2, 2008 /
 
Olyan kérdés merült még fel bennem, hogy ezeknek a Nixie-knek milyen érzékeny a lábuk? Mármint a hosszú lábas verzióra gondolok jelen esetben...

Sikerült már valakinek letörnie lábat róla? Gondolom, hogy óvatosan kell bánni velük (márcsak az üvegburkolat miatt is), és nyilván a lábuk is elég érzékeny pont; csak úgy az érdeklődés szintjén merült fel ez a kérdés is bennem!
(#) Tom025 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Én kb. másfél centis lábbal forrasztottam be őket, és semmi bajuk nem lett, nem kell őket félteni tőle.. Nem siettem vele meg semmi, normál tempóval beforraszthatóak a nixie-k. Lábat még nem sikerült letörni róla, bár tőből hajlítgatni nem érdemes, de nem érzékenyebb a lába mint például egy tranzisztornak.

A tranyók viszont nem csak valószínű, hanem biztos hogy érzékenyek a hőre! Rövid lábbal beforrasztva volt ami nekem is spontán elhalálozott egy idő után, addig meg szivárgott rajta valami kis áram.. De ha jól emlékszem írtam is a cikkemben hogy hosszú lábbal forrasszuk őket, vagy csak neked mondtam priviben, Vic?
(#) borvendeg válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Hello Tom kösz a segítséget. a Videón már aszem mindennek külön tápja volt (vagy ha a videón nem is de akkor is ugyanezt csinálta:S) szóval próbálkoztam.Az elkötést azt még egyszer átnézem meg kicserélema tranyókat.Jah és közben felmerült még egy probléma megépítettem próbapanelon a nagyfesztápot amit Vicsy tervezett De nagyon melegsziok a fet kb 1 perc alatt 100fok terheletlenül és a tekercs is melegszik mit csinálhatok rosszul???
Komolyan gondolkodok hogy ujraépítem a te terveid alapján...
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Igen, mondtad. De tudod milyen az ember... tök lényegtelen dolognak tűnik. Pedig itt van elásva az a bizonyos kutya. Kép: Hivatkozás
(#) borvendeg hozzászólása Jan 3, 2008 /
 
Na hello mindenkinek a nagyfesztáp problémám megszűnt viszont kicseréltem az ahhoz a csőhöz tartozó tranyót amelyik nem működött ettől az öszes cső egységesen 0-t írt ki de az amelyik eddig sem működött az most sem működik tehát gondoltam akkor kicserélem az összes tranzisztort ettől most megint ugyanazt csinálja mint a videón az lehet hogy megint meghalt vmelyik tranyó?
(ennél hoszabb lábbal nem lehet már beforrasztani és nagyon óvatosan fotrrasztottam)
(#) Tom025 válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Triviális, de nem lehet hogy maga a cső a rossz? A tranyókat meg ki tudod mérni diódavizsgálóval az áramkörben is...

Mellesleg ha csak 0-kat írnak ki, az se jó. Beállítás nélkül is elkezdi számolni az időt, másodpercenként...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Megépítettem ezt a kapcs-tápot. S >>> EZ <<< lett a végeredmény!

Soros izzóval indítottam, s beis indul gond nélkül (ha minden OK). Bár max fesznél a fet egy kicsit melegszik, de bőven vissza kell szabályozni, a 150-170V hoz. Ha nemadja le a kellő feszt, akkor az induktivitás lessz elsősorban a problémás! (Később még UA-ilyen induktivitású toroidmaggal is kipróbálom ezt a kapcsolást...)


(#160538) borvendeg:
Valahol elkellene kezdened a hibakeresést!
PL: 1: Kacstáp / A 150-170V megvan? Kellően stabil? Bár irtad h. ez már meg lett oldva!

2: Tranyóknélül a csövek üzemképességét is ellenőrizni kellene. (Minden csö minden szegmensét egyegével letesztelni! AZAZ! Az egyik közöspontra (24K soros ellenálláson keresztül) + 150V-ot dani, s a szám-szegmenseket egyesével letestelni. Ezt minden csőnél elvégezni!!!)

3: Tranyók ellenőrzése. Multiplexüzem tesztelése. (Ezt már leírtuk egy páran. )

4: Ha a múltiplextesztelés eredményesvolt! Tehát a csövek és a tranyók (MULTIPEXÜZEM) is rendesen működnek, csak ezután érdemes a felprogizott PIC-et beültetni és próbálni.

De elötte egy alapos rajzegyeztetés, h. nincs e kötéshida, apró szösz-zárlat a vezetősávok között!

Ha megy akkor !

4/1: Ha nemmegy akkor táp elválasztás! Külön 5V-os tápról a PIC-et. S egy másikról a NIXIE kapcs-tápot megtáplálni. Ha megy. Akkor a tápellátást kell alaposan átgondolni. Ha nemmegy, akkor valszeg a pic programja hibás (hibás égetés), vagy maga a PIC perifériája sérült +.

4/2: Teljesen új pic, egy új égetésű progival...
Ha megy .
Ha nem akkor és valamint !!!

5: Ezekután már csak az ima segíthet. DE :no: -fog...

Remélem megtalálod a hiba okát, s sikerül üzemképessé tenni a kapcsolást!
(#) borvendeg válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
kösz a segítséget a kapcsi tápot a kukába dobtam egyenirányított 220V-ról fognak menni a csövek a többi cucc már kezd jó lenni a versenyre el fog készülni legközelebb sztem a ki mit építettben olvashatsz majd az órámról
És még egyszer kösz az eddigi sok segítséget
(#) szilva válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Ugye nem a hálózatból akarod közvetlenül egyenirányítani a feszültséget?
(#) zoknee válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
Igaza van szilvának, elég veszélyes lehet ha a hálózati fesz van a csövekben...
Inkább tegyél be két kis nyáktrafót, és máris le vagy választva a hálózatról. pl 2db 230/12 V-os nyáktrafó nem is olyan drága, és le is vagy választva, meg a PIC-nek is ki tudod venni a 12V-ból a tápot.
(#) Feri007 válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
A "Mit ne csináljon kezdő" topikba illik, de most itt aktuális: Ne csináljatok olyan cuccot, amiben a nyers hálózati feszültség jelen van!
Nemcsak magad testi, hanem büntetőjogi védelme érdekében! Ha valaki mást vág agyon, azért is Te leszel felelős! Kezdődjön a NIXIE óra egy dugasztáppal, és az érán belül,helyben állítsd elő a 200V-ot. Ekkora egyenfesz nem fog senkit sem megölni, hacsak nem ügyeskedik ennek érdekében.
(#) _JANI_ válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
Csatlakozom az elöttemszólókhoz!!!

S legyen >>> EZ <<< egy jó példa a megvalósításra...

( Az 50 volt fölötti fesz már életveszélyesnek minősül!!! S ez fokozottan veszélyes ha a hálózattal (ez lehet akár a hulla vagy a fázis is,) galvanikusan össze van kötve egy dugvillás csatlakozással! Mindenképp jobblenne védöleválasztást alkalmazni, vagy (az eredetileg is ajánlott) kapcs-tápról előállítani a szülséges NIXIE tápfeszt! S így akkumulátorról is üzemeltethető a NIXIE-s egység, tehát teljes áramszünetben is látható a pontos ídő... :yes: )

A bütykölő nemcsak a salyát testi épségéért felel!!!
Persze hajlamosakvagyunk azt mondani h. :Úgyis csak én használom...
Ez nem igaz! Úgy kell elkészíteni h azt bárki nyugodtan a kezébe vehesse. (Inkább ne müködjön! De nelegyen életveszélyes!)

Első a biztonság!
Ez a kis fejtágítás nevegye el a kedved! Sőt ez sarkaljon a biztonságos munkavégzésre, valamint a szintén biztonságos készülékek előállítására!
(#) zoknee válasza zoknee hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
[off]Én is erre a két szembe fordított trafóra gondoltam, amit Jani is belinkelt.
Én DC-DC konveterrel csináltam az enyémet, és óvatosan is nyulkáltam az órámhoz építés közben, mégis volt pár megrázó élményem... de mivel dugasztápról ment, csak csípett egy kicsit (persze lehet hogy sehogy sem kellett volna hozzá nyulkálni, mikor be volt dugva... ) Azóta meg már le is ragasztom szigszalaggal, ahol a nagyfesz megy a panelon, hogy még véletlen se...[off]
(#) bazarghai hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Engem is foglalkoztat a nixie-csöves óra, de setét vagyok a "pikk"-hez. Az jutott eszembe, h meg lehet-e oldani az óra vezérlését, jeleit PC-ről? Tehát csinálok neki tápegységet és az órajelet (internet idő) kapnák a csövek vmi porton keresztül.
Így akinek közel állandóan járó gépe van, az megoldhatná pic nélkül is az órát. Elvileg...

Életképes a dolog?
(#) Tom025 válasza bazarghai hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Ha a PC programot meg tudod írni rendesen, életképes lehet a dolog. Az én változatomban pl. bináris formában kell az időt a 74141 IC bemeneteire adni (4 láb), és ezt az adatot viszonylag nagy frekvenciával kell frissíteni, szépen egymásután az óra egyes/tizes, perc egyes/tizes, mp egyes/tizes értékeket megadva. Valamint ugyanezzel a frekvenciával kell újabb 6 portláb közül az aktívat léptetni. Itt 0V/5V feszültségekről beszélünk. Egy ilyen programmal lehet helyettesíteni a PIC-et.
(#) bazarghai válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
hmmm....

Van ilyen varázsló aki megírja ezt a progit?
Csak utánépíteni tudok, a programozás nekem sumér.
(#) Tom025 válasza bazarghai hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Akkor inkább a PIC. Előre beprogramozott PIC-et, amit már csak az áramkörbe kell beilleszteni, az én verziómhoz, tőlem kaphatsz! (ha érdekel, a többit privátban..)
Következő: »»   16 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem