Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   400 / 1319
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hát igen, a régi szép idők. Kár, hogy ma már a PC-k eltakarják a hardvert és olyan bonyolultak és gyorsak lettek, hogy az embernek eszébe sem jut asm-ban programot írni rá. Igazából nem is erre valók, nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy kiesik egy lehetőség, ami közelebb visz a gépi kódú programozás megértéséhez, megszeretéséhez. Ez a Spectrum a C64 és az Enterprise korszakában még megvolt. Ma itt van a PIC és a többi uC, de nincs körülöttük a hardver(kijelző, billentyűzet stb.) hanem azt is magunknak kéne felépíteni. Na ez már sokkal több, mint egyszerű, főleg aki most akar ismerkedni vele. Arról nem is beszélve, hogy sokan egy LED-et sem tudnak illeszteni(ohm törvénye, általános iskola 6. osztály?), de PIC-et akarnak programozni. Na itt a képzavar, mert ugye az arany köpés szerint a PIC az nem PC, hanem egy áramkör!
(#) watt válasza Thowra hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Az megnyugtat, hogy nyögöm az angolt(akkoriban egy szót se tudtam)? Igaz megértem nehezen(szótár, fordítóprogik) ami le van írva, de sokat szívok a miatt, hogy nem pontosan értelmezem, és átsiklok feleslegesnek vélt részeken! Tegnap is így jártam, mikor egy 28F001 Flash-nek olvastam az adatlapját és írtam hozzá az égető rutint. Kb. fél óra helyett fél napom ment el rá, mire rájöttem mi a baj(a folyamat diagramból nem derült ki minden, viszont leírták! ). Hát ez van, pedig igyekszem, csak a nyelv nagyon lassan ragad rám. Irígylem azokat, akiknek ez a rész könnyen megy!
(#) skeletornb válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

A régebbi hozzászólásodra írva: tudom, hogy nem szabadna sok különbségnek lenni a gyári és a klón között működés szempontjából. Viszont ha olyan munkahelyem lesz, ahol pic-ekkel dolgozok, akkor elegánsabb megoldás a gyári. De lehet nincs igazam.

Hogy a "hőskorhoz" is hozzászóljak: 7 éves koromban, amikor már a c64 leáldozóban volt, kaptam apukámtól 1-et. Programot nem írtam rá, csak játszottam, másoltam a játékaimat, és naptárt szerkesztettem az osztálytársaimnak amit aztán ki is nyomtattam a mátrixnyomtatómon Ez így nem nagy dolog, csak akkor ha figyelembe vesszük, hogy általános 2-os voltam.
(#) watt válasza skeletornb hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„Viszont ha olyan munkahelyem lesz, ahol pic-ekkel dolgozok, akkor elegánsabb megoldás a gyári. De lehet nincs igazam.”

Szerintem nincs , de ha a cég megveszi, akkor bolond lennél építgetni!
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Most, hogy így újra felhozod, eszembe jutott valami: az RJ45 aljzatba tudtommal bedugható az RJ11, ilyenkor a középső 6 lábához fog csatlakozni. Azaz ki lehet RJ45-ből olyan aljzatot alakítani a panelon, amibe a szabványos ICD2 csati is bedugható, meg egy saját krimpelésű RJ45 (patch) kábeldarab is, ami jöhet akát a PK2 csatijából is.

Az egyetlen bökkenőt az átalakítóban én ott látom, hogy lengő kivitelezésű, egy soros tüskesorral még nem találkoztam. Hüvelysorral igen, de tüskesorral még nem. Illetve lehet használni lengő hüvelysort, amibe lehet tenni egy olyan tüskesor-darabot, aminek az alsó és a felső részén is hosszúak a tüskék (na, ezt nem tudom, érted-e).
(#) dolfin hozzászólása Jan 26, 2009 /

Üdv

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan működik a PIC ADC-e?
Arra lennék kíváncsi, hogy ha rákötök egy 5K-s potmétert, akkor az ADC az 5K-s tartományt lineárisan 10 bit (1024) részre osztja szét, és mondjuk ebben az esetben 1 bit változás az 5000/1024 = kb 5 Ohm ellenállásváltozást jelent?

Köszi
(#) feki00 válasza dolfin hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Nem elég csak rákötni a potmétert mert akkor nem mér semmit az adc. A potit a referenciafeszültségek közé kell tenni mint egy feszültségosztót. Ha így csinálod akkor úgy fog működni ahogy írtad, persze csak akkor lesz lineáris a változás ha a poti is lineáris.

De az okosabbak mindjárt meg is céfolnak szerintem : D
(#) aderka hozzászólása Jan 26, 2009 /

Szevasztok!

A kérdésem az lenne, hogy a 16F877-es PIC programozóval milyen típusú PIC-eket lehet még programozni?

Mellékelem az Oshon féle programozót, amit most fogok megépíteni!

üdv: aderka
(#) dolfin válasza feki00 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igen, bocsi, ezt nem írtam így le, de igen így gondoltam, hogy a referencia feszültségek közé tett poti.
És akkor hogy van, ha nem úgy teszem? Ha csak a + referencia és a Analog láb közé teszem a potit? Akkor az hogy működik?

Köszi
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„az RJ45 aljzatba tudtommal bedugható az RJ11, ilyenkor a középső 6 lábához fog csatlakozni.”

Igen, ebben igazad van, csak meg az nem tisztult le bennem, hogy akkor miert ne tegyek inkabb RJ11-et? Hacsak nem amiatt mert az RJ45-hoz hasznalatos CAT6-os kabelek talan jobban megfelelnek a celnak mint egy akarmilyen telefon vezetek.

Idézet:
„egy saját krimpelésű RJ45 (patch) kábeldarab is, ami jöhet akát a PK2 csatijából is.”

Igen, de nem kell feltetlen crimpelni, lehet azt panelre forrasztani is es a panelen lehet egy olyan 90 fokos tuskesor - velemenyem szerint nehezebb elrontani igy a polaritast, mint egy teljesen szimmetrikus lengo csatlakozo eseteben.

Idézet:
„Az egyetlen bökkenőt az átalakítóban én ott látom, hogy lengő kivitelezésű, egy soros tüskesorral még nem találkoztam.”

Pedig van ilyen! Mondjuk nekem van par maradek 1x3-asom a modell csatlakozokbol, amik sajnos egy rossz szeriabol jottek es a muanyag haz elszinezodott. Azokat talan pillanat ragasztoval ill. szig-szalaggal ossze lehet takolni eppenseggel - majd megprobalkozom vele.
(#) watt válasza aderka hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„A kérdésem az lenne, hogy a 16F877-es PIC programozóval...”

Ilyen hogy 16F877 programozó nincs.

Az oshon áramkörrel bármilyen PIC-et lehet égetni, ami elviseli az Vdd 5V-ot, csak a megfelelő programot kell használni. Olvass vissza, mert erről is rengeteg szó esett már. Az oldalamon is találhatsz válaszokat az égetők típusaival kapcsolatban.

(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„A tüskecsatik nagyon jól beválltak, néhány vakolással megoldható a fordítot rádugás kérdése.”

Mondjuk a tuske sornak az rettento nagy elonye, hogy a panelen alig foglal helyet, es lehet ki is lehet hagyni a csati beulteteset a vegleges termekbol - ld. meg a PICkit2 belso ICSP csati helyet.

Bevallom jobb lenne szerintem egy 2x3-as megoldas mert akkor a szalag kabelt lehetne egyszeruen krimpelni, azonkivul ha AUX-ot az ember betomi es kitori a tusket akkor maris kesz a tokeletes polarizacio. 2x5-ossel meg mar azt is meg lehetne oldani, hogy mindegy melyik iranyba dugja az ember
(#) watt válasza dolfin hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

A kérdésedből ítélve nem csak azt nem tudod, hogy az A/D hogy működik, de azt sem, ahogy a potméter! Így elég nehéz bármit elmagyarázni. Egy biztos, hogy az A/D nem méri az "ohm-ot" és még is.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Erre a 2x5-ösre már én is gondoltam, csak túl hosszú! Én maradok a 6-os tüskésnél, azt hiszem.
(#) dolfin válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

De igen tudom hogy működik a potméter, és hogy nem Ohm-ot mér az A/D....
Mindegy, haggyuk...
(#) bbalazs_ válasza dolfin hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Ahogy elottem mar leirtak neked:
A poti egy feszoszto, tulajdonkeppen mint ket ellenallas sorba kotve es a ketto kozott elvezetve - ez lesz a 3.lab. A ket ellenallas osszege a potira irt ertek, kulon-kulon ertekeik meg valtoznak a tekeres
fuggvenyeben ('A\ tipusu potmeter linearisan).
Azt bizonyara tudod, hogy a tap es a fold kozotti feszultseg hogyan oszlik meg ket, sorba kapcsolt ellenallason.

Az ADC az feszt mer, megpedig a ref.feszek kozotti tartomanyhoz kepest, ebbol nem szabad kilepni (az adatlap alapjan megmondhato, mennyire - ha nagyon eltersz, tonkremehet).

Legegyszerubb esetben a tartomany mondjuk a PIC tapfesze es foldje kozott van,5V-0V, a felbontasa idealis esetben ezt osztja 1024 reszre tiz bites AD eseten. Kisebb tartomanyt is hasznalhatsz, ha biztos, hogy mondjuk csak 1-3V kozott jonnek a jelek, akkor a ket referenciat ezekre allitod es akkor a feszultsegbeli felbontasod jobb lesz (de ugyanugy tiz bites marad).
A sebesseg/pontossag erteket az ADCON regiszterekkel tudod allitani.
Az also 1-2 bit altalaban billeg rendesen, kis kondival, lassubb meressel, atlagolassal javithatod. (A potik is rendesen belejatszanak, ha kicsit megnyomod tengelyiranyba, mar mast mutat...)

A masik kerdesedre a valasz: ha csak a ref+ es az ad koze teszed, akkor folyamatos 1024-et kapsz (vo. felhuzo-ellenallas)
(#) lidi hozzászólása Jan 26, 2009 /

Whoo-hooo !
Ma sikerült végre életet lehelnem egy áramkör szimulátorba, ami PIC -et is szimulál.
Sikerült betölteni bele mplab által fordított hitech-c forrást, és még lépteni is lehet.
Igazából nincs kérdésem ezzel kapcsolatban most, de gondoltam megemlítem, hátha érdekel itt valakit az ilyesmi.

proteus.png

(#) dolfin válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Köszi.

A potmétert ismerem, most tanulmányozom az A/D-t, azért volt ilyen kérdésem.
Köszi a válaszokat
Ebből megtudtam amit akartam.
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Én az AVR programozómhoz égen-földön kerestem 2x3-as tüskés aljzatot és ehhez illeszkedően szalagkábelre préselhető anyát, mivel az eredeti Atmel appnote szerinti ISP csati is ilyen. Sajnos 2x5-ösnél kisebbet sehol nem bírtam venni, úgy látszik "kiment a divatból". Szóval ha két soros, akkor 2x5-ösben kell gondolkodni, az beszerezhető.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 26, 2009 /

Ilyet használjatok, ez egy soros, és elkerülhető a fordított feldugás. Én mostanában ilyet használok.

Itt kereshettek különböző lábszám 2-sokig
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„ICSP-jerol atalakit erre az ICD2-re, es utana ezekkel a kesz telefon kabelekkel probalkozom amiket teljesen feleslegesen minden laptophoz hozza csapnak.”

Ezt gyorsan felejtsd el, mert a laptophoz adott telefonvezetékekben csak 2 db drótszál fut!!!
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Idézet:
„Ezt gyorsan felejtsd el, mert a laptophoz adott telefonvezetékekben csak 2 db drótszál fut!!!”

Jo eszrevetel! Mondjuk amit ehhez a Dell-hez adtak abban 4 er van, de hat ez sem huzna ki a bajbol - kenytelen az ember a vegen rendelni
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Én az előbb a 2x5-öst nem kétsorosban képzeltem, nem is tudom miért. Viszont ezeket is félre lehet dugni. Gulasoft által belinkelt csatik jók szerintem is.
(#) watt hozzászólása Jan 27, 2009 /

Lenne egy C18-as kérdésem:
Csak típuseklaráció után lehet közvetlenül hozzáférni egy char változó egy bitjéhez a kódban? És egy tömb elemeit hogyan lehetne bitenkénti hozzáférésre tipizálni?
A nyelv nem támogatja ezt közvetlenül? Két char változó, amiből az egyik egy tömb kiválasztott eleme, egy-egy bitjét kéne összehasonlítanom és most túl kacifántosra sikeredett a kód szerintem. Ti hogy közelítenétek ehhez?
(#) watt válasza dolfin hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Idézet:
„A potmétert ismerem, most tanulmányozom az A/D-t, azért volt ilyen kérdésem.”

Nagyon bizonygatod, hogy érted a "potmétert", de akkor miért kérdezgetsz ilyeneket?

1.
Idézet:
„ha rákötök egy 5K-s potmétert, akkor az ADC az 5K-s tartományt lineárisan 10 bit (1024) részre osztja szét?”

2.
Idézet:
„És akkor hogy van, ha nem úgy teszem? Ha csak a + referencia és a Analog láb közé teszem a potit? Akkor az hogy működik?”

Én itt komoly hiányosságokat vélek felfedezni.
A "tanár úr kérem, én készültem" dologról pedig le kéne szokj!
Egyébként javaslom a kezdő kérdések topicjában tegyél fel ilyen színvonalú kérdéseket, ott nem fognak érte bántani! Aki nem érti, hogy egy potméter a rákapcsolt feszültséget osztja (és nem az "ellenállást"!), az kezdje a tanulást az alapoknál(pl. ohm törvénye!) és egyelőre hanyagolja a PIC-et!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ha a vajszínűre gondolsz, igen. Ha jól tévedek, azok Molex 1.0"-es tápfeszültségcsatlakozók, amilyeneket én is használok. Ha jól láttam, ezekből panelbe forrasztható csak apa van, az anyába vezetékre krimpelhető csatlakozóhüvelyeket kell beletologatni, miután rápréselte az ember a vezetékre. Sajnos krimpelő szerszám nélkül nem egyszerű bánni vele, amúgy tényleg jó csatik.

Egyébként én erre a fajtára gondoltam, mint 2x5-ösre, ezt használom is, eléggé hülyebiztos, az ellendarabját egy satuval szépen rá lehet préselni a szalagkábelre:

Bővebben: Link

(Jéé, a HEStore-ban van ilyenből 2x3-as is!)
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Idézet:
„Csak típuseklaráció után lehet közvetlenül hozzáférni egy char változó egy bitjéhez a kódban?”

Szerintem deklaráció után sem a char változó bitjeihez lehet hozzáférni, hanem a vele ekvivalenssé tett struktúra bitméretű elemeit lehet egyenként matatni.

Például ha a processzor header fájljában ez van megadva:
  1. extern volatile near unsigned char       PORTA;
  2. extern volatile near union {
  3.   struct {
  4.     unsigned RA0:1;
  5.     unsigned RA1:1;
  6.     unsigned RA2:1;
  7.     unsigned RA3:1;
  8.     unsigned RA4:1;
  9.     unsigned RA5:1;
  10.     unsigned RA6:1;
  11.   };
  12. ..... // alternatív struktúra definíciók
  13. } PORTAbits;

Akkor hivatkozhatsz PORTAbits.RA1 és PORTAbits.RA2 bitekre. Ugyanígy deklarálni kell a PORTBbits union-t is.

Char változó estén, gondolom, így csinálod:
  1. if( (PORTA && 0x2) == (PORTB && 0x80) ) {}

Ahol a számkonstansok a megfelelő helyiértékek...
(#) m.joco hozzászólása Jan 27, 2009 /

Hello
Mikropascal-ban probálkozok PICre programot fejleszteni. Szeretnék csinálni először egy digitális órát LED kijelzőkkel. Sikerült is, de a programban delay utasításokat alkalmaztam. Sajnos így már nem olyan pontos, ezért TMR megszakítást szeretnék inkább használni. Igazából a kérdésem az lenne, hogy pontosan mikortól kezd el számlálni a TMR0 (melyik regiszter melyik bitje kapcsolja be)? Illetve megszakításon belül ki kell addig kapcsolni a TMR0-t, amíg le nem fut a megszakítás lekezelése? Azt tudom, hogy még a megszakításban törölni kell az INTCON egyik flag bitjét.
Üdv.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ez is tökéletes. Talán kicsit nagy a tokja miatt. Egy egysoros tüskesor alig foglal helyet. Ez egy SMD nyákon számíthat esetleg. Mindenesetre látjuk, hogy rengeteg megoldás van, de mindegyiknek vannak hátrányai. A legjobb lenne egy kapható, szerelhető, miniatűr, egysoros, bedugásbiztos, olcsó, szép csati! Na ja!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Idézet:
„... Akkor hivatkozhatsz PORTAbits.RA1 és PORTAbits.RA2 bitekre.”

Igen, erre gondoltam én is, de ezt tömbbel is meg lehet csinálni? pl. TOMBbits(20).b1 ...

Idézet:
„gondolom, így csinálod:”

Nekem így mintha nem működött volna! Délután talán lesz időm a lefordított kódot is átnézni, mert tegnap csak az volt fontos, hogy kész legyek! Ezért is kavarog a fejemben, mert félbe kellett hagyjam.

Én két db bites változóba maszkoltam bele a megfelelő biteket, és utána hasonlítottam össze. Biztosan valamit eltoltam, mert elvileg a példád szerint is működnie kellett volna, de valahogy nem a helyes feltételnél ágazott el.

szerk:
Idézet:
„Szerintem deklaráció után sem a char változó bitjeihez lehet hozzáférni, hanem a vele ekvivalenssé tett struktúra bitméretű elemeit lehet egyenként matatni.”

Ezt nem pontosan értem, de a lényeg, hogy a lefordított kódban BSF Változó, Bit (vagy hasonló) fog szerepelni, minden bizonnyal! Na ebben egyébként nem vagyok biztos, de megnézem ha hazaértem...
Következő: »»   400 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem