Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Nézd meg ait Cimopata készített, annál jobb kukkolni való nem kell. üdv! proli007
Hello!
Szükségem lenne egy kis segítségre! Ennek a tápnakBővebben: Link a trafóját meg lehet valósítani két eredeti állapotú pc táptrafóból, de szeretném tudni hogy hogy kell azt bekötni, mert van legalább hat kivezetés szekunder oldalon? A primert még csak csak bekötöm, de a szekunderoldallal gondok vannak! Na meg van rajta egy vastag kivezetés ami a pcben GNDre volt kötve, az csak árnyékolás lenne?
Heló
Kezdésnek szerintem bárkinek ajánlhatok egy kis flyback tápot. Ezt még egy fél éve készítettem el. 40-50W ig tudtam beterhelni. Ezt a eljesítményt valószínüleg a trafó induktivítása korlátozta. Légréses trafóval szerintem 100W kijön egy ETD-34 ből. Üdv
Hellóztok!
Az lenne a kérdésem,hogy nekem olyan kapcsolóüzemű táp kellene,ami viszonylag egyszerű és jó és tud 30V-ot meg 12V-ot,és ebből a 30V-ot kb. 2.5A-en! Ez a táp azért kellene mert egy kapcsolóüzemű forrasztóállomást szeretnénk építeni az egyik osztálytársammal,és erre a m egoldásra gondoltunk! Mert kapcsolóüzemmel olcsóbb és jobb is megoldani mint trafóval! Köszönöm szépen a segítséget előre is!
Szia!
Szerintem EZ jó lesz neked. "Mert kapcsolóüzemmel olcsóbb" - Ezzel viatkoznék(ha nem vagy jártas a kapcstápokban(ahogy én sem))
Hello!
Lenne egy olyan kérdésem hogy a cimopata féle kapcsoláshoz amelyikhez van nyák terv is annak a trafójának az adataira lennék kiváncsi. pl: sek menetszám keresztmeccet prim menetszám keresztmeccet de inkább csak a prim re lennék kiváncsi a szek et már tekergélem majd magamnak. Üdv.
Üdv
1 oldalllal visszább leírtam, hogy hogyan kell trafót méretezni. Ha a képletekbe behelyettesíted a saját értékeidet akkor ki kell jönnie a primer menetszámnak. Onnantól pedig a szekunder gyerekjáték.
Halihó mindenkinek!
Felrakom nektek az Elektor 08 júniusi számát amiben megjelent egy 400W/800W (zenei) teljesítményű kapcsitáp 230V-ra erősítőkhöz. Gondolom lesz még a következőhaviba is, mert nyákterv meg a vezérlés kapcsolása még nincsen benne az e haviban. Addig is nézegessétek Várom az észrevételeket, véleményeket.
Ejj amindenit!
Nem is figyeltem hogy a kapcsolás minősége ennyire ratyi. Ittvan képfájlba ha valakit netán érdekelne:
Bővebben: Link Ezt szeretném megépíteni csak gondba vagyok a trafóval. Van egy 2x2x0,5cm-s trafóm gondolom elég lenne de ha nem akkor van nagyobb is. Az lenne a kérdésem milyen átmérőjű dróttal és hány menettel kellene megtekerni? Annyit szeretnék módosítani h nekem 12 helyett 14v kellene.
Szia! Én építettem egy kapcs. üzemű tápot, igaz még most tesztelem. 12 V kb 5,8 A tud és max 40 V kb 2 A ami azt illeti 30 V nem próbáltam de 24 V 3,5 A.
Ha érdekelnek a részletek írj!
Esetleg egy kapcsirajzot kérhetünk hozzá? Milyen IC-vel építetted meg?
Heló, lerajzolzam, hogy hogyan is épül fel a fenti rezonáns táp. A csillagozott tekercs lesz majd az áramváltó, azt még nem teszteltem le, így most azt kihagytam a kapcsolásból. Természetesen anélkül is tökéletesen működőképes.
Hello!
Érdekelne hogy te hány menetszámot használtál, és hogy szerinted az e-42 mag megfelel bele??
Sziasztok!
Van nekem egy régi erősítőből trafóm, ami 5V váltakozó fesz. és 40V váltakozó feszültséget tud. Ezt szeretném egy Quad 405-höz felhasználni, amelynek +-34 től +-50V-ig kell. Tudtok kapcsolási rajzban segíteni, és modjuk ezt +-40V-ra átalakítani. Greatz híd, kondi, és fesz stab. tuti kell bele, de milyenek? Köszönöm Szabolcs
Szia
Talán úgy lenne a legjobb ha áttekernéd a szekundert.
Hello!
Ha tényleg 40 volt AC-t ad le akkor az egyenirányítás után és szürés után az 56V Dc(válto fesz*gyök 2) lesz az meg sok!
Heló!
E42-es mag megfelelő, az adatlapja szerint Ae=234mm^2 Az én vasam 0,96mm^2 EDT-34 ennél 50 menet volt a primer, 2x10 menet szekunder pedig pont 40-41V üresjárási feszt ad. Segédtápnak 5-6 menet. Ha neked megfelel hasonló szekunder feszültség akkor használhatod ezeket az áttételeket. Ha a freki 60kHz, mint az én tápomban, és 234mm^2-el számolunk akkor 25 primernek megfelelő ez alapján 5-5 menet szekunder 3 menet segédtáp. A kölcsönös induktivítás az amire figyelni kell. Ez a tekercselés módjával, és induktivításmérővel lehet kellően jól eltalálni. Pl: az én ETD 34 csévémre feltekertem 50-2x10 menetet. Egymás felé P-SZ kb 5-10uH volt a kölcsöns induktivítás. Ha az cséve egyik oldalán volt a primer a máikon a szekunder akkor kb 150uH, nekem kb 50uH-re volt szükségem, így felesbe tekertem, kicsi átfedéssel. A lényeg hogy betudjuk állítani azt a frekit aminél a kölcsönös induktivítás és a rezonáns kondik rezonálnak A tápról szóló cikkben, majd írok erről bővebben, terveim szerint teszek bele 1-2 a táphoz kapcsolódó más hasznos dolgot, érdekességet. Üdv!
Hello!
Köszi ezt a kielégítő választ ez alapján mar el tudok indulni hogy megvan a primér menetszám. És várom várjuk a cikket nagyon érdekel.
Szia vicsys!
És volt még hozzá 2db 3300µF/40V-os kondi meg 1 db 4700µF/63V-os és egy FAGOR B80 C5000/3300 egyenirányító. Gondoltam megtartom ezeket. No ebből gondoltam olcsóbban kihoznám a Quad 405-nek a tápját. Így tudnátok segítséget adni, hogy ne kelljen többezerért trafót meg kondikat venni, mert ezek működnek. Mindegyiket megnéztem. Köszönöm eddig is! Szabolcs
Üdv
Az az 1u-s kondi 25V-os és az tárolja azt a tápfeszültséget ami a felső oldali fetmeghajtó számára szükséges. Amúgy nemsokára elkészül a cikk, azt hiszem leírtam benne az ilyen dolgokat.
Nagyon köszönjük Cimopata!!! Már szerintem nagyon sokan várják! Csak ne kapkodd el, mi ráérünk
Megint kérdeznék
Az üresjárást elviseli ez a fajta tápegység? Mert néha előfordulna hogy csak kb 50-100mA lenne az össz terhelés.
0mA terheléssel tökéletesen megy! Semmi probléma nem lesz.
Köszi, dolgozok a saját verziómon, egy sima PCtáp trafóval, mert most olyan helyre kell ahol pont jó a 24-25V. Nem ilyen lesz benne a segédtáp, hanem egy 68k-s ellenállás, igaz melegedni fog egy kicsit de nem baj.
Azt a bizonyos thomson képletet is leírhatnád esetleg, ami az induktivitás méréshez kell. Ha nekem amúgy szimpla tápfesz kell, sima 16V az nem okoz gondot ugye ? Csak a szekundernek nem kell csinálnom középleágazást és kész ?
Üdv!
Valóban, a Thomson lemaradt. Volt 1 7. oldal amin volt néhány thomson képlet. De a végén úgy dontöttem, hogy azt az oldalt törlöm így egy sem maradt benne. Elnézést kérek mindenkitől, csak nekünk erről azt prédikálták, hogy ezt még legédesebb álmunkból felrázva is kapásból kell tudnunk. Az első az eredeti Thomson, a második pedig az átalakított iduktivitás méréshez szükséges. |
Bejelentkezés
Hirdetés |