Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   153 / 731
(#) ptesza válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Úgy tudom ,hogy az MNC-nél a PA hangszórók újdonságok. 1-2 hete még a honlapon is csak 1 kép volt. Nem teljesen zsákbamacska, egy bizonyos szintet minden hsz elér. + 30-40 % szórás.

(#) honyike válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Pontosabban? Hol találom meg őket? TE melyiket ajánlod? És a Többiek?
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Gyakorlatilag még mindig semmit nem lehet tudni róluk, és gondolom ez a jövőben sem sokat változik majd, meg nem tudom miért várhatnánk mást az mnc-től mint eddig. Attól mert új weblapot faragtak maguknak, még a hangszóróik nem változtak.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Van gitárhangszóró verzió is, de ha nagy terhelhetőség, és nagy hangnyomás a cél, akkor nem biztos, hogy megfelel a 422.
(#) pl13 válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

R150 jó lehetne, csak tudnánk, hogy melyik verziót gyártják épp!

Eminence Kappa 12-re nem gondoltál?
(#) hüblerattila válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

A reflexet használtan akarom venni(mellékeltem róla képet) , szerintem még valami régebbi fajta lehet, és "W" alaku tölcséres ládába szeretném beletenni, és azért akarom összehasonlitani az mnc-vel mert egyik ismerősömnek is az van a tölcséres ládájában és hát elég nagyon tud szólni, (mellékeltem egy képet az ismerősöm hangszórójáról), jó lenne ha a reflex is szólna így.

Úgy, mint az mnc biztosan szól, de ez az R150 a rosszabbik verzió.

És miben külömbözik ez a reflex a jobb verzióstól?

Ennek a membránszéle nem jó.

És az oylan sokat számít rajta?
(#) zoka válasza honyike hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Én ezt a hangszórót maximum 100-200 W erősítővel használnám, nincs értelme erősebbnek, így az 500W toroid nekem biztosan elég lenne

És így is használom, a saját készítésű erősítőmmel, ami egy 150W-ot biztosan tud és 300W trafó is elég lenne neki. Ezekhez az autós erősítőkhöz nem értek, de úgy tudom, már az egy veszteség, hogy a 230-ból lesz 12V, utána meg az erősítőben lévő "cucc" átalakítja a neki megfelelő feszültségre.

Térjünk rá a doboztervre!
Természetesen nincs benn semmi titok, szívesen megmutatom, hogy én milyet használok. De még mielőtt valaki belekötne, én nem azt mondom, hogy ez tökéletes, de nekem ilyen van

Nem volt egyszerű előkotorni, de megtaláltam
A reflexcsövem persze nem ilyen nagy átmérőjű, de kifele tölcsérszerű, és azért kell ekkora lyuk.

Hangolás: a cső nem baj, ha 9-10 cm átmérőjű, így nem suhog. Hangolás alatt én azt értem, hogy az adott átmérőmhöz akarok majd egy olyan hosszt, ami adott doboztérfogat mellett a lehető legjobb. Na ezt jól megmondtam Ha le tudom majd mérni, akkor pontosabban lehet, de azért hallom is, hogy mi a helyzet, tehát az egyértelmű, hogy 9,5 cm átmérőm mellett nem elég a 15 centis cső, legalább 30-as kell

Most egyenlőre ennyit. Kérdezz, ha tudok segítek :yes:

"Amúgy a hangolás következtében valamilyen nagyobb dolog változik majd rajta?"

Próbáltam ezen a képen megmutatni, mi változik, kicsit eltúlozva, fele akkora, optimális és kétszer akkora csővel, mint az optimális

Szerintem magáért beszél, ha túl:
- rövid a cső: nem megy olyan mélyre, és kellemetlenül döng.
- hosszú a cső: akkor sem megy olyan mélyre, ráadásul már előbb elkezd esni az átvitel

Természetesen a dobozmérettel stb. Nem vacakoltam, csak amit kidobott a progi, azt írogattam át.

Ha tévedek, pl13 légyszíves javíts ki

Üdv!

hangolás.JPG

(#) honyike válasza zoka hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Ez az autós erősítő közelse tud 550W-ot, szerintem max 300-at tudhat hidalva.. Tehát szerintem is elég neki az 500-as toroid.

Köszi szépen a tervet! Jól néz ki!

Olyan kérdésem lenne! Milyen és mekkora anyagból érdemes szerinted? Illetve a reflexcső átmérője végleges, csak a hosszon kell kísérletezni?

Az anyag vastagsága nekem 2cm, Az előlap 3,2 cm a süllyesztés miatt. Vékonyabb ne nagyon legyen, mint 2cm. Az anyag anyaga : mdf.
Nekem jobban bejön, mint a sima forgácslap.
A cső átmérője végleges. Szerintem Te is válassz ki egy átmérőt, ami ne legyen túl kicsi, legalább egy 8-9 cm (belső). A hangolás utólag már megoldható a cső hosszának variálásával, igen, akkor már csak a hosszon kell variálni. Azt is lehet, ha több csövet veszel, levágod, és összeragasztod, hogy hosszabb legyen. De én keresek valami olcsóbb megoldást, mert 1200 volt a csövem, abból 3-4 sok lenne

Ha ekkora dobozt csinálsz, mint ez, hangolással kb. egy 30 Hz alsó freki elérhető, az meg a legtöbb dologhoz úgyis elég. Ha 3x ekkora szobám lenne, tuti csinálnék még 3 ilyen ládát mellé
(#) bassmester01 hozzászólása Ápr 26, 2009 /

Helló
Van egy 750W (250W RMS) Subwooferom es nem zárt doboz kell hozza...nekem viszont bass-reflexes dobozba van benne...ha befogom a bass-reflex csovet akkor nem hallok sok kulombseget ,de viszon valamelyik frekvenciakon mélyebb a basszus...a hangfal kilengése is megnoo...mit tegyek?baj az ha zart dobozu woofert bass-reflexes dobozba tettem?

Segítségeteket elore koszonom!
(#) honyike válasza zoka hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

OK, köszi szépen!

Szerinted egy olyan cső, ami 100mm széles (belső átmérő) és 145 hosszú, az kicsi?

A hangzása miatt csinálnál többet, vagy mert jól néz ki, vagy pont azért, mert nem szól túl jól?
(#) honyike válasza zoka hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Hello!

Találtam valakit, aki 110-es csőből tud egyedi hosszúságút csinálni. Szerinted ekkora csőből mekkorát rendeljek?

Az én szobámban azt hiszem egyenlőre elég a hangtechnika, mert egy 5.1-es rendszer a PC-nek, 2db Videoton DC2050E, meg még 2db Videoton, amik saját készítésűek, és 20cm-es mályeik vannak! Megy egy minihifi, ami 2X35W... Úgyhogy ennyi talán elég egy 35m2-es szobába!
(#) pl13 válasza bassmester01 hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Nekünk nem olyan nagy baj, de ha így van, akkor romlik az impválasz, átvitel, stb.
(#) pl13 válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Elég sokat.
(#) szamóca hozzászólása Ápr 26, 2009 /

Ha valakinek sok a pénze, és nem fáj a szíve, utána csinálhatja.
(#) djgombi válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Én az ilyen embereket agyon ütném! Bár valószínűleg nincs nekik agyuk. Idióták!
(#) pl13 válasza djgombi hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Biztos már semmi másra nem volt jó. :yes:
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

én láttam olyan videót is ,hogy simán megkapta a 220 voltot. Kibírta ! Mondjuk jó nagy dög volt. Az is YouTube.
(#) yanika86 hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Sziasztok.
Szeretném segitségetek kérni hogy ehez a hangszorokhoz milyen dobozt épitsek.
Tudnátok hangdoboztervet adni nekem?
(#) pl13 válasza yanika86 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Az elég nehéz lesz, mert ezek a ahngszórók igazán sosem tudni, hogy milyenek, az adatlapot hiába nézzük, mert ahhoz képest előfordul egy olyan max. 50%-os szórás általában.

Meg így nem lesz igazán jó, ezek kétútban nem fognak normálisan működni. Kellene egy középhangszóró, és egy rendes hangváltó is.

Ha viszont annyira nem fontos, hogyan szól, meg kell próbálkozni egy 30 literes zárt dobozzal, azzal nem lehet nagyon mellényúlni.
(#) yanika86 válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Akkor tudsz valamilyen hangfal tervet ajánlani 20 cm-est hangszórókkal 3 utas rendszerben?
Meg egy 16 cm-est 3 utas hangfaltervvel?
(#) pl13 válasza yanika86 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

csak kétutasban gondolkodom.
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Hát.. meg a DF12 átvitele alapján se középnek, se magasnak nem jó Ahhoz képes már egy éve élek vele együt.. Annyira amúgy nem elviselhetetlen.. csak egy kis magaskiemelést kell alkalmazni
(#) zoka válasza honyike hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Hello!

A lényeg az lenne, hogy a cső hossza, átmérője és a doboz belső térfogata összefüggésben áll egymással.

A WinISD progi szerint ahhoz, hogy egy kb. 62 liter ládában normális átvitele legyen, 25-30 Hz "-nél kell tuningolni".

Legyen 30Hz a tuning freq: ekkor az említett csőből:
110mm átmérőből kell 42 cm.
Ugyanehhez, ha csak 80mm csöved lenne, elég lenne 20 cm.

Tehát ha a 110-es cső kell, abból annyira hosszú, 40-50 cm kell, hogy nem férne a dobozba, ezzel szemben a 80 mm-ből elég lenne 20cm -es.

Viszont ilyen logikával persze a 20mm-ből elég lenne 3 cm. De arra vigyázni kell: ha túl kicsi a cső átmérője, suhogó hangot fog adni ilyen frekiknél.

Összefoglalva: szerintem elég lenne neked egy 80-as csőből 20-25 cm, a 110 az sok, de max 95, mint nekem van, abból beteszek egy 30-40 centit

És most kíváncsi leszek, ehhez mit szólnak a Többiek
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Kiesik az össztérfogatból a cső által kiszorított térfogat?

Sikerült T-S mérned?
Következő: »»   153 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem