Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő
 
Témaindító: source2, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 39
(#) m.joco hozzászólása Szept 19, 2008 /
 
Üdv.
Újra elővettem a fordulatszámmérős témát, mert eszembe jutott valami. Mi lenne, ha 3,5digites panelműszerből csinálnék fordulatszámmérőt? Rendeltem is a HeStoreból. Megépíteném valamelyik LED-es fordulatszámmérő 555-ös freki-fesz konverter részét, a műszert úgy állítanám be, hogy ne használjon tizedesvesszőt(pontot), beállítanám, majd pedig 3 digiten mutatná a fordulatszámot. Szerintetek működhetne? Nem lenne probléma, hogy nem mutatja az egyeseket, viszont erős fényben is látható lenne.
Esetleg ott lenne még probléma, hogy csak 1,5 másodpercenként frissíti az értéket, de ha jól tudom, akkor valamilyen RC körrel van neki beállítva az órajele, szóval azon lehetne változtatni.
Vélemény?
Üdv.
(#) Krisz03 válasza m.joco hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Hali!

Idézet:
„csak 1,5 másodpercenként frissíti az értéket”

Mérési időköz: kb. 1.5/sec. Én ezt úgy értelmezem, hogy 1mp alatt 1.5x mér.
Bár, amikor egy hasonló panelmérőnek átállítottam a végkitérését (2V-os műszer volt, de nekem 200mV-os kellett), akkor valami miatt lelassult a mintavételezés, pedig tényleg csak a bemeneti osztót változtattam.
(#) m.joco válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Hello
De elméletileg akkor működnie kéne, nem? Mert a JosePino féle fordulatszámmérőm sajnos kocsiban össze-vissza mutat mindenféle értékeket - biztos a zajok okozzák, de úgy olvastam itt a fórumban, hogy a LED-es fordulatszámmérő nem produkált ilyen hibát. Szóval én is csak azt használnám, csak feszmérőnek én egy panelműszert használnék.
Üdv.
(#) Krisz03 válasza m.joco hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Szerintem jónak kellene lennie. Bár meg nem mondom, hogy elég lesz-e ez a frissítési gyakoriság, mert nem láttam fordulatszámmérőként alkalmazva.
(#) Kallai Csaba hozzászólása Okt 17, 2008 /
 
Helló. én meg szeretném épiteni az utolsó képen látható rajzot csk nem tudom mien kapcsolást épitcsek meg a bemenethez,4 utemü autóhoz kellene,én az első képen láthatóra gondoltam de gondoltam megkérdezek okosabbakat is!!!Előre is kösz a segitséget
(#) Dzót hozzászólása Nov 5, 2008 /
 
ÜDv! Egy fordulatszámmérő több kevesebb sikerrel namost a helyzet: van egy 50mA es fordulatszámmérő kis műszerem. Ehhez volt a következő típusú vezérlőelektronika Japán motorban: t8016 (Toshiba) ehhez nem találtam semmiféle leírást azonkívül hogy kiégett 2 ellenállás. Lehetetlen megcsinálni Készítettem elektronikát 555 ös Ic ből hozzá Sajnos a kalibrálás nem jön ösze mivel ha tekerem a potit kb annyit érek el 50hz es jellel hogy felugrik a fordulatszámmérő mutatója, majd abbana helyzetben marad akár mekkora frekvenciát adok neki Bár ha ügyesen tekerem, a mutató az alsó 2cm ben vezérelhető (Ennyi végkitérés ekkor) frekvenciával 1-1 centimétert ami számomra nem épp a legideálisabb.
Gondoltam rá ,hogy teszek be egy tranzisztort de akkor már nem lenne túl lineáris.
Valaki segítene átböngészni a rajzot? Már vagy 4 óra hosszát szenvedtem próbálgatásokkal.

555tach.gif
    
(#) mex válasza Dzót hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Nah beirok ide is:Az R3-at cseréld ki 1-2.2k közti értékre mindenféleképp.
(#) mezositamas hozzászólása Nov 10, 2008 /
 
A téma címéhez illik, de az előzményektől eltér kicsit.

Egy minél egyszerűbb fordulatszám mérőt szeretnék az öreg transporter syncrómba. (Diesel) Nem kell lineális, és nem kell pontos. Teljesen megfelelne egy egyszerű mutatós műszerke, ami egyértelműen mutatná, hogy túlpörgetem a motort. Jelentősége terepen lenne (mert terepes ám a drága, sőt felezője is van , mert ott nagyon nehéz érzékelni a motorfordulatot a mindenféle zajban. A sebességmérő meg felezőnél közben szinte ki sem tér.

Arra gondoltam, hogy a 12 V-os hálózaton van egy búgó feszültség, aminek nyilván köze van a fordulatszámhoz. (Azt már nem tudom, hogy pontosan mi, de bizonyára arányos vele.) Ahhoz szeretnék tippeket kérni, hogy ezzel hogyan hajthatnék meg egy magnó indikátor műszert, vagy valami hasonlót.
(#) koko33 hozzászólása Nov 27, 2008 /
 
Sziasztok!
Ezekből a fordulat szám mérőkből vagy hasonlókból szeretnék építeni a simsonomhoz 6v-os a rendszer, melyik lenne jobb és praktikusabb vagy ha jobbakat tudnátok ajánlani akkor nagyon meg köszönném?
Megkért a barátom ha már magamnak csinálok akkor egyet neki is de neki 4 ütemű 4 hengeres autóba ledeset kellene építenem ha nem baj akkor erre is kérek tippeket?

Kösz a segítséget!
(#) Action2K válasza koko33 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Szia!

Az UAA180-ast mind a két célra.
(#) atiotezer válasza koko33 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
(#) koko33 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
kösz a segítséget
(#) koko33 válasza atiotezer hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Kösz ez tetszik lehet hogy a motoromra megépítem
(#) koko33 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
a kocsinál csak karibnálnom kell mivel ott 4 hengervan és ezért több az impulzus ?
(#) Action2K válasza koko33 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Igen. Illetve a tápellátást át kell nézni, hogy minden oké legyem, azaz, ki kellene szedni az egész tápkört, és egy 6-12Voltos step-up IC-vel megoldani.
Vagy atiotezer megoldását vállasztod.
(#) ADAM DEAK hozzászólása Nov 28, 2008 /
 
Sziasztok! Engem is nagyon érdekelne egy ilyen fordulatszámmérő, szintén simsonhoz (12V). Sehogy sem tudom hogyan kezdjek hozzá, mert annyira nem vagyok jártas az elektronikában Tudnátok segíteni?
(#) Moderátor hozzászólása ADAM DEAK hozzászólására (») Nov 28, 2008
 
Mi lenne, ha egy olyan laza 6-8 hozzászólást szép lassan visszaolvasnál?

Fogadjunk, találnál egy linket, ami esetleg a megoldást rejtheti.
(#) ADAM DEAK válasza (») Nov 28, 2008 /
 
Azt már előtte megnéztem, de nem sokra jutottam
(#) ADAM DEAK válasza ADAM DEAK hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Valaki legyártana nekem egyet? Mindent megtérítek!
(#) ADAM DEAK válasza ADAM DEAK hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Átnéztem teljesen az oldalt és megpróbálom megcsinálni, így ránézésre nem tűnik nehéznek. Majd írok ha vmi gáz van :gumicsirke:
(#) ADAM DEAK hozzászólása Dec 3, 2008 /
 
Nagyjából sikerült megrendelnem az alkatrészeket, de lenne egy kérdésem: ha a 10µF/16V helyett 25V-st rakok az gondot okoz a működésben?
(#) ADAM DEAK válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Köszi! És ha a potit kicserélem egy másikra ami szintén 50-es, csak a tipusszáma nem egyezik az is jó ugye?
(#) ADAM DEAK hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Sziasztok! Újra jelentkezem ahogy igértem, és elmondom mire jutottam eddig. Vagyis inkább nézzétek meg Akinek bármi gondolata támad kérem ossza meg velem
(#) ADAM DEAK hozzászólása Dec 15, 2008 /
 
Basszus, ma sikerült kiégetnem a tranzisztort a potit azt hogyan kell beállítani? lécci segítsen valaki!
(#) kobold válasza ADAM DEAK hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Ránéztem az első képre (STA42576), és azóta nem tudom becsukni a számat. Könyörögve kérlek, csinálj egy rendes, igazi nyákot...
(#) ADAM DEAK válasza kobold hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
De én azt nem tudom hogy kell!
(#) kobold válasza ADAM DEAK hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
(#) ADAM DEAK hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Köszi, nagyon sokat segített, ma befejeztem az egészet rendesen, be is kötöttem ( a jelet a megszakítóra, a + , - -t meg akksira), de valamiért nem mér Mi lehet a baj?
(#) kalkri hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Sziasztok,

Hátha tudtok segíteni.
egy dízel üzemű autóba van eredetileg egy motronicról (motor vezérlő egységről + a főtengely jeladóról) meghajtott fordulatszámmérő ami most sajna nem működik, mert már nem az eredeti hanem egy régebbi motorvezérlő lett beépítve.
A kérdésem az, hogy a generátorról (W) csatlakozásról szeretném a fordulatszám jelet elvinni a műszeregységbe, de ehhez ha jól tudom még kellene valami átalakító ami által már működhetne a ford.sz. mérőm (egy négy pólusú motometer típusú műszer).
Tudna valaki olyan átalakító elektronikát amit már használni tud a műszerem? köszi!
(#) ADAM DEAK hozzászólása Jan 17, 2009 /
 
Sziasztok! Már negyedszerre építem újra ezt a fodulatszámmérőt, de még mindig nem működik! Valaki tud segíteni?
Következő: »»   10 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem