Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Semmi gond, és nincs mit. Eszembe jutott egy idétlen hasonlat:
Képzeletben (!) fogsz egy rugót (vagy gumiszalagot), rögzíted az egyik végét az asztal sarkához. A másik végére egy rövid, és csak kicsit nyúló kötelet kötsz. Ha ezzel a kötéllel húzod a rugót fel a fejedig, illetve le a földig, a rugó mozgó vége mindig kb. azonos távolságban követi a kezed. A kötél nyúlása pedig csak kicsit változtatja ezt a távolságot. Az analógia: A rugó rögzített vége a fogyasztó (motor) egyik kivezetése, ami itt fixen féltápfeszre van kötve. A rugó mozgó vége a másik, ami a kapcsolás jobb-, vagy balfelének (ún. félhídnak) a közös emitterére csatlakozik. A kezed a két bázis. A hosszúságok itt megfelelnek a feszültségeknek! Van viszont egy fontos különbség: A tranzisztorok az "erőt" nem a bázisukról, hanem a kollektorukról szerzik. Teljes híd esetén nincs asztal, a rugó mindkét végére kötél kerül, és két kézzel rángatod őket, mondjuk ellentétesen. Tudom, hogy baromság, de talán így könnyebb elképzelni a működését.
Szia! Elvileg a "vonali" jelszint 0,775V-t, elméletileg 600ohm-al terhelhető. De igazad van, nem találsz két egyforma gyártmányt, két egyforma értéket. A szerkenytűk vonali kimenete álltalában több, mint 0,775V. Előfordul gyakran az 1-2V-is üdv tibi
Hali! Biztos, hogy erre gondolt Doszpot? Ez a vonali jelszint, de nem lehet, hogy pl. az rs232 szintjeire vonatkozott a kérdés?
Hello!
Nem vagyok túlságosan jártas az autóelektronikában, ezért itt kérdezek egy kezdőt: szeretnék az autóba egy kicsi mélynyomót, hogy azért legyen benne valami kis mély is. Az autórádiót nem akarom megbontani, ezért arra gondoltam, hogy a hátsó 2 hangszóróból jövő jelet( ) hasznosítom: Bővebben: Link Ez így működhet, vagy muszály a rádióval babrálnom?
Jól láttam valahol, hogy LED-el is lehet fényerősséget mérni?
Megpróbáltam multimeterrel, feszültséget meg ilyesmit mérni, de nem nagyon láttam eredményt. Az 555. oldal
üdvözlet mindenkinek. arra szeretnék választ kapni tőletek, hogy mi történne, ha egy kommutátoros motornak a szomszédos szegmenseit összekötöm. köszönöm a válaszokat.
Szia! Röviden tömören: FÜST üdv tibi
Hello mindenki!
Egy kis segítségre lenne szükségem A PIC-kit2 programozómat próbálom javítani. A tranzisztorokat már kicseréltem. De még mindig azt írja ki programozáskor hogy Ppp voltage error. Most a D3-as jalőű diódára gyanakszom ez egy BAT54-es Schottky dióda. az egyik lábát felemeltem így próbáltam multiméterrel kimérni úgy tudom ,hogy diódavizsgálatnál az egyik irányba egy 1600körüli számot kell látni a másikba semmit. Most én az egyik irányba272-t látok a másikba semmit ez jó vagy nem? Segítséget előre is köszi.
A dióda valószínűleg jó. Az a szám a nyitófeszültséget mutatja.
Si diódák: 500-800 mV Ge diódák: 250-350 mV Schottky: 150-460 mV LED-eknél magasabb.
Erre ezt találtam: Bővebben: Link
Köszi Balázy akkor kutatom tovább a problémát
Sziasztok!
Azt szeretném emgkérdezni hogy egy 20MHZ-es kvarc oszcillátort hogy tudok rezgésbe, hozni hogy az oscillátor kimenetén közel szinuszos jell jelenjen meg? Elolvastam az oscillátoros cikket de a kondenzátorok értékét nemtudom meghatározni... Válaszokat előre is köszönöm!
Igen ettől féltem, sajnos még nem tudok annyira angolul, hogy ebbők ki tudjam hámozni amire szükségem lenne.
Nekilátok mélyebben kutakodni, ha valaki pár szóban fel tudná vázolni az elvet megköszönném.
Köszönöm a tippet!
Írtam szélsőséges helyzetet, amikor nem lehet elemmel próbálkozni, pl. két autóban lévő két db. mélyláda... gondolj bele, az egyik pl. zárt láda, a másik pedig reflex, mégpedig úgy, hogy a hangszóró "háta mögött" van a cső, előtte pedig egy zárt tér... Ekkor persze lehet fülre hagyatkozni, de 3-4 mélyhangszórónál már nem annyira... (nekem most 4 hangfalam van...) Főleg azt nem szeretem, mikor meg kell hallgatni vagy 3x-4x, hogy mikor szól nagyobb mély... forgatom a kábeleket, és hallgatózok... A magasat pedig ilyen módon nem nagyon tudnám ellenőrizni szerintem...
Szia! Az osci kockáknak (feltételezem ilyenre gondolsz) mindig négyszögjel a kimenete. Akármit is teszel vele. A kimeneti négyszög jelből lehet kondikkal, tekercekkel szinuszra hasonlító jelet csinálni. De sosem lessz tökéletes.... üdv tibi
Szia
Ilyenem van. Pontosan 20 mhz-es és az érdekelne hogy egyenárammal hogyna tudnám működésre bírni, hogy oscilláljon, ez négyszögjeleket produkál? Azthittem szinusz... Lényegében kapcsolási rajz kell, mert ugyebár ha jóltudom a kondenzátorok és alkalmazott ellenállások méretei nemmind1, mert különben nemfog soha az életben oscillálni.
Hello!
Ha viccesen akarom mondani, akkor gyakorlatilag tök minegy hogyan állnak a fázisok, 3-4 hangszóró mellett úgy is akkora káosz van, hogy na. De ha komolyan belegondolsz is elég reménytelen a helyzet. A hangszórók a tévhit ellenére is nem egy pontból sugároznak. A különböző fekvenciák más más ponton eltérő fázist mutatnak a terjedés miatt. Ha még ehhez hozzávesszük a frekvenciaváltók fázistolását, és hogy közel sem színuszos hang jön ki belőle, akkor már tényleg csak a próbálgatás marad hátra. Esetleg egy gyenge ötlet nyomán, egy "referencia" próba hangszóróval, (és a füleddel) bejárod a hangszórók "elejét". Talán meghallani az azonos, vagy ellenfázisú működést. Lehetne mikrofonnal és fázisérzékeny detektorral próbálkozni, de szerintem nem hozna korrekt eredményt az sem. (Ha egy hangszóró tényleges fázismenetét fekiről-ferkire felvennénk, el menne a kedvünk a gyártástól is) üdv! proli007
Hello!
Egy spektrum analizátorhoz szeretnék sávszűrőket méretezni a mellékelt kapcsolással és képletekkel. Az lenne a kérdésem, hogy a jósági tényező mikor a legjobb? Ha 1-hez minél közelebb van vagy 1 és 2 között van vagy mikor?
Hello!
A jósági tényező általában, a közepes frekvencia és a sávszélesség hányadosa. Q0=f0/B Hogy milyen sávszélességet akarsz elérni, azt csak te tudod. üdv! proli007
Üdv!
Sebaj, akkor lefordítom a cikk lényegét, ami leírja az elvet: Idézet: „Egy LED képes kis egyenfeszültséget generálni, ha olyan fénnyel világítják meg, aminek hullámhossza a saját fényének hullámhosszánál rövidebb vagy egyenlő. Ez bármelyik nagyimpedanciás bemenetű feszültségmérővel megmérhető, és nagysága a fényerősségtől függ, kb. 0 és 1,5V között változhat. A másik - talán még hasznosabb - módszer, hogy a LED használható fényerősség-függő kondenzátorként.” Ebből értelemszerűen következik, hogy piros vagy infra LED a legjobb erre a célra. Ki is próbáltam, pirossal kb. 1,2V-ot kaptam. Vannak egyébként lehetőségek ebben a technológiában, itt van pl. egy nagyon látványos videó: Bővebben: Link
Értem mire gondolsz!
Annyira nagy gáz végülis nincsen, mert a hangfalak a szoba egyik sarkába vannak fordítva, így szépen összeadódik a mély... (ha jó a fázis )
igen, erre gondoltam :yes: , És meg is kaptam a választ. köszönöm szépen!
Hello
Normális az, hogy 12V-os relére 12V-ot kötve melegszik a relé? Új reléről van, és működik is.Bírják egyáltalán ezek a hosszabb üzemet? Üdv.
Szia! Elsőre rosszul tetted fel a kérdést. Ez NEM kvarc oscillátor, hanem "síma" rezgő kvarc. A kvarc oscilátoroknak 4 lábuk van, csak +5V-ot (némely tipusnak +3,3V-ot) kell nekik adni, és már jön is ki belőlük a négyszögjel.(csak négyszög jel) Ennél amire te gondolsz más a helyzet. Ebben nincs benne az oscilátor áramkör. Itt neked kell megépíteni. Attól függöen, hogy mit építesz, lehet szinusz is a kimeneti jel. Mellékelek egy rajzot, és egy rajz részletet. A rajzot ha megépíted, az a szinuszra nagyon hasonlító jelet ad. (bal oldali rajz) De ha igazán szép szinuszjelet akarsz, akkor ugyanennek az árankörnek a munkaellenálása helyére egy rezgőkört kell építeni (C1-L1), a 2,2K-s ellenálás helyett. Ez a jobb oldali rajz részlet. Itt lehetőség nyílik, a frekvencia többszörözésére is. Ha ezt a rezgőkörz nem a kvarc frekvenciájára hangolod le, hanem pl annak a duplájára, akkor a kimeneti freki a kvarc frekijének duplája lessz. (jelen esetben 40Mhz) Viszon a rezgőkörök elkészítése némi gyakorlatot, és némi műszerparkot (Gip-drip oscillátor, vagy szignálgenerátor, esetleg frkimérő) igényel. A kapcsolásban jóformán bármilyen "N"-es tranyó működik. (BC...., vagy BF...) Egyébként a rajzban (bal oldali) található kondenzátorok értéke nem kritikus, csak 2 egyforma legyen. (100pF-től 1nF-ig) ha kérdésed van ne titkold! üdv tibi
Szia! A reléket hosszú üzemre tervezték (akár évekig folyamatosan). Ha langyos, az még normális, de ha forró, akkor valszeg menetzárlatos a relé tekercse, tehát selejt. Vagy esetleg sok feszt adsz neki. Bár, ha 12V-s nek 12-14V-t adsz, akkor még nem is sok. Egyébként "rendes" egyenfeszt adsz neki? A szűretlen, nem, vagy nem eléggé pufferelt, de már egyenirányított fesztől is melegedni szoktak. üdv tibi
Szia! Ez az általad említett kacsolás alap helyzetben nem fóg működni neked. Ugyanis ezt nem a hangszórókimenetre tervezték, hanem a rádió vonal kimenetére. (általában kilógó lengő RCA ajzatot keress) Mivel ezen áramkörnek kb 0,5-1V bemeneti feszültség kell, a hangszórókon pedig ettől jóval több van. Na meg az is előfordul, hogy a hangszóró negatív pontja nem azonos a táp negatívval (testel) akkor meg végképp nem tudod rákötni. (ez a "hid" kapcsolású végfokok, ami elég gyakori) Ha a hangszoró negatív azonos a testel, akkor egy egyszerű ellenálás osztóval ugyan meghajthatód a hangszóró vezetékeiről is igaz az áramkört, de ez esetben meg eléggé nagy lessz a torzításod. Szóval én a helyedben elsőként megnézném, hogy van-e a rádiónak "vonal" kimenete, miel azt pont erre tervezték. ha kérdésed van, ne titkold! üdv tibi
Azt még tedd hozzá,hogy azonos feszültségre készült egyen és váltóáramra tervezett reléket,csak a nekik megfelelő áramnemmel célszerű táplálni,lévén a váltóáramú tekercsen egyenáramú táplálás esetén nagyobb áram fog folyni (azonos méretű,teljesitményű)egységeket összehasonlitva. Lehet,hogy itt is ez a gond.
Üdv mex
Köszönöm a fordítást.
Nekem is onnan jutott eszembe, hogy láttam már ilyet. Egy napraforgó cikkben volt, hogy az eredeti fényellenállásokat ledekre cserélte a készítő csak azt hittem, hogy ez csak a napfénynél lehet jól mérni. A videó nagyon látványos már látom magam előtt a ledes billentyűzetemet . Mindenesetre beletemetkezem kicsit a témába, mert azért ez bonyolultabbnak tűnik, mint egy sima fotoellenállás bekötése .
Elég kezdő vagyok ezért azt szeretném megtudni hogy hogyan lehet eldönteni, megállapítani egy kondenzátorról hogy az jó e még
Minden alkatrésznél azt kell meggondolni, hogy mi a funkciója az adott áramköri elemnek. A kondenzátorokkal, hangolunk, "hidegítünk", szűrünk, csatolunk, stb. Tehát, első körben megnézzük, hogy a fegyverzetei között megvan-e még a szigetelési képesség. Ezt - egy zárlatos kondinál - nagyon jól indikálhatjuk egy ellenállásmérővel. Megmérhetjük - célműszerrel - a kapacitását is. Egyéb mérések is lehetségesek, de felmerülő gyanú esetében legegyszerűbb, ha cseréled.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |